Connect with us

Playbook

Hogyan verd meg az emberezős coverage-eket?

Képzeljük el azt a hipotetikus esetet, hogy kapunk egy playbookot, amibe belekerült mindenféle szuper passzjáték, amivel majd szét lehet szedni az ellenfelek védelmeit. Na de melyiket mikor kell használni? Milyen védekezés ellen milyen koncepció a leghasznosabb? Erre próbálunk most választ adni, kezdve az emberezős coverage-ek ellen leghasznosabb játékokkal, útvonalkombinációkkal.

Az emberezés elméletben nagyon egyszerű, hiszen az öt skill játékosra rááll öt védő, figyelik elsősorban a csípőjük ringását mozgását és csak azt az egy embert követik az egész játék során (a maradék 6 játékos vagy megy irányítót siettetni vagy hátsó zónát véd). Három vállfaja van alapvetően (amit nyilván lehet tovább bonyolítani): cover 0, cover 1, 2-man, attól függően, hány hátsó safety van a pályán.

  • Cover0 esetén nincs hátsó segítség, azaz all-out blitzet látunk. Ilyenkor az irányítónak gyorsan kell szabadulnia a labdától, hiszen többen mennek siettetni, mint ahány blokkolója van.
  • Cover1 esetén egy hátsó safety van a pálya közepén, a fennmaradó egy játékos pedig blitzel, vagy rááll valakire duplázni, vagy akár egy középső, line of scrimmage-hez közelebbi zónát véd (robber). A Cover1-ről bővebben is írtam korábban. 
  • 2-man esetén két safety van a pályán, akik elfelezik a hátsó zónákat. A mély passzokat jól védi, ellenben futás ellen sebezhetőbb.

Na és hogyan lehet megverni az emberezést?

Legyél jobb / keresd meg a leggyengébb láncszemet!

A cikk további részében nem ilyen általános dolgokról lesz szó, hanem különböző koncepciókról, de gondoltam kezdésnek érdemes kiemelni, hogy elméletben van egy/két egyszerű módja az emberezés megverésének.

A legegyszerűbb nyilván az, hogy az elkapód legyen gyorsabb, erősebb, jobb útvonalfutó, mint az őrzője, induljon el nagyon jól a line of scrimmage-ről, hiszen akkor könnyen el tud szakadni tőle, üresre tudja játszani magát és tiszta célpontot tud nyújtani az irányítójának. Ilyenkor semmi különös sémázásra nincs is szükség, de azért érdemes izolálni ezt a WR-t az emberével. Persze ez elméletben szép és jó, de a valóságban azért sokszor nincs így, főleg a profik közt, ahol a cornerek közt is szuper játékosokat találunk, akik tudják tartani a lépést az elkapókkal.

A másik “könnyű” opció, hogy találd meg a leggyengébb láncszemet a coverage játékosok közt és próbáld őt célozni. Megpróbálhatod mellé állítani a legjobb elkapódat is, de ezt azért még sokszor képesek kivédeni a védőkoordinátorok. De így is célba veheted azt a játékost, akiről tudod, hogy nem olyan jó képességű, így várhatóan a támadó meg fogja tudni verni. Lehet könnyíteni a támadók dolgát double move-okkal vagy opciós útvonalakkal is ilyen helyzetben, hogy még könnyebben megverjék a gyenge láncszemet.

Tehát ha emberfogás ellen akarsz nyerni, akkor a legegyszerűbb az, ha a saját legjobb játékosod, vagy ellenfél legrosszabb emberét próbálod célozni, szinte mindegy milyen útvonallal, hiszen itt leegyszerűsítve a dolgokat arról van szó, hogy egy az egyben ki a jobb játékos.

Na de ennyire tényleg nem egyszerű a dolog, és az edzőknek is ki kell venniük a részüket a győzelemből, úgyhogy nézzünk pár útvonalat, útvonal-kombinációt és koncepciót, amivel sikeresen lehet verni az emberezést. 

Slot fade (extra: bunch formationből)

Bemelegítésként kezdjünk egy egyszerű dologgal, ahol csak egy útvonalról van szó (de azért belekeverünk egy kis extrát is).

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!