Connect with us

Összefoglaló

A hét meccsein a Packers, a 49ers, a Buccaneers és a Patriots diadalmaskodott

Mai első összefoglaló adagunkba a hét legjobban várt meccseit válogattuk be, ahol a Packers átlépett a Ramsen, a Vikings szokásosan szoros meccset játszott és most alulmaradt a 49ersszel szemben, a Buccaneers a második félidőben fordítva verte a Coltsot, a Patriots pedig a Titanst intézte el. 

Los Angeles Rams @ Green Bay Packers 28 – 36

Kölcsönös punttal kezdték a csapatok a meccset, azonban már a nyitódrive-oknál is feltűnő volt, hogy míg a Rams csak 5 játékra volt jó, addig a Packers 15-öt hajtott végre. A következő percek a vendég csapat hibáiról szóltak. Előbb Rashan Gary erőszakolt ki egy fumble-t, ami után Aaron Rodgers maga futott be TD-re, majd a saját 29 yardoson sikertelenül végrehajtott 4. kísérlet révén ismét rövid pályát kapott a Packers, amiből field goalt ért el.

A Rams az első félidőben próbált a földön haladni elsősorban. Korai downokon előszeretettel adták Henderson kezébe a labdát, de az első pontokat nem futásból, hanem egy Van Jeffersonnak dobott nagy játék révén szerezték meg. A félidőig még mindkét csapat 10-10 pontot ért el előbb Cobb, majd Henderson elkapott rövid TD-je után 1-1 hosszú drive végén.

A második félidőt a Packers kezdhette meg és egy bő 7 perces drive végén AJ Dillon növelte az előnyt. Röviddel ezután már 13 pontos előnyben voltak a hazaiak, aminek ledolgozásán görcsösen dolgozó Stafford csak még nagyobb hátrányba sodorta a gárdát. Az egész este sokat foglalkoztatott Rasul Douglas lopta el a labdát Cooper Kupp elől és meg sem állt a célterületig.

A Rams támadósor a konzisztens haladással egész este küszködött, így elsősorban a nagy játékok révén tudott pontokat tenni a táblára. Van Jefferson hosszú elkapása mellett Odell Beckham Jr. is egy nagy játék révén hozta vissza a meccsbe a Rams reményeit. Beckham első touchdownját szerezte új csapata színeiben és az elsőt 2020 október eleje óta.

A meccsen ezek után már csak 3 pont született másodpercekkel a vége előtt. A Rams próbált visszakapaszkodni, de McVay több döntésével is csak nehezebb helyzetbe sodorta csapatát. Negyedik és rövid szituációra inkább a puntot választotta a Rams vezetőedzője 11 pontos hátrányban, majd ugyanilyen állásnál már két percen belül időkérés nélkül harmadik és rövidre futást választott, ami nem sikerült, így pörgött tovább az óra (majd felküldte a speciális egységet a mezőnygólra és egy onside kickre, ami nem sikerült).

Bár yardokban hasonló mennyiséget termelt a két csapat, a Rams inkább a nagy játékokból élt, a Packers viszont képes volt konzisztensen haladni. Hattal több first downt, 17-tel több playt hajtottak végre a hazaiak és kis híján 40 percig volt náluk a labda. A kulcs ott volt, hogy amikor kellett, a Green Bay meg tudta oldani a rövid yardos szituációt. Több fontos 3. down is sikerült és 2/2 volt a gárda 4. kísérleteken is.

Rodgers a múlt heti teljesítménye után nem sokat vett vissza. 300 yard fölé jutott két passzolt- és egy futott TD-vel, a labdát pedig nem adta el. Legjobb elkapója ezúttal is Davante Adams volt, aki 8 elkapásból jutott 104 yardig. Randall Cobb is 95 yardig és egy TD-ig jutott annak ellenére, hogy a második félidőt teljes egészében kihagyta. Bár jól ment neki a játék, a Packers egyetlen labdavesztése az ő nevéhez fűződött egy elejtett punt révén. A visszatérő Aaron Jones még csak limitált szerepet kapott, így ismét AJ Dillon volt a lead back. Bár yardokban nem, megszerzett first downokban kiemelkedett a másodéves futó. A meccs végi órapörgetés kulcsfigurája egyértelműen ő volt.

