Connect with us

Beharangozó

Sebzett vad – Hétfő esti rangadó

Mit csinál egy sebzett, feldühödött ragadozó, ha a barlangjába téved egy vele nem egy súlycsoportban lévő áldozat? A további szenvedésen át a nehézkes maga alá gyűrésen keresztül a totális kivégzésig minden benne van a pakliban a hétfő esti rangadón.

New York Giants @ Kansas City Chiefs

A 2021-es szezon talán legnagyobb meglepetése, hogy az elmúlt 2 év Super Bowl résztvevője negatív mérleggel áll 7 meccs után és elvesztette mind a 4 meccsét, ahol playoff csapattal találkozott.

Az a fajta negativitás, ami körülveszi őket azonban szerintem csak egy újabb túlreagálásnak fog tűnni pár hét múlva. Valóban nem fest jól a vereség a Ravens, a Chargers, a Bills és a Titans ellen, de azt is látni kell, hogy ez a négy gárda valószínűleg az AFC négy legerősebb egysége. A Chiefs sorsolása nehézre sikerült a szezon első felére, nem is tudtak átlépni az előttük álló akadályon, de a csapat még mindig az egyik leghatékonyabb offense-szel rendelkezik a ligában az egyik legjobb főedzőjével, az egyik legjobb irányítójával és az egyik legveszélyesebb elkapó duójával.

A jó, a rossz és a csúf

Sergio Leone remekművéből a jó továbbra is a Chiefs offense. A múlt héten a Titans ellen szenvedett először igazán ez az egység, de még ezzel a rossz teljesítménnyel együtt is a liga egyik leghatékonyabb támadósoráról beszélhetünk. A drive-jaik 34%-ából szereznek touchdownt, az első 6 héten 31,8 pontot átlagoltak és egy 3 pontos múlt heti blama is csupán 26,9-re tolja vissza őket, ami a 8. legjobb a ligában. A támadósor 82%-ban szerez first downt vagy touchdownt az egyes szériáik során és mindössze 5%-ban puntolnak. Előbbi a legmagasabb, utóbbi a legalacsonyabb az NFL-ben. Ami rossz, azok a labdaeladások. A Chiefs 17 labdát adott már el idén, ami 5-tel több mint bármelyik másik egység. Mahomes pedig 9 interceptionnel áll, ami holtversenyben a legtöbb a ligában. A labdaeladások egy része származik hibákból egy másik pedig szerencsétlenségből. A felpattanó labdák, a védők dropja hol kedvezően, hol szerencsétlenül alakul. Mahomes úgy dobott idén 9 interceptiont, hogy a turnover worthy play százaléka sose volt még ilyen alacsony. Ez a paradoxon pedig nagyrészt a szerencsének tudható be.

A csúf, aki miatt mind a jó, mind a rossz homloka izzad, a védelem. A Chiefs támadósora továbbra is top3-as a ligában, de a védelmük egy gyenge közepesből bottom 3-ra süllyedt vissza. Szinte minden haladó statisztikában 30+. helyen áll az egység és míg azt mondtam a támadósor esetében a rosszabb szériák főleg a szerencsének tudhatóak be, addig a védelem teljesen önerőből ilyen borzalmas. A futást nem tudják megállítani, a secondaryjükben hatalmas a tehetséghiány és a pass rushuk is a liga végén kullog. A korábbi években is engedte az egység a yardokat, de időnként összehoztak 1-1 stopot vagy labdaszerzést, ami plusz alkalmat adott a támadósoruk kezébe a pontszerzésre. Míg az offense a legtöbb labdát adja el, a védelem a 8. legkevesebbet szerzi.

A Giants egy önbizalom növelő győzelemből érkezik. A Panthersnek hasonló méretű pofont osztottak ki, mint amilyet a Chiefs kapott a Titanstől. Mindezt több kulcshiányzójukkal. Saquon Barkley, Kenny Golladay, Sterling Shepard, Kadarius Toney nem volt bevethető múlthéten, hogy csak a skill játékosokat emeljem ki, de az idei szezonban sokat javuló LT, Andrew Thomas sem állt a csapat rendelkezésére. Bár mindenkire még most se számíthatnak, Shepard, Toney és a szintén kérdéses besorolású Engram pályára fog tudni lépni, ami már bőven több veszélyes játékos, mint amennyit a Cheifs védelme le tudna venni a pályáról. Külön érdemes lehet figyelni az egyre jobban játszó és nagyobb szerepet kapó Kadarius Toney-ra. Az 5. fordulóban a Dallas ellen 10 elkapásból 189 yardot szerzett, nagy meccsre pedig most is jó esélye van.

