Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #4

Brady vs. Belichick és két NFC West csata fémjelzi ezt a fordulót, de a Broncos és a Panthers is kemény ellenfél ellen próbálja megtartani veretlenségét. Ismét szuper futballvasárnap vár ránk! 

Fun fact és spoiler alert: a konszenzus tippjeink szerint csak a Rams marad veretlen a forduló végére. 

19 órás sáv

Carolina Panthers @ Dallas Cowboys (Arena4, Kandalló Pub)

Na ez egy nagyon várós meccs, a legvárósabb a 19 órás sávból! Most kiderül, hogy mennyire jó ez a Panthers védelem, mert a Cowboys offense nagyon hasít, Prescott parádésan játszik. Eddig ugyebár két újonc irányító és Winston ellen játszott kiválóan a Carolina, ráadásul Jaycee Horn is kiesett, úgyhogy nem lesz egyszerű megállítani a Cooper-Lamb vezette légitámadásokat. Az esélyük az lehet, ha Phil Snow kreatív blitzeivel és nyomásaival össze tudják zavarni a dallasi támadófalat, de ezt azért könnyebb mondani, mint megcsinálni. A Brian Burns vs. Tyron Smith csemege lesz a falban.

A túloldalon szintén kérdés, hogy a Panthers mire megy, mennyire sikerül fenntartani Darnold jó játékát, mennyire fog jól működni a rendszer most is. A carolinai támadófal meglepően jól helytállt időnként, de szerintem azért zavarba lehet ezt hozni, a dallasi védőfal pedig bőven a várakozások felett teljesít. A secondaryt tesztelheti a Panthers, de Trevon Diggst talán érdemes elkerülni, illetve azt is ki kell emelni, hogy Dan Quinn védőkoordinátor nagyon jó munkát végez a Cowboys tavaly tragikus védelmével, így teljesen kompetens egység képét mutatják.

Prescotték hasítanak, és a jó támadósor üti a jó védelmet, úgyhogy szerintem a Cowboys ezt behúzza. Kifejezetten meg vagyok elégedve a Dallasszal, szerintem a Divisional körben lesz a helyük januárban, és most elveszik a Panthers veretlenségét. 

Cleveland Browns @ Minnesota Vikings (GamePass, Kandalló Pub)

Aki szereti a futójátékot, az válassza ezt a találkozót! Meg akkor is, ha valaki szereti ezt az outside zone alapú támadórendszert, amit a két csapat futtat, mert a támadósorok kis túlzással klónjai egymásnak, de legalábbis ugyanannak a fának az ágai. Sőt, még az irányítók is sok szempontból hasonlóak, úgyhogy be lehetne ide tolni a spiderman meme-et.

Összességében sokpontos (vagy inkább kevés puntos?) meccsre számítok, mert a védelmek alacsonyabb fordulatszámon pörögnek mindkét oldalon, mint a támadók – múlt héten mindkét DL beindult, de elég gyenge támadófalak ellen. Ha rápillantunk a Myles Garrett vs. Rashod Hill párharcra, akkor a lilák foghatják a fejüket, azonban Chandler Jonest is sikerült lenullázni az ötsackes meccse után, szóval miért ne sikerülne ez Garrettel? (Mert Garrett egy nagyobb szörnyeteg.) Passzjátékban mindkét oldalon hasonló kérdésem van: Odell Beckhamet ki tudja levédekezni, és mihez kezd Greedy Williams a Thielen-Jefferson párossal?

Stílusra, erősségekre hasonló a két csapat, de szerintem a Browns egy polccal feljebb van színvonalban. 

Kansas City Chiefs @ Philadelphia Eagles

A Chiefs negatív mérleggel a csoportja utolsó helyén áll, azonban a nagyon kemény sorsolásuk után most kapnak egy olyan ellenfelet, amely ellen azért fel lehet állni és helyre lehet hozni a dolgokat. Az offense miatt továbbra sem aggódom a KC-nél, most is a második legjobb az EPA/play mutatójuk. A defense lehet problémás, de az meg mindig november-decemberre áll össze Spagnuolo alatt, szóval várjunk még egy kicsit.

