Connect with us

NCAA

Fokozta az izgalmakat az NCAA harmadik fordulója

Amikor már azt hittük, hogy nem lehet felülmúlni az első és a második hetet, akkor jön az egyetemi football harmadik hétvégéje és csúnyán megcáfol minket. Hihetetlen mérkőzések, hihetetlen végjátékok és zseniális egyéni teljesítmények. Nézzük a játéknap legjeit.

A nap mérkőzése

Cincinnati Bearcats (8.) @ Indiana Hoosiers 38-24

Óriási mérkőzést hozott a korábban is a hét egyik legjobb és legfontosabb csatájának kikiáltott Bearcats vendégszereplése a Hoosiers otthonában. A találkozónak azért volt kiemelt jelentősége, mert a legmagasabban rangsorolt Group of 5 csapatra sokan kíváncsiak voltak, hogy mire képesek egy Power 5 csapat ellen, mert ez jelentős hatással lehet a konferenciák megítélésével kapcsolatban a későbbiekben is.

A találkozón összesen ötször cserélt gazdát a vezető csapat kiléte és az utolsó negyed közepéig végig kiélezett, megjósolhatatlan maradt. Az összecsapás elején még úgy tűnt, hogy ahogy arra számítani lehetett, a védelmek dominálják a mérkőzést, az első negyed közepéig nem szerzett first downt egyik csapat sem. Végül a vendégek irányítója, Desmond Ridder törte meg a csendet, de nem egészen úgy, ahogy gondolta. Nyomás alatt ugyanis eladta a labdát és ezzel jó pozícióba hozta az Indianát. A hazaiak éltek is az úgynevezett momentummal és innen kicsit beindultak. Két TD drive-ot is vezettek, a Cincinnati ellenben ugyanolyan impotens maradt, mint előtte.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A második negyed közepén azonban újabb fordulópont érkezett. A Hoosiers egyik legjobb védője, az addig amúgy nagyszerűen játszó Micah McFadden ugyanis telibe találta Riddert, amiért egy targeting lett a jutalma. A kiválása pedig annyira megfogta a hazaiakat, hogy teljesen begörcsöltek és három pontszerző akciót is engedtek a Bearcatsnek.

 

Ezek után lassan kelt újra életre az Indiana és felváltva vezettek hol szép, hol szörnyű drive-okat a csapatok. A hazai oldalon az irányító Michael Penix mellett elsősorban az elkapó D.J. Matthewst és a tight end Peyton Hendershotot lehet dicsérni. Utóbbi két fontos first downt is szerzett spin move-jainak és küzdőszellemének köszönhetően. A vendégeknél a kezdeti rossz játék után Ridder tért magához és pár szép scramble-el hozta helyzetbe a csapatát. Végül a pofonváltásokat az zárta le, hogy a Bearcats védelme Darrian Beavers vezetésével összeszedte magát. A linebacker 9 szerelés mellett 3 negatív yardos szerelést és két kierőszakolt fumble-t szerzett a meccsen.

A 14 pontos vendég siker elég meggyőző a nyolcadik kiemelt számára, de figyelmeztető jel, hogy sorozatban a második meccsükön aludtak bele a mérkőzés elejébe. A Group of 5 erejét ugyan megmutatta, de nem feltétlenül eléggé, hogy megkapják a kreditet a pollokban.

A nap meglepetése

Alabama Crimson Tide (1.) @ Florida Gators (11.) 31-29

A nap másik kiemelt fontosságú meccse a vártnál sokkal szorosabb mérkőzést hozott. Meg voltunk győződve ugyanis róla, hogy az ország legjobb csapata könnyedén lenyomja még a több mint 120 ezer nézőt befogadó „Mocsárban” is a Gators csapatát. Ennek megfelelően is kezdődött a mérkőzés. A Crimson Tide két könnyed TD drive-ot vezetett, Bryce Young szokás szerint szétszórta a labdáit, John Metchie mellett ezúttal kapott labdát az eddig mellőzött tight end Jahleel Billingsley, valamint a cserefutó Jase McClellan is.

 

A védelem pedig egyszer villant, nyomást helyezett Emory Jonasra és Jalyn Amour-Davis labdát szerzett. Ekkor jött volna el az a pillanat, amire én a beharangozóban vártam. Dan Mullennek, a hazaiak edzőjének kiváló alkalom lett volna ez lecserélni az idény kezdete óta szenvedő kezdő irányítóját.

