Connect with us

Beharangozó

Kettőt érhet – Rams @ Seahawks

Az NFC West az egész liga talán legkeményebb csoportja, itt minden csoportmérkőzésnek dupla jelentősége van. Mivel a Cardinals 4-0-val kezdett, így a többieknek nincs sok lehetősége az újabb hibázásra, szóval a Rams vendégjátéka a Seahawks otthonában már szinte playoff hangulatot hozhat.

Amikor a Ramsnél a labda

Sean McVay együttese talán a szezon leggyengébb teljesítményén van túl a Cardinals ellen és ebből szeretnének felállni. Amikor a Rams támadóegységéről beszélünk, akkor minden Matt Stafforddal kezdődik. A Lionstől érkező irányító nagyon gyorsan megtalálta a ritmust új csapatában és élvezi a támadófal és a playhívás adta lehetőségeket.

Ha az offensive line megvédi, akkor szinte hibátlanul játszik, 9,1 yardos playenkénti átlaga top5 a ligában, 73,8%-os pontossága pedig top3. Márpedig a támadófala közel tökéletes munkát végez. Eddig mindössze háromszor sackelték Staffordot, de nyomás alatt is mindössze a snapjei harmadában játszik. Különösen kiemelkedő a két tackle, Rob Havenstein és Andrew Whitworth, akik összesen 13 nyomást engedtek, ami az egyik legkevesebb minden tackle párost figyelembe véve négy mérkőzés után.

Ez a komfort egyrészt biztonságot ad Staffordnak, másrészt pedig elég időt McVay játékkoncepcióinak. A Rams idén is nagyon sok crossing útvonalat futtat, ahol az elkapóknak az egyik oldalról a pályát keresztezve át kell jutniuk a másik oldalra, így pedig elengedhetetlen, hogy legyen elég idő végig futni a route-okat.  A Seahawks feladata tehát egyrészt az lesz, hogy megpróbáljon minél nagyobb nyomást helyezni Staffordra, másrészt pedig ezeket a keresztező útvonalakat limitálni. Egyik sem lesz könnyű feladat.

A Seahawks védelem a 49ers ellen kifejezetten sok nyomást tudott generálni magához képet, de összességében a pass rush idén sem acélos. A legproduktívabb emberük Carlos Dunlop, de ő is éppen hogy elérte a kétszámjegyű nyomások számát, rajta kívül pedig nagyon esetleges, hogy ki tud odaérni az irányítóra. Utóbbi pedig azért lesz nehéz feladat, mert a Seahawksnak a secondaryben sincs meg igazán az emberállománya. Ha a legjobb cornered D.J. Reed, aki egymaga 60%-os elkapási arányt, 109 yardot és két tocuhdownt enged, akkor tudod, hogy baj van.

Ami mégis bizakodásra adhat okot a Seahawksnak, hogy a sok elkapás ellenére nem feltétlen szereznek sok yardot ellenük, mert elkapás után rögtön rövidre zárják a WR-eket. A cornerback sor összesen mindössze 204 elkapás utáni yardot engedett, ami kimondottan jó statisztika. A Rams játékát pedig ezzel korlátozni tudják, akik sokat építenek arra, hogy az elkapóik üres térben labdával a kezükben meghosszabbítják a játékokat. A vendégek összesen 581 yardot termeltek miután megkaparintották a labdát, különösen kiemelkedik Cooper Kupp, aki 193 ilyen egységgel a harmadik legjobb a ligában.

A fiatal elkapó amúgyis elképesztő formában van, nem túlzás azt állítani, hogy ő jelenleg a liga legjobb formában lévő WR-e. Nem csoda, hogy Davante Adams mellett őt vették idén a legtöbbször célba, szám szerint 45 alkalommal, és ő szerezte a legtöbb touchdownt, de a harmadik legtöbb elkapott yardot is. A Seahawks számára megnehezíti az őrzését, hogy rendkívül sok időt tölt slotban, az útvonalainak a 70,8%-át innen kezdi, igazán jó nickel cornere pedig nincs a hazaiaknak.