A védelemből bár egy nagy TD-t engedett, egyértelműen Rasul Douglast kell kiemelni, aki a pick6-én kívül 4 labdát védekezett le és több fontos szerelést is végrehajtott. Egyértelműen őt kereste Stafford, amikor csak lehetősége volt rá, de a corner nem zárt rossz napot.

A túloldalon Stafford is átlépte a 300 yardos határt és a 3/1-es TD/INT rátája sem mondható rossznak. Azonban több pontatlanság érződött a játékában főleg a meccs elején. Sean McVay nem könnyítette meg a dolgát ezúttal sem. Az elkapók az első félidőben még nem igazán voltak hatékonyak, de végül Kupp 96, Jefferson 93, Beckham pedig 81 yarddal zárt.

Míg Stafford elsősorban Douglast kereste, addig a túloldalon Rodgers Darious Williamst pécézte ki magának. Amikor csak lehetőség volt rá inkább az ő coverage-ét kereste a Packers Ramsey-vel ellentétben, aki elsősorban Adamsre próbált figyelni. Végül a két sztár összecsapása: 5 target 5 Adams elkapás 41 yardért. Ez a legtöbb elkapás, amit Ramsey engedett egyetlen elkapónak 2020 első fordulója óta. Ugyancsak nem volt domináns a Donald – Miller duó sem. Rodgers gyorsan szabadult a labdáitól, így kevés lehetőséget adott a védőknek odaérni, noha az embereiket elég gyakran sikerült megverniük a Rams védőfalembereinek. A legeredményesebb Rams védő a harmadéves Greg Gaines volt, aki az egy sackje mellett több holding büntetést is ki tudott erőszakolni.

A Packers dominánsabb volt és ki tudta használni a vendégek adta lehetőségeket. Rodgers három alkalommal is a Rams 30 yardosán belül kezdhette meg a támadását, amiből 13 pontot szerzett a hazai csapat.

(alatriste)

Minnesota Vikings @ San Francisco 49ers 26 – 34

Ha Vikings meccset néz az ember, akkor idén egy dologban lehet csak biztos: az utolsó pillanatig izgalmas lesz. Nem volt ez máshogy most sem, hiába nézett ki párszor, hogy akár eldőlhet a mérkőzés, végül az utolsó másodpercig lehetett izgulni.

A meccset a vendégek kezdték jobban, ugyanis Garoppolo eladta a labdát, és a jó mezőnypozíciót a Vikings TD-re is váltotta. Erre válaszul a 49ers elővette a titkos fegyverét, Deebo Samuelt, akit azonban nem a passzjátékba, hanem a futásokba vontak be. Az elkapó nagyon jól működött ebben a szerepkörben, és egy 20 yardos futással gyorsan be is jutott a célterületre (a meccs során földön még további 46 yardot és 1 TD-t szállított).

A félidőig még 1-1 TD született mindkét csapat részéről, így 14-14-es döntetlennel vonultak nagyszünetre, majd elkezdődött a második 30 perc, és ez a kezdés egy kicsit felborította az egyensúlyt. A 49ers egy viszonylag gyorsnak mondható 85 yardos TD drive-val nyitott, amivel átette a vezetést.  Erre a Vikings szeretett volna válaszolni, de Cousins a legelső passzával eladta a labdát, és Azeez Al-Shaair egészen a 2 yardosig futott vissza az interceptionnel. A következő playből Elijah Mitchell bejutott a célterületre, és alig fél perc leforgása alatt a 49ers 14 pontos előnyre tett szert.

