Connect with us

Prémium cikkek

Miért lett a guard prémium poszt?

Joe Thuney és Brandon Scherff idén tovább növelte a guardok érték – előbbi 16 millió dolláros szerződést, utóbbi 18 millió dolláros franchise taget kapott, mindezt csökkentett fizetési plafonnál. Egy jó guard ma már legalább olyan, ha nem értékesebb, mint egy jobb oldali tackle, miközben egy évtizede még az egyik legjelentéktelenebb poszt volt a ligában. Miért lett a guard kvázi prémium poszt? 

Az egyik első alapigazság, amit megtanultam az NFL-lel kapcsolatban az volt, hogy a guard poszt értéktelen (a másik, hogy soha ne puntold Devin Hester irányába a labdát). Nem emlékszem, hogy ezt egy közvetítésben hallottam vagy egy cikkben olvastam, de ez nagyon megragadt bennem.

A guardok értéktelensége teljesen logikusnak tűnt, már csak a támadófalon belül is. A left tackle értéke vitán felül állt, hisz az irányítók vakoldalát védte. A right tackle poszt is egyre inkább értékesebbé vált, mivel egyre több csapatnak volt két jó pass rushere, vagy ha nem, akkor az egy meglévő is gyakran állt fel a gyengébbnek gondolt tackle-lel szemben. A center fontossága is egyértelműnek tűnt: egyrészt ő adja fel a labdát az irányítónak (Peyton Manning tudna mesélni ennek a jelentőségéről), másrészt az offense második agyaként olvassa a védelmeket, segítve ezzel az irányítónak és a többi falembernek.

Amennyiben egy csapatnak volt két jó OT-je és egy centere, szinte mindegy volt, hogy ki volt a két guard: a tackle és a center is be tudott a guardoknak segíteni szükség esetén. Amennyiben a szentháromság összeállt, rossz már nem lehetett a támadófal. Ehhez képest az elmúlt hét évben megduplázódott a guardok értéke.

Egy véletlennel indult az egész

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!