Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #7

Nem az eheti forduló ígérkezik a legizgalmasabbnak, hiszen még a hét meccsein is 5-7 pontos favoritokról beszélünk, és van három találkozó, ahol az egyik csapat 12-17 ponttal esélyesebb a fogadóirodák szerint. Ettől még érdekességeket és jónak ígérkező mérkőzéseket is találunk a felhozatalban, no meg ilyenkor szoktak jönni a nagy meglepetések is. 

A hét meccsei

Kansas City Chiefs @ Tennessee Titans, 19.00 (Kandalló Pub, Arena4)

A legújabb Triple Coverage podcastben már ranteltem arról, hogy hülyeség megkérdőjelezni a Chiefs támadósorát, de gondoltam álljon itt írásban is. A Chiefs offense továbbra is elit. A negyedik legnehezebb sorsolás mellett a drive-jaik 40 százalékából touchdownt szereztek (senki sincs 34% felett), a legkevesebbet puntolták, történelmi magasságokban szereznek first downt 1-2. kísérletre és összességében is, illetve úgy szerzik az 5. legtöbb pontot, hogy messze-messze a legtöbb eladott labdával bírnak. Ezek a turnoverek viszont elég randomok és hamarosan visszaállnak majd egy normális szintre, szóval ne aggódjon senki a Chiefs offense miatt (a defense persze más kérdés). 

Na most hogy ezt kiadtam magamból, nézzük mi várható a Titans ellen. A Tennessee védelme nagyon gyenge, ráadásul Jackrabbit Jenkinsen kívül sérült a teljes cornerback-állomány, ami nem segíti a dolgukat egy Mahomes vezette offense ellen. Szintén nem segít, hogy a csapat amúgy is nagyon rosszul védekezik a slotban, ahol Tyreek Hill elég sokat ólálkodik. Ugyan tight endek ellen jól teljesítenek, de eddig nem találkoztak túl erős ellenfelekkel és ugyebár Kelce is elég sokat van a slotban és a szélen, tehát ellene sem úgy kell védekezni, mint egy hagyományos TE ellen. Szóval a két nagy fegyvert nehéz lesz levenni a pályáról.

A csapatok mutattak már egy koncepciót, amiről azt gondolják, hogy azzal a lehető legjobban lehet limitálni a Chiefst. Hátraállsz és nem engeded a hosszú passzokat, inkább fussanak szét és inkább menjenek a rövid passzok, hátha belecsúsznak hibák, emellett nem blitzeled Mahomest, mert akkor nagy bajban leszel. Egyrészt itt a tehetségkülönbség is akkora lesz Hill és bármelyik CB közt, hogy akár úgy is mehetnek a hosszabb bombák, ha ezeket koncepcióból elveszik, másrészt a Titans szeret a frontban játszadozni és ezért szerintem ők nem fogják majd annyira minimálra visszavenni a blitzeket, mint mások. Ja, és a Chiefs eddig mindig megmutatta, hogy akkor sem ijed meg, ha rövidebb játékokkal kell végigmenni a pályán. Kevesebb a wow játék Mahomestól, de ahogy fentebb mondtam, továbbra is elit az offense mindenhogy.

Oké, a Chiefs sok pontot fog feltenni, tudja tartani a lépést a Titans? Igen. Egyrészt mert a Kansas City védelme hihetetlenül pocsék, másrészt mert amúgy a Tennessee offense is jól néz ki. De a passzjátékra még csak nem is lesz szükség kis túlzással, mert egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy Derrick Henryt megállítsák. A Chiefs futás elleni védelme ugyanis a legrosszabb a ligában és még teletöltött boxokkal is a második legrosszabb, a védőfal kuka, a linebacker-sor kuka, így meg nehéz. Jó ötletnek tartanám Chris Jonest visszamozgatni középre, mert ott jobb játékos és jelen esetben (meg legtöbb esetben) nagyobb hatással is van a játékra, mint a fal szélén. Ha esetleg megunja a futást a Titans, akkor play action játékok mehetnek az LB-k mögé a gyomorrontással küzdő AJ Brownnak vagy Julio Jonesnak.

A Chiefs játszott már idén egy punt nélküli meccset, és nem lepődnék meg, ha ez is az lenne. Egyszerűen nem látom a stop táblákat egyik oldalon sem.

