Connect with us

Prémium cikkek

Okos építkezés – Browns FA-értékelő

A Browns végre valahára bejutott a rájátszásba, láthatóan elindult valami Clevelandben. Megelégedni azonban egyáltalán nem lehetett, hiszen a védelem tele volt lyukakkal, főleg a secondaryben. A piacon a Browns jól lőtte be a prioritásokat és megfelelő embereket szerzett, úgyhogy jöhet a következő lépcsőfok: a csoportgyőzelem. 

Távozók

Mennyiségileg voltak lejáró szerződésű játékosai a Brownsnak bőven, de minőségben már sokkal kevésbé, épp ezért nem is rohantak újraigazolni őket.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A védőfalban Olivier Vernon jó teljesítményt nyújtott, 51 nyomást generált, de év végén megsérült, így kérdés, hogy egyáltalán a szezon elejére visszatér-e. Ráadásul a 30-at is betöltötte már, és a sérülések korábban is problémát jelentettek számára. Larry Ogunjobi még csak jól sem játszott újonc éve óta egyszer sem, szóval könnyű szívvel meg lehetett válni tőle. BJ Goodson is mehetett isten hírével a linebackerek közül.

A cornerek közt a Kevin Johnson újjáélesztési projekt Buffalóban összejött, Clevelandben viszont nem, vele is csak többen vannak a keretben. Terrance Mitchell tavaly Greedy Williams sérülésével a szélen minden snapen pályán volt, egy korrekt szintet le is hozott, de ő sem egy minőségi játékos, és Williams visszatérésével létszám felettivé vált. A Browns safety-sora talán a legrosszabb volt a ligában, Karl Joseph és Andrew Sendejo is borzasztóan játszott, így teljesen jogosan kapták meg az útilaput.

Egy kivágás volt még rajtuk kívül: Adrian Clayborn szituációs pass rushernek egyébként rendben volt, a kitekintőben határesetnek tituláltam a kivágását, de volt egy érkező a helyére hasonló ár/érték arányban, így igazából nem kár érte sem. Az kissé meglepő volt számomra, hogy sem David Njoku, sem Sheldon Richardson nem került a kivágás sorsára, azt hittem, hogy legalább az egyiküktől megszabadulnak. Nem feltétlen rossz döntés, főleg az igazolások fényében, csak kissé meglepett talán (és ha meglépik, érkezhetett volna egy top játékos még).

Szintén érdekes, hogy a Browns nem trükközött a meglévő játékosainak szerződésével, tehát ilyen módon nem szabadított fel pénzt – olyan sok lehetőség mondjuk nem is volt rá.

Érkezők / Maradók

Öt játékost igazolt, hármat megtartott a Browns, már ami a nevesebb embereket illeti.

Kezdjük utóbbiakkal.

Malcolm Smith-szel úgy voltam, hogy igazából mehet isten hírével. Erre a posztra terveztem a kitekintőben egy Lavonte David igazolást, de ez gyorsan dugába dőlt, így itt maradtak problémák. Smith pedig veterán cserének, mélyítésnek elfér a fiatalok mellé, plusz a speciális egységben kiváló játékra képes. Az látszik, hogy az LB posztot nem értékeli magasra a Browns (helyesen), így nem költenek ide sokat, majd megpróbálnak középső körös draft pickekkel erősíteni.

Rashard Higgins kémiája elég jó Baker Mayfielddel, minden bizonnyal ezért igazolták újra elsősorban, 3-4. számú opciónak megfelelő, de kellene a sebesség ebbe a WR-sorba, így ez továbbra sincs meg. Cody Parkey-t kell még megemlíteni még, de rúgóból tizenkettő egy tucat, ezért a nagyjából $1 millióért rendben is van.

Ez a három játékos tehát nagyon olcsón maradt a csapatnál még egy évre, nagy felhajtást ebből nem csinált a gárda. Az újonnan érkezőknél viszont már érdekesebb volt a helyet.

Érthető módon csak a védelembe érkezett erősítés, de az offense-ben egy harmadik elkapón kívül nem is volt mit fejleszteni. Kezdjük a védőfallal és ezáltal a két kisebb igazolással. Malik Jackson a fal közepén, Takkarist McKinley a szélén nyújthat mélységet az egységnek. Ha ennek érkeztek, akkor tök jó a leigazolásuk, az árcédulájuk sem magas. Jacksonnál ez reális is, hiszen ott van előtte/mellette Sheldon Richardson és az opt outból visszatérő Andrew Billings, plusz a tavaly draftolt Jordan Elliott. Ez a négyes így már elég mélynek mondható, lehet rotálni nyugodtan a játékosokat, ami kell is a védőfalban. Jacksontól nem lehet már várni a régi magas minőségű játékát, de azért pass rushban még mindig átlag felettit tud nyújtani, így passzszituációknál felmehet majd Billings helyére a pályára. A fit tetszik, az ára is rendben van, egyedül a top minőség hiányzik így a Browns védőfalának közepéről, ezért nem tökéletes.

