Connect with us

Érdekességek

Az első kör végére elfogy a drafton fellelhető érték fele

A draftra szokás mondani, hogy igazából csak egy lottó, vagy darts nyilak dobálása egy táblára, így minél több szelvénnyel vagy nyíllal rendelkezel, annál nagyobb az esélyed, hogy jó játékosokat találsz. Ez így is van, viszont az is nyilvánvaló, hogy sokkal jobb esélyed van, ha ezek a szelvények minél magasabban helyezkednek el a draftsorrendben, hiszen az első körökben jóval magasabb a beválási arány, mint a hátsókban.

Jack Lichtenstein most több forrásból megpróbálta összerakni, hogy a drafton hol mennyi értéket találunk, ezt láthatjátok az alábbi táblázatban.

Az egész PFF_Moo tweetjéből indult ki, amiben leírta, hogy a PFF WAR-alapú draft értéktáblázata alapján a játékösbörze első 18 választása után már eltűnik az érték 25 százaléka, az első körben összességében az érték 40 százalékát találjuk, a 47. pickhez érve pedig kiment a drafton található érték fele.

Lichtenstein ezt vetette össze a hagyományos Jimmy Johnson trade value charttal, az újabb és szintén széles körben használt Rich Hill trade value charttal, a Football Perspective-nél dolgozó Chase Stuart értéktáblázatával és az Over The Cap saját értéktáblázatával is.

A fenti ábrán látható, hogy Johnson és Hill elég hasonló értékekkel számol, ehhez képest a PFF és a Football Perspective kicsit máshogy látja a dolgokat, de egymás közt ők is hasonlóan, az OTC pedig ismét kicsit másképp. A legtöbb csapat által használt Johnson és Hill féle táblázat szerint a drafton található érték negyede már a 8-9. picknél távozik, a fele pedig a 22-24. választási jognál, és ugyanannyi értéket találunk az első 8-9 választás közt, mint az 50-53. pick utáni nagyjából 200 cetli közt.

Amennyiben átlagoljuk az öt táblázatot drafton, az első körben találjuk a fellelhető érték nagyjából 50 százalékát. Ezek szerint a harmadik kör közepére a drafton fellelhető érték 75 százaléka eltűnik, utána már tényleg csak a zavarosban halászás megy nagyon alacsony beválási százalékkal.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!