Connect with us

Beharangozó

Elit irányítók összecsapása – Hétfő esti rangadó

Ki használja ki jobban a Chiefs álmoskás szezonkezdetét? Ez lehet a kérdés a hétfő esti rangadó előtt. Meglepően jól kezdett minden kihívó az AFC Westben, de a Denver első vereségével biztossá vált, hogy az itteni győztes várhatja az élről az 5. fordulót

A Raiders két nagy skalpot megszerezve múlt héten talán meglepetésre szenvedett meg a csereirányítóval felálló Dolphins ellen és csak a hosszabbításban tudott nyerni. A 3-0-s szezonkezdet az előzetes várakozások alapján óriási meglepetés, de kérdés, meddig sikerül Jon Grudennek fenntartani ezt a remek szériát és underdogként ellopni a győzelmeket a papíron jobb csapatoktól.

A Chargers szezonrajtja hasonlóan volt nehéz, mint a vendég gárdáé. A Cowboys ellen elszenvedett vereség nem a meglepő kategória, nem úgy a múlt heti siker Mahomesék felett a Arrowhead Stadiumban. Azonban hiába a meglepetés győzelem a múlt héten, ha ezt nem tudják behúzni hazai pályán, akkor rögtön azonos mérlegen találják magukat a Kansas Cityvel.

Raiders offense vs. Chargers defense

Azt kell mondani, hogy a liga talán legjobb formában lévő irányítója Derek Carr. A Raiders karmestere vezeti a ligát yardokban, de ami impresszívebb statisztika, hogy ugyancsak első big time throw-kban 13-mal, amire csupán 4 interception worthy play jutott. Ezen játékok dropbackre levetített arányában pedig a 2. legjobb, csupán Kyler Murraynek jobb az aránya. Darren Waller továbbra is az első számú fegyvere ennek az offense-nek, de a távozó Agholort úgy néz ki jól tudja pótolni Henry Ruggs, akit jól talál meg a pálya hátsó zónáiban Carr. Ruggs 21,5 yardot átlagolt elkapásonként, ami a 6. legjobb a ligában. A meglepetés talán az, hogy nem csak Ruggsra kell a védelmeknek figyelni, mert Bryan Edwards a 7. az előbbi mutatóban és szintén 20 fölött jár elkapás/yard mutatóban. Gruden folyamatosan mélyen tartja az ellenfelek secondaryjét és állandóan benne van a Raiders offense-ben a nagy játék lehetősége.

Vélhetően készül erre Brandon Staley is, aki hozta magával a Ramstől a tavaly remeklő sémáját és sokat áll fel két hátsó safetyvel, akik próbálják elvenni az ellenfelek nagy játékát. Derwin James végre egészséges és látható, miért vártuk annyira a visszatérését. Staley alatt kevesebbet áll fel a boxban, de a pálya hátsó részén is megbízhatóan játszik. Mellette az Asante Samuel, Tevaughn Campbell kettős is remekül játszik, egyikük se engedett még TD-t, de az újonc corner már 2 interceptiont szerzett. Akit azonban támadhatnak majd Grudenék, az Michael Davis, aki már több mint 130 yardot engedett az ellenfeleinek 120-as irányítómutató mellett. Kérdés, hogy ha Chris Harris Jr. visszatér, ki helyére áll majd be, de vélhetően Campbelltől veszi majd vissza a slot pozíciót. Az ő játéka azonban még kérdéses. Nem lennék meglepve, ha Carr célponttól függetlenül előszeretettel támadná Davis oldalát és a fürge WR-ek az ő coverage-e mögé próbálnának meg majd betörni.

A futójáték kevésbé lesz hangsúlyos a meccsen. Mindkét gárda erősen passzorientált a korai downokon és a haladó gondolkodás révén a 2. és hosszú szituációknál is inkább az irányítók kezeibe adják a labdát. Azt azért érdekes lesz figyelni, ki nyeri ezt a párharcot, mert mindkét egység kifejezetten gyenge az idei szezonban. Az ESPN run block win rate mutatójában 31. a Raiders támadófala, amely azzal a Chargers front sevennel küzd meg, amely a run stop win rate-ben ugyancsak a 31. helyen áll. Igazi gyengeség a gyengeséggel való találkozó lesz ez. Josh Jacobs játéka még mindig kérdéses, akinek hiányában csupán a 29. legtöbb yardot szerzi a Raiders offense futásonként, de hiányzó a túloldalon is lesz, Justin Jones a Chargers egyik legjobb futás elleni védője, ő biztosan kihagyja a találkozót.

Igazán érdekes csata lesz a Alex Leatherwood vs. Joey Bosa párharc. A liga egyik legrosszabb tackle-je a Raiders első körös újonca, aki a liga egyik legjobb pass rusherével kell farkasszemet nézzen. Leatherwood már 3 sacket és 13 nyomás engedett eddig, míg Bosa a 4. legtöbb nyomást helyezte az ellenfél irányítóira három forduló alatt.

