Connect with us

Prémium cikkek

Mindig van még egy kis hely – Saints FA-értékelő

A New Orleans Saintsnek nagyon aktív holtszezonja volt eddig annak ellenére, hogy játékos-tranzakció alig volt: több mint 100 millió dollárnyi cap túllépést kellett eltűntetni a piac nyitása előtt úgy, hogy még egy irányító és egy franchise tag is beleférjen. Sean Paytonéknak a fizetési plafon egy lefordíthatatlan szójáték, kisebb csoda, hogy nem kezdett Patriots-szintű költekezésbe a csapat.

A Saints úgy kezdte az idei szezont, hogy volt olyan pillanat, amikor 110 millió dollárral lépte túl a fizetési plafont. Ez természetesen egy-két kivágást szükségessé tett, de óriási nagytakarításról így sem volt szó, ellenben mindenki szerződéséhez hozzá lett nyúlva, repültek az automatikusan megszűnő évek, így ezt a megoldhatatlannak tűnő feladatot is sikerült abszolválni.

Mindez természetesen azzal járt, hogy a csapatnak már most nincs egy árva dollárnyi cap space-e 2022-ben sem (az OTC szerint jelenleg 221 ezer dollárral lépi túl a fizetési sapkát), 203 millió dolláros cappel számolva. Az elkövetkező 1-2 év mindenképp a túlélésről fog szólni, legalábbis arról kellene szólnia, Sean Paytonék mégis olyan lendülettel osztottak ki idén is egy franchise taget, mintha allergiások lennének a cap space-re.

Minimális áldozat

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Drew Brees visszavonulásával és pár átalakításnak köszönhetően a csapatnak februárban 69 millió dollárnyi cap-túllépése volt (számolhattam volna 110 millióval is, de eddig minden csapatnál a február közepi, hivatalosan közzétett adatokat használtuk). Ez így is kisebb rekord volt, néhány kivágás elkerülhetetlenné vált.

Az egyik legelső áldozat a tavaly csere útján megszerzett Kwon Alexander volt: a sérülékeny, de egészségesen is középszerű linebackeren 13 milliót spórolt a gárda. Az idén 33 éves, tavaly 81,5-es passer ratinget engedő Janoris Jenkins után 7 millió dollár szabadult fel, a punter Thomas Morsteaden és Nick Eastonon összesen további 8 milliót nyert a gárda.

Malcom Brown elcserélésével 5 millió dollárt spórolt a Saints: ő az első játékos, aki egyértelműen a pénzügyi sapka áldozata volt, ennyi pénzt abszolút megért a védőfal közepén. Hasonló a helyzet Emmanuel Sandersszel, akinek az elküldése kisebb meglepetés: mindössze 4 millió dollárt szabadított fel a lépéssel a gárda. Ezt az összeget Tre’Quan Smith és Latavius Murray menesztésével is össze lehetett volna szedni, ketten együtt nem értek annyit, mint a veterán elkapó.

Az említetteken kívül nem volt komolyabb nevű kivágott, ellenben több kezdő kaliberű játékos is eligazolt. A TE Jared Cook 4,5 millióért írt alá a Chargershez, Trey Hendrickson évi 15 millióért lett a Bengalsé, míg Sheldon Rankins 5,5 millió dolláros átlaggal írt alá a Jetshez. Mind a hárman sokat voltak a pályán, a pótlásuk nem igazán megoldott, de jól tette a csapat, hogy nem küzdött egyikükért sem.

A legfontosabb érkezők

Ez az a szekció nem lesz túl hosszú. Mindössze öt játékos érkezett/maradt legalább 2 millió dolláros fizetésért, közülük hárman a csere szintet sem nagyon ütik meg.

