Connect with us

Beharangozó

Ellentétes utakon járva – 49ers@Titans

Két jó csapat küzd meg egymással csütörtökön: a 8-6-os 49ers látogat a 9-5-ös Titans otthonában. Nagyon jó meccs is lehet ebből, de nagyon ellentétes utakon jutottak idáig a csapatok és félő, hogy a rangadó helyett mészárlást látunk majd.

A Titans egy hatalmas pofonnal kezdte az idényt, a Cardinals brutálisan elverte Ryan Tannehilléket, de a következő kilenc fordulóban csak egy Jets elleni WTF vereség csúszott be, miközben sikerült elverni a Billst, a Chiefst, a Ramst és a Coltsot is. A védelem erőn felül teljesített, az offense Derrick Henry vezetésével szárnyalt (igaz, a Los Angelest már a klasszis futó nélkül győzték le).

8-2-es mérleggel csücsült a csapat az AFC élén, a hátralévő menetrendben pedig volt egy Jaguars és két Texans elleni meccs is – sokan már elkönyvelték az első kiemelést és a pihenőhetet is a csapatnak. Aztán Henry kiesése egyre inkább érezhetővé vált, AJ Brown is megsérült, a védelem lendülete elfogyott, így az elmúlt négy meccséből hármat elveszített a csapat (kikapott a Texanstól is) és csak a Jaguarst sikerült legyőzni.

Ezzel szemben a 49ers egy Lions és Eagles elleni győzelemmel kezdett, majd a következő hat meccséből ötöt elveszített és az az egy siker is a Bears ellen jött össze. A védelem szenvedett, Kyle Shanahan rendszere Jimmy Garoppolo és főleg George Kittle kisebb-nagyobb sérülései miatt romokban volt és sokan már azt pedzegették (köztük én is), hogy belefér-e egy újabb negatív szezon. Aztán Kittle visszatért, ami úgy kellett, mint egy falat kenyér és elsősorban ennek köszönhetően az elmúlt hat meccséből ötöt megnyert a Shanahan alakulat, amivel karnyújtásnyira került a biztos rájátszásrészvétel.

A helyzet tehát az, hogy van egy zseniálisan kezdő, majd a kulcsjátékosait sorra elveszítő, önmaga árnyékaként teljesítő Titans, aminek meg kellene állítania a mélyből feltörő, kiváló formában lévő 49erst. Nem lesz egyszerű, a fogadóirodáknál 3,5 pontos favorit a vendég csapat és én is erre tippelnék – de még mielőtt mindenki feltenné a házat a 49ersre, nézzük meg, mit kell tenni azért a bizonyos győzelemért, illetve hogyan inthet be a Titans a fogadóirodáknak.

A San Francisco esete az egyszerűbb – az elmúlt hetek alapján az is elég, ha nem csinálnak nagy hülyeséget és hagyják a Titansnek, hogy megverjék magukat. A Tennessee az elmúlt hetekben egy turnovergép, még a Texans ellen is képes volt annyi labdát elhagyni, hogy esélye se legyen a győzelemre. A 49ers védelme ráadásul még jó is, Nick Bosa simán képes akkora pusztításra, mint TJ Watt, és bár a fal belseje nem olyan erős, mint a Steelersé, de a linebackerek jobbak és jól fogja az egység a futást. Ez pedig alapvetően elég is lehet a Titans ellen, ami AJ Brown kiesése óta csak keresi önmagát a levegőben.

Ami Jimmy Garoppolóékat illeti: a támadófal kiváló az irányító előtt és nem látom, hogy Bud Dupree kaliberű játékosok sok bajt tudnának okozni a szélen. Jeffery Simmons a fal belsejében már okozhat gondokat, a Rams ellen a belső védőfal nyerte a meg a meccset, de a 49ers belső támadófala Mackkel és Tomlinsonnal elég jó, így nemcsak a futás működhet, de Garoppolónak is elég ideje lehet menedzselni az offense-t. Pláne úgy, hogy Kittle a visszatérése óta konkrétan a legjobb tight end a ligában a PFF értékelése alapján.

