Connect with us

Beharangozó

Aki elbukik, lebukik – TNF beharangozó

Két azonos mérlegű AFC-csapat nyitja meg a hetedik fordulót, ami alapján azt gondolnánk, hogy itt egy parázs csatára van kilátás. Nos, a helyzet nem ennyire fényes, a győzelem viszont mindkét csapatnak kellene az életben maradáshoz, és ezért mindent meg fognak tenni.

Denver Broncos (3-3) @ Cleveland Browns (3-3), 02:20, Aréna4

Rendszer vs. egyén

Kevin Stefanski egy elképesztően jó futójátékot rakott össze Clevelandben. 168,5 yardot átlagolnak meccsenként, amivel vezetik a ligát, 12 futott TD-vel holtversenyben ligaelsők, EPA/play mutatók alapján szintén a liga tetején vannak ha futásról van szó, mindezt megtámogatja elég rendesen a támadófal is: a Football Outsiders adatai alapján átlagban 5,04 yardot biztosítanak a futóknak, a második szinten túl pedig nem blokkol náluk jobban senki a ligában. Egy szó mint száz, brutális. Viszont kérdés, hogy ez a monstrum mennyire tud rendszerszinten működni, és mennyire függ attól, hogy két kiváló játékosra alapozták mindezt?

Kareem Hunt és Nick Chubb is kihagyja a TNF-et, vagyis komoly próbatétel elé kerül majd Stefanski és a futójátéka. Mert amíg azt látjuk, hogy a 49ersben vagy a Ravensben kvázi tök mindegy ki cipeli a labdát, a rendszer kimagaslóan teljesít, addig a Brownsnál nem feltétlen mondanám azt, hogy ott mindegy ki fut. Chubb rengeteget tesz hozzá ahhoz, hogy a földön ilyen veszélyes legyen a támadósor, övé a legjobb yardátlag kontakt után (4,17), rajta van a legtöbb elhibázott szerelés (28), a 10+ yardot érő futásaival a negyedik (14), ezek Derrick Henry magasságok. Hogy miért nincs vele egy szinten, az Hunt miatt van, aki tehermentesíti, és az összes előbb említett statisztikában ő is a legjobb 6-ban(!!!) van – cserébe még elkapásoknál is hasznos.

Ilyen szintű egyéni hozzáadott értéket nem látok sem D’Ernest Jonesban, sem Demetric Feltonban, sem a gyakorló csapatból felhozott John Kellyben, szóval a Browns egyik aduász elemét elvesztheti. Ez pláne azért lehet fájó, mert Baker Mayfield a hét eleji optimista hírekkel ellentétben nem tudja vállalni (nem direkt!!!) a játékot, Case Keenum fog kezdeni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a két OT kilétéről még mindig nem tudni biztosat, illetve Landry és Beckham bár valószínűleg pályára lépnek, a Mayfield hírek után már ezt sem venném biztosra, elég siralmas körülmények közé szorult Stefanski támadósora.

Bridgewater határai

Nem mondok újat azzal, hogy a Broncos ha rossz csapatokkal találkozott, akkor nyert, ha legalább hasonló erősségű, netán jobbal, akkor meg kikapott – de vajon miért?

Egészen egyszerűen el tudjuk intézni, és igazából belekötni sem nagyon lehet: Teddy Bridgewater ennyit tud. Ennyit tudott a Panthersben is, ennyit tud most is, néha becsúsznak az extrák, ami eddig elmaradt, kész. A három megnyert meccs során a trademark Theodore-t láttuk, nem hibázik (4 TD – 0 INT), nem vállal kockázatot (1 turnover veszélyes passz, 4 nagy játékot eredményező passz, 76,8%-os passzpontosság), mert nincs rá szükség, hiszen az ellenfél is gyengébb, el lehet futkorászni, és a védelem is jobb a gyengébb ellenfél ellen. Amint fordult a kocka a következő három fordulóra, és hirtelen nem úgy nézett ki egy meccs, hogy nem kell teperni a diadalért, egyből átestünk a ló túloldalára. Bridgewater lőlapján ezeken a meccseken már 6 TD, 4 INT, 64,4%-os passzpontosság, 7 turnover veszélyes passz, 2 nagy játékot eredményező átadás szerepelt. Nem ugyanaz, na.