Nevetségesen magas 57,5 pontos az over/under határ, de szerintem megugorják ezt is a csapatok. Úgy gondolom a Chiefs behúzza, de az 5,5 pontos spreadet túl magasnak érzem, szóval Titans cover. 

Cincinnati Bengals @ Baltimore Ravens, 19.00 (GamePass, Kandalló Pub)

Az egyetlen meccs a héten, ahol két pozitív mérlegű csapat méri össze tudását. Szezon előtt nagyon simának gondoltuk volna ezt a mérkőzést, de a Bengals nagyot lépett előre és szerintem meghúzogathatják az oroszlán (holló?) bajszát (tollát?).

Egyrészt a Bengals védelme meglepően jól néz ki és sokat fejlődött a több közepes erősítéssel a holtszezonban. Trey Hendrickson ugyan túl lett fizetve, de tök hasznos, Chidobe Awuzie meg az egyik legjobb ár/értékű igazolás volt az egész ligában, nagyon jól játszik. Ez a defense jelenleg 5. EPA/drive mutatóban, harmadik sikerességi rátában és engedett pontokban is, habár nem a legkeményebb ellenfelekkel kellett szembe nézniük, de akkor is. Kíváncsi vagyok a Ravens ellen mire lesznek képesek, szerintem ennél visszább fognak most esni egy kicsit. Talán meglepő egyébként, de Lamaréknak idén jobban megy a passz, mint a futás, az irányító meg jobban játszik, mint MVP-évében (#NotBadForARunningBack).

A labda túloldala viszont sokkal érdekesebb számomra, így erről lesz most több szó. Még a matchup előtt hoznék egy-egy érdekességet mindkét oldalról. Egyrészt Ravens védelme 3. legrosszabb korai downokon, ellenben 3. legjobb harmadik kísérleteknél, ami nem tűnik túl fenntartható mutatónak, így kicsit talán csalóka az összteljesítményük. Másrészt a Bengals támadósora hosszú játékoknál és a vörös zónában nagyon jól néz ki, ellenben EPA/playben és sikerességi rátában átlag alatti, ami konzisztenciában és fenntarthatóságban kérdőjelet vethet fel. Na de akkor nézzük konkrétan mi várható a meccsen a labda ezen oldalán.

A Ravens múlt héten elég jól megállította a Chargerst, amely összetömörülős (condensed) formációkból szeret működni, ezt pedig megoldották azzal, hogy keveset blitzeltek, a pálya közepére tettek egy vagy akár kettő robber védőt, a CB-k pedig külső vállra álltak fel, így elvették a kifelé menő útvonalakat, a robberek meg a pálya közepét. Na hát a Bengals teljesen más offense, ők szétnyitják a pályát (spread) és sokat vannak empty formationben is. Úgyhogy most más taktika kell a Ravenstől, de ez talán még jobban a kezükre is játszik.

A Ravens taktikája szerintem az lesz, hogy sokat fognak blitzelni, a szélen pedig press man coverage-et alkalmaznak majd, ráadásul a blitzeket is igyekeznek kreatívan, egyik oldalra tömörülve küldeni. Ez ugyanis problémákat okozhat a Bengals támadófalának, ami ugyan korrekt szinten teljesít (részben azért, mert Burrow gyorsan szabadul a labdától), de 5 emberes protectionben összezavarhatók lesznek a képességek hiánya miatt, szerintem ezeket az overload blitzeket nem kezelik majd túl jól.

Az viszont érdekes, hogy Burrow idén a liga egyik legjobb irányítója a blitz ellen, főleg azért mert gyorsan szabadul a labdától, de azért egy igazi blitz-heavy csapat ellen még bizonyítania kellene ezt a tudását. Nyomás nélkül szintén az egyik legjobb QB, de ha nyomás kerül rá, akkor elég gyenge, úgyhogy a Ravensnek erre kellene rámennie és hamar oda kell érni rá a blitzekkel. Ezt két eszközzel érhetik el. Egyrészt azzal, ha press man coverage-et használnak és már a line of scrimmage-nél felveszik a harcot az elkapókkal és meghosszabbítják az üresre játszási idejüket, másrészt azzal, ha kreatív dolgokat hívnak a blitzek mögött és megpróbálják elvenni Burrow első válaszát a blitzre, amit egyébként nagyon jól csinálnak. És akkor Burrow-n lesz a kényszer, hogy gyorsan megtalálja a második opcióját, amit nem lesz egyszerű megoldania az érkező rusherek előtt.

