Connect with us

NCAA

Kijött a CFP rangsora! Nézzük, jogosan okozott-e közfelháborodást!

Kijött az idei év első hivatalos egyetemi futball rangsora és a bizottság (ahogy azt várni lehetett) nem mindenhol értett egyet az AP, az edzők, de akár a média rangsorával. Évek óta problémát jelent, hogy Gary Bartra vezette bizottság nagyon szubjektíven, sokak szerint kicsit a múltban élve, címerekre rangsorol, nem pedig a valós események alapján. A rangsorra pillantva lehet ebben igazság, de valóban ilyen ellentmondásos az idei év első rangsora?

Kezdjük az egyetlen egyértelmű döntéssel. A Georgia (1.) náluk is első, amit azt gondolom egyáltalán nem kell megmagyarázni. A Bulldogs leiskolázza a mezőnyt, miközben a védelme historikus számokat produkál, az offense pedig úgy is működőképes, hogy nem is a beharangozott első számú irányítóval játszanak. Talán az eheti első félidejük volt a legszorosabb a Florida ellen, az utolsó 2:30 percig, de aztán ott alig 120 másodperc alatt 21 pontot tettek fel, amivel nem csak eldöntötték a mérkőzést, de unalomba is fullasztották. Elég annyit írni, hogy miközben a védelmük egész évben öt touchdownt engedett, addig hármat szerzett is. A hátralévő sorsolásukat nézve nem lehet gondjuk és még a SEC döntőn (várhatóan az Alabama ellen) egy vereség is belefér, hogy rájátszásba jussanak.

A második helytől aztán a hetedikig jóformán bármivel lehet vitatkozni, én mégis azt gondolom, hogy az Alabama (2.) nem csak a múlt és Nick Saban miatt van ott, ahol. Igaz, van több veretlen csapat is a szezonban, de ha az eye tesztet és az ellenfelek erősségét is megnézzük, akkor a Crimson Tide második helye teljesen rendben van. Az egyetlen vereségük a 14. helyen rangsorolt Texas A&M ellen született egy utolsó másodperces field goallal, de többek között leiskolázták a 16. helyen álló Ole Misst, a 17. helyen álló Mississippi State-et, a nem rangsorolt, de sokáig nagyon jól teljesítő Tennesseet és az azóta pár nagyobb skalpot begyűjtő Miamit is. Ezen győzelmek alkalmával a pontkülönbségük +130 volt. A védelmük és a támadósoruk sem a szokásos ellenállhatatlan Alabama minőség, de azért az sem lenne fair, hogy azért ne értékeljük őket a helyükön, mert nem ezt szoktuk meg tőlük. Amennyiben innentől hibátlanok lesznek és a már említett SEC döntőn megverik a Georgiát, úgy szerintem senki számára nem lesz kérdés, hogy ott a helyük a legjobb négyben.

Na és itt kezdődnek az izgalmak. Van több csapatunk, amely veretlen, van több nagy nevű gárdánk, amelynek egy veresége van, ellenben van nagyobb skalpja is, és ott van a Cincinnati Bearcats (6.), amely veretlen és elvileg van nagyobb skalpja is, ellenben Group of 5 csapat és a bizottság fennállása óta még soha nem volt top4-ben. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy végre azok lesznek-e. Hát nem lettek. Vizsgáljuk is meg az esetüket.

Előre leszögezném, hogy nagy Bearcats fan vagyok, de megpróbálom objektívan vizsgálni a helyzetüket. Na most a tények azok, hogy játszottak nyolc csapattal, amelyekből hat alacsonyan rangsorolt és bár végeredmény szerint mindenkit csúnyán megruháztak, az utolsó két mérkőzésük az utolsó negyedig szoros volt. A Navyt például mindössze egy touchdownnal sikerült verni, miközben a Midshipmen mérlege 2-6 és a két győzelmük is igen csak szoros volt. Ezen kívül van az Indiana és a Notre Dame elleni siker, amik már meggyőzőek, ráadásul idegenbeli sikerek, de például a Hoosiers mérlege szintén 2-6 és kikaptak minden valamire való csapattól. Erre mondta csak egyszerűen azt Gary Bartra, mikor megkérdezték tőle, hogy miért nincs a Bearcats a top4-ben, hogy akkor a Notre Dame-en kívül mégis kit vertek meg?

Lássuk be, valahol jogos a fentiek alapján. A 10. kiemelt Notre Dame (10.) idegenbeli megverése kétségtelenül nagyot szól, de magában elég vékonyka, még a hibátlan mérleg ellenére is. És nem is lesz könnyű dolguk bekerülni a legjobbak közé, ugyanis aligha van a saját kezükben a sorsuk. A hátralévő sorsolásukból a Houston és az SMU a két legerősebb és a bizottság rangsora alapján egyik sem rangsorolt csapat. Így csak akkor juthatnak be, ha az előttük lévők buknak, valamint a mögöttük lévő Oklahoma nem kezd el nagyon meggyőző lenni a következő nagy meccsein. Nem fogadnék a kicsi Group of 5 csapatra.

A rangsor többi része innentől kevésbé érdekes, ugyanis minden mellett szólnak érvek és ellenérvek is. A Michigan State (3.) harmadik, amit a hibátlan mérlegének és főleg a hétvégi 7. kiemelt Michigan (7.) elleni sikerének köszönhet. Valahol indokolt, de a hat vereséggel álló Nebraskát csak OT-ben, a fentebb taglalt Indianát pedig éppen hogy csak megverték. Kérdem én, ez hol impresszívebb, mint például az Ohio State (5.), amely a 20. kiemelt Minnesotát és a Penn State-et is simán verte, mindenkit leiskolázott (többek között 54-7-re az Indianát) és az egyetlen veresége a 4. kiemelt Oregon (4.) ellen jött. Nálam ők a harmadikok egyébként jelenleg.

A negyedik hely a bizottságnál az említett Ducksé, ami részben indokolható az Ohio State megverésével, hiszen ez az egyik legnagyobb skalp, ugyanakkor kikaptak a teljesen reménytelen Stanfordtól. Értem én, hogy a nagy győzelem többet ér a vereségnél a bizottság szerint, de lehet érdemes lenne ezeket is súlyozni.

Végül pedig pár gondolat az Oklahomáról (8.), amely a nyolcadik a rangsorban. A Sooners ugyan hibátlan, de a legkevésbé meggyőző győzelmeik nekik vannak. Egészen Rattler lecseréléséig például minden héten megszenvedtek, nem csak offense, de defense oldalon is, amit a bizottság ki is emelt. Nekik már most kezdődik a playoff, ugyanis lehet esélyük bejutni a rájátszásba, ha innentől folytatják azt, amit Caleb Williams vezetésével elkezdtek és az aránylag nehezebb sorsolás részt magabiztosan hozzák, majd végük a BIG XII döntőt is.

Összességében a bizottság véleményem szerint nem nyúlt annyira mellé, mint amit a közfelháborodás mutat. Indokolható a döntésük, amivel bár én sem értek teljesen egyet, de nem a múlt és a címerek miatt él ez a rangsor. Lehetőségük lett volna megmutatni, hogy értékelik a Group of 5-ot is, de nem éltek ezzel. Ez a jövőre nézve nem túl biztató, de amíg ilyen szubjektív alapokon él az egyetemi rangsorolós rendszer, addig el kell fogadni, hogy születhetnek megosztó döntések.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!