Ismeritek a véleményem a futások és passzok arányáról, de még én is azt mondom, hogy az Eaglesnél támadóoldalon a múlt heti három futókísérletnél talán egy kicsit több kellene Hurtsszel meg Sandersszel a keretben, még ha három kezdő ki is hullott már a támadófalból – főleg hogy a Chiefs futás elleni védelme pocsék. A Chris Jones vs. Lane Johnson matchup szórakoztatónak ígérkezik a falakban, a védelemben pedig az a kérdés, hogy mennyire tud sikeres lenni ez a hátraállunk zónázni, nem engedünk nagy játékokat, de minden mást igen felfogás a Chiefs ellen, amely leginkább hosszú passzokkal szeret haladni és egyszer-egyszer belehibázik a rövidebb haladásba.

Lehet, hogy simán belefér majd az a pár hiba, mert az Eagles nem tudja tartani a lépést. A Chiefs egyébként csak 2-12 a spread ellen az utóbbi 14 meccsén, de szerintem ezt most nagyon simán (értsd: spreaddel együtt) behúzzák.

New York Giants @ New Orleans Saints

A Saints idén először játszik a Superdome-ban az Ida hurrikán után, úgyhogy extra érzelmi töltettel mennek majd neki a Giantsnek, és ez általában sokat szokott jelenteni. Persze lehet, hogy a Jameis Coaster most egy mélypontra érkezik, és az is látszik, hogy Sean Payton nem igazán bízik Winstonban, nem akarja túlzottan passzoltatni (ezt megelőzően 2006 óta nem volt példa arra, hogy egy QB az első három meccsén 150 passzolt yard alatt maradjon). Az ellenfélre pillantva nagy talány, hogy mi lett ezzel a védelemmel, ami csak 30. EPA/play alapján és 27. nyomásgyakorlásban, mikor tavaly simán átlag feletti volt.

A Giants támadósorában is nehéz bízni jelenleg, és talán arra is kevesen számítottak, hogy Daniel Jones lesz a legjobb tagja az offense-nek, pedig nagyjából ez a helyzet jelenleg. Ráadásul még nélkülöznie is kell két kezdő elkapóját, Golladay pedig olyan stílusú WR, aki ellen Marshon Lattimore-nak menni szokott, szóval ha ezt párosítjuk Jason Garrett nem túl kreatív támadósorával és a Saints minden közepes/gyenge ellenfelet bekebelező védelmével, akkor nem sok jót ígér ez a találkozó vendég oldalról.

A Jameis Coasterre biztosan nem fogadok spreaddel, de hacsak nem dobálja össze-vissza az interceptionöket, akkor szerintem ezt a Saints magabiztosan behúzza. 

Detroit Lions @ Chicago Bears

A Lions be van állítva szimpatikus vesztesként, és ez rendben is van, mert hajtanak meg minden, de igazából a játék képe alapján ez eddig három nagyon sima vereség volt, vagy legalábbis mindhárom ellenfelüknél jelentősen gyengébbek voltak. A Bears egy könnyebb ellenfél az eddigieknél, főleg a múlt heti borzadályt látva, úgyhogy most reális esélye lehet a Detroitnak az első győzelmére. A Bears védelme viszont akár önmagában megnyerheti a találkozót, vagy legalábbis meccsben tarthatja a támadósort, aminek csak 1-2 kompetens drive-ot kellene összeraknia a győzelemhez.

Persze ez úgy nehéz lesz, mint múlt héten, amikor minden pocsék volt. Amellett, hogy a támadófal nem tudott blokkolni és az elkapók nem szakadtak el, a legnagyobb probléma szerintem az volt, hogy Matt Nagy nem Fieldsre, hanem Daltonra alakította a támadósort, Fields pedig ehhez egyáltalán nem tudott alkalmazkodni. Az újoncnak nem erősségei a rövid játékok, szereti tovább magánál tartani a labdát és nagyobb játékokat összehozni. A koncepciók viszont nem erre voltak kialakítva, no meg a támadófal sem segít ennek megoldásában. Hogy ezt a konfliktust hogyan sikerül orvosolni, az jó kérdés. Vagy hogy sikerül-e egyáltalán. Mindenesetre a Lionsnál gyengébb védelemmel még sokáig nem találkoznak, úgyhogy ha itt sem megy, akkor lehet igazán pánikolni.

