Connect with us

NCAA

College football 2021: indul a bowl-szezon!

43 mérkőzés maradt hátra az egyetemi futball első osztályának aktuális idényéből, közte a két elődöntővel és a január 10-i nagydöntővel. 

Mi a közös a szilveszteri pezsgőzésben, a PUBG-ben és Jimmy Kimmelben?

Természetesen az NCAA és annak egészen egyedi utószezonja, mely feladja a leckét az egyszeri érdeklődőnek, aki meg szeretne ismerkedni a rendszerrel, de a kezdeti körökön túllépve annál szebb az eredménye, pláne hogy idén is a 43-ból 11-et az Arena4-en (tv-ben vagy online) magyar kommentárral tekinthetünk meg. Az elődöntőknek beillő Cotton és Orange Bowl, azaz a #1 Alabama vs #4 Cincinnati és a #2 Michigan vs #3 Georgia mérkőzések kickoffja december 31., az időeltolódás miatt kb. az előbbi harmadik negyede közben ejthetjük majd meg a nagy visszaszámlálást 2022-ig, tehát élő futballal búcsúztatva az ó- és köszöntve az újévet is! Ezeket a Goodyear gumigyártó és a Capital One pénzintézet szponzorálja, ám a kisebb bowlok között igen különleges támogatókat is találhatunk, a battle royal-féle videójáték PUBG a New Mexico, az amerikai showman Jimmy Kimmel pl. az LA Bowl mögé állt be.

A legelső Bowlt 1902. január 1-jén rendezték a kaliforniai Pasadenában, igaz az esemény ekkor még Tournament East-West football game-ként volt ismert és az 1890 óta létező Tournament of Roses újévi parádé kiegészítő eseményeként szolgált. A kaliforniai Stanford és a keletről érkező Michigan 3500 dollárt kapott az összecsapásért, amivel egyszerre nemzeti sporttá is vált a 20. század elejére már a fél USA-t megfertőző új őrület, az – egyetemi – amerikaifutball. 1916-ig mégsem került újra elő a fesztiválon tojáslabda, noha a mérkőzés nagy bevételt eredményezett, a szervezők inkább visszatértek a jól bevált struccversenyekhez. Aztán újfent a focié lett a főszerep, sőt 1922-ben már 50 ezren zsúfolódtak be a 8 ezer férőhelyesről kibővített Tournament Parkba. 1923-ban átköltöztették a meccset a Yale Bowl stadiont idéző, újonnan felhúzott Rose Bowlba, mely nevét tál alakja után kapta (a bowl szó magyarul tálat jelent).

1935-ben a “Granddaddy of Them All”, a Rose Bowl hatalmas sikerét meglovagolva elindult a floridai Orange Bowl, a louisianai Sugar Bowl és a texasi Sun Bowl, illetve 1937-ban szintén Texasban a Cotton Bowl, addig csupán olyan tiszavirág életű próbálkozások akadtak, mint az 1921 és ’22 karácsonyi San Diego East-West Christmas Classic, a nagy gazdasági világválság idején (1931 tájékán) pedig jótékonysági mérkőzésekkel igyekeztek pénzt gyűjteni a rászorultaknak. Közös jellemzőjük a Rose Bowlhoz hasonlóan az volt, hogy téttel abszolút nem bírtak a presztízsen kívül, de ha mást nem, legalább beszédtémát nyújtottak a szurkolóknak az alapszakasz vége után is, és néhány esetben a rendező városra/térségre gyakorolt gazdasági hatás is jelentősnek bizonyult. A bowlok szerves részei lettek az amerikai kultúrának, bár 1973-ig a bowlok annyira nem számítottak bele a szezonba, hogy az NCAA-ben bajnokot már ezen találkozókat megelőzően avattak. Azonban akkor az AP által no.1.-nak kijelölt Alabama Sugar Bowl-veresége a Notre Dame ellen olyan indulatokat korbácsolt, hogy változtatni kellett a gyakorlaton. A kettősség viszont megmaradt: egyfelől egyre többen voltak kíváncsiak a nagy bowlokra, komoly tv-szerződések köttettek, másfelől még mindig tulajdonképpen ajándéknak minősült egy kaliforniai vagy éppen floridai túra, az év megkoronázásaként. Egy szó, mint száz, a nemes eszmék helyébe itt is a pénz lépett, fokozatosan nőtt a bowlok száma, ami a meghívók “inflálódásához”, relatív elértéktelenédéséhez vezetett (a konferencia győztesei mellett már szerepet kaphattak az adott csoport második, harmadik, stb. helyezettjei is). Mára ott tartunk, hogy az FBS 130 csapatából mindenki, mely legalább a 6 győzelmet elérte, átvehette meghívóját.

Íme a teljes lista 2021/22-re:

Melyik bowlokra kell a leginkább figyelni?

A bowlok szépsége, hogy bármelyik meccsből lehet örök klasszikus (például a 2014-es Bahamas Bowl minden idők egyik legőrültebb negyedik negyedét hozta, míg persze azt se lehet elhallgatni, hogy a nagy hévvel beharangozott elődöntők közül számos kiütéssel zárult). Előzetesen azért a Cotton és az Orange mellett a Fiesta, a Rose és a Sugar Bowl nyugodtan felírható piros betűvel a naptárba (főleg hogy utóbbi trió január 1-jén lesz szép egymásutánban). A Fiestán az ötödik kiemelt Notre Dame élén debütál a frissen kinevezett főedző Marcus Freeman a Big XII diadalról szó szerint centikkel lemaradó Oklahoma State ellen, a Rose Bowlon a Utah Utes 100+ éves története első pasadenai túrájára készülhet (több tízezer szurkolójuk zarándokol majd Kaliforniába, hogy megnézzék kedvenceiket a számos leendő első körös tehetséget felvonultató Ohio State-tel szemben), a Sugar Bowl maga a stratégiai csemege, a támadóguru Lane Kiffin vezette Ole Miss kontra a védelmi specialista Dave Aranda által trenírozott Baylor.

A kisebb kupák közül a Gasparilla kiemelhető, a tampai Raymond James Stadiumba minden jegy elkelt a Central Florida vs Florida párharcra, a UCF-nél ennyire vártak már rá, hogy az állami nagyágyú Gatorsszel találkozhassanak. Míg az ex-Texas Tech HC Mike Leachre ez biztos nem mondható el korábbi kenyéradójának tekintetében, hiszen állítása szerint a Tech még mindig tartozik neki 2,4 millió dollárral, ám az őrült kalózt ismerve ezt kamatostul próbálja majd behajtani TD-k képében a Liberty Bowlon fiaival, a Mississippi State Bulldogsszal.

BOWLDOG ÚJ ÉVET!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!