A Rams támadójátékot főleg a passzjáték működteti, de akkor igazán veszélyesek, ha a futójáték is remekel. Ha már az előbb a tackle-öket dicsértem, akkor most a belső támadófalat is kell, ugyanis a Brian Allen, David Edwards center-guard páros az egyik legjobban dolgozó kettős a fal közepén. Itt érdemes még kiemelni, hogy a Rams támadósorban mindenki nagyon jól érti a dolgát, ugyanis Robert Woods az elkapók, Johnny Mundt pedig a tight endek között az egyik legjobb blokkoló a posztján, ami elengedhetetlen ebben a rendszerben.

Nem csoda, hogy Henderson annak ellenére tartozik a futott yardokat tekintve a középmezőnybe, hogy az összes kezdő futót figyelembe véve messze ő szerezte a legkevesebb futott yardot az első kontakt után. Átlagosan azonban csak hat futónak van több yardja az első kontaktig, így tudja kozmetikázni a számait.

A futójáték megállítása tehát ott kezdődik a Seahawksnál, hogy a támadófal dominanciáját megpróbálják megtörni, Pete Carrol rendszere ebben pedig elég jónak mondható. Persze úgy könnyű, ha van egy olyan linebackered, mint Bobby Wagner, aki a run stop párharcainak a 70%-át megnyeri és már 19 run stopja van az évben, amivel simán vezeti a ligát ebben a mutatóban. Mellette ki más, ha nem Jamal Adams jeleskedik, akinek safetyként van 10, ezzel pedig természetesen első a posztján.

Amikor a Seahawksnál a labda

A képlet sokkal nehezebben megállapítható a túloldalon. Az biztos, hogy a Seahawks továbbra is töretlenül hisz a stratégiájában és a korai downokon még mindig sokat futnak. Annak ellenére is, hogy Chris Carsonnak mindössze 232 yardja van, ami a 24. legtöbb, 4.3 yardos átlaga a 21. legjobb és mindössze két darab 10+ yardos futása volt idáig, aminél 40 futó tud jobbat felmutatni.

A Rams ellen alapvetően még működhet is a taktika, ugyanis a vendégek átlagosan 123,5 yardot engednek meccsenként, ami a liga második felébe elegendő. Különösen védtelenek a szélső futások ellen, mert a linebackereik nem agilisek eléggé, hogy odaérjenek a pálya oldalához. Ellenben csak futójátékkal aligha lehet tartani a lépést a Ramsszel.

A passzjáték pedig nagyon kétarcú. Russell Wilson ha nincs siettetve, akkor zseniális. A liga legjobb irányító-teljesítményére képes. Ilyen szituációkban 838 yardot passzolt 85%-os pontosság mellett és hat darab big time throwja is volt a ProFootballFocus szerint. A Rams védelmet múlt héten Kyler Murray sokszor szétszedte nagyobb játékokkal, erre pedig Wilson is abszolút alkalmas.

Ellenben ha elég nyomást raknak Wilsonra, akkor bajban lehet az irányító. Ekkor a pontossága visszaesik 45%-ra és mindössze 4,6 yardos átlaggal működik. A Rams védelem ha nem is olyan ellenállhatatlan, mint tavaly, de képes nyomást gyakorolni Wilsonra. Donald a múlt heti gyengébb meccse ellenére is már 21-szer került közel az ellenfél QB-ihez. Meglepetésre Leonard Floyd sem marad el sokkal mögötte, igaz neki sokkal könnyebb dolga van, mert Donald elviszi a figyelmet.

Az egyik legérdekesebb csata valószínűleg Jalen Ramsey és D.K. Metcalf között alakulhat ki, akik mindketten a maguk nemében nagyon fizikális játékosok. Alapvetően a kiváló corner nem fogja követni az elkapót, de amikor egymás mellé keverednek, az üde színfoltja lesz a találkozónak.

A mérkőzés a fogadóirodák szerint nagyon kiegyenlített, amin első ránézésre csodálkoztam, mert a Rams támadósorral nem lesz könnyű tartania a lépést a Seahawksnak, a hazaiak offense-e pedig elég esetleges, de Pete Carrollék valahogy úgyis megoldják, hogy meccsben legyenek, aztán egy szoros végjátékban bármi megtörténhet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!