Igazából fogalmam sincs, mi fog történni ezen a találkozón és idén erre volt a legnehezebb tippelnem eddig. Az egyik gondolkodásmód ilyen helyzetben, hogy menjünk az underdoggal (és spreaddel szemben így is teszek), a másik pedig hogy a hazai favorittal (straight up pedig így). A legjobb egység a meccsen a Bears védelme, úgyhogy most velük megyek. 

Indianapolis Colts @ Miami Dolphins

Erre a meccsre sem volt egyszerű tippelni, hiszen itt sincs egynél több jól teljesítő egység a két oldalon összesen. Nem lesz egy szép találkozó, nem lesznek nagy játékok, mindkét offense vergődni fog, erőltetettnek fog tűnni minden drive, minden play, úgyhogy nem ezt ajánlanám elsőként a 19 órás sávból. Aki a támadófalakat szereti, az meg végképp ne ezt kapcsolja be, mert a Dolphinsé továbbra is a legrosszabb passzblokkoló egység a ligában, és a sérültek miatt a Colts sincs olyan messze ettől a címtől, főleg ha hozzávesszük, hogy Wentz amúgy is húzza magára a nyomást.

Ez pedig meg is fog érkezni rá, ugyanis a Dolphins szét fogja blitzelni a meccset, ami elég rossz kombó a Colts számára Wentz kivárásra való hajlandóságával. Meg azzal, hogy a Dolphins cornerbackjei sokkal jobbak, mint a Colts elkapói, tehát még csak üres embereket sem fog találni az irányító, úgyhogy eléggé halálra van ítélve ez a támadósor. Persze a másik sincs sokkal jobb helyzetben a volt csapata ellen bosszúra készülő Brissettel a volánnál ilyen OL mögött (ő is hívja magára a nyomást, szóval megint elő lehet venni a spiderman meme-et). De legalább a Colts védelme is gyengén teljesít, így a miami támadóknak több tere lehet.

A Colts egy újabb vereséggel belenézhet a 0-4-be, és ugyan a szerkesztőség többsége szerint nem lesz így, én a Dolphinst látom itt esélyesebbnek – és mindig jó érzés a fogadóirodák szerinti favoritra tenni, miközben majdnem mindenki más az underdogra tippel. Egyedül ez a sarokba szorítottság az, ami miatt látom esélyét a Colts győzelemnek, de igazából a Dolphins sem áll sokkal jobban 1-2-vel. 

Washington Football Team @ Atlanta Falcons

Két gyenge csapat találkozik ezen a meccsen, a Falconsban eddig semmi érdekeset nem találunk és a Washington is elég lehangoló. Igazából az a nagy csalódás, hogy az atlantai támadósortól és a fővárosi védelemtől is sokat vártunk, erre mindketten borzasztóak, utóbbi konkrétan 29. EPA/play alapon. A nagy kérdés tehát az, hogy melyik egység tud változtatni és kompetens képet mutatni magáról. Emberanyag alapján talán a Washington defense-t mondanám, mert egyszerűen ennek a védőfalnak rossz napján is többet kell mutatnia, mint eddig. Most kiváló lehetőségük van egy kis önbizalomszerzésre, hiszen a Falcons borzasztó belső támadófala ellen Jonathan Allennek és Daron Payne-nek nagy napja kell, hogy legyen – ha nem lesz, az még egyet növel az aggodalom-faktoron.

A négy egység közül leginkább a Washington védelmében tudok hinni jelenleg, és igazából még talán Heinicke is tud valamit alkotni a Falcons védelme ellen, szóval szerintem a vendégek diadalmaskodnak (de elég jó chester hero pickje egy ilyen kiegyenlített meccsen). 

