Connect with us

Minden ami NFL

Super Bowl győztes vezetőedzők, akiket végül kirúgtak

Super Bowlt nyerni nem könnyű, és pontosan ezért ad nagyobb presztízst, ha végre sikerül. Általában ha egy csapat megnyeri a Super Bowlt, akkor az edzői kar joggal biztonságban érezheti magát, hiszen ki akarna kirúgni valakit, aki a csúcsra juttatta a franchise-t? Nos, Doug Pederson példájából látható, hiába nyer valaki Super Bowlt, ha nem tudja fenntartani azt a szintet, akkor bizony menesztik. És nem Pederson volt az egyetlen, akinek ez lett a sorsa.

Ebben a cikkben azokat a vezetőedzőket mutatom be röviden, akik egy adott csapatnál Super Bowlt nyertek, de valamiért végül később mégis kirúgták őket. Elsősorban azon lesz a hangsúly, mi vezetett az edző kirúgásához. Fontos, hogy csak azok az edzők kerültek ide, akiket ténylegesen kirúgtak, akik maguk mondtak le, azok nem.

1. Don McCafferty, Colts

Super Bowl győzelem: 1970

Menesztés: 1972

Ok: Új tulajdonossal/GM-mel való összeférhetetlenség

McCafferty egyike azon edzőknek, akik a legelső csapatnál töltött évükben Super Bowlt nyertek. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy egy kész csapatot vett át, ami már a korábbi években is bajnokesélyes volt. 1970-ben minden összeállt, a Colts bajnok lett, McCafferty pedig úgy érezte, a jövője biztosítva van. Egészen 1972-ig, amikor is a Coltsot Robert Irsay vette meg, aki Joe Thomast nevezte ki General Managernek. McCafferty és Thomas már az első naptól fogva ellenségek voltak, merőben más elképzelésük volt arról, merre kellene a csapatnak tovább haladnia. Kettejük kapcsolatán nem segített, hogy a csapat borzalmasan kezdte az évet (1-4), és Thomas arra utasította az edzőt, cserélje le a csapat legendáját, Johnny Unitast. McCafferty erre nem volt hajlandó, mire a GM azonnal kirúgta őt. 5 meccs, mindössze ennyit bírt ki ez a viharos kapcsolat.

McCafferty ezután a Lionsnál kapott főedzői állást, és első évében egy szolid 6-7-1-et sikerült összehoznia. Soha nem derült ki, hogy képes lett volna-e a Lionsnál is sikereket elérni, ugyanis 1974. július 28-án váratlan szívrohamban elhunyt.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!