Szuper összecsapást várok ezen a meccsen és érdekes lesz nézni a fent említett macska-egér párharcokat. A Ravens a jobb csapat, de szerintem jó esélye van a Bengalsnak arra, hogy ezt egy TD-nyi különbségen belül tartsa (khm, Bengals +7). 

Philadelphia Eagles @ Las Vegas Raiders, 22.05 (GamePass, Kandalló Pub)

Hét meccsének azért nem nevezném ezt, de a 22 órás sávból is nézni kell valamit, és ez tűnik a legizgalmasabbnak (mert három blowout várható mellette, de azokról később). És azért vannak itt érdekességek ezen a meccsen. Például az, hogy a Raiders vezeti a ligát 20+ yardos passzjátékokban (32), míg az Eagles a második legkevesebb ilyet engedte idén (11), szóval igazi erősség-erősség találkozik. El is dőlhet ezen a meccs, akár úgy, hogy a Raiders tudja párszor feltörni a Sasok mély védekezését, akár azon, hogy Carrék tudnak-e kisebb játékokkal konzisztensen haladni.

A labda ezen oldalán maradva érdemes kiemelni, hogy mennyire rossz a Raiders támadófala. A PFF értékelése szerint a legrosszabb centerrel, a legrosszabb jobb oldali tackle-lel és a második legrosszabb jobb oldali tackle-lel rendelkeznek, utóbbi Leatherwood, aki bemozgott már guardba. Futáshoz egészen pocsékul blokkolnak (a csapat futójátéka tökutolsó EPA/playben) és passzblokkolásban is a liga alsó harmadához tartoznak, míg az Eagles védőfala top5-ös pass rush win rate-ben, szóval ez is egy érdekes matchup lesz.

A túloldalon az lesz érdekes, hogy az Eagles végre elkezd-e futni. Én vagyok az utolsó ember, aki azért kiált, hogy egy csapat többet fusson, de az Eagles eljutott arra a pontra, ahol még én is ennek a pártján vagyok. Főleg egy jó támadófallal és egy futkározós QB-val, nem is értem miért nem ezen van a hangsúly. A Raiders jó ellenfél ennek beindítására, hiszen 4,6 yardot engednek futásonként (25.), a második legtöbb 20+ yardos futást és az ötödik legtöbb futott TD-t engedték idén.

Arra is kíváncsi leszek, hogy Maxx Crosby mire megy az első valamire való tackle ellen, akivel szembenéz. Eddig hihetetlenül jó éve van a pass rushernek, de azért a liga legaljához tartozó RT-k ellen brillírozott, így itt az ideje megmutatni, hogy egy komoly ellenfél ellen is megy. Amúgy még a végére megjegyezném, hogy kellemes csalódás Gus Bradley védelme, egyrészt teljesítményben, másrészt séma szinten is, ugyanis nem azt a begyöpösödött “mindig Cover3” felfogást nyomják, mint a védelmei korábban.

Eredetileg a Raidersre tippeltem, de itt a fenti bekezdések írásával rábeszéltem magam az Eaglesre, amit lehet megbánok majd vasárnap éjjel.

A többiek 19 órától

Washington Football Team @ Green Bay Packers, 19.00

A Washington 2-4-es mérleggel és a konferencia harmadik legrosszabb mínusz 50-es pontkülönbségével áll, miközben a védelme 29. EPA/drive, 20. sikerességi ráta és 32. engedett pontok mutatóban. Not great, Bob! A Packers ellenben szép csendben masírozik, és talán kicsit alul vannak most értékelve a legtöbbek szemében. Most talán végre jöhet egy olyan igazi rodgerses találkozó, ahol brillírozik az irányító, és hát ilyen defense ellen nem lesz olyan nehéz. A Washington támadósora pedig a sok sérülttel és Heinicke-vel nem képes tartani a lépést.

