Connect with us

Minden ami NFL

Negyedéves rookie álomcsapat – Offense

Lement az alapszakasz negyede, ami után ideje az első gondolatokat papírra vetni az idei újoncokat illetően. Elsőre a legjobban teljesítő rookie-kat próbáljuk meg csapatba szedni és kiállítani az álomcsapatot. Íme az offense.

Irányítók

Kezdő: Mac Jones (NE), csere: Justin Fields (CHI)

Rögtön az elején az egyik legnehezebb feladat tárul elénk – sajnos nem azért, mert a bőség zavarában nem tudunk kit választani. A nagy reményekkel várt 2021-es irányítók egyelőre ugyan próbálták berúgni a liga ajtaját, de az inkább visszacsapódva őket terítette földre. Az 1/1-es Lawrence és 1/2-es Wilson is több labdát adott el, mint amennyi TD-t szerzett és bár mindkettejüktől láttunk már szép passzokat, az áttörés még egyiküktől sem érkezett meg. Trey Lance snapre levetített touchdown aránya parádés, de a hétvégén Garoppolo sérülése után látszódott, hogy 1-2 playre vagy drive-ra áll csak készen, az első számú irányító posztra nem. Justin Fields is bemutatkozott kezdőként a hétvégén és rögtön nyert is a csapata. Ha 4 meccsen keresztül láthattuk volna ezt a teljesítményt tőle, akkor megkaphatná az all rookie team kezdő posztját is, de nálam most ő csak a padra ülhet le. Nagyon szép mély labdái voltak a Lions ellen, de még nem mozgatta konzisztensen a csapatát és a két héttel ezelőtti meccset is nehéz elfelejteni, ahol Matt Nagyék passzoltatni se merték, amikor meg mégis, abból katasztrófa lett.

Így tehát a kezdőt a Patriots karmestere, Mac Jones szerezte meg. Azon tézisek, amiket a draft előtt fogalmaztunk meg, teljes mértékben igaznak bizonyultak eddig. Jones egy nagyon stabil alappal érkezett a ligába, így az a fajta szenvedés, amit a legtöbb újoncróé elmondhatunk, őt nem jellemzi. Ugyanakkor annak a jelét sem látni, hogy valaha top5 , vagy akár csak top10-es irányító is legyen. Négy meccs után viszont ő rendelkezik a legtöbb yarddal, neki nem negatív egyedül a TD/INT aránya (Lance-t nem számolva a kevés snap miatt) és +1-es a big time throw / turnover worthy összevetése is. Szinte biztos vagyok benne, hogy a többiek az idő előrehaladtával beérik majd Jones teljesítményét és lehet, hogy év végén már mást állítanánk a csapat élére, de a kezdése egyértelműen az Alabama egykori játékosának volt a legjobb.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Futók

Kezdő: Najee Harris (PIT), csere: Javonte Williams (DEN)

Nem volt már ilyen nehéz a kezdő futót megtalálni. Az első körben draftolt Harris futott yardokban nincs ugyan a liga élmezőnyében, de ezt egy ilyen gyenge fal mögött nem is vártuk el tőle. Azonban így is a legtöbb yarddal rendelkezik a classból és a 3. legjobb a kontakt után szerzett yardátlaga is. Amiben azonban ligaszinten is élen jár, azok az elkapások. Négy meccs után a legtöbb labdát kapta el és a 3. legtöbb elkapott yarddal rendelkezik a futók között ligaszinten. A Steelers előszeretettel használja a kezét, ami annak köszönhető, hogy Big Ben már nem képes messzebbre dobni nagyon jól játssza magát üresre, és agilis mozgásával mindig benne van a játékában legalább 2-3 yard az elkapás után. Cséréjének a Broncos 2. körös választottját, Javonte Williamst hoztam. Itt már picit nagyobb volt a verseny és gondolkoztam Kenneth Gainwell beválasztásán is, de akárcsak Harris, a Philly újonca is inkább elkapásokban jeleskedik, míg Williams jobb a klasszikus futó feladatokban. 3,2 yardot átlagol az első kontakt után, ami a legtöbb az újoncok között, de ligaszinten is top10-ben van, továbbá a 2. legtöbb elhibázott szerelést erőszakolta ki. Ha az irányítójáték nem is a legmagasztosabb egyelőre az újonc csapatban, a futókra bőven rakható extra teher, el fogják bírni.