Chargers offense vs. Raiders defense

A túloldalon sem kell a nélkülözni a kiemelkedő irányító teljesítményt. Justin Herbert nagyjából ott folytatja 2021-ben, ahol tavaly abbahagyta. Továbbra is bármilyen labdát képes megdobni a Chargers quarterbackje és remekül dolgozik mind struktúrán belül, mind rögtönözve. A két sztárelkapójával remek az összhang és nem érződik a távozó Hunter Henry hiánya sem. Keenan Allen felé a 2. legtöbb labda szállt a ligában, a pálya nyitottabb részein elsősorban őt keresi Justin, míg amikor beszűkül a terület, akkor kerül elő Mike Williams, aki már 4 TD-nél jár. Tavalyhoz képest ki lehet emelni, hogy jóval kevesebbszer ütik meg a védők Herbertet. Az ESPN pass block win rate mutatója alapján bottom 10 a csapat támadófalának teljesítménye, ennek ellenére Herbert a dropbackjeinek csupán 25%-án van nyomás alatt, ami a 3. legjobb. Mindezt úgy, hogy csupán a 13. leggyorsabban dobja el a labdát, de a zsebben való mozgásával jól tudja megnyújtani a játékokat és érzi, mikor kell kimozognia a fal mellé.

Nem lesz azonban könnyű dolga hétfő este, mert talán meglepetésre ugyan, de remekül működik a Las Vegas-i pass rush. A vendégek fala top10-ben található a ligában és 2 játékosuk is a 10 legtöbb nyomást generáló védő között található. Maxx Crosby 25-tel konkrétan vezeti az NFL-t, ráadásul nem kevés, 5 egységgel megelőzve a 2. helyezettet. Rajta kívül Yannick Ngakoue található még az élmezőnyben, de snap%-ra lebontva Carl Nassib is jól kezdte a szezont, így óriási feladata lesz a Rashawn Slater, Storm Norton duónak. Utóbbi ellen lehet komolyabb sikere a Raidersnek, hisz a Bulagát helyettesítő RT már 12 nyomást engedett idén (az újonc Slater csupán 5-öt).

A futójáték, akárcsak a túloldalon, itt sem kellene feltétlenül faktor legyen. A Chargers fala jelenleg 5 új embert tartalmaz tavalyhoz képest, így még elég sok az elrontott blokkolás a falban. Ez persze természetes egy ennyire összeszokatlan egység esetében, de a szezon előrehaladtával mindenképp javulhatnak. Nem feltétlen ezen a meccsen persze, ugyanis Raiders run stop win rate mutatóban vezeti a ligát. Johnathan Hankinst és Quinton Jeffersont nehéz elmozgatnia az ellenfeleknek, míg a Nassib, Crosby duó remekül zárja le a falak szélét. Mögöttük a Denzel Perryman, Cory Littleton duó coverage-ben továbbra sem végez makulátlan munkát, de a futás ellen jól dolgoznak és már mindketten 10 fölött járnak defensive stopokban. Hasonló LB duója csak a Bengalsnak van még a ligában.

Pikáns kis párharc lesz az Allen & Williams duó a Raiders cornerek ellen. A Casey Hayward Jr., Trayvon Mullen, Nate Hobbs trió remekül kezdte meg a szezont és TD-t sem engedtek még. A tavaly már a visszaesés jeleit mutató ex-charger Hayward újjáéledt Las Vegasban és mindössze 33%-os elkapási arányt engedett a szezonban. Az támadók nem is őt, hanem Mullent és Johnathan Abramet keresik elsősorban, aki továbbra is az egység leggyengébb játékosa. A már öregedő, de még mindig hasznos Jared Cook és a liga egyik legjobb elkapó backje, Austin Ekeler jó napot foghat ki a pálya közepén, mert ez a zóna tűnik a vendég védelem gyenge pontjának.

Jó kérdés, hogy a 3 évig az ellenfélnél dolgozó védőkoordinátor Gus Bradley jelenléte most kinek kedvez. Bradley-hez képest mást játszik már a Chargers védelme, azonban a Raidersnél hasonló, erős cover 3-as sémára alapuló védelmet tett össze Bradley, amit tavaly elég jól kiismerhetett már Herbert.

Összegzés

Bár mindkét védelemben találni jó teljesítményeket, elsősorban offense oldali összecsapást várok a meccstől. A két irányító remek szezonrajtot vett és nem tűnik úgy, hogy lassítani szeretnének. Kulcspárharc mindkét oldalon a támadófal szélein keresendő, ahol ha a papíron jobbnevű pass rusherek rá tudják kényszeríteni az akaratukat a tackle-ökre, akkor pár kierőszakolt labdaszerzés eldöntheti a meccset.

A mérkőzést a SoFi Stadiumban játszák le, ami papíron a Chagersnek lenne hazai pálya, de a városban korábban 12 évet elöltő Raiders szurkolóbázisa a mai napig erősebbnek számít a környéken. Így ismét arra lehet számítani, hogy a vendég csapat szurkolói lesznek többségben a meccsen. Ez persze nem feltétlenül jó előjel a Raidersnek. Az utolsó 9 vendég találkozójukon 7-2 a csapat mérlege, kérdés hogy most ezt a körülményt minek lehet majd tekinteni. A találkozó esélyese a Chargers 3 ponttal, ami azt jelenti, hogy semleges pályán nagyjából egyenlő esélyeket gondolnak a fogadóirodák.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!