McKinley már problémásabb eset, ugyanis rotációs, szituációs játékosnak ő is tetszene ennyi pénzért, de jelenleg övé a kezdő poszt Myles Garrett túloldalán, ami nem egy megnyugtató látvány. Ha esetleg érkezne Jadeveon Clowney még a piacról, akkor egyből felugrana B+-ra az értékelése, de ha rá akarják bízni a kezdőt Clevelandben, úgy elég sovány lenne a helyzet. A front7-ben érkezőként megemlítendő még Anthony Walker, aki szintén nem egy igazán minőségi linebacker, de a veterán jelenlétet tudja biztosítani. Az ő érkezésével mondjuk Malcolm Smith megtartása nekem kicsit felesleges, de elfér, meg a speciális egységben hasznos.

A végére hagytam a legjobb lépéseket, ugyanis a secondaryt alaposan sikerült gatyába rázni. A liga legjobb hátsó alakulatából érkezett két játékos is: a safety John Johnson III és a slot cornerback Troy Hill. A Browns tökéletesen analizálta a legnagyobb hiányposztjait és ezeket priorizálta a piacon, konkrétan csak ennek a két játékosnak adott egy évnél hosszabb szerződést.

Johnson a Rams védelmének vezére volt, ő kapta meg a zöld pöttyöt a sisakjára, azaz az ő fülére mondták be a játékokat az edzők, tehát ő volt a defense irányítója. Szinte mindig linebacker kapja ezt a szerepkört, a Ramsnél viszont Johnsoné volt a felelősség, ami már önmagában sokat elmond arról, mennyit tehet hozzá a Browns játékához. Az sem mellékes persze, hogy coverage-ben és futás ellen is top teljesítményt nyújtott Los Angelesben. A szerepköre érdekes kérdés lesz Clevelandben, hiszen a Ramsnél elég sokat mozgott ide-oda, sok snapet töltött a boxban, free safetyként és slot cornerként is.

Hillnek ellenben elég fix helye lesz, hiszen a slotban kell majd vitézkednie. Jobb is ez így, hiszen méretei miatt a szélen bőven vannak limitációi (láthattuk ezt a Packers elleni konferenciadöntőben is), ellenben ez a felépítés párosítva a kiváló coverage képességeivel aranyat ér a slotban.

A secondary így nagy gyengeségből akár erősségbe is átcsaphat, hiszen a Ward-Williams-Hill-Johnson-Delpit ötös (plusz Ronnie Harrison) már elég jól néz ki. A mélység CB poszton még hiányzik, így sérülések esetén lehetnek problémák, de ez azért benne van bizonyos csapatrészeknél minden gárdánál.

Érdemes még kiemelni, hogy több játékos szerződésénél is void éveket használt a csapat, ezzel az idei capet kevésbé terhelik az új igazolások. Ez akár azt is jelentheti, hogy még készülőben van egy nagyobb dobás, például edge rusher poszton.

Összességében

Kifejezetten tetszett a Browns ténykedése a piacon, még ha nem is robbantottak bankot. Megállapították, hová kell játékost hozni és a legfontosabb posztokra minőségi embert sikerült találniuk. Nagy problémák voltak a passzvédekezéssel tavaly, ezen Johnson és Hill sokat fognak segíteni idén, tehát nagyot lépett előre a védelem a szememben. A linebacker posztot – miután David elérhetetlenné vált – helyesen mellőzték, már ami a nagy pénzek posztra való allokálását illeti. A támadósor készen volt, így ide nem kellett játékost hozni, egyedül az zavar kicsit, hogy jelen pillanatban McKinley számít kezdő pass rushernek, ezt a helyzetet nem oldották meg elég jól (ha érkezik Clowney, akkor persze egészen más a leányzó fekvése).

Értékelés: A-

Draft kitekintés

A Brownsnak két hiányposztja maradt igazából: a linebacker és az edge rusher. Előbbiről tudjuk, hogy nem értékeli sokra a vezetőség (helyesen), így az első körben 1/26-ra bármennyire is népszerű a mock draftokban, én nem várnék ide játékost. Egy edge rusher elképzelhetőbb, Garrett túloldalára találhatnak egy atletikus projekt játékost, például Jayson Oweh-t. A második napon aztán már jöhet linebacker és cornerback, de bepróbálkozhatnak egy elkapóval is akár.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!