Elkapók

Kezdők: Ja’Marr Chase (CIN), DeVonta Smith (PHI), Rondale Moore (ARI), csere: Jaylen Waddle (MIA)

Tovább robog az első körös vonat. Az előszezonban csattogtatott lózungoknak vége, Ja’Marr Chase 25 felé szálló labdából 17-et kapott el egyetlen drop mellett és szerzett 4 TD-t, amivel utcahosszal vezeti az újoncok listáját, de ligaszinten is a 2. helyen áll. Közel 300 yardot szerzett és megcsillogtatta, miért is rajongtunk érte többen a szerkesztőségen belül is. Egyelőre a pálya szélein használja főleg a Bengals, amit jól mutat, hogy a négy TD-jéből három is 20+ yardos játék volt. A bíztató szezonkezdeten is képes lehet emelni, ha elkezdik majd jobban használni a számok között is. A másik többi top WR sem okozott egyelőre csalódást. DeVonta Smith a profik között is bizonyítja, hogy a méret nem minden és nem csináltak belőle egy slot elkapót. 4 meccs alatt konkrétan a legtöbbször állt fel a pálya szélére az Eagles újonca az egész ligában és bár elkapásokban Chase előtt jár eggyel, yardokban elmarad tőle. Persze Smith dolga nem is a pálya megnyújtása, hanem a 0-10 és 10-20 yardos terület bejátszása, amit remekül meg is old.

Mivel két szélső már adott, jöhet a slot elkapó, aki nem lett más, mint a Cardinals 2. köröse. Nagy volt a verseny Rondale Moore és Waddle között, végül a megbízhatóság miatt döntöttem Moore mellett. Bár több elkapása és yardja van a Dolphins játékosának, Jaylen már 2 dropot jegyzett, míg Moore egyet sem. Az is a Cardinals elkapójának malmára hajtja a vizet, hogy a liga egyetlen veretlen csapatába robbant be és lett annak a négyfejű elkapószörnynek egy nagyon veszélyes játékosa. Természetesen a padra egyből bekerült Waddle. 25-tel messze a legtöbb elkapást jegyezte eddig a classból, amit annak köszönhet, hogy gyorsan tud szeparálódni. Ha nem lenne ilyen balszerencsés a csapata irányítóhelyzete, akkor talán többet is ki tudnának hozni belőle, de panaszkodnia így sem kell. Egy dologra kellene jobban figyelnie, az pedig a labdabiztonság, ugyanis két fumble-t is vétett már az említett két drop mellett.

Több elkapót pedig nem hoztam, aminek két oka van. Egyik másik újonc sem győzött még meg igazán arról, hogy mindenképpen helye lenne a listán, továbbá akik esetleg szóba jöhettek volna (Terrace Marshall Jr., Amon-Ra St. Brown) mind ugyancsak slot játékosok, mint a Moore, Waddle kettős. Ha mindenáron kellene 5. nevet mondani, akkor Elijah Moore volna az, de elsősorban azért mert őt a pálya szélén használják.

Tight endek

Kezdő: Pat Freiermuth (PIT), csere: Kyle Pitts (ATL)

Az első meglepő poszt, az 1/4-es Pittst ugyanis csak a cserepadra raktam. Noha magam is úgy gondolom, hogy ez csak amolyan jó fajta túlreagálás, a szezon eleji játékát látva csalódás egyelőre Pitts. Ligaszinten átlagos számokat produkál, 11. elkapásokban, 7. yardokban, ennél sokkal dominánsabb játékra számítottunk minden idők legjobb TE tehetségétől. Főleg egy olyan offense-ben, ahonnan távozott Juilo Jones és Calvin Ridley is gyengécskén játszik. Komoly kritika, hogy a csapat legjobb támadója Cordarrelle Patterson. Blokkolása sem kiemelkedő, bár nem is elsősorban itt vártunk tőle lehengerlő teljesítményt. Nagyon nem félek tőle, hogy nem fog beindulni a játéka akár már idén, de az eddigiek alapján nem mondaná meg az ember, hogy 51 hely volt közte és Freiermuth között. A Steelers 2. köröse ugyanis nem indult rosszul az NFL-ben. Jól blokkol már most is, kifejezetten a futójátékban hasznos és elkapásoknál is megbízható. Már most beelőzte a csapaton belül Eric Ebront. Igazából Freiermuth nem nyújt extrát, ez a csere kettejük között inkább a Pitts okozta csalódásnak szól.

