Connect with us

Beharangozó

Jön a Red River Rivalry – Az NCAA heti legjobb meccsei, Heisman figyelő és playoff álmok

Az ötödik NCAA héten megint kikapott kilenc kiemelt gárda, köztük négy, aki a top10-ben volt rangsorolva. Lassan már nem győzzük kapkodni a fejünket. A hatodik héten újra igazi csemegék várnak ránk, kicsit megnézzük a Heisman versenyt és elkezdjük felmérni az erőviszonyokat a rájátszásra is.

Oklahoma Sooners (6.) @ Texas Longhorns (21.) 18:00 – Aréna4+ (online)

Rögtön az egyetemi football egyik legnagyobb rivalizálásával nyitunk, amit az Aréna4+-on még a héten is ingyen követhettek végig. A top25-be felkapaszkodó Texas fogadja az év előtt még egyértelmű playoff résztvevőnek titulált Oklahomát. Mindkét csapat számára sorsdöntő mérkőzés lesz a szombati, ugyanis a Longhorns az Arkansas elleni csörte óta megállíthatatlanul menetel, végre úgy tűnik megtalálták az identitásukat, az Oklahoma pedig szenvedős mérkőzések után egy kiemelt csapat ellen hallgattathatja el a kétkedőket.

Előbbi csapat vezérfonala a futójáték, az ország legjobb futójának, Bijan Robinsonnak a vezetésével. A sophomore running back az elmúlt fordulókban a Heisman egyik favoritjává lépett elő (többek között mert az irányítók idén eléggé leszerepeltek előtte) és múlt héten karrier csúcs 35 labdacipelésből 216 yardot és két touchdownt szerzett. Most viszont az eddigi legnagyobb tesztje elé néz, ugyanis a Sooners kis túlzással a védelmének köszönhetően van versenyben. A Nik Bonnito-Perrion Winfrey vezette védőfal eddig jól állja a sarat.

A túloldalon még mindig Spencer Rattler a story, aki csúnyán a várakozások alatt teljesít. A nagy visszaesést tavalyhoz képest a vertikális játékának a gyengélkedése okozza. A 19 yardnál rövidebb labdákat tekintve kimagasló pontosságú, a passzainak 81%-a célba ér, ellenben az ennél hosszabb labdáknak mindössze a 21%-a kerül csapattárshoz. Nem mondhatni, hogy lenyűgöző statisztika, de amíg a Sooners nehezen is, de nyer, addig nehéz lesz őket elmozdítani a playoff helyekről.

Penn State Nittany Lions (4.) @ Iowa Hawkeyes (3.) 20:00

A nap rangadója azonban mégsem a texasi csörte, hanem két top4-ben rangsorolt, némileg meglepetés gárdáé lesz. A Penn State a tavalyi 0-5-ös kezdést idén megfordította, az Iowa pedig túl van már az Iowa State, az Indiana és legújabban az egyik legdominánsabb offense, a Maryland megsemmisítésén.

És mikor megsemmisítésről beszélünk, akkor azt szó szerint kell érteni. Múlt héten ugyanis hét labdaszerzést mutatott fel a Hawkeyes, összességében pedig már tizennégyszer csenték el a labdát, ötször pontokat szerezve közvetlenül. Egyedül a Georgia defense áll előttük kapott pontokban és stop rate %-ban is. A Riley Moss-Matt Hankins corner duó egyenesen az ország 1. és 2. legjobb cornere a ProFootballFocus adatai szerint, de Jack Campbell linebacker is említést érdemel minden év védője szavazáson.

Ugyanakkor ezúttal méltó ellenfélre találtak, már ami az ellenfél védőegységét illeti, mert nem sokban maradnak el a Nittany Lions tagjai sem. Ők múlt héten 24-0-ra verték az Indianát, ez volt a második győzelmük, amikor nulla szerzett ponton tartották az ellent. Ők kilenc labdát szereztek az évben és tizedikek stop rate %-ban.

Nem a támadók napja lesz a szombat, pláne hogy a két QB meglehetősen hasonló, középszerű, game manager játékot mutat eddig. Spencer Petras és Sean Clifford egyfajtaképpen döntheti el a mérkőzést. Ha túl sokat hibázik és megnyeri az ellenfélnek.

Heisman Figyelő

A múlt héten nagyban egyszerűsödött a képlet a Heisman versenyt illetően, ugyanis az Ole Misst és Matt Corralt lemosta az Alabama, így az eddig favorit irányító jelentősen visszaesett. Helyét pont a Crimson Tide QB-ja vette át.

1. Bryce Young (Alabama)

Young eddig 1367 yardot passzolt, 17 touchdown átadására mindössze két interception jutott és közel 74%-a célba ér a passzainak. Csapata pedig magabiztosan menetel egy újabb bajnoki cím felé, ahol egyelőre csak a Georgia tűnik kihívónak.