Nick Vannett egy semmiben sem jó tight end, akiben szezononként 1-200 yard van. 2,66 millió dollár nem sokkal több a veteránminimumnál, akár még hasznos is lehet, de nehéz izgalomba jönni tőle. Hasonló a helyzet a jó nevű Tanoh Kpassagnonnal és PJ Williamsszel. Előbbi a Chiefsben kapott viszonylag sok szerepet az előző két szezonban, bár soha nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket (négy éve második körös pick volt), míg utóbbi Saints nevelés és jobb esetben futás ellen használható. Nem miattuk lesz jó a csapat.

A maradék két érkező/maradó már érdekesebb. Marcus Williams egy kiváló safety, coverage-ben parádés, a 10,6 millió dolláros tag a piaci értéke alatt van. Ugyanakkor egy safetyre ennyit költeni, mikor egyrészt nincs pénz, másrész fontosabb posztokon is óriási lyukak tátognak, minimum meggondolatlanság. Marcus Williams egy jó játékos, de győzelmekben aligha lehet majd mérni a hozzájárulását – ha Brees maradt volna, akkor megérteném, de most már nincs win now mód.

Apropó Brees: a jövőbeli Hall of Famer legenda pótlását is meg kellett oldani. Azt Sean Payton is kénytelen volt belátni, hogy Taysom Hill nem megoldás, bár azért itt álljunk meg egy pillanatra, a Saints ugyanis adott egy 4 éves, 140 millió dolláros hosszabbítást Hillnek. Természetesen ebből az irányító egy centet sem fog megkapni, ugyanis a szerződés mind a négy éve automatikusan megsemmisülő és leginkább arra kellett mindez, hogy az irányító idei 12 millió dolláros szerződéséből 7,75 millió dollárt felszabadítson.

Taysom Hill 4 éves, 140 millió dolláros hosszabbítást kapott

Ezzel együtt meglepő lenne, ha Hill kezdene, legalábbis annak fényében, hogy a csapat visszaigazolta Jameis Winstont. A korábbi 1/1-essel kapcsolatban nagyon optimista Peyton: állítólag úgy gondolja, hogy a 30 TD-s QB-t képes kihozni Winstonból, miközben a 30 INT-s részét kigyomlálja. Az biztos, hogy több potenciál van benne, mint a trükkös játék specialista Hillben.

Hogyan tovább?

Ha nagyon akar, a Saintsnek lett volna még lehetősége a piacon való garázdálkodásra, de sikerült visszafogniuk magukat. Így nagyjából addig nyújtózkodtak Peytonék, ameddig a takaró ér, bár Marcus Williams tagelése minimum luxuskategória. Winston visszaigazolása ugyanakkor nagyon jó fogásnak tűnik: amennyiben elmúlik a rózsaszín köd Hill irányába, akkor akár tényező lehet a Saints a korábbi 1/1-essel idén.

A csapat még mindig elég jó. A védőfal közepébe elférne az erősítés, egy CB és LB is elférne, de ezzel együtt is a liga első felébe tartozhat a defense. Az offense miatt sem kell különösebben aggódni, tavaly is elmuzsikált az egység Michael Thomas nélkül: Sanders és Cook hiányozhat, de az elkapóposzt mély a drafton, a támadófal továbbra is top, Alvin Kamara maradt, így nincs ok óriás visszaesést várni. Sőt, Winstonnal még előrelépés is elérhető tavalyhoz képest.

Az idei szezont talán erre is kellene áldozni: Winston köré még igazolni 1-2 olcsó, de hasznos játékost nyáron, illetve draftolni pár azonnal bevethető skill playert és megnézni, van-e potenciál a korábbi 1/1-esben. Winston még mindig csak 27 éves, amennyiben jól játszik, akkor hosszú évekre megoldhatja a QB-kérdést: nem lesz egy Brees, de ha képes top 16 körüli szintre, akkor akár vele is meg lehet próbálni hosszú távon.

Ennél több nincs az idei évben, a Williamsre ellőtt 10 millió dollárt is inkább Winston megsegítésére kellett volna költeni. Ezzel együtt nincs különösebb ok a panaszra: a fizetési plafon alá sikerült beférni, irányító is van, még némi luxus is belefért. Lehetett volna sokkal rosszabb is. Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!