Carolina Panthers @ New York Giants, 19.00

A Panthers belekerült egy hárommeccses nyeretlenségi szériába és amúgy brutális a sorsolásuk a szezon hátralevő részében, úgyhogy nehéz lesz contendernek maradniuk, főleg ha Sam Darnold így játszik. Ezen a meccsen talán nem is lesz sok szükség rá, mert a Giants is elég rosszul néz ki, a védelem nagyot esett vissza a tavalyihoz képest, a támadósor pedig tele van sérültekkel, így ott sem megy a játék. A támadófal a 27. pass block win rate-ben, és most még Andrew Thomas sem lesz bevethető, ellenben a Panthers az első helyen áll pass rush win rate-ben, tavaly ráadásul Haason Reddick (ugyan még a Cardinals színeiben, de) öt sacket jegyzett az Óriások ellen. Nehéz napja lesz Daniel Jonesnak.

Atlanta Falcons @ Miami Dolphins, 19.00

Két gyenge csapat találkozik, de a Falcons bye weekről érkezik és mintha kicsit elkezdte volna megtalálni a játékát támadóoldalon, miközben a Dolphins egy Jaguars elleni vereségből jön, ráadásul Londonból utazott haza, miközben a tavaly 1/5-re választott irányítója körül trade-kérdések merülnek fel és mintha senkinek sem kellene. És ha ez nem lenne elég, akkor a tavalyi top védelem jelenleg 31. engedett pontokban, és nagyon rosszul szerepel (még ha voltak is fontos sérülések). A Falcons felfelé, a Dolphins lefelé ívelő pályán van, így előbbi felé húzok, de van egy olyan rossz megérzésem, hogy ez az 1-5-ös (és potenciálisan 1-6-os) mérleg nem tükrözi hűen a Miami erősségét, így kijárhat nekik egy random győzelem.

New York Jets @ New England Patriots, 19.00

Az első próbálkozás nem sikerült jól Zach Wilsonnak Bill Belichick ellen: 0 TD mellé 4 INT-t dobott egy csúnya 37-es passer ratinggel, szóval most lehet újra próbálkozni. Ennél kvázi csak jobb lehet, de azért nagy megindulást nehéz várni a támadósortól, amelyik tökutolsó EPA/drive mutatóban és csak egyszer jutott 20 pont fölé. Lehet reménykedni, hogy a bye weeken kitaláltak valamit, de azért nagyon nem vinném fel az elvárásaimat. A túloldalon leginkább arra figyelnék, hogy Mac Jonestól jönnek-e a nagyobb játékok végre.

Ami nagyon simának néz ki 22 órától

Van három meccs a 22 órás sávban, ahol nagyon nehéz elképzelni még azt is, hogy úgy igazán szoros lesz a dolog. Ezt a vegasi oddsok is tükrözik, hiszen kétszámjegyű favoritokról van szó, a Cardinals esetében ráadásul 17,5-ig is felkúszik ez a szám. 

Chicago Bears @ Tampa Bay Buccaneers, 22.25 (Kandalló Pub, Arena4)

Még talán itt látom a leginkább, hogy sikerül relatíve szorosan tartani a mérkőzést a Bearsnek, mivel a chicagói védelem nagyon pofásan néz ki, top10-ben van engedett pontokban, sikerességi rátában és EPA/drive mutatóban is, a Buccaneerstől pedig azért láttuk már idén, hogy visszavesznek a tempóból egy biztos előny tudatában, sőt tavaly ki is kaptak a Bearstől. A túloldalon viszont érdekes lesz a matchup, ugyanis a Bears nagyon magas arányban futtatja a labdát, ellenben a Bucs ellen senki nem mer futni, annyira jók. Szerintem a Bears így is próbálkozik majd, inkább kevesebb sikerrel, pedig jó lenne a több Fields passz, mert a secondary nagyon sebezhető most Tampában. Fields amúgy az utóbbi két meccsen nagyon is biztató volt, agresszív, nehéz passzokat old meg jól. A blitzek ellen azonban egyelőre nagyon gyenge, Bowles pedig hozni fogja az extra embereket, ez pedig (főleg harmadik és hosszún) nagyon megzavarhatja az újoncot. Segítene a Bearsen, ha Fieldset elkezdenék futtatni kicsit.

