Connect with us

Prémium cikkek

Sikerült, már ki tudunk állni! – Falcons FA-értékelő

A Falcons úgy kezdett neki a holtszezonnak, hogy a harmadik legtöbb pénzzel állt a fizetési plafon FELETT, emellett konkrétan azért kellett küzdenie, hogy szeptemberben legyen elég játékosa a keretben. Jelentjük, hogy sikerült beférni a sapka alá, sőt, sikerült összeverbuválni egy 51 fős keretet is!

Távozók

A Falcons holtszezonja nagyban hasonlított a tegnap kivesézett Eaglesére, mindkét csapatnál ugyanazok voltak a teendők: kevés kivágás, sok átalakítás, szinte mindenki elengedése és minimális igazolás.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A kivágás sorsára csak három ember jutott: Allen Bailey a védőfalból, James Carpenter a támadófalból és Ricardo Allen a safety-sorból. Egyikükért sem nagy kár igazából, legjobb esetben is gyenge kezdők lehettek volna, de ideális esetben nem kaptak volna jelentős szerepet. Még egy kivágást javasoltam a kitekintőben, azonban a védőfalember Tyeler Davison maradt a csapatnál egy átalakítást követően.

Ha már átalakítások, ebből volt több is. A kitekintőben négy lehetőséget vázoltam fel, ebből hármat megvalósított a Falcons.

Matt Ryan szerződésén sikerült a legtöbbet spórolni, egészen pontosan $14 milliót. Ez a lépés azért volt nagyon érdekes, mert ezzel a csapat kvázi elkötelezte magát mellette, amivel jelentősen csökkent a QB-draft esélye. Kizárni még nem lehet, hiszen egy jövő évi kivágással még mindig lehet $8 milliót spórolni, azonban a $40,5 milliós benyelt halott pénz nagyon durva lenne.

Rajta kívül a tackle Jake Matthews és a linebacker Deion Jones kontraktusához nyúltak hozzá, ezzel összesen $12,6 millió szabadult fel az idei sapkában. Mindkettő indokolt döntés, hiszen hosszú távon lehet velük tervezni, így nem probléma a pénz eltolása, halott pénz várhatóan nem fog utánuk keletkezni, hiszen nem fogják őket kivágni belátható időn belül. A negyedik jelölt Julio Jones lett volna, az ő szerződését viszont nem módosította a csapat.

A legérdekesebb kérdés a Falcons holtszezonjával kapcsolatban Ryan mellett Dante Fowler helyzete volt. A pass rusher tavaly kapott nagy szerződést, de közel sem váltotta be a reményeket, a szerződése pedig ebben a helyzetben fenntarthatatlan volt. Egy sima kivágás nem jelentett volna sokat, egy post june 1 cut pedig a tavaszi helyzeten szintén nem segített volna, legfeljebb nyáron. Fowler viszont belement egy fizetéscsökkentésbe, belátva hogy a piacon sem kapna többet, így a csapat további $7 milliót szabadított fel a 2021-es évre.

Ezzel sikerült becslésem szerint olyan $18 millió körülire feltornázni a rendelkezésre álló keretet, viszont csak 37 játékos (plusz-mínusz 1) állt a csapat kötelékében, tehát bőven fel kellett tölteni a rostert.

Így már rá lehetett nézni a lejáró szerződésű játékosok listájára, ahol azt láttuk, hogy sok fontos játékos nincs, de azért 1-2 eligazolás fájó lesz. Ilyen volt Alex Mack, aki ment Shanahan után San Franciscóba, de azért az ő pótlására tavaly felkészült a Falcons Matt Hennessy draftolásával. Allen kivágása után a teljes további safety-sor is távozott, hiszen sem Keanu Nealt, sem Damontae Kazee-t nem tartotta meg a gárda. Belefér, nem voltak minőségi játékosok, de a poszt ezzel teljesen kiürült. Emellett továbbra is a piacon maradt Todd GurleySteven Means, Darqueze Dennard és Bridi Wleh-Wilson. Szintén az “értük nem nagy kár” kategória, bár Means mélységnek jó lehetne még, illetve a CB sor is elég üres lett a távozókkal.

