Connect with us

Minden ami NFL

Na, akkor most már lehet aggódni a Chiefs miatt?

A Kansas City Chiefs az utóbbi három év legjobb csapata volt, hiszen egy első, egy második és egy harmadik helyet tudott felmutatni a végelszámolásnál. Ezzel szemben most negatív mérleggel áll és a Titans elleni csúfos vereség után a fivethirtyeight.com kalkulációi szerint már csak 44 százalék annak az esélye, hogy bejut a rájátszásba. Tényleg lemaradhat a Chiefs a playoffról? Mekkorák is a gondok valójában? Ennek járok most utána offense, defense, illetve teljes roster szinten, és hogy egy klasszikust idézzek: a pápa megkezdte az aggódást.

Tényleg ennyire pocsék a védelem?

Röviden: igen. Ja, hogy ennél hosszabban is érdekel? Kifejtem akkor kicsit bővebben (EPA adatok via TheAthletic).

A Chiefs védelme hét fordulót követően

  • 32. EPA/drive mutatóban (-0,93),
  • 32. sikerességi rátában (49,9%),
  • 27. engedett pontokban (27,1).

Jó-jó, de a Chiefs védelme eddig is nagyon gyenge volt, nem? Hát nem. Az utóbbi két évet tekintve ugyanezekben a statisztikákban így teljesítettek:

  • 16. EPA/drive mutatóban (-0,06),
  • 20. sikerességi rátában (55,5%),
  • 8. engedett pontokban (20,4).

Ez a védelem tehát meccsenként egy touchdownnal többet enged, mint az utóbbi két évben. Ha mélyebbre ásunk, akkor pedig azt látjuk, hogy a defense jelenleg történelmileg rossz. Meccsenként -9,2 a defense EPA-je, tehát egy átlagos egységhez képest egy 9 pontos lyukba taszítják a Chiefst minden meccsen. Ennél csak két védelem volt rosszabb az utóbbi évtizedben, a 2015-ös Saints (-10,8) és a tavalyi Lions (-10,5).

De legalább a passz ellen rendben vannak, ugye? Az segíthetne, még ha a futást nem is tudják megállítani. Nos, ez sem jött be. A Chiefs EPA/playben 30. passz ellen és 30. futás ellen is, DVOA-ben pedig 31. mindkettő ellen. Az egyik legnagyobb visszaesés egyébként emberezésben tapasztalható, ugyanis EPA/play alapon az utóbbi két évben 4. és 10. legjobb volt ebben az egység, idén azonban csak a 26. helyet foglalják el hét forduló után.

És a pass rush? Az legalább megy Chris Jonesszal és Frank Clarkkal? Nope. Sack százalékban 32. helyen állnak, nyomás százalékban 31.-en, az ESPN pass rush win rate mutatójában a 28.-on. Ráadásul a védőfalnak a futást sem sikerül megfognia, a Football Outsiders adjusted line yards mutatójában is a liga végén kullognak.

De mondom a legmeglepőbb adatot: a Chiefs védelme a második legdrágább (!!!) a ligában idei cap hitet tekintve. 

Azt hiszem nem kell túlragoznom, hogy ez a védelem minden szempontból pocsék. Szabad szemmel is látható, és a statisztikák is alátámasztják. A defense legnagyobb problémája összességében az, hogy egész egyszerűen alig van tehetség az egységben – erre még bővebben visszatérek később.

Na jó, jöjjön az érdekesebb kérdés: hogyan teljesít a támadósor?

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!