Connect with us

Minden ami NFL

Hogyan telik egy játékos átlagos napja/hete az alapszakaszban?

Az amerikai futball játékosokról leginkább a pénz és a csillogás jut eszünkbe: a legtöbb film és sorozat a rengeteg pénzről és jobb esetben magáról a játékról szól, de nagyon kevés szó esik arról, hogy ez igazából egy munkahely. Igaz, nem átlagos, de ettől még egy munkahely, aminek nagyon szigorú szabályai és menetrendje van.

Mit csinál egy átlagos NFL-játékos akkor, amikor épp nem jachtokon lazul vagy meccset játszik? Tanul, gyógyul és edz, ráadásul nagyon sokat. Ahogy a színészek, akik 10-20 kilókat adnak le vagy szednek fel egy szerepért, úgy a játékosoknak is nagyon sokat kell dolgozniuk azért a vitán felül rengeteg pénzért, amit hazavihetnek. Természetesen csapatonként eltérhet a program, például nem minden edző szán komoly időmennyiséget a büntetőkörökre vagy ragaszkodik a non stop edzésekhez, de nagy általánosságban minden franchise-nál ugyanazok az alapok.

Vasárnap

Kezdjük a meccsnappal. A játékosok kapnak egy kiadós, szénhidrátdús reggelit, majd nagyjából három órával a mérkőzés előtt megérkeznek a stadionba. A létesítményben nyújtanak és jöhetnek a különböző masszázsterápiák, hogy az izmok kellően bemelegedjenek. Gyakorlatilag a meccs kezdetéig az izmok felkészítése zajlik, majd jön maga a játék, de itt nem ér véget a nap.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Amennyiben nyer a csapat, úgy jöhet egy győzelmi beszéd és a meccslabda kiosztása, vereség esetén pedig vagy csendes bambulás, vagy leszidás – ez már főedzőtől függ. Ezután a riportereké a terep: a kijelölt játékosoknak nyilatkozniuk kell a sajtónak. Majd indul mindenki haza, hogy a családjával és a barátaival legyen, de persze szükség esetén lehet még kicsit maradni az egyszerűbb orvosi ellátások (jegelést, masszázst stb.) miatt.

Hétfő

A hétfő egy relatíve laza nap. Normál esetben reggel 6 és 8 között kezdődik a munka: a játékosok elvégeznek pár súlyzós gyakorlatot, hogy csökkentsék a fájdalmat és helyre álljon az izmok rugalmassága. Emellett természetesen a sérüléseket is elkezdik kezelni, majd jön egy jó kis reggeli, amit a felvételek visszanézése (2-3 óra) és csapatrészspecifikus (speciális egység, támadófal, védőfal, stb.) megbeszélések követnek.

Csapattól és az előző heti eredménytől függően ugyanakkor a hétfő lehet győzelmi szabadnap is, meg persze le lehet cseszni az embereket és kiosztani a büntetéseket. Amennyiben nincs szünnap, úgy könnyebb edzésekre is bőven van esély, de még a legszadistább főedzők sem kínozzák sokat a játékosaikat a meccsnap után.

Kedd

A kedd hivatalosan szabadnap, senki sem kötelezhető arra, hogy a hét második napján ott legyen az épületben. A Tom Brady vagy Aaron Donald kaliberű extraklasszisok ezzel gyakran élnek is, de a legtöbben azért kedden is meg szoktak jelenni: van, aki a sérüléseit kezelteti, mások könnyebb edzéseket végeznek vagy felvételeket néznek. Utóbbi különösen fontos az ellenfélből való felkészülés szempontjából, sokak szerint a keddi szabadnap az egyik legfontosabb nap a héten. Jó példa erre Darious Williams pick-sixe a Seahawks elleni rájátszásmeccsről: a filmelemzéseknek köszönhetően jól olvasta a formációt, tudta, hogy ilyenkor mi jön, majd megcsinálta a nagy játékot.

Ezzel együtt keddi nap inkább az edzőkről szól, akik összerakják a következő ellenfél elleni gameplant, amit majd a hét többi részében be fognak gyakoroltatni a játékosokkal.

Szerda

A hét leghosszabb és legnehezebb napja. Az edzők eddigre kielemezték, hogy mi volt rossz az előző héten és mit kell javítani, illetve mit kell tenni azért, hogy a következő vasárnap győzni tudjanak. Nagyjából reggel 6-tól délután 4-ig/6-ig tart a munkaidő a játékosoknak, és a szokásos könnyű edzések, gyógykezelések mellett ezúttal előkerül a meccsfelszerelés is. (Továbbá ismét előkerülnek a súlyzók és a játékosok túlesnek a hét második súlyemeléses szesszióján.)