A kérdés már csak az, hogy tud-e vajon olyan szituációt teremteni a csapat a labda bármelyik oldalán, hogy ne az irányító kezébe kerüljön a meccs eldöntése? Na erre nem fogadnék…

Jó csapatok ellen nem szégyen…

A tavaszi történések után ha elémrakták a Browns védelmének depth chartját, nem igazán tudtam belekötni, mert nevek alapján patika az egység, Joe Woods védőkoordinátor Robert Saleh kezei alól került ki, az elvárások tehát bőven átlagon felül vannak. Ezt eddig hol megkaptuk, hol nem. Ha a meccsenként benyelt yardokat nézzük, akkor a Browns kapta a második legkevesebbet 307,7-tel, engedett pontokban a 25,2-es átlag már nem néz ki olyan jól, de itt is rá lehet sütni, hogy amíg ilyen támadósor van, addig ez a cirka 25 pont elég lehet, mert ez a csapat fel tud tenni ennél többet is.

Ez is leginkább a sorsolásnak köszönhető, a Browns megkapott a liga legjobb támadósorai közül hármat is, ahol az alábbi mutatókkal zártak:

  • Chiefs: 33 pont, 397 yard
  • Chargers: 47 pont, 493 yard
  • Cardinals: 37 pont, 352 yard

Jó csapatok ellen nem szégyen, tudjuk, de valahol mégis az a fokmérő egy védelemnek, hogy a legjobbak ellen hogy teljesít, nem? Márpedig a Brownsé borzasztóan eddig, szóval a jó jelzőt nem sütném rájuk. A metszet ezekben a találkozókban az, hogy mindössze egy turnovert sikerült szerezni, de összességében is csak 4 szerepel a Browns neve mellett, ami alulról a negyedik helyre elég a mezőnyben.

Hogy miért hoztam fel ezt? Mert a Broncos védelmére szinte teljes egészében elmondható ugyanez. 314,7 yard meccsenként a negyedik legkevesebb, mint ahogy a 18,3 bekapott pont is. Mégis, amint jött egy nagyobb falat, akkor letolt gatyával várták az ítéletet felettük.

  • Ravens: 23 pont, 406 yard, 0 turnover
  • Steelers: 26 pont, 391 yard, 1 turnover
  • Raiders: 31 pont, 426 yard, 0 turnover

Minden tiszteletem Vic Fangióé, de a kultusza és a játékoskeret alapján ennél sokkal többet lehetne elvárni, pláne hogy egyéniségekből ott sincs hiány. Von Miller például 15 nyomásgyakorlással, ebből négy sackkel és két QB hittel nyitott, hogy aztán a három vereség során csak 10 nyomást generáljon, amiből csak fél sack és egy QB hit lett. Mondanom sem kell, hogy a secondaryben még nagyobb zuhanások láthatók ebben a meccsintervallumban, de ne csodálkozzunk, ha nem Zach Wilson és Trevor Lawrence passzait kell leszedni, hanem a jó formában játszó Derek Carrét vagy Lamar Jacksonét.

Mire számíthatunk és tippek

Ha tényleg igaz az a minta, hogy a Broncos gyengébb csapatok ellen tud dominálni, akkor ez az igencsak szárnyaszegett Browns nem lehet ellenfél. És ha őszinték akarunk lenni, ha a denveriek tényleg a rájátszásra vágynak, akkor ezt a Brownst ilyen körülmények között illő lenne legyőzni. A hazai csapat persze nem feltartott karokkal fut majd ki a gyepre, Keenumnak amúgy is van egy rendezetlen ügye a Broncosszal, de a hosszútávú remények érdekében én sem kockáztatnám Mayfield épségét egy rövid héten, főleg hogy még így sem esélytelenek, ezeket a tippjeinken látjátok. Szoros meccsre van kilátás, amin jobb lett volna, ha legalább a két kezdőirányító lép pályára, de így alakult. Korai lehet még ezt leírni, de ez a győzelem tényleg sokat érhet a rájátszás álmokért mindkét csapatnak, mert bár a Browns jobb együttes benyomását kelti, a hátralévő sorsolásuk egészen brutális.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!