Connect with us

Minden ami NFL

Hogyan lett az AFC favoritjából határeset wild card csapat?

A tavalyi konferenciadöntős Buffalo Billst a legtöbben visszavárták az AFC fináléjába a szezont megelőzően, majd az ötödik forduló után a Chiefs legyőzését követően már első számú esélyesként tartották számon a főcsoportban. Utána viszont jött egy egészen meredek lejtmenet, az utóbbi hat meccsből négyszer is kikapott a gárda és most már nem az első kiemelésen kell aggódni, hanem azon, hogy egyáltalán bejut-e a csapat a playoffba. Mi ment ennyire félre Buffalóban?

A Bills 5-2-vel kezdte a szezont, a végső pontszám alapján dominálták ellenfeleiket, a Chiefst is 18 ponttal verték meg, két ellenfelet nulláztak le és a liga egyik legjobb pontkülönbségét tudták felmutatni. Érthetetlennek tűnt az első fordulós Steelers elleni vereség, de mindenkinek lehet egy rossz napja. A Titans elleni hárompontos vereség sem adhatott okot az aggodalomra, főleg hogy ha Josh Allen alól nem csúszik ki a lába egy QB sneak során, akkor ott is W került volna a Bills neve mellé. Akkor tényleg úgy gondolhattuk, hogy hozzák a vártakat és ott lesznek a végelszámolásnál.

Aztán jött a Jaguars elleni borzadály, két héttel később a Colts is csúnyán elintézte Sean McDermott fiait, és az utóbbi két fordulóban is két nagy L betűt írhattunk be. Persze a Patriots ellenit az orkán miatt akár ki is dobhatnánk az ablakon, meg a Buccaneers ellen is sikerült visszajönni a meccsbe és hosszabbításra menteni a találkozót, de akár foghatnánk az egészet arra is, hogy egyszerűen szerencsétlen a csapat a 0-5-ös egy labdabirtoklással eldőlő meccses mérlegével, de valójában a problémák és a hiányosságok nagyon is látszanak Buffalóban.

Mi a baj a támadósorral?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A legkönnyebben a futójáték teljes hiányát lehet elővenni, ez a legszembetűnőbb (de közel sem egyetlen) probléma. A Bills ugyanis nem igazán tud futni. És persze ez a kisebb probléma, sokkal inkább legyen így, minthogy passzolni ne tudjon, de akkor sem épp ideális.

Ezt lerendezhetnénk annyival, hogy gyenge a fal és rosszak a futók, amik mind igazak, de azért ennél többről van szó. Az egész rendszerben kereshető a hiba. A Bills ugyanis arra építette fel a támadósorát, hogy spread formációkból (tehát 3 vagy akár 4 elkapót kirakva a szélre, horizontálisan megnyújtva a pályát) passzoljon.

Így tehát nincs igazán jó blokkoló tight endje a csapatnak (aki a passzjátékban is használható), nincs fullback sem az úttöréshez, és a spread formation miatt az elkapók sincsenek közel a falhoz, így jóval kevesebb koncepcióval lehet futni. És akkor ehhez jön hozzá, hogy a támadófal a PFF értékelése szerint a negyedik legrosszabbul blokkol idén futáshoz, és hogy a running backek sem szupersztárok, akik rossz blokkolásból is ki tudnának hozni extra yardokat.

Hozzátartozik a történethez, hogy Brian Daboll támadókoordinátor nem is akar futni. Hogy a tojás vagy a tyúk volt előbb, az jó kérdés, de valószínűleg Daboll egyébként sem futna sokat és akkor is a passzokra építene (helyesen), ha jó futójátéka lenne. Csak nem lennének ennyire eltolódva az arányok.

És mi lesz akkor, ha az ellenfelek tudják, hogy nem tudsz és nem is akarsz futni? Ráállnak arra, hogy a passzokat vegyék el. Pontosan ez történik a Billsszel is. Teljesen friss adatom nincs, de a Colts előtti meccsig a PFF szerint a harmadik legtöbb két mély safetys felállással találkoztak, és utána a Colts és a Saints is sok ilyet játszik, szóval ez nem csökkenhetett sokat. Az ellenfelek nem raknak plusz embert a boxba, mert nem félnek a futástól, így több játékost tudnak coverage-be allokálni.

Ez pedig nyilván nem tetszik Allenéknek. Szép és jó, ha ennyire spread focira építed fel a támadósorod, de ha az ellenfél teljesen a passzvédekezésre rendezkedik be, akkor sokkal nehezebb dolgod lesz. Sőt, a támadófalnak is sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen a védőfalemberek hezitálás nélkül ronthatnak a backfieldre. Ráadásul mivel a Bills főleg 5 emberes protectionöket használ, így a sim pressure-ök (amikor úgy teszel, mintha több embert küldenél, de végül ugyanúgy csak négyet küldesz, csak a támadók nem tudják, melyik négyet) össze tudják zavarni a nem túl jó erőkből álló falat és szabad emberek is nagyobb arányban érkezhetnek a QB-ra.