A csapatok általában szerdán ismertetik a vasárnapi gameplant, illetve ekkor fektetik a legnagyobb hangsúlyt az első- és második downos játékok begyakoroltatására. Emellett a scout csapat ellen élesben is tesztelik a játékokat: ilyenkor van például az, hogy egy futó áll be irányítónak, hogy a védelmek fel tudjanak készülni egy mobilis QB-ra is. Természetesen a speciális egység is gyakorol, leginkább a puntolás és a mezőnygólrúgás van előtérben.

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az adott játékos mondjuk reggel 8-kor megérkezik, majd azonnal megkeresi az erőnléti edzőjét. Minden játékosnak van valami nyavalyája, így jó eséllyel egy kis pezsgőfürdővel, majd gyógyterápiával kezdődik a napja. Amennyiben tagja a speciális egységnek, úgy 8.30-kor van egy megbeszélése, ha nem, akkor kilenckor kell megjelennie egy előadóban, ahol az edzők ismertetik a heti tervet.

Vannak csapatok, ahol a szerdai nap fókuszában a védelem áll, mások az offense-zel kezdik a felkészülést, míg megint mások nem különösebben osztják így fel a hetet. Legyen most szó az első esetről: a védelem tagjai részt vesznek egy több órás megbeszélésen, az edzők ismertetik az első- és második downos játékokat és azt, hogy az ellenféltől mire lehet számítani.

Általában ilyenkor a játékosok rengeteg új infóval és sémával találkoznak, amiket másnapra be kell vágniuk. Mindennek elősegítésére a meeting után jön egy könnyedebb edzés, amely során megpróbálják begyakorolni az edzők által megálmodott játékokat, majd jön az ebéd.

A szünet után ismét meetingek következnek, majd az aktív rosteren lévő védők a gyakorlócsapat ellen élesben is letesztelik a gameplant. Ilyenkor a scout team tagjai próbálják imitálni az ellenfelek formációit és sémáit, hogy a védelem minél komfortosabban mozogjon és az ellenfél minél nehezebben tudja majd meglepni. Ezek az edzések általában 1,5-2 óráig tartanak, amit egy kis gyúrás és egy újabb meeting követ, ezúttal a szerdai nap eredményeiről, majd 10 órányi meló után lehet menni haza.

Csütörtök

A csütörtök nagyjából ugyanolyan, mint a szerda, annyi különbséggel, hogy most a harmadik downos szituációkon, illetve a nickel, dime és egyéb szituációkon van a hangsúly. Ezt tartják a hét legfontosabb napjának, ugyanis ekkor a kulcsszituációk megoldására mennek rá a csapatok, amik a legtöbb esetben a győzelemről is döntenek. Ami pedig a speciális egységet illeti, leginkább ekkor gyakorolják a kickoffokat és a kickoff returnöket.

Péntek

A péntek egy sokkal lazább munkanap: általában délután 1 körül már vége is van és a védőfelszerelések sem kerülnek elő. Az edzők ekkor hajtják végre az utolsó finomhangolásokat a gameplanben, illetve megnézik, hogy amit kitaláltak, az hogyan működik teljes sebességnél. Ekkor tesztelik le a red zone offense és defense játékait, a goal line helyzetekre és a two-minute drive-ra felrajtolt playeket, valamint a trükkös játékokat és az onside kickeket. Délután pedig jöhet egy kis jóga, masszázs vagy egyéb gyógyterápia a sérülésekkel küzdőknek.

Szombat

A csapatok korán kezdenek, az edzők még egyszer átmennek a teljes gameplanen. Ilyenkor már nemcsak a védőfelszerelések, de a sisakok sem kerülnek elő – itt már nem nagyon lehet korrigálni, ez már csak egy kvázi utolsó ellenőrzés, ami legfeljebb egy óráig tart.

Amennyiben az adott gárda idegenben lép pályára, akkor irány a repülőtér, majd a hotel, míg amennyiben otthon játszik, úgy egyből megy mindenki a szállodába, a meccs előtt senki sem lehet távol a csapattól. Este még egyszer átnézik a másnapi tervet a konferenciateremben, aztán irány az ágy és lehet reménykedni a győzelemben.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!