Innentől kezdve a Vikingsnak rohannia kellett az eredmény után, míg a 49ers a saját futásokra épülő játékát játszhatta, ahol az sem volt feltétlenül fontos, hogy TD-t szerezzenek, elég volt a mezőnygól. Ennek megfelelően a Vikings TD-re 49ers mezőnygól érkezett válaszul, és ez a hazaiak szempontjából bőven elég is volt. Csakhogy a mezőnygól utáni kickoffból Kene Nwangwu 99 yardos visszahordott TD-t szerzett, amivel a Vikings visszajött a meccsbe. Sőt, a védelem utána ki is védekezte a 49ers támadásait, így megnyílt a lehetőség a vezetés visszaszerzésére.

Viszont alighogy a vendégek megkapták a labdát, vissza is adták. Ezúttal Cook vesztette el a labdát, aminek köszönhetően a 49ers ellenfele kilenceséről indíthatott támadást. Végül csak mezőnygól lett belőle, így a 3. negyed 34-26-os hazai vezetéssel ért véget.

Egy ilyen őrült negyed után (32 pont született összesen), kevesen hitték volna, hogy az utolsó játékrész 0 pontot fog hozni. Pedig ez történt. A Vikings előbb levezetett egy 6 perces drive-ot, ami turnover on downsszal ért véget, majd jött egy 7 perces 49ers drive, ami pedig kihagyott mezőnygólt eredményezett. Cousins végül kapott egy esélyt egy 2 minute drillre, hogy hosszabbításra mentse a meccset, de csak félpályáig sikerült eljutni. A 49ers negyedikre is megállította a Minnesotát, és ezzel megnyerte a meccset.

Ahogy az várható volt, az utolsó pillanatig kérdéses volt, ki fog nyerni, de az igazság az, hogy a 49ers sokkal korábban lezárhatta volna ezt a meccset. A Cook fumble után a győzelem kapujába kerültek, de csak mezőnygól lett belőle. Két perccel a vége előtt is lezárhatták volna a mérkőzést, ha Gould belövi a mezőnygólt. Mindezektől függetlenül nincs kétség afelől, hogy a jobb csapat nyert. Garoppolo a kezdeti INT után összeszedte magát, és többet nem adta el a labdát, de igazából a futójáték vitte a hátán az offense-t. Mitchell és Samuel 199 yardig és 3 TD-ig jutott, és futásonként közel 6 yardot átlagoltak. A mutatott játék alapján egyértelműen a 49ers érdemelte meg jobban a győzelmet, de a Vikingst is dicséret illeti, mert az utolsó pillanatig harcban voltak a győzelemért, bármennyire is kilátástalannak tűnt a helyzet sokszor. Igaz, ebben az évben az a szokatlan, ha nem ez történik egy Vikings meccsen.

(jarred)

Tampa Bay Buccaneers @ Indianapolis Colts 38-31

Egy izgalmas és fordulatos mérkőzést hozott a címvédő vendégjátéka Indianapolisban. Az első félidő után úgy tűnt, hogy meglepetés eredmény is születhet, de a szünet után feljavult a Buccaneers játéka és kíméletlenül kihasználták a hazaiak hibáit. Nem várt hős is született a mérkőzésen, hiszen nem az a futó hozta idei legjobb játékát, akitől előzetesen várhattuk ezt.

A támadók oldaláról nehezen indult be a játék az első negyedben. Sok mindent elmond, hogy 15 perc alatt több puntot láthattunk, mint first downt. Pont nélkül azonban nem maradtunk, hiszen Pinion katasztrofális első puntját jól kihasználta a Colts és Badgley field goaljával az előnyt is megszerezte. Persze az offense-ek szenvedéséhez kellett a védelmek jó kezdése is, a Buccaneers remekül felkészült Jonathan Taylorból, akit a legtöbb esetben vagy a line of scrimmage-en vagy már előtte megfogtak. Hiába vezethetett a Colts több támadást is, a futójáték itt most nem működött, hiszen a liga legjobb futás elleni védelme jött velük szembe. A másik oldalon Brady nem találta annyira jó formáját, hiszen több passza is a védők felé szállt, de szerencséjére ezeket még nem tudták leszedni. Ha már labdavesztés, az első negyedben Darius Leonard mutatta meg, hogy idén miben az egyik legjobb, Chris Godwin kezéből ütötte ki szépen a labdát.

