Connect with us

Draft

Pánikhangulat – Cowboys draftértékelő

Az elmúlt években a Dallas Cowboys rendre ott szerepelt a sikeresebben draftoló csapatok között, sok sztárral erősítették meg a csapatot, valamint a későbbi körökben is sikerült kezdőszintű tehetségeket lelniük. Így megvolt tehát a magas elvárás a csapat felé idén is, amihez ezúttal nem tudtak felnőni, sok fejvakarós döntést, rossz értéken jött húzást tudnak csak felmutatni, amikkel nem kerültek közelebb a hőn áhított céljukhoz.

A kiválasztott játékosok mellett zárójelben szereplő szám azt mutatja, hogy milyen helyen lettek draftolva ahhoz képest, hogy az Athletic által összeállított konszenzusos big boardon hol szerepelnek. Ha mínusz, akkor később, ha plusz akkor korábban keltek el.

1/12 Micah Parsons, LB, Penn State (-1)

Ahhoz, hogy kicsit kontextusba kerüljön a választás, meg kell nézni milyen tényezők befolyásolták a Parsons-picket:

A draftszituáció

A Cowboys a 2021-es NFL Drafton eredetileg az 1/10-es cetlit birtokolta, de azzal, hogy az orruk előtt vitte el a Panthers Hornt és a Broncos Surtaint, azt érezhették, hogy hoppon maradtak, az általuk két legjobbra tartott védőt a legnagyobb hiányposztra elbukták. Ekkor még benn volt Slater is, aki szintén magasan volt a csapat boardján, de úgy érezték, nem ő a megfelelő választás, ezért megegyeztek az Eaglesszel(!!), hogy az első körben helyet cserélnek, plusz a Philly még elküldi a 3/84-et is a csoportriválisnak. Ekkor hihettük azt, hogy Rosemanék kiviszik Fieldset, de ők DeVonta Smith mellett döntöttek, míg a Bears nem tanakodott tovább, a Giants helyére feljőve kivittek az Ohio State sztárját.

Ekkor pedig a Cowboys ott tartott, mint az eredeti helyzetükben, a boardjukon ugyanazok a játékosok voltak legfelül, akik korábban is, a képlet nem módosult, a csapat pedig nem tudta, hogy reagálja le azt, hogy nincs igazán senki, akivel meg lehetne váltani a világot. Így esett a döntés Parsonsra, akinek az érkezése rövid és hosszútávon is óriási befolyással lehet a csapat sikerességére.

A játékos

Parsons az Athletic által összegyűjtött konszenzusos boardon a 11. helyen szerepelt, blue chip tehetségként volt számon tartva, ott volt előzetesen a legtehetségesebb védők között. Ez nem véletlen, a felvételei visszaigazolják, hogy milyen potenciál rejlik benne, atletikussági mutatói pedig alátámasztják, hogy valóban egy kivételes prospectről beszélünk.

Parsonst az NFL és a draft média egyaránt nagyra tartotta, ennek köszönhetően kelt el tökéletes értéken az 1/12-es választással. Tehát abba nehezen köthetünk bele, hogy mennyire érte meg magát a játékost, a tehetséget ezen a helyen kiválasztani, hiszen több szinten is elismerték, hogy ő az egyik legjobb prospect az idei drafton.

A pozíció

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Azzal viszont lehet vitatkozni, hogy manapság mennyit ér maga a linebacker poszt, milyen mértékben lehet a sémával elfedni a játékosállományban rejlő hiányosságokat. Több csapat van azon az állásponton, hogy semmilyen áron nem fektetnek be egy drágább játékosba ezen a poszton, hátsóbb körös választásokkal, olcsóbb veteránokkal és megfelelő rotálással oldják meg a feladatot. Ebből a szempontból vitatható bármilyen top15-ös linebacker húzás, lényegtelen, hogy mekkora generációs tehetségről beszélünk. Még akkor is, ha könnyen rá lehet mutatni védelmekre, ahol egy szupertehetség akkora szereppel és hozzáadott értékkel bír, hogy egymaga feljavítja és kisegíti a társai munkáját.

A befektetett tőke

Parsons kiválasztásához mindenképpen be kell vonni az egyenletbe a Cowboys által a pozícióba fektetett tőkét. Sean Lee visszavonult, de az ő szerepével már egyébként sem kellett 2021-ben komolyan számolni, sokkal inkább Smith-szel és Vander Esch-sel. Előbbi karrierje legmélyebb gödrében van, az elmúlt szezonban már-már elfogadhatatlan teljesítménnyel rukkolt elő, amit tovább ront a szerződésének értéke. A 2020-tól számolandó kontraktusa összesen 5 évre és $63 750 000 millióról szól, tehát a Cowboys óriási befektetéseket tett, hogy stabilizálni tudja a linebacker pozíciót. Ebben a hitben érkezett LVE is, aki 2018-ban szintén top20-as választott volt, azért húzta ki a Cowboys, hogy a modernkori Urlacher-Briggs páros lehessenek a védelem közepén.