Allennek pedig nem ízlik az, hogy a védelmek sok két mély safetys felállást használták ellene. Szintén Colts meccs előtti adat (és azóta hasonló lehet), hogy Allennek volt a legtöbb dropbackje cover2 védekezés ellen, és a minimum 10 ilyen dropbackkel rendelkező QB-k közül a 33. helyet foglalja el YPA mutatóban. Ez, és az egész gyengébb passzjáték több dolog miatt van.

Mivel a védelmek két mély safetyvel állnak fel, így a hosszabb passzok kevésbé mennek, amit még két dolog hátráltat: hogy nincs igazi mélységi fegyvere a csapatnak, és hogy a támadófal nem bírja sokáig a protectiont, hogy megnyíljanak ezek a mélyebb passzsávok. Emellett a defense-ek igyekeznek elvenni a középső területeket, amit tavaly nagyon jól támadott a Bills, és szeretne idén is, de kevésbé tud.

Így pedig maradnak a rövidebb passzok, arra kényszerítik Allent, hogy extrán türelmes legyen, ami nem igazán tetszik neki, ez nem az ő játéka (ahogy Mahomesé sem). Épp ezért becsúsznak a hibák, például hogy beerőlteti olyan szűk ablakokba a labdát, ahová nem kellene. Próbálkozik a közepesebb-hosszabb labdákkal, hátha üresre játszódnak, így tovább tartja a labdát, de ennek ellenére legtöbbször meg kell elégednie a rövidekkel és a hosszabb dédelgetés ellenére nem tud nőni a passzmélység, ami furcsa mutatókat eredményez.

Összességében a Bills túl messzire ment a passzjátékra való építésben. Sokszor mondjuk, hogy a csapatoknak többet kellene passzolniuk, mert az a hatékonyabb módja a haladásnak, és a Bills meg is fogadta a tanácsot, csak talán átesett a ló túloldalára. A futójáték teljes hiánya miatt ugyanis a védelmek képesek arra, hogy nagyrészt elvegyék a Bills A tervét és kikényszerítsenek belőlük egy B tervet, amit viszont még nem igazán láttunk, hogy mi lenne, és ha lenne is, sikerülne-e hatékonyan megvalósítani.

Na hát nagyjából ez a helyzet Bills offense téren. Nem lehet egy-egy apró részletet megfogni, aminek kijavításával működni fog a dolog, itt mélyebb ok-okozati kapcsolatok húzódnak meg a háttérben, az viszont érdekes kérdés, hogyan tovább. Daboll nyilván próbál majd kissé alkalmazkodni és alakítgatni dolgokat, de azért nagy csodát szerintem nem várhatunk teljes offense séma szinten, ellenben például a Buccaneers ellen bevetett QB futások jó (rész)megoldások lehetnek a futójáték problémáira, ezt vártam a csapattól korábban is.

És ha óriási változásokat nem várhatunk, akkor leginkább Allenen múlik a csapat sikeressége, teljesítménye. Nincs mese, neki kell a hátán cipelnie a csapatát. Egész évet tekintve ő sem játszik olyan magas szinten, mint tavaly, de ha épp a rájátszásban kapja el a gépszíj, akkor bárkit megverhetnek.

Mi a baj a védelemmel?

Mondhatnánk, hogy a védelemmel nincs baj, hiszen az egyik legjobb a ligában mindenféle mutatót vizsgálva, azonban ki kell emelni, hogy a legkönnyebb sorsolással rendelkezett a csapat a szezon első 10 hetében. Szóval könnyebb volt szuper számokat produkálni, és a sokáig tartott első hely nem reflektál tökéletesen az egységre. Ne értsetek félre, jó védelemről van szó, de egyáltalán nem fojtogató defense ez, amitől úgy igazán félnek az ellenfelek, és ami kontrollálni tud egy mérkőzést.

Valamilyen szinten hasonló a probléma itt is, mint a támadóknál, hiszen a futójátékkal, pontosabban annak megállításával vannak bajok. És megint előjön az a mondat, hogy ez a kisebb probléma, sokkal inkább legyen így, minthogy a passzjátékot ne állítsák meg, de akkor sem épp ideális a helyzet.

Ezt is lerendezhetnénk annyival, hogy gyenge a fal és nem igazán jók a linebackerek sem, de azért ennél többről van szó. Az egész rendszerben kereshető a hiba. A Bills ugyanis arra építette fel a védelmét, hogy a spread formációkból (tehát 3 vagy akár 4 elkapót kirakva a szélre, horizontálisan megnyújtva a pályát) passzoló, és overall inkább passzjátékra építő csapatokat megállítsa (helló, Chiefs!).

McDermott két mély safetyvel operál, ezáltal könnyebb boxokat hagy az ellenfeleknek, ami miatt a futás megállítása nehezebb, hiszen kvázi emberhátrányban kell dolgoznia a front6-nek (nickelben ugyebár két LB van). Ez a csapat elsősorban a Chiefs megállítására rendezkedett be, hiszen úgy látták, hogy őket kell megverni. És ellenük jól is működne ez a taktika, csak a futni akaró és tudó ellenfelek, mint a Titans, Colts, Patriots pont nem így épülnek fel, ellenük pedig ez a rendszer nagy hátrányt jelent, főleg ha nincs az embernek B terve.