A 28 éves támadó mindent feljavított, amit csak lehetett: Travis Kelce-vel ellentétben nemcsak a passzjátékban elit (az elmúlt három meccsen 425 yardot és három TD-t jegyzett), de futáshoz és passzhoz is jól blokkol. Játéka komplexitását és teljességét nézve ő az új Rob Gronkowski, talán egyetlen skill játékosnak sincs annyi hozzáadott értéke a támadósorhoz, mint neki. Annyival lehet nehezebb dolga az eddigiekhez képest, hogy Kevin Byard és Amani Hooker személyében két magas szinten játszó safety fog besegíteni az amúgy borzalmas linebackersornak, a 140 yardos átlagot nem lesz annyira könnyű fenntartani.

A Titans részéről az első és legfontosabb, hogy végre ne szabotálják magukat a támadók. Ryan Tannehill az elmúlt négy meccsen csak két TD-t passzolt hat INT mellett, illetve volt öt fumble-je (örülhet, hogy csak egyet veszített el), és még a futóknak is volt négy fumble-je. Le kell végre hozni egy hiba nélküli meccset, mert amúgy Tannehill nem játszik rosszul, csak egyszerűen ennyi negatív játékkal nem lehet haladni. Már csak azért sem, mert D’Onta Foreman kifejezetten jól fut és a támadófal is jól blokkol, de hatalmas hátrányban ezt nem lehet erőltetni, ami a Titans esetében régen rossz.

A legnagyobb probléma az, hogy hiába van rendben a fal és a futójáték, a passzjáték borzalmas. Ennek oka, hogy Chester Rogers és Nick Westbrook-Ikhine még a Lionsbe vagy a Saintsbe se nagyon férne be, míg Julio Jones az idei év egyik legnagyobb bustja. A Falcons korábbi sztárja vagy sérült, vagy teljesen láthatatlan: nyolc meccsen lépett pályára és hatszor 50 yard alatt maradt. Nem tudja magát üresre játszani (nulla TD mellett már két INT-t szereztek róla), ha megtalálja a labda, akkor is elejti (10,7%-os drop mutatója van), karrierje során most először van kettő alatt a yard/megfutott útvonal aránya és egyáltalán nincs benne a nagy játék.

Ez minimum problémás egy olyan játékos esetében, akit azért hoztak el, hogy ne csak kiegészítse AJ Brownt, hanem vigye a hátán az offense-t. Erre pedig most nagy szükség lenne, mert a 49ers secondary egy óriási nagy Achilles-sarok, ahol a liga legrosszabb cornerei játszanak, és még a safety segítség is közepes maximum. Mindezt a 49ers egy masszív pass rush-sal védi ki, illetve azzal, hogy folyamatosan 10 perces drive-okat vezetnek, így nem igazán van lehetőség tesztelni Josh Normanéket. A hosszú drive-ok a Titanstől sem idegenek, de Henry nélkül ez nem igazán működik, és bár jó eséllyel sokat próbál majd futni a csapat, de hatékony csak akkor lesz, ha Julio Jonesék előre lépnek és működni fog a passzjáték.

Ami a védelmet illeti: Simmons és Autry (plusz a futás ellen tényleg jó Cunningham) akár meg is foghatja, vagy legalábbis limitálhatja a 49ers hagyományos futójátékát (Deebo Samuel egy másik kérdés), a szélen pedig Fultonék elég jók ahhoz, hogy nehéz helyzetbe hozzák Jimmy Garoppolót. Az igazi kérdés így leginkább az, hogy sikerül-e kordában tartani George Kittle-t, aki garantáltan fogja támadni a védelem közepén tátongó óriási lyukat. Itt óriási szerepük lesz a safetyknek és különösen Kevin Byardnak, idén All-Pro szinten játszik minden téren. Leegyszerűsítve az egészet akár azt is mondhatjuk, hogy a Byard-Kittle párharc döntheti majd el a találkozót, mert rajta kívül nem nagyon van olyan játékos a védelemben, aki kiveheti Kittle-t a játékból.

Összegezve: amennyiben a Titans hiba nélkül játszik és Julio Jones végre elkezd a nevének megfelelően teljesíteni, illetve Mike Vrabel kitalál valamit George Kittle limitálására, úgy lehet egy szoros és izgalmas meccsünk. Amennyiben folytatja a turnovergyártást a Tennessee, úgy mindegy, ki mit csinál, ez egy 15-20 pontos kiütés lesz – a Steelersszel ellentétben a 49ers le tudja zárni a találkozókat.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!