Ő azonban nem tette meg, hanem taktikát váltott. Tonnaszámra elkezdte hívni az option játékokat és power futásokat és nem ijedt meg attól, hogy három labdabirtoklás a hátránya. Nem adta fel a filozófiáját, miszerint lenyomják a futást a Bama torkán. Ez sikerült is. 258 yardot és négy touchdownt szereztek a földön, amire a kiváló vendégvédelemnek nem volt válasza. Henry To’oto’o és Christian Harris ugyan látszólag mindenhol ott voltak (összesen 15 tackle, 2 negatív yardos), de még így is rengeteg játékról maradt le a vendég védelem.

Ez magában még nem lett volna gond, ugyanis a Florida hiába szerez pontokat, túl nagy volt a hátrány. Azonban ezzel párhuzamosan a hazai védők is összeszedték magukat (az Alabama meg bealudt kicsit). Az első negyedet leszámítva összesen 10 pontot szereztek Bryce Youngék. A Florida azt vette el leginkább, amit ő a túloldalon erőltetett. A futójátékot. Brian Robinson vezetésével a Tide nem jutott 100 yard fölé és amikor kellett, akkor a Kaiir Elamék a passzjátéknál is fontos playeket csináltak meg.

 

Így fordulhatott elő, hogy a Florida egyenlítésért támadhatott az Alabama ellen. A drive-ot szépen végig is vitték, Dameon Pierce futott érintetlenül a célterületre, azonban kétpontos kellett az egyenlítéshez. Szerintem a többség sejtette, hogy egy option játék következik. Nem is okoztak csalódást, de a vendég defense erre készült és ezúttal nem hagytak teret a kicsit hezitáló Emory Jonesnak. Sikertelen kísérlet, Alabama győzelem lett a vége.

Vegyes gondolataim vannak a meccsről, ugyanis az első negyedben abszolút azt kaptam, amit vártam, ellenben utána nagyon nem. A Crimson Tide ettől még maradt a szememben a liga legjobb csapata, de először tűnt sebezhetőnek a szezonban. A Florida összességében nem győzött meg, hogy top10 csapat, de aki végül meccsben van az Alabama ellen, arra igenis figyelni kell.

Ami sima volt

South Carolina @ Georgia (2.) 13-40

A Georgia sorozatban második könnyű meccsét is lesimázta. Ezúttal játszott a kezdőirányító J.T. Daniels és meggyőző is volt: 303 yard mellett 3 touchdownt szerzett. A védelem szokásához híven lehengerlő volt, semmi teret nem engedtek az ellenfélnek, Nolan Smith 9 tackle mellet egy negatív yardos szerelést és egy összeszedett fumble-t jegyzett, Adam Anderson szokás szerint rengeteg nyomás mellett egy sacket is szerzett, a friss érkező Derion Kendrick pedig interceptiont húzott le.

Stony Brook @ Oregon (4.) 7-48

Az Oregon a múlt heti nagyszerű győzelme után ezúttal egy sokkal könnyebb meccset is könnyedén nyert meg, most is elsősorban a futójátékára alapozva. Ezúttal 178 yardot termeltek, a legaktívabb yardhalmozójuk C.J. Verdell helyett Travis Dye volt. Sok konzekvenciát ebből a meccsből nem tudunk levonni.

Kent State @ Iowa (5.) 7-30

Az Iowa állami rangadó után a Hawkeyesra is könnyebb meccs várt és ennek megfelelően nem is szenvedtek meg. Tyler Goodson vezetésével 228 yardot futottak, amelyből a futó 153 yardot és három TD-t vállalt.

New Mexico @ Texas A&M (7.) 0-30

Az Aggies a múlt heti szenvedés után egy nagyszerű felhozó meccset kapott, ami elsősorban a sérült Haynes King helyén játszó csereirányító Zach Calzadának jött jól. A múlt héten valósággal szenvedő QB ezúttal 275 yardot passzolt három TD mellett. Az első körökbe várt Isaiah Spillernek szintén nagy estéje volt végre, 117 yard mellett egyszer ért a célterületre. Sok következtetést nem lehet ebből a meccsből sem levonni, de a hazaiaknak jól jött egy sima találkozó.

