Connect with us

Minden ami NFL

Meddig lehet tolerálni egy őrült zsenit? – A Kyle Shanahan projekt

A 49ers szerzett idén egy új irányítót, a keret viszonylag egészséges, ehhez képest csak a Lionst, a Bearst és az Eaglest sikerült legyőzni, így 3-5-ös mérleggel utolsó a csoportban Kyle Shanahan gárdája. Ráadásul ez nem egy egyszeri kisiklás: 2017 óta mindössze egy pozitív szezont sikerült felmutatni és lassan már a legoptimistábbak is kifogynak a kifogásokból. Shanahan támadókoordinátorként zseniális, de főedzőként egyelőre megbukni látszik –  abszolút jogosan teszik fel a szurkolók és a szakértők is a kérdést: meddig mehet ez így tovább?

A 49ers 2017-ben nevezte ki a csapat élére Kyle Shanahant, aki John Lynchben találta meg a partnerét general managerként. A roster ekkoriban romokban volt: 2016-ban a San Francisco volt az egyetlen gárda, amelynek játékosai egyetlen kósza All-Pro szavazatot sem kaptak. Shanahanéknek nemcsak, hogy ki kellett takarítaniuk a rostert Jim Tomsula, Chip Kelly és Trent Baalke után, de Colin Kaepernick helyére is kellett találniuk egy új franchise irányítót. Ez a legoptimistább becslések szerint is legalább 2-3 éves projektnek tűnt, így a tulajdonos Jed York biztosított mindenkit: nem kell kapkodni, mindenki megkapja a szükséges időt és munkabiztonságot a sikerek eléréséhez.

A Lynch-Shanahan duó ennek megfelelően nyugodtan dolgozhatott, de idén már az ötödik évüket kezdték meg a csapat élén és úgy tűnik, hogy a projekt vakvágányra futott. A helyzet még menthető, de vitán felül változtatásokra van szükség. A következőkben megmutatom, hogyan és milyen koncepció mentén rakta össze az aktuális rostert Lynch és Shanahan, mennyire volt sikeres a csapat draft- és játékospolitkája az elmúlt öt évben, mely hibás döntések miatt került 2021-re gödörbe a projekt, mennyiben hibáztatható ezért Lynch és legfőképp Shanahan, illetve milyen áldozatokat és változtatásokat kellene hozni azért, hogy megmentsék az elmúlt évek egyik legambiciózusabb projektjét.

A csapatépítési filozófia: két év alatt 17 új kezdő

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!