Tackle-ök

Kezdők: Rashawn Slater (LAC), Samuel Cosmi (WAS) Csere: Penei Sewell (DET)

5 első körös falembert húztak ki a 2021-es drafton, azonban a kezdőbe egyedül az 1/13-as Slater fért fel. Kétségtelenül jobban kezdte a szezont, mint a nagyobb tehetségnek tartott Sewell, nem is beszélve az eddig rettenetesen teljesítő Leatherwoodról vagy Eichenbergről. Slater az egyetlen kezdő újonc, aki 4 meccs után még nem engedett sacket és mindössze 6 siettetést hoztak róla.

A fal túloldalára a Washington 2. köröse került be, aki elsősorban a futásblokkolásával hívja fel magára a figyelmet. A passzoknál engedett 8 siettetése se egetrengetően sok, és sackelni is csak egyszer tudták róla az aktuális irányítóját, de a futójátékban ligaszinten is kiemelkedő Cosmi játéka. A PFF-nél a 2. legjobban futásblokkoló RT jelenleg és összességében is az 5. helyen áll minden tackle-t figyelembe véve.

A cserepadra azért bekerült Sewell, aki LT-ként sokkal jobban néz ki, mint az előszezonban a fal jobb oldalán, de az eddig engedett 17 siettetése így is nagyon magas szám. Eddigi legrosszabb meccsét játszotta a Bears ellen a hétvégén, ahol 2 sacket is engedett.

Guardok

Kezdők: Landon Dickerson (PHI), Trey Smith (KC), Csere: Alijah Vera-Tucker (NYJ), Royce Newman (GB)

Reméljük, hogy a szezon előrehaladtával több hátsó körös, esetleg UDFA újonc tud pályára kerülni, ez amúgy is inkább a sérülések beindulása után szokott megtörténni. Egyelőre az offense oldal egyetlen hátsó körös játékosát a Chiefs szolgáltatja a 6. körből Trey Smith személyében. A Volunteers egykori játékosa a 2. legkevesebb nyomást engedte a kezdő guardok közül, de mind passz-, mind futásblokkolásban a 2. legjobb értékelést kapta a classból. Teljesítménye tehát meglepően kiegyensúlyozott, ami nagy szó a 6. körből érkezve – habár neki sosem a tehetségével volt problémája, hanem az egészségügyi állapotával. Partneréül az Eaglesbe elsőre talán csak kényszerből beálló Landon Dickersont hoztam. Passz blokkolásban van még hova fejlődjön az Philly játékosa, hiszen 3 meccsen 13 nyomást engedett, de nem blokkol nála jobban senki a futáshoz. Az összes guardot figyelembe véve is a 7. legjobb a run blocking grade-je a PFF-nél.

A cserepadra egy nagy- és egy meglepetés nevet is hoztam. Vera-Tucker is már 12 engedett nyomásnál tart, de a Titans elleni meccsen nagyot lépett előre és egyszer sem kergették meg az ő hibájából Zach Wilsont. Alijah is elsősorban a futásblokkolásban jeleskedik, mint Dickerson, így itt nehéz volt dönteni köztük és a Packers újonca, Newman között. A kezdő újonc guardokat figyelembe véve Newman engedett a legkevesebb nyomást eddig 6-tal, igaz abból 2 is sack lett. Mindezek mellett azonban ő jóval gyengébb futásblokkoló a társainál. Támadóséma specifikus, hogy ki mit preferál elsősorban, de a variációs lehetőség adott az egységben.

Centerek

Kezdő: Creed Humphrey (KC), Csere: Josh Myers (GB)

Kérdés sem férhetett a kezdő center személyéhez. Humphrey az egyetlen rookie támadófalember, aki a szó szoros értelmében berúgta az NFL ajtaját. A PFF-nél a 3. legjobbra értékelt center ligaszerte, a 3. legjobb run blocking grade-del úgy, hogy ezek mellé mindössze egyetlen egy nyomást engedett eddig, aminél csak Rodney Hudson jobb, aki nullát. Creed pusztító mentalitása és kiforrott kézhasználata révén már rookie-ként is csapata legjobb falembere lehet, ami nagy szó olyan sztárok mellett mint Joe Thuney vagy Orlando Brown.

Ahogy a guardok esetén is egy Packers játékos a váltótársa egy Chiefs futballistának, úgy a centereknél is. Josh Myers hoz egy ligaközepes szintet idáig, mind passz-, mind futásblokkolásban. Igazából közte és a Steelers újonca, Kendrick Green között nem sok különbség volt. Az év hátralévő részében még bárhogy alakulhat ez a “párharc”, Humphrey-hoz azonban nehéz lesz odaférni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!