Connect with us

NCAA

Kikre figyeljünk a tizedik NCAA héten?

Kijött a CFB bizottság első rangsora, így már úgy ülhetünk le NCAA meccseket nézni, hogy tudjuk, kiket figyeljünk a playoff helyekért folytatott küzdelmekben. Ellenben van egy hasonlóan fontos harc is. A draftboardokon többszáz játékos igyekszik felfele kúszni, ebből szemeztünk most párat nektek.

Ole Miss (10.) @ Liberty

Mi mással is kezdhetnénk a heti beharangozókat, ha nem azzal a találkozóval, ahol a két legmagasabbra taksált irányító prospect csapata találkozik egymással. Nehéz eldönteni, hogy kinél van jelenleg az előny, teljesen egy szinten játszik a két játékos. Talán Corral hype-ja nagyobb, mert egyrészt csapata rangsorolt, sőt top10-ben rangsorolt jelenleg, másrészt a Heisman trófeáért is harcban van, de sokak szerint Willis az igazi deal. Most bár nem egymás ellen mennek, arra mindenképp alkalmas a meccs, hogy kicsit betekintést nyerjünk a játékukba.

Matt Corral, QB, Ole Miss

Corral testi adottságai nem feltétlenül meggyőzőek, inkább csak jók vagy átlagosak. Kicsit alacsonyabb, kicsit vékonyabb dongájú, de izmos felépítésű. Ellenben a játékának bizonyos elemei már inkább hajaznak egy modernkori QB-ra. Rettentően atletikus, teljesen komfortos a zseben kívül és lábait is jól használja. Talán kicsit már túlzás is, amit csinál. Idén volt olyan mérkőzése, amikor közel 200 yardot tett meg a földön, ami valljuk be a profik között elég elképzelhetetlen. Ahogy az is, hogy átlagban majd’ két futott TD-je van idén. Elég sokszor veszi nyakába a lábait és próbálja megoldani úgy a játékot, ahelyett hogy keresné a célpontokat.

 

Nagyon jól mozog a pályán, de ha az ellenfél elveszi tőle ezt az elemet, ahogy az Alabama tette például, akkor meg van lőve. Jól dob mozgásból, ellenben kiforratlan a technika minden elemében. Hovatovább az olvasási képességei sem verik az eget, mert az Ole Miss rendszerébe általában egy-két olvasása van és az alapján kell döntenie a játékról. Tipikusan egy nagyon fun irányító, aki új dimenziókat nyit meg az offense számára, ellenben inkább egy NCAA, mint egy profi QB.

Malik Willis, QB, Liberty

Részben hasonló, mégis merőben más a Liberty irányítója, Malik Willis. Ő már nem jó, hanem egyenesen tökéletes fizikai adottságokkal rendelkezik. Irányítóhoz képest nagydarab, izmos, atletikus. Egy modern kori Cam Newton. A lábait ő is előszeretettel használja, legyen szó direkt futásról vagy scramble-ről. Nem egy hatalmas menekülése van csak idénről is. A passzjátékban viszont már neki is vannak hiányosságai. Az idei év kezdetéig a legtöbbet a pontosságát kritizálták, hogy nem tesz elég spirált a labdába, így kacsázik a bogyó, ami még közepes passzoknál sem elég precíz. Ez az év elején úgy tűnt, hogy sokkal jobban néz ki, aminek következtében Willis elkezdett szárnyalni a boardokon, de az utóbbi három-négy hétben újra előjöttek gyerekbetegségek. Ami szintén ellene szól, hogy aránylag kisebb csapatok ellen játszott, így felvetődik, hogy komolyabb védelmek ellen is képes lehet-e arra a játékra, amit eddig mutatott. Az Ole Miss most egy jó fokmérő lehet, hogy mégis hol tart a fejlődésben.

 

Auburn (18.) @ Texas A&M (14.)

A két csapat merőben más utat jár be idén, hiszen míg a Texas A&M magasan kezdett, majd egy mélyrepülést követően az Alabama elleni siker indította meg őket újra felfele, addig az Auburn alacsonyan kezdett, hogy aztán kicsit essen, de szintén meginduljon felfelé.