Tennessee Titans @ New York Jets

A Jets még egy másodpercig sem vezetett ebben a szezonban (egyedüliként a ligában), miközben a Titans meg a valaha volt egyik legrosszabb 2-1-es csapat DVOA mutató alapján, ráadásul a négy legjobb játékosukból kettő nem fog tudni pályára lépni (Julio Jones, AJ Brown). Ez egy erős ellenfél ellen szerintem végzetes lenne, de a Jets ellen talán nem lesz az. Tehetségben a Jets védelem elég gyenge, de Robert Saleh munkája már most látszik és sikerült ebből az emberanyagból egy közepes egységet összerakni, ami elég nagy szó. Ha a támadósorra pillantunk, akkor őskáoszt látunk leginkább, habár eddig három nagyon nehéz ellenféllel néztek farkasszemet, és most ennél könnyebb falat következik.

A két sztárelkapó nélkül egyáltalán nem lepne meg a Jets győzelme és el is gondolkodtam egy hero picken, de végül nem mertem bevállalni. Szerintem szorosabb lesz ez a vártnál, így a 6,5 pontos spreaddel tetszik a Jets. 

Houston Texans @ Buffalo Bills

Ha a Bills tudja állandósítani a múlt heti játékát, ahol az offense és a defense is parádés volt (és a védelemre igaz ez eddig egész szezonban, a támadóktól pedig tavaly láttuk a konzisztens jó formát, szóval ez egyáltalán nem esélytelen felvetés), akkor az AFC legkomplettebb csapata lehetnek és tényleg felvehetik a versenyt Mahomesékkal. A támadófal sebezhető leginkább, de ezt ezen a meccsen a Texans nem fogja tudni igazán kihasználni. Ha egy matchupot kell kiemelni, akkor a Brandin Cooks vs. Tre White párharcot mondom, mint a houstoniak egyetlen potens fegyvere egy top CB ellen.

Nehéz mit írni egy meccsről, ahol az egyik csapat 17 pontos favorit. A spreadhez nem nyúlnék, straight up meg nyilván a Bills fog nyerni. 

22 órás sáv

Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams (GamePass, Kandalló Pub)

Két veretlen gárda csap össze, de csak egy maradhat állva (hacsak nem lesz döntetlen). És mivel ez az NFC West, a legkeményebb divízió, így minden győzelem hatványozottan fontos. McVay magabiztosan készülhet a meccsre, hiszen még sosem kapott ki a Cardinalstól (8-0), Kliff Kingsbury pedig átlag 13,8 ponttal kapott ki eddig (4-0 a mérleg).

A Cardinals elég kiszámíthatatlan csapat, bárkit megverhetnek egy adott héten, de simán hozhatnak egy tök gyenge produktumot is. Ez pedig főleg a támadósor miatt van, amelynek nem igazán van egy rendszere, nem igazán épülnek egymásra a játékok, csak úgy be vannak hívva egymás után, ez pedig vonzza magával a Kyler féle freestyle focit. Amit jó nézni, de nem igazán stabil. A Rams ellenben nagyon magas színvonalon tolja, náluk a kérdés az lehet most, hogy a múlt heti Buccaneers elleni győzelem után mennyire eresztenek le fejben.

Két érdekes matchupot emelnék még ki. A Cardinals védelme ellen simán lehet futni, és a Rams korábban ezt csinálta, most viszont Stafforddal eléggé elengedte ezt McVay, szóval érdekel, hogy visszatér-e kicsit a futásokhoz. A túloldalon érdekes lenne megint látni egy Hopkins vs. Ramsey meccset, de a cornerback idén főleg a slotban játszik, ahol meg Christian Kirkkel csatázhat – de vajon változtatnak és kiteszik az első számú WR-re?

Az elkényelmesedés lehet a buktató a Ramsnél, de ha rendesen fókuszálnak, akkor egyértelműen jobb csapatnak tartom őket, mint a Cardinalst, és szerintem egy csoportmeccsre megint fel lesznek tüzelve.

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers

Érdekes ez a NFC West, hiszen a Rams mindig megveri a Cardinalst, a Seahawks meg mindig megveri a 49erst: 2013 óta 14-3 a mérlege Carrollnak a San Francisco ellen. És itt is elmondható, hogy mivel az NFC Westről van szó, minden győzelem kulcsfontosságú csoporton belül.

