Connect with us

Prémium cikkek

Kötelező letudva – Cowboys FA-értékelő

Egyetlen nagyobb port kavaró mozgás történt Dallasban, ami felkavarta az állóvizet a szabadügynök piac körül, ezen kívül csak kisebb mozgások történtek a csapat háza táján az elmúlt hetekben. Túlzottan nagy sokkot egyetlen igazolás sem jelentett, a csapat a kötelezőt letudta, a legnagyobb sztárt házon belül sikerült tartani. Ennek köszönhetően a mozgástér leszűkült, de a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan használta fel a Jerry Jones vezette front office.

Távozók

Hosszú névsorral vágott neki a Cowboys a szabadügynök piacnak, de egy kivétellel csak olyan játékosok szerepeltek a listán, akik könnyebben pótolhatók. Várható volt, hogy nagyobb jövés-menés lesz, főként a védelemben, több, korábban meghatározó játékost el fog engedni a csapat. Ez nem is történt másképp, a távozók között azokat a nevekkel találkozunk, akikről sejteni lehetett, hogy máshol fogják majd folytatni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ebbe a kategóriába tartozik Andy Dalton is, akivel kapcsolatban megosztó érzéseik lehetnek a csapat szurkolóknak, mert olyan tragikusan nem játszott, mint azt többen várták, de a másik oldalról meg pont azt kaptuk tőle, amit a bengalsos évei végén: középszerűséget. Amire viszont egyáltalán nem számíthattunk, hogy végül a Chicago Bears fog neki egy új esélyt adni, ráadásul azért, hogy a kezdőbe verekedje magát. Akinek szintén meglesz az esélye, hogy a kezdőbe verekedje magát, az Chidobe Awuzie, aki óriási reményekkel érkezett a Cowboyshoz, texasi karrierje viszont felemásra sikerült, de még mindig elég fiatal és tehetséges ahhoz, hogy kezdő lehessen. A Bengals védelme ehhez adott, sok játékos vált ki tőlük az évek során, a CB-sorban pedig nem sorakoznak olyan tehetségek, akiket Awuzie ne tudna leküzdeni.

Érzékenyen érinthette a rajongókat Xavier Woods kiválása, akivel szintén nem hosszabbítottak Jonesék, mondván egy teljesen új felfogás mentén, új sémára alapozva fogják felépíteni a 2020-ban romokban heverő védelmet. Quinn rendszerébe más profilú safetyket keresnek, így Woods is létszámfelettivé vált. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy cap felettivé, hiszen a Minnesota Vikings elképesztően csapatbarát szerződés mellett tudta magához édesgetni, hogy a tavaly gyengélkedő defensive back sort egy rutinosabb játékossal turbózzák fel. Az eligazolt játékosok sorát gyarapítja Joe Thomas is, aki rendkívül jó kiegészítő játékosa volt védelemnek, igazi sztárja a speciális csapategységnek. Őt idén már a Houston Texans színeiben láthatjuk majd, szintén leginkább a special teamben. Szintén beugrós szerepkörből fog távozni Cam Erving, aki 2020-ban a felforgatott támadófalban szerepelt néhány mérkőzés erejéig, majd a szezon végén sérültlistán kötött ki. Ő a Carolina Pantherst választotta, ahol csakúgy mint eddig, epizódszerep vár majd rá.

Meglepetésként jött a hír, hogy a Cowboys nem tartja meg Aldont Smith-t, hiszen az egykoron szupersztár védő nagyon jól tért vissza a ligába, 2020-ban több, mint 800 snapen volt a pályán, és amikor fontos pillanatokban kellett megvillannia, akkor nem hagyta cserben a csapatot. Vele kapcsolatban olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy hiába tudta stabilizálni a helyét a pályán, off field ügyeit nem tudta teljesen levetkőzni, melynek köszönhetően nem számol vele a csapat a jövőben. Piacra került, de egyelőre még nem talált magának csapatot Joe Looney sem, aki Travis Frederick visszavonulásával a csapat kezdő centerének számított, jól helyettesítette tavaly a kiváló sztárt, csupán a térdsérülésének köszönhette, hogy nem tudta végigjátszani a szezont. Az ő helyettese a 2020-ban draftolt Tyler Biadasz volt, akivel hosszútávon tervez a csapat, így lehet az, hogy Looneyt nem igazolták vissza az elkövetkezendő évadra.

Mellette a védelem legnagyobb lelki vezére, a csapat egyik ikonikus alakja, Sean Lee sincs még 2021-ben szerződés alatt, sem a Cowboys, sem pedig Lee nem zárja ki az esetleges hosszabbítást, valamint az esetleges visszavonulást sem, de egyelőre még nincs kézzel fogható információ a linebacker jövőjéről. Arról viszont van, hogy Tyrone Crawforddal mi lesz, ugyanis ő hivatalosan is bejelentette, hogy búcsúzik az NFL-től, szögre akasztja a sisakot és stoplist. A veterán védőfalember sokáig meghatározó motorja volt a csapatnak, könnyen lehetett mozgatni a posztok között, hasznos eleme volt a rotációnak, a fiatalok érkezésével viszont más irányba tart a csapat, kiválását tudja majd menedzselni Quinn és a stáb.

