Connect with us

Draft

Így kell egyszerre jól draftolni és csalódást okozni – Broncos draftértékelő

A Denver Broncos a mutatott játék és a top10-es pick ellenére egy elég kész csapat benyomását kelti, ha a rosterre pillantunk. Mindössze az irányítóposzton éktelenkedett nagyobb kérdőjel, amit a legtöbb előrejelzés szerint ezen a drafton a saját helyükön nem is tudtak volna orvosolni. Aztán minden másképp alakult.

Mielőtt rátérnék a draftra, kezdjük egy kicsit korábban. A Denver úgy vágott neki az offseasonnek, hogy a legégetőbb hiányposztja a cornerback volt (itt még feltételezhetőleg sem volt olyan ember, aki kezdőként állhatott volna ki), így március elejéig a legtöbbet mockolt poszt a csapatnál a cornerback volt. Többek között Patrick Surtain vagy Caleb Farley (aki akkor még nem volt csúszó a boardokon). Aztán ezt needet ügyesen befoltozta a gárda, Ronald Darby és Kyle Fuller is érkezett, Bryce Callahan feltételezhető sérülésmentességével (LOL) pedig megvolt a három kezdő hely. Így a figyelem a drafton a linebacker posztra, az irányítókra és esetleg egy right tackle-re összpontosult. A QB kérdéssel egyetlen probléma volt, hogy a legjobb elérhető játékosokért az volt a feltételezés, hogy fel kell cserélni, arról pedig már eltértek a vélemények, hogy ez valóban megéri-e a csapatnak.

1/9 Patrick Surtain II, Alabama, CB

Aztán a börzén minden máshogy alakult. Mondhatni, hogy álomszerűen a csapat számára. Nem elég, hogy a legtöbb boardon top10 tehetségnek kikiáltott Justin Fields lecsúszott a csapatig, de az elmúlt idők egyik legintelligensebb irányítójának tartott Mac Jones, a blue chip tackle-nek számított Rashawn Slater és a legjobb linebacker, Micah Parsons is bent maradt. Tehát egyértelmű volt, hogy a csapat mit fog tenni. Kiválasztja Patrick Surtain cornerbacket. Zseniális.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Félreértés ne legyen. Surtain egy nagyon jó játékos. Véleményem szerint a legjobb a posztján. Technikailag a legképzettebb corner a classban, de még az is lehet, hogy az elmúlt pár év legkészebb játékosa. Egy olyan játékos, aki jól olvassa a játékot, érti annak részleteit is. Egy igazi sportcsaládból származik, így a vérében van a poszt minden cseppje. Ráadásul igencsak tapasztalt és képzett is. Az ország egyik legjobb egyetemén volt hosszú ideig kezdő, ahol jó edzők kezei alatt tanulhatta a sport csínját-bínját.

Még azért sem tudok haragudni, hogy egy olyan helyre jött, ami jelen pillanatban nem volt hiányposzt a csapatnál. Darby és Callahan sérülékeny, Fullernek pedig nincs hosszútávú szerződése. Egy fiatal tehetséges corner akkor is jó választás, ha nincs égető needed az adott poszton. Legtöbb csapat számára ajándék lett volna, de nem a Denvernek.

Nem annak a csapatnak, amely hosszú évek óta keresi a kezdő irányítóját. Tisztában vagyok vele, hogy Lock viszonylag kevés lehetőséget kapott. Tisztában vagyok azzal is, hogy tavaly is sok volt a sérült. Tisztában vagyok azzal, hogy épp a draft előtt jött Bridgewater. Mindezek ellenére, ha az öledbe hullik a class egyik legtöbbre taksát irányítója (meg egy másik is, akiben sokan stabil QB-t látnak), akkor élned kell a lehetőséggel. Élned kell még akkor is, ha esetleg te nem értékelted annyira magasra az adott játékost (egyébként azt hallani, hogy a Broncos szerette Fieldset, csak Surtaint még jobban. LOL). Egyszerűen hosszú évek szenvedése után nem teheted meg, hogy nem próbálkozol. Surtain egy kiváló játékos, biztosan szeretni fogja Denver népe, de ha Fields vagy Jones egy közepesen jó karriert fut be, akkor soha nem fog elmúlni a rossz szájíz a szurkolók részéről. Ugyanis egy megkerülhetetlen tény, hogy ez a csapat nem olyan rossz, hogy arra számíthassunk, hogy a top 5 közelében fog húzni, így nem várhatjuk, hogy lesz még lehetőségük akár csak megközelítőleg is ilyen kaliberű irányítót választani.

2/35 Javonte Williams, North Carolina, RB

3/98 Quinn Meinerz, Wisconsin-Whitewater, iOL

3/105 Baron Browning, Ohio State, LB

A második körben aztán már kényelmesebb helyzetben volt a gárda. Az irányító kérdéssel itt már nem volt érdemes foglalkozni, több corner talán már nem kellett, így pedig nehéz volt igazán mellé lőni. Hát mégis sikerült. Az első meglepetés az volt, hogy felcserélt a csapat a Falcons helyére egy negyedik körért cserébe. Lehetett tippelgetni, hogy melyik offensive tackle vagy linebacker lehet a kiszemelt, mert jó pár csúszó volt. Erre mit történt? A csapat kiválasztja Javonte Williamset, a North Carolina futóját.