Ami nem volt sima

Nebraska @ Oklahoma (3.) 16-23

Spencer Rattlerék ezúttal egyáltalán nem voltak meggyőzőek, az irányító mindössze 214 yardig és 1 touchdownig jutott. A győzelmet nagyban köszönhetik a védelmüknek, amely megbízhatóan teljesített. Összesen öt sackig jutottak, ebből az első körbe várt Nik Bonitto kettőt szerzett és összesen négy negatív yardos szerelést mutatott be. Lassan el kell gondolkozni azon, hogy ha közepesen nehéz ellenfelek ellen ennyire képes a gárda, akkor valóban playoff contenderek-e.

 

Georgia Tech @ Clemson (6.) 8-14

Ismét szenvedett a Clemson, de legalább nyert. D.J. Uiagalelei mindössze 126 passzolt yardig jutott, de az egész csapatot fájdalmas volt nézni. Ilyen könnyű sorsolás mellett, egy vereséggel elúszni látszik a playoff számukra.

Heisman Watch

Akiknek növekedett azt értéke

Matt Corral

Ismét az Ole Miss irányítójával kell küzdenünk a felsorolást. Ezúttal összesen 7 touchdownt szerzett (4 futott, 3 passzolt), ismét 330 yard felett passzolt. Nagyon fekszik neki Lane Kiffin rendszere. Két hét múlva Alabama. Vízválasztó lesz a csapat számára, akik addigra várhatóan a top15-ben lesznek rangsorolva.

 

Sam Howell

A Tar Heels irányítója az első heti bukta után nekilátott, hogy visszaépítse renoméját. Ezúttal hét touchdownt szerzett ő is (2 futott, 5 passzolt) és meggyőző sikerre vezette csapatát.

Jake Haener

Haener igazából nem igazi Heisman-esélyes, mert csapata, a Fresno State nem számít nagy erőnek. Ellenben az irányító már a forduló előtt is vezette a ligát passzolt yardokban, szombaton pedig a 13. kiemelt UCLA-t fektették két vállra úgy, hogy Haener 455 passzolt yardig jutott.

Blake Corum

Új név a listán a Michigan futójáé, aki ezúttal 125 yardot és 3 touchdownt szerzett. A szezonban már 500 futott yard felett jár, amivel a top5-ben van az országban és repül a csapata (all purpose yardokban pedig vezeti a ligát). A héten már rangsorolva voltak, de várhatóan a top20-ba is felkapaszkodik Harbaugh legénysége.

Tank Bigsby

Az Auburn futójátéka példa nélküli a ligában, ennek vezetője Tank Bigsby pedig továbbra is szenzációs. Most a top10-es Penn State ellen is 100 yard felett és 2 TD-vel zárt. Apró szépséghiba, hogy vereséget szenvedtek, így pedig rezeg a léc a kiemelésért is.

Bijan Robinson

A Texas a múlt heti fiaskó után ezúttal megsemmisítette a Rice csapatát. A győzelemből vastagon kivette a részét Bijan Robinson, aki összesen 150 yard felett zárt 3 touchdown mellett. Múlt héten megrekedni látszott a Heisman kampánya, de belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba.

 

Treveyon Henderson

Az Ohio State futórotációja nem hagy rivaldafényt senkinek, de Henderson a Tulsa ellen lehet megszerezte az egyértelmű lead back posztot. Már az idénynyitón is ő tűnt a legdinamikusabbnak, ezzel a 277 futott yarddal és három touchdownnal bejelentkezett a Heisman üldözők közé.

Akiknek csökkent az értéke

Desmond Ridder

Bár végül fontos győzelmet aratott a Bearcats és Ridder is összekapta magát, az első félidő pocsékul nézett ki. Végül 214 yard, 1 TD és 1 INT áll a neve mellett, de nem hiszem, hogy épített a renoméján.

Zach Charbonnet

Az UCLA futója az egyik legnagyobb sikerstory volt eddig, aki transfer által talált új otthonra. A Fresno State elleni vereség alkalmával azonban összesen 19 futott yardig jutott, amit még a két touchdown sem tud feledtetni.

Chris Olave

Az első körbe várt elkapó eddig a top10-ben volt elkapott yardokat tekintve és az egyik legmegbízhatóbb célpontja volt Stroudnak mindkét meccsen. A Tulsa ellen azonban nullázott, amibe hiába játszik bele kisebb sérülése, ez az esélyeit nem javítja.

Spencer Rattler, Bryce Young

A két irányítót együtt is lehet kezelni, mert bár mindkettő csapata nyert, ezek nem voltak meggyőző sikerek, ahogy az ő teljesítményük sem.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!