DeMarvin Leal, DT, Texas A&M

Egy aránylag gyenge belső védőfalember class egyetlen kimagasló játékosa Leal, aki egyaránt jó pass rushban és futás ellen is. Hatalmas ember a fal közepén, aki főleg belül játszik, de képes akár endként is felállni, ami megsokszorozza a védőkoordinátorok lehetőségét vele a soraiban. Tömegéhez képest gyors, képes több passzsiettető technikával is nyerni, de a puszta ereje is hatásos fegyver a támadók ellen. Futásnál jól horgonyozza le a lábát, szépen tartja meg a testsúlyát.

Kenyon Green, OL, Texas A&M

Green egy kiforrott technikával rendelkező támadófalember, akinek az egyetlen hibája, hogy lehetne magasabb és termetesebb. Így bár képes tackle-t is játszani, a profik között könnyen guardban találhatja magát. Ahogy említettem a technikája megfelelő, kezeivel gyorsan megragadja a védők mozgását, nem hagyja hogy leüssék még a mozdulatsor elején. Tudja, hogyan válasszon szögeket a játék ismeretében, így végig az ellenfele fölé tud nőni. Egy viszonylag kész prospect, aki csak a poszttalanság miatt nem biztos top15 pick.

Roger McCreary, CB, Auburn

Egy kiváló fizikai adottságokkal megáldott cornerback, aki kellően fizikális és erős ahhoz, hogy emberezős sémákban tökéletes legyen. Könnyen tapad az elkapókra, mert atletikus, gyors és megvan a csípőjének a könnyed hajlékonysága, ami lehetővé teszi, hogy kis területen is gyorsan reagáljon irányváltásokra. Agresszív stílusa néha büntetéseket von maga után, de contested szituációknál kifejezetten hasznos tud lenni a harciassága. Ami kicsit egydimenzióssá teszi, hogy az ösztönei átlagosak, zónázásban már kevésbé érzi jól magát. Ettől függetlenül ha egy csapat kifejezetten emberezős CB-t keres, akkor az első körben is érdemes lehet kihúzni. Igen, jól látjátok az alsó videón épp Chase ellen mutat be egy nagy játékot még két éve.

 

LSU @ Alabama (3.)

A két csapat párharca szebb időket is megélt már, de ettől még a történelem miatt parázs összecsapásra lehet kilátás, ugyanis az LSU edzőjét keresi (Orgeront búcsúztatja), az Alabama pedig igyekszik helyreállítani a renoméját.

Evan Neal, OT, Alabama

A class egyértelműen kimagasló tackle-je az Alabama üdvöskéje, aki idén bebizonyította, hogy az oldalváltás sem okoz neki nehézséget. Egy kiváló testi adottságokkal megáldott játékos, aki hatalmas méretekkel rendelkezik, de ez egyáltalán nem akadályozza a mozgásban. Termetéhez képest ruganyos, gyorsan jár a lába és jól mozgatja a felsőtestét is. Mindezek mellé társul, hogy jó technikával rendelkezik, mind tanult, mind nem tanulható skillekben elit. Jól érzi az időzítéseket, mikor milyen pass rush move-val akarhatják megverni. Hasonló tehetség mint Penei Sewell, csak ő nem hagyott ki egyetlen évet sem.

Christian Harris, ILB, Alabama

Kevés igazán jó linebacker van idén is, Harris is inkább azzal emelkedik ki, hogy nagyon jó adottságai vannak és hogy igazi vezér tud lenni a liga egyik legpatinásabb múltú védelmében. Ellenben értéke csak csökkent az idei év alatt, ugyanis csapatában is van jobb játékos nála. Ennek ellenére egy potenciális three-down linebacker, aki blitzelni is kiválóan tud.

Josh Jobe, CB, Alabama

Szintén egy inkább emberfogásban jó cornerback, aki sokat merít a csapat sémájából, de Crimson Tide játékosként jó technikával és képzéssel van ellátva. Nem túlságosan gyors, néha túl korán támadja a labdát, de fegyelmezett játékos, aki kellő szorgalommal is bír.

Damone Clark, ILB, LSU

Sajnos Derek Stingley-t, az LSU legjobbját nem láthatjuk, így a legmagasabban jegyzett prospect talán Clark lehet a vendégeknél. Ő inkább Harris ellentéte, kicsit kiforratlan, de atletikus, gyors játékos, az LSU linebackerek gyerekbetegségeivel.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!