Oszlassuk el itt is a kételyeket előbb. Javonte Williams nagy fogás lehetett volna rengeteg csapatnak. Egyöntetű vélemény volt, hogy a classból három futó emelkedik ki, méghozzá elég magasan, ebből pedig kettőt már az első körben kiválasztottak, Williams értéke így csak még magasabb lett. Sok boardon még elsőszámű running backként tartották számon. Egy hihetetlen agresszív játékos, aki halmozza a kikényszerített elrontott szereléseket, nagyon jó egyensúlyérzéke van és sok egyetemi futóval ellentétben halálra sem volt terhelve. Rengeteg csapat számára kincs lehetett volna. De inkább olyan csapatoknak, amelyeknek egyáltalán nincs futója vagy win now közelében van. A Denverről egyik sem mondható el.

Igen, itt is tisztában vagyok azzal, hogy hamarosan egy futónak sem lesz szerződése a csapatnál (Phillip Lindsay, LOL). Ennek ellenére sem értem, hogy miért volt most ez akkora need, hogy egy második és egy negyedik kört kellett adnunk érte. Majd ha ténylegesen nem lesz már itt a megváltó Gordon, akkor jövőre ugyanúgy elpazarolhattuk volna ezt a picket egy futóra.

A harmadik körben aztán a Saints csapatával kötött üzletet a gárda és lejjebb cserélt a körben, így pedig kapott egy extra választási jogot a nap legvégén.

Az első pickkel a class egyik legérdekesebb játékosa érkezett, Quinn Meinerz, aki egy alsóbb ligás egyetemről a Wisconsin-Whitewater csapatából érkezik. A játékos videói bejárták az internetet, ahol home made megoldásokkal edz vidéken vagy éppen fát vág. A személyében egy rendkívül jó mentalitású, szorgalmas, csupaszív játékos érkezett, aki ugyanakkor elég tehetséges is. Meinerz jó erőnek örvend, de ahogy a kisebb sulikból érkező játékosokra jellemző, a technikáján kell még fejleszteni. Ellenben akár az első évtől kezdhet center (a második éves Cushenberry egyelőre elég nagy csalódás) vagy akár guard poszton is (ha Glasgowt mondjuk be akarja mozgatni a gárda a fal közepére).

A nap utolsó választásával pedig Baron Browning került Denverbe, aki az egyik legnagyobb iskolából, az Ohio State védelmének közepéről érkezett. Róla megoszlanak a vélemények, mert sok boardon top 50 játékos volt, viszont lehet hallani olyan véleményeket is, hogy körülbelül a helyén kelt el. Egy fizikális játékos, aki kapitány volt az Ohio State-en és akár passzsiettetéssel is meg lehet bízni, ellenben coverage-ben az ösztönei nem a legjobbak és nem is egy szuperatléta.

5/152 Caden Sterns, Texas, S

5/164 Jamar Johnson, Indiana, S

6/219 Seth Williams, Auburn, WR

7/237 Kary Vincent Jr., LSU, CB

7/239 Jonathon Cooper, Ohio State, Edge

7/253 Marquiss Spencer, Mississippi State, Edge

Az utolsó napon már tudjuk, hogy elég nehéz igazán kimagasló dolgokat csinálni, többnyire inkább special team vagy hosszú projekt játékosok érkeznek. Akiket a Denver draftjáról érdemes kiemelni, az Jamar Johnson safety és Seth Williams elkapó.

Előbbi elég nagy stealnek számít, mert második körös picknek gondolták és sok helyen top5 volt a posztján. Egy elég sokoldalú játékos, aki coverage-ben nagyon erős és jól illeszkedik Fangio védelmébe. A safety poszt ráadásul need is volt a csapatnál, mert Kareem Jackson nem fog örökké játszani (leginkább még jövőre és ennyi). Seth Williams pedig a Pro Dayén bemutatta, hogy atletikusabb annál, mint amit gondoltunk róla és az útvonalakat is jobban futja. Nem véletlen lett persze hatodik körös, de Denverben a poszt elég telített, így rotációs elkapónak használható lesz.

Érdekes módon a korábban draftolt safety, Caden Sterns tűnik a kevésbé jó játékosnak a posztján. Ő egy kisebb tömegű játékos, aki ennek megfelelően elég nagy sebességgel bír. Feltehetően éppen ezért is a special teamben lehet nagy szerepe karrierje elején. Ami aggasztó vele kapcsolatban, hogy open field vannak problémái a szerelésekkel, illetve nem is igazán fizikális. Kary Vincent Jr. szintén sebességével hívhatja fel magára a figyelmet, hiszen az egyetemen tagja volt a 4*100-as sprinter csapatnak is. Az LSU bajnoki évében egyébként kifejezetten jól játszott, négy interceptiont is szerzett, pedig nem volt teljes értékű kezdő sosem.

Az utolsó két választással két edge rusher érkezett. Cooper Browning csapattársa volt az Ohio State-en és sokáig kapitány volt a csapatban. Ami probléma, hogy a tehetségét soha nem tudta a pályán megmutatni, a statisztikai lapja elég gyenge. Fizikai tulajdonságai alapján akár DE, akár OLB is lehet. Spencer pedig linebackerként kezdte a karrierjét, de defensive endként fejezte be, így ő is egy flexibilis játékos lehet a front7-ben. A 2020-as év végét nyak- és hátsérüléssel zárta, a remények szerint azonban ezeket maga mögött tudta hagyni.

Összeségében a Denver draftjára elmondható, hogy elég jó játékosok érkeztek. Senki nem volt reach, ellenben több steal szagú választás is a van a csapatnál. Egyéni képességeket nézve nagyon jó és képzett mindenki és lehet normálisan érvelni amellett, hogy hiányposztra vagy olyan helyre érkeztek, amire hosszú távon szükség van. Ellenben Justin Fields ignorálása mellett már nem lehet elmenni tétlenül. Ennek a csapatnak kevés lehetősége lesz irányítót húzni, akkor meg lehet tovább szenvedni a közepesnél is rosszabb arcokkal.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!