Connect with us

Playbook

PLAYBOOK: A snap előtti pillanatok anatómiája

Támogatóink kérésének eleget téve ezúttal egy olyan témát dolgoztunk fel, ami az irányító szemszögéből veszi górcső alá a játékot. Azzal foglalkoztunk, hogy hogyan jelenik meg egy megálmodott, majd papírra vetett játék a quarterback fejében. Végigmentünk az alapokon, illetve közelebbről megnéztünk egy kiválasztott játékot és annak felépítését, hogy megértsük, mi zajlik le a főszereplő fejében a játékhívástól a snap pillanatáig.

Az alapok

Minden támadójáték a fejekben születik meg és a táblákon kel életre, de a születéstől egészen a pályákig nagyon hosszú utat tesz meg egy-egy elgondolás, hogy az valóban kivitelezhető lehessen. Egy playbook megalkotása rettentően összetett feladat, fontos, hogy minden játék egy adott filozófiához kapcsolódjon, hogy az egészét tekintve ne egy kesze-kusza mindenség legyen. Jelen cikkünkben nem is ezzel fogunk foglalkozni, hanem azzal, hogy egy fejben megszületett játék hogyan vetül papírra, mik azok a dolgok, tényezők, amiket az irányítónak figyelembe kell vennie, hogy teljes kontrollja legyen a szituáció felett.

Egy play mindig ott kezdődik, hogy az egységet irányító stratéga kiválasztja, hogy milyen személyzettel szeretné a következő játékot lejátszani, tehát az öt falember és az irányító mellett milyen összeállításban fogja kiküldeni a játékosokat a pályára. Jelen helyzetben most én is így indítok, egy olyan koncepciót választok, amivel egyszerűen be lehet mutatni azt, mi történik egy-egy hívás során. A dolgot leegyszerűsítve egy Ace (ász) szettet választok, ahol az irányítónak négy elkapója és egy futója van, a WR-ek pedig a pályán elosztva, mindkét oldalon párban állnak fel. Innen indítom útjának annak levezetését, hogyan is jelenik meg az irányító fejében az adott passzjáték.

A koncepció

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!