2. Bijan Robinson (Texas)

Ahogy fentebb írtam, Robinson az elmúlt hetekben hatalmas favorittá lépett elő. Egyedül az Arkansas ellen maradt 100 yard alatt az évben, 652 yardja a második, hét futott TD-je pedig az ötödik legtöbb a ligában. E mellé elkapásból is 250 yard felett jár. Amennyiben a Texas folytatja jó szereplését (például a héten az Oklahoma ellen még egy szűk vereség is beleférhet), akkor Robinsonnak reális esélye marad a végelszámolásnál.

3. Desmond Ridder (Cincinnati)

A Cincinnati 2011 óta az első nem Power5 csapat, amely top5-ben van jegyezve és ez a bitang erős védelmük mellett Desmond Riddernek köszönhető. A Bearcats irányítója 1045 yard mellett kilenc TD-vel és mindössze két interceptionnel áll. Emellé pedig három futott TD-t is feltornászott. Ha a Cincinnati végül bejut a playoffba, akkor Ridder esélyei rakétaként lőhetnek ki.

4. Kenneth Walker III. (Michigan State)

A Michigan State futója egyszemélyes támadósorként funkciónál a Spartansnál, de egyelőre ez eredményes. 680 egységgel vezeti a ligát futott yardokban és nyolc touchdownja a harmadik legtöbb a ligában. Az MSU pedig fokozatosan kapaszkodik a top10 irányába.

5. Kenny Pickett (Pittsburgh)

Pickett kisebb meglepetésre senior korára magasabb fokozatra kapcsolt és 1371 passzolt yardja a negyedik, 19 passzolt touchdownja pedig a 2. legjobb. Pickett pedig egyelőre magabiztosan vezeti a csapatát, és érett játékot mutat.

Playoff esélyes csapatok

Az idei szezon két biztos pontot leszámítva nagyon hektikus, így egyértelmű sorrendet nem tudok állítani a csapatok között, ezért különböző tiereket hoztam létre, esélyek szerint.

Tier 1 – Biztos playoff résztvevők: Alabama, Georgia

A két biztos pont pedig a két nagyágyú: a tavalyi bajnok Alabama és a Georgia. Eddig a Crimson Tide floridai vendégjátékától eltekintve bucira vert mindenkit. Legutóbb a nyolcadik és a tizenkettedik kiemelt esett nekik áldozatul és nem hogy két vállra fektették őket, de valósággal földbe döngölték az ellent. Ha nem történik kulcssérülés, ez a két csapat ott lesz a playoffban, de előtte a SEC döntőben találkoznak, ami azt fogja eredményezni, hogy az egyik csapatnak lesz egy veresége. Ez pedig azt jelentheti, hogy már a rájátszás elődöntőjében újra játszaniuk kell egymással. Nem túl igazságos.

Tier 2 – Csapatok, akiknek nagyon jó esélyük van a playoffra: Penn State, Iowa, Cincinnati, Oklahoma

A Penn State, az Iowa és a Cincinnati talán némi meglepetésre tartózkodik itt, de mind a három csapat kifogástalan idén. Elsősorban annak köszönhetik tagságukat, hogy mind a három csapat top10-es védelmet tudhat magáénak. A sors fintora, hogy a Penn State és az Iowa hétvégén találkozik, így egyikük kénytelen lesz elkönyvelni egy vereséget, amely várhatóan sokba kerül majd neki. Az Oklahoma egyértelmű csalódás, de egyelőre mindig megmenekülnek, a BIG XII-ben pedig nem nagyon van csapat, aki meg tudná őket állítani.

Tier 3 – Csapatok akiknek lehet esélyük, ha úgy folytatják, ahogy eddig: Michigan, Ohio State, Oregon

Ez már egy érdekesebb osztály. Az Ohio State véleményem szerint most nagyon jól néz ki, ha nem lett volna a második fordulós Oregon elleni vereség, akkor szinte tier 1 csapat. Ellenben azt feledtetni csak akkor tudják, ha végignyomják ezt az évet úgy, ahogy az elmúlt három fordulóban tették. Az Oregon ugyan megverte őket, de kikapott egy nem rangsorolt csapattól. Őket az menti meg, hogy a PAC12 nem tényező idén sem, így könnyedén húzhatják be. A Michigan pedig általános megrökönyödésre bivalyerősnek néz ki, de olyan sorsolásuk van, hogy meglepő lenne ha végigmennének.

Tier 4 – Csapatok akik nem fogják megcsinálni, de a remény hal meg utoljára: Michigan State, BYU, Oklahoma State

Igazából az itt lévő csapatoknak nagyon nehéz lesz bejutni. A Michigan State sorsolása bivalyerős, az Oklahoma State nem tűnik top5-ös csapatnak, de a BIG XII-ben lehet esélye ha a Sooners bukik, a BYU pedig bár elég jól néz ki, de nem elég erős a sorsolása, hogy rájátszásba juttassák, csak ha valami csoda folytán elkezd mindenki veszíteni előtte.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!