Ez most megint egy olyan meccs (volt már pár ilyen fentebb), ahol nehéz bízni bármelyik egységben is. A Seahawks védelme jelenleg 30. a ligában EPA/play alapon, az offense pedig csak akkor tud működni, ha Wilson sokáig magánál tartja a labdát és hosszú passzokra játszik (a PFF grade-je a legjobb, ha 2,5 másodpercnél tovább tartja a labdát, és 26., ha ennél kevesebb ideig). A 49ers offense Garoppolóval nem valami magabiztos, mindig összeszorított fogakkal nézem, hogy mi sül ki a passzaiból, és a védelemben is nehéz bízni (a védőfalon kívül), hogy a Metcalf-Lockett duóval felveszik a versenyt a cornerek. No persze a másik oldalon is igaz ez Deebo Samuellel és a Hawks CB-ivel, viszont a seattle-iek annyi segítséget kapnak, hogy George Kittle játéka erősen kérdőjeles.

Ahogy mondtam, nem bízok egyik oldalban sem. Talán Shanahanben a legjobban, de őt meg ellensúlyozza Garoppolo, illetve a túloldalon Wilson. Mivel két nagyon egyenlő csapatról van szó, így az underdogra teszek (főleg spread ellen) – ebben a döntésben segített, hogy az egymás ellenieket szokta hozni a Hawks, és az 1-3-as mérleg nem reflektálná hűen a csapatot.

Baltimore Ravens @ Denver Broncos

Igen, a Broncosnak baromi könnyű volt a sorsolása. De a jó csapatok ismérve, hogy simán verik a gyenge csapatokat, és a Broncos ezt maradéktalanul megtette. Most jön az első nagyobb teszt, ami után talán kicsit okosabbak leszünk a denveriekkel kapcsolatban.

Tegyük viszont azt is hozzá, a Ravens eddig csak gyenge védelmek ellen lépett pályára, és most egyáltalán nem erről lesz szó. A Broncos elég jó futás ellen, de majd most kiderül, hogy valójában mennyire. Érdemes lehet Fangiótól a megszokottal ellentétben teletölteni a boxot, single high safety felállásokat használni és emberezni, mert a cornerek elég jók, hogy levegyék Watkinst és Brownt, meg az esetlegesen bemutatkozó Batemant, szóval lehet koncentrálni Lamar földön való megállítására. A Hollóknál Von Millerre kell külön gameplant kitalálni, mert Patrick Mekari ellen óriási előnye van a veterán pass rushernek, de ha esetleg megpróbálnak az ő irányába futni, vagy rá kihegyezni option játékokat, az egy érdekes és akár működő stratégia is lehet.

A labda túloldalán a Ravensbe visszatérnek a covidosok, ami sokat segít a defense-en. Szükség is lesz rájuk, mert a Broncos offense és Teddy elég jól mutat eddig. Nagy probléma viszont Jerry Jeudy és KJ Hamler kiesése, plusz a támadófalban is sérültek ketten (összesen hét kezdőt nélkülöz már a Broncos), így nehezebb dolga lesz Bridgewaternek. És nem csak emiatt, hanem mert Martindale a házat is rá fogja küldeni blitzek formájában és megpróbálja kicsit visszakergetni a régi konzervatív Teddybe, aki ráadásul még bele is hibázik a dolgokba. Meglátjuk, sikerül-e neki, ezen múlhat a győzelem.

Szerintem ez egy elég egyenlő párharc, úgyhogy jól érzem magam a hero pickemmel, főleg hazai pályán. És hát az eddig hangoztatottak alapján nem is mehetek a Broncos ellen. 

Pittsburgh Steelers @ Green Bay Packers (Arena4, Kandalló Pub)

Azért egy-két éve, vagy az azt megelőző egy-két évtizedben nem gondoltuk volna, hogy egy adott sáv legkevésbé érdekes meccse lesz a Steelers-Packers, de most mégis erről van szó (az én szememben legalábbis mindenképp). Igazából mindkét csapattól elég jól tudjuk, hogy mit várhatunk. A Steelers támadósorát továbbra is rossz nézni, és a támadókoordinátor Matt Canada elmondta, hogy nem is fognak változtatni, szóval nem könnyítik meg a meccsnézési élményünket – bár nem is biztos, hogy tudnának változtatni az emberállományt figyelembe véve. A védelem egészségesen meccsben tarthatná őket, de jelenleg ez sem adott, ráadásul valamiért Minkah Fitzpatrick sem a helyén játszik, hanem próbálják ide-oda mozgatni, és ennek az az eredménye, hogy rengetegszer megég. Azt lesz talán érdekes figyelni, hogy a Packers támadófal hogyan szuperál, illetve hogy mennyire is rossz a Sajtfejűek védelme, azaz mennyi yardot/pontot engednek Big Benéknek.