Kulcsembernek Chris Jonest hoztam. A Giants támadófala rossz, és bár szeretnek erőfocit játszani, nem képesek rá. Olyannyira, hogy előszeretettel állnak fel heavy personnellel a red zone-ban, mégis a liga legrosszabb red zone hatékonyságával rendelkeznek. Csupán a lehetőségeik 45%-ából szereznek TD-t a 20-ason belül. Az idei évben többet szélen használt Chris Jones igazából bárhol is áll fel, sokkal gyengébb képességű játékossal találja magát szemben. Azonban míg a tackle-ök Thomas kiesésével is talán egy közepes szintet megütnek, addig a fal belseje a rossz kategóriába tartozik. Jones mindössze 2 sacket jegyzett eddig idén és mindkettőt az elsőt fordulóban. Akár egy könnyed felhozó meccs is lehet számára ez a találkozó, de a klasszikus szélső rusherek, Frank Clark és Michael Danna is kifoghatnak akár egy jobb napot és ha közel kerülnek Daniel Joneshoz, akár a turnoverek is jöhetnek.

És hogy ne csak egy Jonesról essen szó, Daniel Jones továbbra is felemás képet mutat magáról. Továbbra is sok labdát ad el, miközben kevés ponthoz segíti csapatát. A kombinált 9 eladott labdája nem alacsony szám, de úgy kifejezetten magasnak mondható, ha mellé csak 5 TD-passzt oszt ki és futni is csak kettőt fut. A Chiefs ellen persze adott a lehetőség a javításra és mondhatni komoly blamának is tűnne, ha ez ellen a Chiefs védelem ellen ne tudna egy jobb napot kifogni a Giants támadósor.

Fordított felállásnál kerül elénk az érdekesebb matchup. A Giants múlt heti sikerét elsősorban a védelmének köszönhette. A Pantherst 173 yardon tartották, miközben kiharcoltak 3 labdaszerzést. Amit adott a védelem, azt elvette a támadósor. A Chiefs felforgatott támadófala még mindig nem szokott igazán össze – természetesen egy teljesen új egységről lévén szó ez valahol kalkulálható is volt. Leonard Williams és Azeez Ojulari remekül kezdték a szezont, 6-6 sacket szereztek eddig, amivel Williams a legeredményesebb defensive tackle a ligában. A Chiefs támadófal nem dolgozik rosszul, de sokszor kell a támadósoruknak az eredmény után futni, aminek hála Mahomes a szokásosnál is tovább nézegeti a nagy játék lehetőségét és vonzza magára a nyomást. Azonban alakuljon bárhogy a meccs, meg kell próbálni minél konzervatívabbnak maradni. A Giants a 10. leggyakrabban küld blitzet az ellenfél irányítójára, a játékok 27%-ban. A Chiefs ellen azonban nem szabad ilyen lehetőséget adnod Mahomesnak. A Chiefs támadósor jól játszik, de ha valamivel lelassítható, akkor az a két mély safetys felállás sok zónázással, blitz nélkül.

A James Bradberry – Adoree’ Jackson duónak meg kell adni minden segítséget, hogy ne kerüljön mögéjük Tyreek Hill és a középső zónákban is minél több safetyt, linebackert kell felpakolni Travis Kelce ellen. Utóbbinál hiányozni fog az egész szezonra kieső strong safety Jabrill Peppers. Ha tartja magát a Giants a “recepthez”, akkor sem garantált, hogy ne írjon rájuk a Chiefs 30+ pontot. Azonban ha túl okosak akarnak lenni és egy az egyben hagyják az életveszélyes Chiefs támadókat, meg fogják őket büntetni. A tehetséghiány a támadósorban továbbra is megvan. A Chiefs 2.175 elkapott yardot szerzett eddig idén, aminek 54%-át a Hill & Kelce duó hozta össze. El kell venni a Chiefs támadósor nagy játékait és elfogadnod, hogy ezzel fel fogod kínálni nekik a rövid passz opciókat.

Bár az idei szériája nem lehengerlő a Chiefsnek, a könnyebb meccseiket eddig tudták hozni, az Eagles és a Football Team ellen viszonylag simán is. Nagy a teher a hazai csapaton. Ha ismét kikapnának, akkor lehetne csak igazán kongatni a vészharangokat, azonban előzetesen egy nagyon sima mérkőzésre számítok. A Chiefs 10.5 pontos favorit, aminek hozására szerintem komoly esély van. Egy hete a csapból is az folyik, mi a baj náluk és vajon veszélybe kerülhet-e akár a playoff szereplésük. Ezen kétkedő hangokra cáfolhatnak most rá főműsoridőben egy nem egyszerű, de mindenképp verhető ellenféllel szemben.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!