Connect with us

Beharangozó

A szezon legjobb NCAA hétvégéje következik

Ritka az olyan egyetemi forduló, hogy a legjobb csapatoknak közvetlenül egymás ellen kell megmutatniuk, mire is képesek, de az idei ötödik játéknapnak három olyan összecsapása is lesz, ahol a top12 csapatai csapnak össze. Frenetikus szombatra van kilátás, ne hagyja ki senki.

Rengeteg mérkőzésről lehetne hosszan írni, de három találkozó kiemelkedik a playoff verseny jelentőségét tekintve. Most ezekről lesz szó kicsit bővebben, illetve pár játékosról, akin érdemes lesz vigyázó szemünket rajta tartani.

Ole Miss Rebels (12.) @ Alabama Crimson Tide (1.) 21:30

Számomra a legszórakoztatóbb találkozónak egyértelműen a bajnok és az elsőszámú Heisman esélyes csapatának az összecsapása ígérkezik. Mégpedig azért, mert itt a támadósorok dominálhatnak és egy valódi minőségi légipárbajt láthatnak a nézők.

A hazaiakat kevésbé kell bemutatni, tavaly egy historikus szezonnal őröltek be mindenkit és ha idén ezt egyelőre nem is tudják felülmúlni, az biztos, hogy nincs oka panaszra a szurkolóknak. Bill O’Brien rendszere egyelőre hasonlóan jól segíti az irányító Bryce Youngot és az elkapókat, mint a tavalyi. Az előző fordulóban 13 olyan játékot csináltak meg, ami legalább 15 yardos volt és hat különböző elkapó csinált meg 20 yardnál hosszabb játékot.

Továbbra is ez a Tide játéka, minél több üresre játszott elkapó, hogy Youngnak ne kelljen belekényszerítenie magát semmibe. Hogy ne legyen egyszerű a képlet ellenük, a szezon előtt hype-olt, majd az első fordulókban kegyvesztett Jahleel Billingsley is összekapta magát, így a sokfejű hazai támadósort nagyon nehéz lesz levédekezni. Tetézi a problémákat, hogy az Ohio State-től transzferelt Jameson Williams nem csak a passzjátékoknál életveszélyes, de múlt héten két kickoffot is visszahordott TD-re.

Ami miatt mégis izgalmas lehet a mérkőzés, hogy egyrészt a Florida ellen láthattuk, hogy le lehet lassítani őket és a védelmük sebezhető, másrészt pedig a szezon egyik legmagasabb fokon pörgő támadósora érkezik a Heisman frontrunner, Matt Corral vezetésével.

A Rebels irányítója 333 yardot passzol mérkőzésenként, kilenc TD átadása volt már és emellé ötöt a földön is szerzett. Viszont kifejezetten rossz hír az Alabamának, hogy Lane Kiffin legénysége közel 300 yardot átlagol a földön is, a Florida ellen pedig láthattuk, hogy a defense itt képes megadni magát. Ott közel 300 engedett yardba futottak bele. A hazaiak védelme amúgy is sebezhető, a Florida egy 99 yardos, de múlt heti ellenfelük is egy 83 yardos TD drive-ot vezetett ellenük.

Játékosok, akikre figyeljünk: Bryce Young(Alabama, QB), Evan Neal (Alabama, OT), Christian Harris (Alabama, LB), Matt Corral (Ole Miss, QB), Nick Broeker (Ole Miss , OT), Jerrion Ealy (Ole Miss, RB)

Arkansas Razorbacks (8.) @ Georgia Bulldogs (2.) 18:00

A második mérkőzés, amiről beszélni fogunk, lehetne akár az első ellentéte is. Ugyanis a két csapat kemény fizikális focit játszik, a védelmeik pedig valósággal megfojtották az ellenfelek támadósorait. A vendégek elsősorban a falaikra hagyatkoznak, mind védő, mind támadóoldalon uralni szokták a line of scrimmage-et. A valódi teszt elé azonban most néznek.