Ebből a szempontból már sokkal érdekesebb Parsons draftolása, hiszen két olyan drága játékos van a Dallas linebacker sorában, akibe óriási összegeket fektetett be a csapat. Ez pedig előrevetíti azt, hogy a sok dudással egy csárdában nem lehet majd bírni, valakinek hamarosan távoznia kell, Smith órája leketyegni látszik, az ő elküldésével még lehet egy kármentést végezni, de az is beszédes, hogy Vander Esch ötödik éves opcióját nem hívták le, tehát az ő helye sem biztosított. Előbbinek forróbb a kispad a hátsója alatt, utóbbinak pedig van még egy éve, hogy bizonyítson Parsons és a többiek jelenléte mellett.

Mindent egybe vetve tehát lehet pro és kontra érvelni Parons kiválasztása mellett, hiszen a Cowboys egy elképesztően jó és tehetséges játékost vitt ki magasan, de a körülmények sokat rontanak a helyzeten. A Cowboysnak rövidtávon nem a linebacker poszt volt a legnagyobb hiányossága, ha pedig figyelembe vesszük azt, hogy ennek a csapatnak most van meg az esélye, hogy Super Bowlt nyerjen, akkor az ember szervezete könnyebben fogadta volna be Slater vagy éppen Newsome kiválasztását.

2/44 Kelvin Joseph, CB, Kentucky (+22)

A kompenzációnak és az Philly-cserének köszönhetően négy játékossal gazdagodhatott a csapat a második napon, de ezek a pickek sem maradtak el negatív kritikák nélkül, úgy tűnt, mintha a Cowboys döntéshozói ezen a drafton nem találnák a megfelelő ritmust. A második körben a Raiders cserélte be a csapat elé, hogy kivigye Trevon Moehriget, aki elsődleges célpont lehetett Jerry Jonesék számára. Ahogy a cornerback húzások alakultak, úgy romlott egyre a csapat helyzete, de a vezetés érezte, hogy kénytelenek húzni erre a posztra, így érkezett a második körben Kelvin Joseph. Újfent egy megosztó személyiségről beszélünk, hiszen Joseph sem az a karakter, aki a legkönnyebben kezelhető, de a red flagek mellé jó futball kvalitások párosulnak. Amikor top formában tud dolgozni, akkor teljesítménye közelít egy elsőköröséhez, de ritkán tudott stabil és kiegyensúlyozott munkát végezni.

Egyértelmű, hogy a csapat úgy számol vele, mint Trevon Diggs párja a másik szélen, ami abból a szempontból egy rizikós gondolat, hogy Joseph tapasztalata egyelőre nincs meg ahhoz, hogy be lehessen dobni a mély vízbe. Egyetemi karrierje nagyon döcögősen alakult, az LSU-n kezdte pályáját, ahol eltiltásokkal tarkított freshman évet tudott magáénak, majd a Kentuckyra transzferelt. Az NCAA szabályainak megfelelően a 2019-es évet ki kellett ülnie, 2020-ban került először kezdőként éles szituációba. A tavalyi szezonban sok mérkőzésen meg-megvillant, nagyon veszélyes volt a labdára (5 leütött passz, 4 INT), de az, hogy mindössze húsz mérkőzésnyi tapasztalat van mögötte, komoly kétkedésre ad okot. Ráadásul a pályán kívüli ügyeihez hozzátartozik, hogy nagy reményeket dédelget a rapper karrierjével kapcsolatban is, a YKDV Bossman Fat művésznév alatt végzett munkássága is erre utal. Nagy kérdés tehát, hogy mennyit nyert vele a csapat, tudja-e rövidtávon segíteni a Cowboys előremenetelét, sikerül-e a csapat hozzáfűzött reményeit beváltania.

3/75 Osa Odighizuwa, iDL, UCLA (+37)

3/84 Chauncey Golston, Edge, Iowa (+96)

3/99 Nahshon Wright, CB, Oregon State (nem szerepelt a boardon)

Parsons és Joseph kiválasztása mellett a Cowboys további három toop100-as pickkel gazdálkodhatott, óriási reményekkel várhatták a szurkolók a harmadik kört. A csalódáshullám azonban nem csillapodott és nem azért, mert ezeket az értékes választási jogokat luxuspickekre lőtte volna el a csapat. A három választottból Osa Odighizuwa képviseli a legjobb értéket, de még ő is túl lett kihúzva, ráadásul egy olyan pozícióra érkezett, ahova korábban szintén invesztált már a csapat Hill és Gallimore draftolásával. Változni fog a Dallas védelmi rendszere és alapsémája is az elmúlt évekhez képest, de egy ilyen értékes pickkel nagyobb hozzáadott értékkel bíró posztra is lehetett volna húzni.