Maradók/érkezők

A kötelező dolgokat hamar letudta a csapat, hiszen időben sikerült hosszabb távra megegyezni Dak Prescottal, és bár a szerződés volumene óriási lett, a piac abba az irányba tart, hogy egy franchise irányítót ilyen értéken kell tartani. Sőt, ha figyelembe vesszük azt is, hogy Joneséknak sikerült megelőznie a Ravenst és a Billst abban, hogy megfizesse a sztárirányítóját, akkor mondhatjuk azt is, hogy jól jártak azzal, hogy “csak” ennyit kellett fizetni Prescottnak. Vitázni persze lehet, hogy ér-e ennyit a Cowboys kezdő QB-ja, lehet-e egy polcra tenni Mahomesszal vagy Watsonnal, de az nem lehet kérdés, hogy a Dallasnak ez volt az egyetlen opciója, hogy életben tartsa a reményeit a Lombardi trófea mihamarabbi elhódításával kapcsolatban.

Prescott mellett a csapat kisebb meglepetésre megtartotta Jourdan Lewist, a csapat slot cornerbackjét, aki közel sem nyújtotta azt a teljesítményt, amit várhattunk tőle, ráadásul nem is nagyon illik a Dan Quinn által képviselt filozófiába, mégis sikerül kiharcolnia magának egy közepesen drága szerződést. Szintén maradt a csapatnál Antwaun Woods is, aki rutinjával és tapasztalatával komoly hozzáadott értékkel bír, nagy segítségére lesz majd a fiataloknak, hogy egy elfogadható rotáció álljon majd össze a védőfal közepén.

A maradók mellett több újonnan érkező veterán is került a csapatba, közülük elsőként Keanu Nealt kell kiemelni, aki az atlantai kapcsolatnak köszönhetően igazolt a Cowboysba. A még mindig csak 25 éves safety karrierje nem úgy alakult, ahogy azt egy elsőköröstől vártuk volna, de a sérülései nem könnyítették meg, hogy pályán lehessen, sok nehézséggel kellett megküzdenie a korábbi évei során. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy fontos és hasznos eleme lesz az újjáépülő védelemnek, Quinn meglehetősen kedveli őt, ráadásul több poszton is be lehet őt vetni, számos csomagban linebacker poszton is fel fog majd tűnni. Szintén a Falconstól érkezett Damontae Kazee is, akit nagyon olcsón szerződtettek és free safety poszton erősítheti majd a csapatot, lehet majd segítség abban, hogy stabilizálják a védelem hátsó fertályát.

Stabilizálás és mélyítés céljából érkezett a védőfalba Brent Urban, Carlos Watkins és Tarell Basham is, mindhárman olcsó és rövidtávú megoldást jelentenek a csapatnak. Ahogy Jayron Kearse és Ty Nsekhe is csupán vészmegoldásként jöhetnek szóba, ha a kezdő pozíciókról beszélünk. Kearse feltűnhet majd többször a speciális csapategységben, ahogy Nsekhe-re is leginkább mezőnygóloknál vagy extra pontoknál lehet majd elsősorban támaszkodni. A special teamet érintve pedig ki kell emelni, hogy a Cowboys hosszú évek után long snappert cserél, LP Ladouceur helyét Jake McQuadie veszi majd át. Ez a lépés szított némi tüzet a csapat szurkolóiban, de azzal, hogy John Fassel vezeti az egységet, egyáltalán nem furcsa, hogy a stratéga egy korábbról jól ismert és kedvelt játékosát csábította a Csillagosokhoz.

Összességében

Mindent egybevetve, a csapat a legfontosabb dolgot gyorsan és hatékonyan elintézte, Prescott aláírt négy évre, amivel kapcsolatban jó érzései lehetnek a csapat szimpatizánsainak. A tavalyi szezon tökéletes példa volt arra, hogy Prescott nélkül nem halad előre a csapat, jelenlétében pedig különleges dolgokra lehet képes a támadósor. Azzal pedig, hogy ő ekkora szerződést kapott, a többi tevékenység szűk keretek közé lett szorítva, viszont így is sikerült a zavarosból egy-egy szebben fénylő halat kifogna a felsővezetésnek, Neal és Kazee érkezésének kifejezetten lehet örülni, de az apróbb mélyítések is rendre jó értéken történtek. Az egyetlen dolog, ami keserű szájízt okozhat, az a Ladouceur-McQuadie csere, de szakmailag ez is egy védhető döntés, abban az esetben, ha sikerül a Ramstől érkező veteránból makulátlan teljesítményt kicsikarni.

értékelés: B+

Kitekintés a drafra

A helyzet a szabadügynökpiaci tevékenységek után szinte teljesen változatlan maradt, a fő hiányosságok megmaradtak, főleg akkor, ha hosszútávon gondolkodunk. Minőségi erősödés olyan léptékben nem történt egyik fő hiányposzton sem, hogy ki lehessen zárni egy korai safety (hátracserével) vagy éppen edge rusher picket. A realitás persze nem ez, sokkal inkább az, hogy a csapat a cornerback vagy tackle posztra fog elsősorban koncentrálni, hiszen 1/10-en ezek a posztok azok, amelyeken értékben jó játékost tudnak választani. Így hát továbbra is Patrick Surtain, Jaycee Horn vagy éppen Rashawn Slater lehet az, akikkel közelebbről meg kell ismerkednie a szurkolóknak, ha Kyle Pitts nevét kivesszük az egyenletből.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!