Connect with us

Draft

Hogy fest a 2022-es irányító class?

Hogy a címben szereplő kérdésre röviden válaszoljak, nem úgy mint az elmúlt években. Nem találunk a jövő évi kínálatban olyan triviális 1/1-es jelöltet mint korábban, sőt szinte biztosan kijelenthető, hogy 2017 után újra nem irányítóval kezdődik majd meg a 2022-es NFL draft. Azonban sok szurkoló érdeklődik már ilyenkor a következő évi játékosok iránt, mert csapatuk már eltávolodott a rájátszástól és kíváncsiak az új tehetségekre, nekik nyújthat egy kis útmutatást ez a cikk.

Utoljára 2013-ban fordult elő, hogy nem kelt el irányító a top10-ben, de talán ilyen mélységekben szerintem nem kell gondolkoznunk, hiszen sok csapat kereshet majd új megoldásokat a center mögé. Az azonban, hogy nincs akkora tömörülés a class legtetején nem jelenti azt, hogy ne lehetne izgalmas, jó prospecteket találni az első körben vagy akár a második elején. Patrick Mahomes, Lamar Jackson és Deshaun Watson is megmutatta, hogy a top10-en kívülről is a liga tetejére lehet jutni… na de nézzük a játékosokat.

Malik Willis, Liberty

Ha van irányító, aki jelenlegi tudásunk alapján eséllyel pályázik egy top10-es választásra, az talán az idén sokat előrelépő Liberty karmestere. Willis igazán illeszkedik a modern felfogású irányítók képébe: ágyú karja van, amivel bármikor képes nagy játékot a védelem mögé lőni és megvan benne az az atletikusság és agilitás a földön, ami Kyler Murray-ben.

Az Auburn által recruitolt, de csak a cserepadot koptató irányító két éve transzferelt a Libertyre, ahol egyértelműen köré húzták fel az offense-t. A spread sémában rengeteg gyors döntést kell meghozzon Willis, egymást érik az RPO, play action játékok, rövid passzkoncepciók és a roll out hívások. Gyors döntéshozása és dobómozdulata remekül illik a rendszerbe. A séma miatt azonban a legtöbb passzát 10 yardon belülre kell kiossza és azokat is elsősorban a pálya középső részére. In breaking route-ok, stop útvonalak és swing passzok tarkítják a lőlapját. Ebben a rendszerben jól is működik, de a pontossága már visszaesik, amint kikerül a környezetből. Csupán 59%-os a célbajuttatási rátája a számokon kívüli passzoknál. Ez a fajta séma nem teljesen pro ready, bár tény, hogy az NFL is elindult ebbe az irányba az elmúlt években. Kissé furcsa módon azonban ennek ellenére remek a mélységi játékoknál: 81%-os a pontossága ilyen dobásoknál. Bárhova oda tudja dobni a labdát, bár időnként a pontosságon, a labda helyezésen lehetne még javítani, a 81% kissé csalóka. Az ereje, a labda sebessége azonban rendben van, nem tesz túl sok “hasat” a dobásba, ha nem szükséges és igazi lézerekre is képes.

Az igazi fegyvere azonban az atletikussága. A legjobb atléta az idei QB classban. Rendkívül robbanékony, elektrikus, a liga következő Kyler Murray-je, Lamar Jackonja lehet. Nem hezitál, ha megnyílik a lehetőség, és olyan agilis a mozgása, hogy egymás után vetődnek árnyékra a védőt. Szó szerint kicsúszik a szerelési kísérletekből.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!