Ebben a szellemben érkezett a következő választással Chauncey Golston, akinek az Iowán az elsődleges feladatköre a passzsiettetés volt. A reach jellege ennek a picknek is megvan, nagyon túldraftolta őt is a csapat, főleg úgy, hogy Patrick Jones, Ronnie Perkins vagy Elerson Smith is elérhető volt. A pánikhangulat tehát fennmaradt, a csapat ezzel a pickkel is csak azt bizonyította, hogy egy át nem gondolt útra lépett rá. Ezt tetézte Nahshon Wright kiválasztása is, aki nemhogy a negyedik-ötödik, de még a hetedik körben is elérhető lett volna. Az Oregon State egykori cornerbackje posztján elképesztő magassággal bír, de nagyon vékonydongájú, ráadásul atletikusságban sem tud olyat produkálni, hogy igazolja a top100-as kiválasztását. Vele újfent óriásit kockáztatott a csapat és megint csak úgy, hogy egészen biztos, hogy nem miatta lesz jobb a Dallas Cowboys 2021-ben.

4/115 Jabril Cox, LB, LSU (-57)

4/138 Josh Ball, OT, Marshall (+63)

A negyedik körben némileg fellélegezhettek a Dallas szurkolói, érkezett Jabril Cox, aki egy nagyon agilis coverage linebacker, fényes jövő áll előtte, de első évében nagyon nehezen fogja megszokni a profi liga ritmusát, sebességét. Vele pedig egy újabb védő érkezett arra a posztra, amit már az első körben kimaxolt a csapat, viszont Cox-szal kapcsolatban kevésbé kell negatívnak lennünk, hiszen itt BPA alapon egy nagyon jó húzás volt, még akkor is, ha eleinte csak a special teamben lesz szerepe.

Coxot Josh Ball, az első kiválasztott támadó követte, aki ezen a helyen a boardok szerint megint csak egy reach, de a jövőt tekintve neki is lehet szerepe a csapatnál, mint swing tackle. Óriási tehetségként tartották számon középiskolai karrierje végén, top recruitként került a Florida State-re, de egyetemi karrierjét egy erőszakos ügy árnyékolta be, ami miatt a Seminoles elbocsátotta őt. Végül a Marshallon kötött ki, ahol nagy termetével és potenciáljával hívta fel magára a figyelmet, de valahogy sose tudott visszatérni abba a formába, amiben korábban futballozott. Ettől függetlenül, ha távol marad a balhéktól, akkor egy értékes projekt lehet a Cowboysnak – tekintve, hogy őt is jóval az értékén felül draftolták.

5/179 Simi Fehoko, WR, Stanford (-34)

6/192 Quinton Bohanna, iDL, Kentucky (+107)

7/227 Israel Mukuamu, CB, South Carolina (-88)

7/238 Matt Farniok, iOL, Nebraska (nem szerepelt a boardon)

A harmadik napnak vegyes érzelmekkel vághatott neki a csapat, a cél az volt, hogy a rendelkezésre álló tőkéből használható játékosokat találjanak. Ennek megfelelően, le is csaptak két nagyobb névre, Simi Fehokóra és Isreal Mukuamura. Előbbi egy nagytestű, gyors, possession receiver, aki egyébként könnyen tudta verni a Stanford-Oregon State meccseken Wrightot, utóbbi pedig egy igazi Quinn féle választás. Szintén egy magas, hosszú corner, akit jól ismer az által, hogy a Gamecockst 2020-ig irányító Will Muschamppel közeli viszonyt ápol a Cowboys jelenlegi védőkoordinátora. Kettejüket tekinthetjük késői stealnek, belőlük 2020-ban akár epizódszereplő is lehet támadó-, illetve védőoldalon.

Akiket viszont újfent nem tekinthetünk jó értéken érkezőknek, az Quinton Bohanna és Matt Farniok, egyikük a védő-, másikuk a támadófalba. Bohanna egyetemi karrierjét a védőfal belsejében töltötte egy igazi run stufferként, upside-ja viszont kicsi, passzsiettetésben nem kínál szinte semmit. Farniok pedig egy sokat látott tackle/guard hibrid, aki nagyon rutinos és tapasztalt, de benne sem rejlik olyan potenciál, amivel túlélné a holtszezon végi keretszűkítést.

Összességében

Várható volt, hogy a Cowboys a drafton a hangsúlyt a védelemre fogja helyezni, hogy sikerüljön befoltozni azokat a lyukakat, amik a tavasszal keletkeztek, de a pickek elosztása úgy sikerült, ahogy azt kevesen várták. Rendre nem sikerült értéken húznia a csapatnak, brutális túldraftolásokat húztak és egy blue chip játékos mellett csak olyanok érkeztek, akik jó eséllyel nem fognak sokat javítani a védelem 2021-es teljesítményén. A kulcs pedig ez, hiszen a Cowboysnál nyitva az ablak, hogy Super Bowlt nyerhessenek, egy átlag alatti védelemmel ez viszont nem fog menni, ilyen húzásokkal pedig nagy edzői zsenialitásra van szükség, hogy a befektetett tőke megtérüljön. Instant reakcióként pedig azt lehet mondani, hogy a pánik szülte a húzások nagy többségét, a csapat ezúttal olyan döntéseket hozott, amik nem voltak megfelelően átgondolva.

Értékelés: D+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!