Connect with us

Minden ami NFL

Hogyan mutatnak eddig az első körös újonc irányítók?

A 2021-es irányító class történelminek számított, hiszen öt QB kelt el a top15-ben, ezáltal öt csapat és szurkolóik várják a megváltást a fiataloktól. De eljött ez? Vagy el fog jönni? Most közelebbről megvizsgáljuk, hogyan teljesített az első hat forduló során Trevor Lawrence, Zach Wilson, Trey Lance, Justin Fields és Mac Jones. 

Az utóbbi 10 évben 31 irányító játszott minimum 300 dropbacket újoncként, közülük mindössze heten végeztek EPA/play mutatóban az átlag felett az adott évben. Átlagosan a 21. helyen zártak, a medián pedig a 23. hely volt. Ezt csak azért hozom fel (ismét), mert fontos észben tartani, hogy újoncokról van szó és nem várható tőlük igazán jó teljesítmény az első évükben – Justin Herbert inkább a kivétel volt, mint a szabály.

Úgyhogy érdemes ezen a lencsén át vizsgálni a fiataljaink teljesítményét és inkább azt nézni, hogy fejlődnek-e a szezon során és milyen képességeket mutatnak meg, amikkel lehet dolgozni, amikre lehet építeni 2-3. évben. Nem idén kell megváltani a világot, és egyébként egy idei újonc QB sem teszi ezt, sőt. De mindegyikükben látni azt a profik közt is, amit láttunk bennük prospectként, és amire lehet építeni a továbbiakban.

Még a szezon harmadánál vagyunk csak, életük első pár profi meccsén vannak túl a srácok, szóval messzemenő következtetést nem is akarunk most levonni, a szezon második fele például fontosabb lesz ebben a tekintetben – év végén úgyis visszatérünk még erre a kérdésre. Ettől még érdekes lehet megnézni, hogyan is teljesítettek az első körös újonc irányítók és mit láttunk tőlük a szezon eddigi részében, milyen pozitív és negatív tulajdonságokat mutattak meg, miben jók már most és miben kell még fejlődniük a továbbiakban.

Minden irányítónál hozok statisztikákat is a szöveges elemzés mellé (alapokat és fejlettebbeket egyaránt). Amit talán magyarázni kell:

 • BTT: Big-Time Throw, a PFF statisztikája a legjobb dobásokra
 • TWP: Turnover-Worthy Play, a PFF statisztikája a turnovert érő játékokra (interception, fumble, olyan is, amit nem vesztett el a csapat)
 • YPA: Passzonkénti yardok, ami ugyebár közvetetten figyelembe veszi a pontosságot és a passzmélységet együtt
 • ADoT: Átlagos passzmélység
 • Time to throw: snaptől a passz pillanatáig eltelt átlagos idő

Trevor Lawrence

 • 1465 yard, 7 TD, 8 INT, 75,5-ös passer rating
 • 129/216 (59,7%), 10 drop (7,2%), 70,6% kiigazított pontosság
 • 6,8 YPA, 9,0 ADoT
 • 10 BTT (4,3%), 12 TWP (4,7%)
 • nyomás alatt: 83x, sackelve: 10x, time to throw: 2,82 mp
 • mély passzok: 11/24 (45,8%), 312 yard (13,5 YPA), 4 TD, 3 INT, 9 BTT, 4 TWP, 0 drop
 • 26 futás, 121 yard, 2 TD (4,7 YPA)

Lawrence a valaha volt egyik legjobb prospectként volt aposztrofálva, de ennek a közelébe sem ért profi karrierje legelején. Az első három meccse kifejezetten gyengére sikerült, 9 turnovert érő játéka volt, nagyon buta és csúnya hibákat vétett. Hogy ez pontosan miért volt, az jó kérdés. Ha optimisták akarunk lenni (és szerintem ebben az esetben lehetünk azok), akkor az 1/1-es még nem érezte a határokat, nem érezte a különbséget az egyetemi és a profi foci sebességében, és túl sokat akart magára vállalni.

Engem egyébként újoncoktól nem annyira zavarnak a TWP-k, már amennyiben sok magas minőségű játék is társul hozzájuk és amennyiben tanul belőlük az irányító, elraktározza az infókat, hogy ezeket már nem lehet megdobni az NFL-ben. És úgy tűnik, hogy Lawrence tanult ezekből, ugyanis az utóbbi három meccsen sokat javult ebben a tekintetben, sokkal jobban vigyáz a labdára. Kerüli a turnovereket, és inkább kidobja oldalra a labdát, vagy megdobja a checkdownt, kevésbé akar hősködni.

Ami pedig kifejezetten pozitív, hogy emellé megmaradtak, sőt előtérbe kerültek a nagyon pozitív, magas minőségű passzok is. A liga közepéhez tartozik a BTT-k százalékos mutatójában, és egyébként agresszívnak is mondható, ebben a top10-ben foglal helyet a NextGenStats szerint. Nagyon sok szuper játékot láttunk tőle, ahol megcsillantotta karerejét, pontosságát, fejbeli képességeit. Nem fél megdobni a középtávoli és mély labdákat (lásd ADoT), és jó is bennük. Jól mozog a zsebben is és a nyomást is jól kerüli el, nem tartja túl sokáig magánál a labdát, de ha kell, akkor kiforog a zsebből, használja a lábait (ezt végre elővették designed futásokkal is) vagy improvizációs játékokkal oldja meg a helyzetet.

Lawrence-nek egyébként tökéletes a mechanikája, nagyon szépek a mozdulatai, szinte mindent úgy csinál, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ez önmagában nem garancia semmire (lásd kisebb mértékben Josh Rosen), de azt eléri, hogy esztétikusan jó nézni a játékát. Ha konklúziót kéne levonnom, akkor nem aggódnék Lawrence jövője miatt, az első három hét utáni fejlődést pedig kifejezetten jó volt látni. Még mindig megvan benne minden, amitől valaki franchise irányító lehet, az utóbbi három meccses teljesítménye pedig kifejezetten biztató volt.

Zach Wilson

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

*A cikk a támogatóink kérésére és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord csatornánkon.*

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!