Az ő elengedésükkel úgy fordult tehát a piacra a Falcons, hogy fel kell tölteni a keretet, hiszen darabszámra sem feltétlen voltak meg a cornerek, a safetyk és a belső támadófalemberek, ráadásul mindezt úgy kell tenni, hogy átlagban kicsit több, mint egy millió dollár jut minden igazolásra – egyértelmű volt tehát, hogy minőség nem fog érkezni…

Érkezők / Maradók

És így is lett…

A legnagyobb igazolása az újonc general manager Terry Fontenot-nak az a Mike Davis lett, aki világéletében egy cserefutó volt, csak tavaly tudott McCaffrey hiányában tündökölni. Jelenleg egyébként kezdőnek számít, aztán meglátjuk mit hoz a draft. A többi, táblázatban szereplő név a legtöbb csapatnál a felsorolásba sem férne fel, itt is csak azért kerültek rá a képre, hogy ne legyen tök üres az egész.

A második legfontosabb játékos a táblázatban Younghoe Koo, aki úgy tűnik megoldja a rúgókérdést, ráadásul ERFA tenderrel elég olcsón teszi mindezt. Lee Smith egy blokkoló tight end, már-már extra támadófalember, egy hetedik körös picket végülis megért. Barkevious Mingo a speciális egységben hasznos tud lenni, a védelemben nem szívesen küldeném pályára. Erik Harrisnek volt pár szép pillanata a Raidersben, de elég limitált játékos, habár legalább mennyiségre feltölti a safety-sort.

Fabian Moreau-tól többet vártunk harmadik körös játékosként, de nem váltotta be a reményeket a fővárosban, így ő is csak azért jött, hogy mennyiségre meglegyen a csapat. Ő lett egyébként az 51. játékos a keretben, akivel effektíve elmondhatjuk, hogy sikerült kiállnia a Falconsnak, hiszen a holtszezonban 51 főig számolják a fizetési sapkában elfoglalt helyet. Mostantól úgy tud igazolni a csapat, hogy nem a teljes szerződésösszeggel fog csökkenni a cap, hanem abból ki kell vonni a roster végén lévő utolsó játékos cap hitjét. Ezért várható még pár olcsó veterán játékos a Falconstól a szezon kezdetéig, de azért minőségi érkezőkre ne számítsunk, főleg hogy a draftra is félre kellene tenni pár milliót, amihez majd új kivágásra / átalakításra / hosszabbításra lesz szükség.

Ezekkel a mozgásokkal tehát ha minőségileg nem is, de legalább mennyiségileg sikerült feltölteni a rostert. A hiányposztok ezzel nem változtak, de legalább már be tudnak dobni valakit safetynek, cornerbacknek vagy épp guardnak, hogy hasonlítson egy futballcsapatra a gárda.

Összegzés

Elég unalmas három héten van túl a Falcons. Az még izgalmas lehetett, hogy átalakításokkal sikerült beférni a sapka alá, de ami utána következett, attól nem ment fel senki pulzusa. Persze a lehetőségek adottak voltak, így teljes mértékben várható volt ez a tevékenység, így sem pozitív, sem negatív értékelést nem tudok adni.

Értékelés: C+

Draft-kitekintés

A draft első három helyén irányító fog elkelni, ez már elég biztos. Szóval mondhatjuk, hogy 1/4-re a Falconsszal kezdődik valójában a játékosbörze (jó, a 49ersnél nem tudjuk, kit visznek). Az atlantaiak pedig elég jó helyzetben vannak. Egyrészt kivihetik a negyedik irányítót (Trey Lance? Justin Fields?), aki tanulhatna 1-2 évet és utána lenne bedobva a mély vízbe. Ryan szerződésének átalakításával erre jelentősen csökkent az esély, de kizárni nem lehet. Másrészt érkezhet a legjobb nem-irányító a draftról, aki lehet a tackle Penei Sewell, a tight end Kyle Pitts vagy az elkapó Ja’Marr Chase – Julio és Ridley mellett utóbbira van a legkisebb esély. Harmadrészt pedig jöhet egy hátracsere, ami talán a legvalószínűbb opciónak tekinthető. Lesz csapat, aki fel akar jönni majd a negyedik irányítóért (Panthers, Broncos, Patriots leginkább), így a Falcons kiárusíthatja a picket és bezsebelhet következő évi első körös picket emellé (plusz további cetliket is akár).

Ha maradnak a top10-ben, mondjuk a Broncos helyén, ott már értéken jó lehet a cornerbackek közül Patrick Surtain vagy Jaycee Horn (feltételezve, hogy Kyle Pitts nem marad bent addig), vagy épp Rashawn Slater is érkezhet a támadófal megerősítésére. A további választási lehetőségekkel igazából 1-2 poszt kivételével bárhová érkezhet az éppen adott helyen elérhető legjobb prospect.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!