A kis szünet jót tett a csapatoknak és a második negyedre már a támadók léptek főszerepbe. A második 15 percben nem kevesebb, mint öt touchdown született. A pontok gyártását Fournette kezdte, amikor kihasználta Zach Pascal hibáját. A hazaiak elkapója a first downért harcolva elhagyta a labdát és a Tampa Bay a rövid pályát kihasználva megfordította az eredményt és felkerült az eredményjelzőre. Fournette a negyedben még egyszer beért a célterületre, de itt még nem ő volt a legjobb. Carson Wentz ebben a negyedben eddigi legjobb játékával állt elő. Miután a futás Taylorral nem akart működni, kezébe vette az irányítást és egyszerűen szétpasszolta az ellenfél védelmét. Összes touchdown passza ebben a negyedben született. Ashton Dulin élete első hatpontosát szerezte, miután a felé szálló 62 yardos labdával beért az end zone-ba, mellette még Jack Doyle és a félidő vége előtt T.Y. Hilton is elkapott egy-egy szép átadást. Az eladott labdákban itt még jobban állt a Colts, hiszen ők vigyáztak a labdára, ezt már Brady nem mondhatja el, aki egy Scotty Miller felé dobott hosszú passzt adott az ellenfélnek, amit Isaiah Rodgers szedett össze. Ezzel tíz pontos előnyben mehettek a hazaiak nagyszünetre.

A második félidőre pedig mintha csak elfelejtették volna a Coltsnál, hogy milyen fontos a labdára vigyázni. 30 perc alatt négy alkalommal is eladták a labdát, ebből kettő interception volt (a második az utolsó játéknál, amikor Wentz feldobta az end zone-ba a labdát), mellette még Shaq Barrett ütött szépen oda Wentznek egy passznál, amiből fumble lett, fontos pillanatban pedig egy puntnál Nyheim Hines hagyta el a labdát, rövid pályát adva a vendégeknek. Ez a sok hiba természetesen nem férhet bele egy mérkőzésen, így meg is lett az eredménye ennek és a Buccaneers megfordította az eredményt. A mérkőzés hőse egyértelműen Leonard Fournette, aki négy touchdownt is szerzett, hármat futva, egyet elkapásból. A Colts védelme a volt Jaguars futóval nem tudott mi kezdeni, aki így karrierje egyik legjobb meccsét hozta. Mellette még érdemes kiemelni Rob Gronkowskit is, aki kedvenc célpontja volt ezen a mérkőzésen Bradynek. Hét labda is a tight end felé szállt, amiből 123 yardot szerzett. A másik oldalon is a tight end hozta a legjobb teljesítményt, Jack Doyle hat elkapásból szerzett 81 yardot. Jonathan Taylor nagy szériája megszakadt, hiszen most nem sikerült a 100 scrimmage yard neki (97 lett a mérkőzés végére, 83 futott és 14 elkapott), de azért egy drive-ot megkapott a mérkőzés vége felé, amiből egyenlített még csapata, így sorozatban kilencedik meccsén szerzett legalább egy TD-t.

A sok eladott labda ellenére izgalom azért maradt a végére. A záró negyed közepén a korábban már említett Hines hiba után a Colts védelem fellépett és a rövid pálya ellenére field goalon tartotta ellenfelét, majd a Taylor vezette drive-ban ki is egyenlítették az eredményt három és fél perccel a vége előtt. A védelem azonban nem tudott újra fellépni, így húsz másodperccel a vége előtt Fournette elérte negyedik touchdownját. A kickoff után azonban Isaiah Rodgers iramodhatott meg, aki 72 yardon keresztül vitte vissza a labdát, közel volt hozzá, hogy újra ki egyenlítse az eredményt, de a 30 yardoshoz közel megállították. Ezzel még két dobása volt Wentznek, hogy hosszabbításra mentse a mérkőzést, de ebből végül egy interception jött össze, amikor lejárt az idő, így a Buccaneers hazavitte a győzelmet.