A Georgia védőfala ugyanis még talán az Arkansasénál is erősebb, a jövő évi drafton első köbre várt defensive tackle Jordan Davis és a defensive end Adam Anderson közösen már hét sacknél és nyolc negatív yardos szerelésnél jár, de kollektíve az egység már 15 sacket jegyzett idáig. A linebacker sorban Nakobe Dean szintén küzdi fel magát a boardokon, de a secondary is már hét interceptont leszedett (kettőt vissza is vitt) az eddigi mérkőzéseken. A Razorbacks nagy bajban lehet, ha nem tudják stabilizálni az eddig kiváló futójátékuk, mert passzolva aligha törik fel ezt a védelmet.

A labda másik oldalán az a kérdés, hogy a J.T Daniels offense ha rá lesz kényszerítve tud-e haladni megfelelően. Eddig nem volt gond az offense-el, de nem is igazán voltak nehéz feladat elé állítva, a Clemson elleni első heti siker pedig kezdi kicsit értékét veszteni. Az Arkansas mindössze 16%-át engedi a támadósoroknak a harmadik downoknál és 30 darab olyan szerelést mutattak be ahol negatív yardon tartották az ellenfelet.

Játékosok, akikre figyeljünk: J.T. Daniels (Georgia, QB), Adam Anderson (Georgia, DE/OLB), Jordan Davis (Georgia, DT), Nakobe Dean (Georgia, LB), Derion Kendrick (Georgia, CB), Treylon Burks (Arkansas, WR), John Ridgeway (Arkansas, DT), Jalen Catalon (Arkansas, S).

Cincinnati Bearcats (7.) @ Notre Dame Fighting Irish (9.) 20:30

A heti utolsó kiemelt találkozónk résztvevői is inkább a védelmeikről híresek, de koránt sem biztos, hogy kevés pontos mérkőzés lesz, ugyanis tele van playmakerekkel mindkét védelem. A Notre Dame mind interceptionökben, mind pedig sackekben a top10-ben van az országban és náluk játszik az idei év legjobb formájában lévő védőjátékosa is: Kyle Hamilton, aki safety létére top5-ös pick lehet jövőre.

A Cincinnati védelmet szintén nem kell bemutatni, a pihenőhetük előtt az Indiana offense-t már két vállra fektették és most egy újabb Power5 skalpra fáj a foguk. Elengedhetetlen lesz a sikerhez, hogy jobban kezdjék a mérkőzést, mint legutóbbi két fordulóban, mikor játszottak, valamint irányítójuk, Desmond Ridder hozza az idei ellenállhatatlan formáját.

Játékosok, akikre figyeljünk: Desmomnd Ridder (Cincinnati, QB), Myjai Sanders (Cincinnati, Edge), Ahmad Gardner (Cincinnati, CB) , Kyren Williams (Notre Dame, RB), Cam Hart (Notre Dame, CB), Kyle Hamilton (Notre Dame, S)

További érdekes mérkőzések:

Wisconsin @ Michigan (14.) 18:00

Jim Harbaugh együttese az elmúlt években totálisan leírta magát, de idén olyan ellenállhatatlanok, főleg a Blake Corum vezette futójáték és védelem miatt, hogy már a top-15-ben vannak rangsorolva. A defense vezére Aidon Hutchinson, aki az idei év legjobb formában lévő pass rushere.

Maryland @ Iowa (5.) (péntek 02:00)

Már pénteken láthatunk egy top5 csapatot, ugyanis az idei egyik nagy meglepetéscsapat Iowa fogadja a Marylandet. Az Iowa védelem idén már elég sok támadóegységet tört össze, de most az a Maryland jön szembe, ahol egy bizonyos Taulia Tagovailoa irányít. Így van, ő a Dolphins irányítójának az öccse és idén a legjobb irányítómutatókat tudhatja magáénak a ligában. Amennyiben az Iowa defense ellen is bizonyít, úgy sokan fel fogják kapni a fejüket.

Mississippi State @ Texas A&M (15.) (vasárnap 01:00)

A Texas A&M ugyan csúnyán leszerepelt eddig, de tele van tehetséges játékosokkal. Az offense-nek Breece Hall vezetésével van bizonyítanivalója, de a támadófalnak Kenyon Greennel a soraiban szintén újra kell építenie magát az Arkansas elleni csörte után. A védelemben pedig a class egyik, ha nem a legjobb defensive tackle-je, DeMarvin Leal gyűri majd az ellenfelet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!