Connect with us

Minden ami NFL

Breakout Players – AFC East

Megtörtént a trónfosztás, a Bills vetett véget a Patriots 11 szezonon át tartó sorozatának és nyerte meg az AFC Eastet 1995 után első alkalommal. Megismételhető ez a teljesítmény? Visszatér a Patriots? Vagy tovább erősödik a Dolphins, mely tavaly szintén a New England előtt végzett? Esetleg a Jets lepi meg a ligát? Mindegyik forgatókönyvhöz kelleni fognak olyan meglepetésemberek, akikről ez a cikk is szól.

Buffalo Bills

Ki lehet a breakout játékos?

Minden arról szólt tavaly New York állam nyugati csücskében, hogy Josh Allen óriási pálforduláson ment keresztül és már-már MVP esélyes formában játszotta le a 2020-as szezont. Óriási szerepe volt ebben Stefon Diggsnek és Cole Beasley-nek is, az idei évre azonban egy harmadik elkapó berobbanását várom, Gabriel Davis személyében. Újoncként is összejött neki 684 yard és 7 TD, de sophomore szezonjára könnyen megduplázhatja előbbi mutatóját. Diggs személyében megvan az a játékos, akitől félnie kell az ellenfél védelmének, Beasley a pálya közepén veszélyes játékos, ezek pedig nagy lehetőséget adhatnak Davisnek arra, hogy gyengébb képességű védőkkel kelljen akár egész szezonban szembenéznie. Természetesen minden ilyen jóslat alapja, hogy a 2020-as Josh Allen teljesítmény a szabály és nem a kivétel volt. Ha fent tudja tartani a negyedéves irányító a játékát, akkor továbbra is a liga egyik legveszélyesebb offense-e lesz 2021-ben is Buffalóban, aminek úgy gondolom a második legveszélyesebb eleme lesz Davis.

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Meg lehetne említeni itt a Bills futósorát, de a running back committee koncepciónak és Josh Allen mobilitásának köszönhetően könnyen lehet, hogy nem fog egyik running back sem kiemelkedni. Így inkább a védelemből hozok egy játékost, de akár egy egész csapatrészt is. Azok után, hogy az elmúlt három év négy legértékesebb választásából mind a négy a védőfalba lett ölve, muszály lesz fejlődnie az egységnek. A 2019-es első körös Ed Oliver do or die év elé néz. Ha a 3. szezonjára sem sikerül beváltania a hozzá fűzött reményeket, végleg elveszhet a most már elég mély depth charton. Ugyancsak előrelépés kell a tavalyi első választott A.J. Epenesától is. Tavaly még csak 10-20 snapeket töltött a pályán, de ha nem akar az idei első- és második körös duó mögé szorulni, ennél több játékidőt kell kiharcolnia magának. Az egész egységtől komoly javulást várok 2021-ben és azt, hogy az egyik fiatal játékos berúgja a liga ajtaját. Képességekben ehhez Oliver áll a legközelebb, de olvasásban és döntéshozatalban kell elsősorban előrelépnie, mert a robbanékonysága alkalmassá teszi, hogy egy kiemelkedő DT legyen belőle, komoly pass rush potenciállal. Biztos segítségükre lesz az is a fiataloknak, hogy az opt outból visszatérő majd 150 kg-os Star Lotulelei is le fogja kötni a támadófal figyelmét.

Miami Dolphins

Ki lehet a breakout játékos?

Egyértelműen a legnagyobb előrelépést Tua Tagovailoától várják a szurkolók. Az újonc idényében talán többet is foglalkozott negatívan vele a média, mint megérdemelte volna. Fitzpatrick után betéve a csapatba valóban nem mozgatta annyira jól az offense-t, mint a veterán irányító és a playoffról való lemaradás is rosszul vette ki végül magát. Szintén nem volt szerencsés, hogy Burrow és Herbert elképesztő teljesítményéhez kellett hasonlítani az övét, ami egyébként egy teljesen átlagos rookie év lett a végére. 2021-ben azonban már első héttől egészségesen, kezdőként léphet pályára. Az elkapósort parádésan sikerült megerősíteni az offseasonban és bár a támadófal továbbra sem tartozik a liga élmezőnyébe, joggal várható egy komoly előrelépés Tuától. A minimális elvárás a rájátszás kiharcolása és egy javuló játék, mellyel férjen be a liga irányítóinak jobbik felébe. Nagy Tua pártolóként nem tartom irreálisnak a célkitűzést és bízok benne, hogy az unikumnak számító balkezes Hawaii játékos bebizonyítja, miért volt a sérülése előtt a 2020-as draft legnagyobb 1/1 esélyese.

Ki lehetne még?

Nem biztos, hogy az All-Pro szavazáson találkozunk majd a nevével, de nagy hiányposztot fog betölteni ebben a védelemben a Houstonból érkező Benardrick McKinney. A Dolphins védelme a nagy játékokról, labaszerzésekről maradt meg az emlékezetünkben a tavalyi évben, de még ennek a védelemnek is volt egy jól látható hiányposztja. A befejező linebacker, aki irányítani tudja a társait és “elveszi”, amit a védőfal “felkínál” neki. Tavaly Eric Rowe szerezte a legtöbb tackle-t a csapatból 79-cel, erre a szerepkörre tökéletesen alkalmas lehet McKinney. Nem az a fajta linebacker, aki egyedül a hátára tudna venni egy védelmet és magasabb szintre juttatni, de jó társakkal kiegészülve nagyon jó és hasznos játékos lehet. Megemlíthető még Mike Gesicki mint potenciális breakout player. Eddig minden szezonjában egyre jobb és jobb lett, de nem lesz könnyű dolga fenntartani ezt az emelkedést 2021-ben is, miután rendkívül telített lett a Dolphins elkapószekciója és ő is inkább egy elkapásokban jeleskedő TE.