Győzelmével a Tampa Bay megerősítette vezetését a csoportban, a Colts azonban saját hibáinak köszönhetően egy nagy lehetőséget szalasztott el, és lehet ez a vereség még sokat fog számítani a végén, amikor eldől ki mehet az AFC-ből wild card helyen a rájátszásba.

(kronikk)

Tennessee Titans @ New England Patriots 13 – 36

A Titans úgy érkezett erre a meccsre, hogy az irányítón kívül majdnem minden kulcsjátékosát nélkülöznie kellett az offense-ben. Emiatt arra lehetett számítani, hogy egy nagyon sima Patriots győzelem lesz a meccs vége. Az eredményt látva ez be is igazolódott, de sokáig szoros volt a meccs, és az utolsó negyedig nem lehetett nyugodt egyetlen New England szurkoló sem.

Az első félidő két egyenlő fél párharcát hozta, ahol egymás pontszerzéseire próbáltak válaszolni, több-kevesebb sikerrel. Talán az első 30 perc szorosságát az eredményen (16-13) kívül az mutatja meg a legjobban, hogy a két csapat közösen 11 drive-ot vezetett le, de csak egyszer láthattak a nézők puntot. Volt itt minden, TD drive, kihagyott mezőnygól, fumble, és váratlan 68 yardos TD is a Titans részéről. Utóbbi egy draw futás eredménye volt, ami annyira meglepte a Patriots védőit (40 másodperccel a félidő vége előtt hívta ezt a Titans), hogy Dontrell Hilliard ellenállás nélkül futott be a célterületre.

Az első félidő izgalmai után a második 30 percben már érvényesült az, amitől a Titans szurkolók féltek: a sztárelkapói nélkül Tannehill nem tudott semmit csinálni. Ha el is eresztett egy-egy passzt, akkor azok ritkán mentek 5 yardnál tovább, és a meccsen 100 yardig sem jutott el (93 yard jött össze). A 3. és 4. számú WR-ek nem tudtak elszakadni a Patriots védőitől, így a futójátékra kellett hagyatkozni. Végső soron a futójátékra nem lehet nagy panasz, legalábbis ha a yardokat nézzük. Mind Hilliard, mind Foreman 100 yard fölé jutott, de mindketten el is vesztették egyszer a labdát, ami sokba került.

A Titans futásokra épülő taktikája addig működött, míg közel voltak az ellenfélhez, de amint a Patriots TD-t szerzett, és 13 pontra nőtt a különbség (26-13), már nem lehetett ezt folytatni. Ennek ellenére a Titans továbbra is futásokkal próbált haladni, ami abból a szempontból sikeres volt, hogy jöttek a first downok, de rengeteg idő lepörgött, és a vége nem is lett TD. A Titans a Patriots egy yardosáig jutott, ott azonban Tannehill 4.-re INT-et dobott, és ezzel lényegében eldőlt a mérkőzés.

A vendégek szinte csak földön próbáltak meg haladni, a hazaiak pedig szinte csak levegőben. Az a domináns futójáték, ami az elmúlt heteket jellemezte a Patriotsnál, most teljesen eltűnt, és értékelhető mennyiséget csak a garbage time-ban hoztak össze az RB-k. Mivel a futójáték nem működött, így Mac Jonesnak kellett előlépnie. Az újonc irányító pedig állt elébe a kihívásnak. Noha voltak rossz passzai, de a teljes meccset nézve egy impozáns napot zárt. 32 passzából 23 volt sikeres 310 yardért, és 2 TD-ért. És ezúttal nemcsak rövid passzokat osztogatott, hanem több hosszabb dobásba is beleállt. Főleg play actionöknél érezte a legjobban a játékot, ahol hibátlan passzokat osztogatott.

Noha az ellenfél nem tudott kiállni a legerősebb keretével, de ez így is egy nagy győzelem volt a Patriots számára. Most már végképp komolyan kell venni őket a playoff csapatok között, és most már nem is az a kérdés, meglesz-e a rájátszás, hanem hogy hanyadik kiemeltként.

(jarred)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!