Ez a koncepció azt is hozza magával, hogy az egyes védőknek nagy arányban kellene megnyernie a párharcát, de nem beszélhetünk annyira kiemelkedő játékosokról. Ez pedig előrevetít egy másik problémát, méghozzá azt, hogy nincs igazi sztár a védelemben, főleg a front6-ben. Ed Olivertől remélték ezt a draftolásakor, de nem váltotta be a reményeket, és rajta kívül sem tud senki igazi difference maker lenni a line of scrimmage közelében. Mély a fal, sokat tudnak rotálni, ami jól jöhet még a hosszú szezon végén, de igazi top szintű átütőerővel nem rendelkezik senki.

A secondaryben ilyen lenne Tre White, azonban ő már nem áll rendelkezésre sérülés miatt, ez pedig nagy gondokat vetíthet elő. A CB-sor ugyanis Levi Wallace-szal, Dane Jacksonnal és Taron Johnsonnal nem valami fényes, ez pedig sokba kerülhet a továbbiakban, hiszen így a passzvédekezés is várhatóan romlani fog.

White kiesése ráadásul azt is jelenti, hogy ha McDermott mégis változtatni szeretne, bevetné a B tervet mondjuk a Patriots ellen, hogy akkor most ráállunk a futás megállítására és felrakunk még egy védőt a boxba, akkor hátul lennének sebezhetők. Egy elit White-tal ezt a stratégiát sokkal jobban meg lehet oldani, hiszen ő egy az egyben szinte bárki ellen megállja a helyét, másokra viszont ez egyáltalán nem igaz. A B terv bevetésével egyébként az is a baj, hogy McDermott alapvetően zónázni szokott és nem emberezni, amivel szintén nem lehet egy ilyen agresszívebb taktikát játszatni, tehát ezt az elvét is fel kellene rúgnia, ami valószínűtlennek tűnik.

Mi lesz így akkor a Billsszel?

Érdemes kiemelni még pár átfogóbb tényezőt a csapattal kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy a sorsolásuk az egyik, ha nem a legkönnyebb a ligában (a Colts elleni meccsig konkrétan a legkönnyebb volt). Emellett White-on kívül kvázi nincs sérültjük, simán a legegészségesebb gárda a Buffalo a ligában (az egész IR három főből áll, ami töredéke a legtöbb csapaténak). Az év első felében nagy turnover luckkal rendelkeztek, tehát “jól pattant a labda” a szempontjukból, ami a liga legjobb átlagos induló mezőnypozícióját eredményezte, ami sok ponthoz vezetett, azt pedig várni lehetett, hogy ezt nem sikerül fenntartani – és ez be is igazolódott.

Mindezen szerencsés mutatók ellen ható tényező, hogy 0-5 a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő meccseken, ami szinte példátlan (az utóbbi 10 évben csak két csapat végzett ennél rosszabb mutatóval). Persze ez “eredménye” a tavalyi 5-1-es mutatónak, hosszú távon visszaáll 50% körülire, de ettől függetlenül a szoros meccseken szerencsétlenek voltak, és ez a szezon végén akár vissza is fordulhat és behúzhatnak ilyen meccseket.

Egyelőre 7-6-tal a hetedik kiemelés még a Billsé, de nagyon sűrű az AFC mezőnye, úgyhogy oda kell figyelni a végén. A sorsolásra pillantva találunk három könnyebb ellenfelet (Panthers, Falcons, Jets), akiket illene megverni minden felsorolt probléma ellenére is, így pedig a playoff biztos lenne. A csoportgyőzelemhez meg kell verni a Patriotsot és szurkolni leginkább a Coltsnak, hogy ezen a héten megtegye ugyanezt, akkor ugyanis meglenne a divízió első helye is. Na ez azért már neccesebb, szóval én a 6. hellyel számolok a Billsnek a rájátszásra (akár 11-6-os, akár 10-7-es mérleggel is).

Na de ott mire lehet elég a csapat? Az alapfilozófia, hogy passzoljunk és állítsuk meg a passzt, az egyértelműen jó és okos gondolkodás, szóval az alapok jók. A probléma az, hogy a labda mindkét oldalán átestek a ló túloldalára és egyrészt nem is igazán akarnak a futással vagy annak megállításával foglalkozni, másrészt ha be is vetnék a B tervet, nem menne igazán jól. Ezért gondolom, hogy hacsak Allen nem kapcsol Super Saiyan módba a rájátszásban, akkor a Bills a szinte teljesen egészséges keretével sem elég ahhoz, hogy végigmasírozzon a playoffon.

A Bills felépítette a csapatát arra, hogy a Chiefst megverje. És könnyen lehet, hogy ez sikerülne is a rájátszásban. A probléma az, hogy a Chiefs mellett más bőrén át is vezet az út a hőn áhított ígéret földjére.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!