New England Patriots

Ki lehet a breakout játékos?

Annyira talent hiányos volt a 2020-as Patriots támadósor, hogy igazából bármelyik újonnan érkezőbe bele lehet képzelni a kiemelkedő évet. Elsősorban a fejlődést azonban a két sztár TE-től, Jonnu Smithtől és Hunter Henrytől várhatják. Nem volt olyan régen, amikor a bostoni csapat átgázolt a ligán egy nagyon erős két tight endes játékrendszerrel. Gronkowski azóta a liga valaha volt egyik legjobbjává vált a posztján, míg Hernandez pályán kívüli balhés ügyei miatt már nincs is közöttünk. A Smith, Henry duó azonban könnyen visszahozhatja a Patriots 2010-es évek eleji játékát. Cam Newton egyébként is előszeretettel használja a TE-ket, most pedig két kiemelkedő célpontja is lesz. Az elkapósorban egyébként sem találni igazán prémium játékosokat, de fürge, a pályát hosszában megnyújtani képes fegyverekből azért nincs hiány. Ez további teret adhat Newton megindulásainak, vagy a sok rövid és középhosszú TE játékoknak. Nagy változás lesz ez a fajta felfogás ahhoz képest, amit tavaly láthattunk. Cam Newtonról sokan le is mondtak már a gyenge idénye után, de a 2021-es Patriots offense sokkal jobban épít majd az ő erősségeire, így ne csodálkozzunk, ha Mac Jones beállításával nem fognak nagyon sietni Foxboroughban.

Ki lehetne még?

Próbáltam vadászni a védelemben is áttörés előtt álló játékosokat, de a potencionális jelöltek már amúgy is nagy média figyelmet kaptak az elmúlt 1-2 éven, így végül inkább egy kevésbé sexy játékost hoztam a támadósorból Michael Onwenu személyében. Tavaly a 6. körben draftolta őt a Patriots és ahhoz képest nyújtott egészen parádés újonc évet, hogy nem is az eredeti posztján kellett játszania. A PFF-nél konkrétan a legjobb értékelést kapó újonc falember lett 2020-ban. Idén azonban visszakerülhet a RT posztról a fal közepére, ahol még jobban ki tudja majd domborítani kiemelkedő futásblokkoló képességét. Passzblokkolásban voltak még időnként problémái újoncként, de nem is az eredeti posztján játszott és az erőssége különben is inkább a futók útjának megnyitása. Egy a fizikalitásra épülő offense-ben, sok Newton megindulással, dupla TE-s felállással és a lehetőségeket megragadó running backekkel sok összefoglalóba illő megmozdulást várhatunk a másodéves Onwenutól. A Patriots fala elvesztette talán legjobb játékosát Joe Thuney személyében, de nem lennék meglepve, ha a hiányát hamar tudná feledtetni a Michigan egykori játékosa. Trent Brown utóbbi években látott sérülékenységét látva akár a fal jobb oldalán is újra meg fogja tudni állni a helyét.

New York Jets

Ki lehet a breakout játékos?

Annyi ideje várnak már a Jetsnél egy domináns pass rusherre, hogy nem tudtam nem Carl Lawsonra felfűzni ezt a részt. 2015-ig kell visszamennünk az időben, hogy 10+ sackes Jets játékost találjunk. Ekkor Muhammad Wilkerson jutott el 12-ig, de ha tovább szűkítjük a keresést valódi edge játékosokra, akkor Calvin Pace 2013-as szezonjáig kell visszatekernünk, aki ebben az évben lépte át először és utoljára a 10-es álomhatárt, 11-ig jutott el. Lawson ugyancsak nem volt egy sack mágnes a Bengalsban, de nyomásgyakorlásokban tavaly a 4. legproduktívabb edge játékos volt, még ha ez nem is mindig manifesztálódott sackekben. Az irányítók földrevitele egyébként is kissé szerencsén alapuló statisztika, ami nagy fluktuációt tud hozni évről évre. Könnyen lehet, hogy a tavalyi 6 sackjét 2021-ben megduplázza, vagy akár még többet érhet el. Miután évek óta óriási hiányposzt a corner és az edge rusher is, nagyon fogadkoznak New Yorkban, hogy legalább az egyik posztot végre megoldják 2021-ben.

Ki lehetne még?

Mindenképpen meg akartam említeni Mekhi Becton-t, a Jets LT-jét, és összességében is a támadófalat. Miután Sam Darnold egész itteni karrierje alatt szenvedett a rossz támadófal miatt, az újonc Wilson előtt egy nagyon pofás kis fal kezd összeállni.

LT: Mekhi Becton
LG: Alijah Vera-Tucker
C: Connor McGovern
RG: Greg Van Roten
RT: Morgan Moses

Kiemelkedő alakja ennek az egységnek a tavalyi első körös Becton, akit már újoncként bőven Pro-Bowlba kellett volna szavazni, és ha folytatja a fejlődést ez könnyen megtörténhet idén. A liga egyik legjobb bal oldala lehet hosszú távon a Jetsé, ha mellette még Vera-Tucker is felveszi majd az NFL tempóját. 2016 óta a PFF mutatói alapján mindig a liga hátsó felében volt a Jets támadófala passzblokkolást tekintve, ráadásul az elmúlt 2 évben hátulról az 5.-ek és utolsó előttiek voltak. Nagy csalódás volna, ha ez az egység nem tudna a legalább a középmezőnybe, de akár még feljebb kapaszkodni 2021-ben.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!