Detroit Lions @ Los Angeles Rams, 22.05

A Goff-Stafford bowl! Pikantériát ad a meccsnek, hogy mindkét irányító volt csapata ellen játszik, és jól is jön ez a narratíva, mert sok minden másról nehéz lenne beszélni itt. Goff még mindig nem nyert karrierjében McVay nélkül, már az újdonsült főedzője is elkezdte kritizálni, most meg visszatér korábbi városába, és számára könnyen katasztrófába torkollhat ez a találkozó egy sokpontos vereséggel. A túloldalon ellenben zongorázható a különbség támadóoldali sikerességben, hiszen míg tavaly a Rams 16. volt passzonként megtett yardokban (6,3) és 15+ yardos passzokban (15%), addig idén elsők mindkét kategóriában (8,3, 21%). A Lions secondaryjét elnézve nem lepne meg, ha rengeteg pontot szerezne a hazai csapat.

Houston Texans @ Arizona Cardinals, 22.05

Őszinte leszek, nem egyszerű írni erről a meccsről bármi értelmeset, annyira egyértelműnek és simának néz ki. A Cardinalsnak a földön és a levegőben is könnyedén kell tudnia haladni, és a védelem számára sem kellene kihívást jelentenie ez a Texans offense, hacsak nem fog ki Davis Mills megint valami hihetetlenül random szuperhős napot, mint a Patriots ellen – mert amúgy meg elég gyenge. JJ Wattnak és DeAndre Hopkinsnak lesz érdekes ez a meccs, mivel korábbi csapatuk ellen lépnek pályára.

Sunday Night Football

Indianapolis Colts @ San Francisco 49ers

Ezt a két csapatot még nem annyira tudom hová tenni, épp ezért leszek kíváncsi erre a vasárnap esti rangadóra, hátha tanulok róluk valamit. A Coltsnál még azért csak-csak értem, hogy a védelem elég gyenge, az offense ellenben egész jól megy most Wentz vezérletével, főleg hogy TY Hilton is megérkezett, aki nagy segítség lehet a passzjátékban. Amúgy ha már Wentz, nagyon kevés szó esik róla, talán a 2-4-es mérleg miatt, talán mert mindenki próbálja elsunnyogni, hogy tavasszal úgy állt hozzá, hogy katasztrófa lesz és a liga legrosszabb irányítója, ehhez képest meg simán hoz egy ligaátlag szintet, ráadásul külön kiemelendő, hogy jól vigyáz a labdára is, ami nagy kritika volt vele szemben.

Na a 49erst viszont tényleg nem értem, sem offense, sem defense oldalon. Nehezen tudom megmondani, hogy akkor miben is jók, miben is rosszak, összességében jók vagy rosszak… Valószínűleg azért van ez, mert full átlagosak mindenben. Kíváncsi vagyok a bye weekről visszaérkezve mire lehetnek képesek, de nem segít a lelkesedésemen, hogy Garoppolo fog megint kezdeni, aki ráadásul nem 100 százalékos, és akkor gyakran össze szokott omlani. A Colts védelme engedni fogja a rövid-közepes játékokat, Garoppolo pedig ebből él, szóval matchup szempontból ez jól néz ki a 49ersnek, ellenben az extrán motivált DeForest Buckner problémákat okozhat a fal közepén.

Kemény esőzés és szél várható, de erről sem tudom eldönteni, kinek kedvezhet igazán. Fogalmam sincsen mit várjak a meccstől, ami kicsit zavar, de ilyenkor jó az underdogra tenni, ami 4 pontos spreaddel tetszik is, és nagyjából hetvennyolcadik meggondolásra most épp straight up a 49ersre teszem a tippem. 

Bye weeken: Bills, Cowboys, Jaguars, Chargers, Vikings, Steelers

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 64-30
  2. leonidasz 63-31
  3. renningan 63-31
  4. katonadani 62-32
  5. Támogatók 62-32
  6. kronikk 61-33
  7. löfli 61-33
  8. chester 58-36
  9. jarred 58-36
  10. balentin 57-37
  11. alatriste 56-38

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 100,45
  2. leonidasz 98,27
  3. kronikk 95,58
  4. renningan 95,19
  5. katonadani 93,15
  6. jarred 93,05
  7. Támogatók 92,02
  8. alatriste 90,95
  9. löfli 90,61
  10. chester 89,66
  11. balentin 86,61

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!