Egyértelműen a Packerst tartom jobb csapatnak, pedig azért annyira talán ők sem meggyőzők egyelőre. 

Sunday Night Football

Tampa Bay Buccaneers @ New England Patriots

Jön a nagy visszatérés! Tom Brady ismét a Gillette Stadiumban, de már nem a Patriots játékosaként. Nem hiszem, hogy nagyon fel kellene hájpolnom a találkozót, Brady megdöntheti a passzolt yard rekordot, a történelem negyedik játékosaként megverheti mind a 32 NFL-csapatot és megmutathatja Belichicknek, hogy hiba volt róla lemondani (ha ez eddig nem lett volna egyértelmű). Fun fact: az irányítók 9-4-re vezetnek korábbi Super Bowl győztes edzőik ellen.

Engem az érdekel a legjobban a meccsen, hogy Belichick mit tud kitalálni Brady (és a Bucs offense) megállítására. Kicsit attól tartok, hogy semmit, akkora a tehetségbeli különbség a két csapat közt: a Patriots defense tök átlagos a front7-ben és a secondaryben is, ez pedig nagy probléma ilyen támadósorok ellen.

Az egyik baj az, hogy nincs meg a front, hogy négy emberrel nyomást tudjon generálni a Pats. Vajon megpróbál Belichick blitzelni? Nem biztos, hogy Brady ellen az sokat javít a helyzeten. A másik baj meg az, hogy nincs egy Stephon Gilmore-ja a Patriotsnak. Ugyebár őt rá lehetne tenni Evansre, JC Jackson mehetne Godwinnal vagy Brownnal, a harmadik elkapót meg bedupláznák, és relatíve jól nézne ki a helyzet. Jalen Millst viszont nem lehet rátenni Evansre (vagy bárkire), szóval többet kell zónázni és inkább a rövideket engedni. Ez valamennyire működhet, a Rams ellen is bele-belehibázott a Bucs, de azért ez sem egy nyerő taktika, főleg hogy a Patsnek nincs egy Aaron Donaldja, hogy gyors passzokat kényszerítsen ki.

A túloldalon az a kérdés, hogy Mac Jones ki tudja-e használni a Buccaneers secondaryjének sérüléseit – habár Richard Sherman bemutatkozásával ez már kevésbé markáns lyuk. Futni ugyebár nem sokat fognak ez ellen a védőfal ellen, a mély dobások meg nem mentek eddig. És nem azért, mert McDaniels ne rajzolna fel ilyeneket vagy ne lennének üresen az elkapók mélyen, hanem mert Jones nem dobja meg ezeket. Szóval gondolom megint a rövidpasszos játék jöhet elsősorban, és ez végülis működhet a Bucs ellen, hiszen sok Cover3-at fog látni Jones, ami ellen az underneath dobások mehetnek, és hát Devin White is sebezhető coverage-ben.

Brady dühös a múlt heti vereség után, emellett extra motivált, hogy a Patriots ellen játszhat most először, és az irányító simán feltüzel minden csapattársat a meccsre, szóval szerintem nagy verés lesz ebből. 

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. katonadani 32-16
  2. Höri 30-18
  3. renningan 30-18
  4. Támogatók 30-18
  5. chester 29-19
  6. balentin 28-20
  7. leonidasz 28-20
  8. löfli 28-20
  9. kronikk 27-19
  10. jarred 26-22
  11. alatriste 25-23

Oddsokkal kiigazított:

  1. katonadani 49,32
  2. Höri 45,63
  3. chester 45,62
  4. renningan 44,72
  5. Támogatók 44,07
  6. jarred 43,4
  7. balentin 42,56
  8. leonidasz 42,07
  9. alatriste 41,68
  10. kronikk 41,52
  11. löfli 39,51

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!