Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #16

Három hét maradt az alapszakaszból, és egyre kiélezettebb a küzdelem a rájátszáshelyekért. A karácsonyi bejgli mellé pedig ismét extra nap lehet focit nézni, ugyanis ezen a héten szombaton két meccset rendez a liga.

Szombat

Cleveland Browns @ Green Bay Packers

Bár a rájátszásba bejutott már a hazai gárda, az első kiemelésért gyűjteni kell még a győzelmeket. Aggasztó lehet, hogy a szezon közepén meglepetésre jól teljesítő védelem a Seattle nullázása óta 4 meccse sorozatban mindig 28 pontot enged legalább. A támadósor persze nagyrészt tudta ezt kompenzálni, de elég egy kisebb megingás, amivel a visszaeső védelem és a liga legrosszabb special teamje fontos győzelmeket vehet el a csapattól. Hazai pályán veretlen még a Packers, bár Matt LaFleur regnálása óta egyszer sem tudták lehúzni a rolót az alapszakaszban a tundrán: mindkét évben 7-1-es mérleggel végeztek a Lambeau-n (a Brownson kívül egyébként még a Vikings látogat Wisconsinba az idei szezonban).

A vendég Browns élet-halál harcot vív a rájátszásért. Hiába állnak 7-7-tel, ami az NFC északi csoportjában akár 2. helyet is érne, a liga legerősebb csoportjában csak az utolsó pozícióra elég. A Covid-parából vélhetően több kulcsjátékos is vissza tud térni, köztük Baker Mayfield is, de a sérülése óta gyengén teljesítő irányítótól hibamentes játék kellene, hogy legyőzzék a Green Bayt. Fontos lenne a Browns számára, hogy már az első drive-ból előnyt tudjanak szerezni és ezt őrizgethetnék az erős futójátékukkal. A Cleveland a liga egyik legjobban futó csapata, amelynek van keresnivalója a Packers gyengécske futás elleni védelmével szemben. Összességében is elmondható, hogy a Brownsnak a line of scrimmage dominálásán keresztül kell keresnie a győzelmi esélyeket. A Packersnél továbbra is négy csere támadófalember fog játszani, akik ellen a Garrett – Clowney duó könnyen nyerheti a csatát.

Indianapolis Colts @ Arizona Cardinals

A másik szombati meccsen is kijelenthető, hogy az egyik csapat komoly előnyre tehet szert a falak csatájában. A Colts gyakorlatilag bárki jött szembe, letolta a torkán a labdát az elmúlt bő két hónapban. Jonathan Taylor vállai pedig a jelek szerint elbírják, ha neki kell cipelnie a csapatot, ráadásul erre most még nagyobb szükség lehet, hiszen a teljes kezdő belső támadófala kihagyja a mérkőzést. Emellett a Cardinals védelme komoly zuhanórepülésben van JJ Watt kiesése óta. Vele EPA alapon passz ellen a 3., futás ellen pedig a 9. legjobb volt a csapat. Nélküle ezek a számok a 23. és a 17. helyre estek vissza. Watt kiesése óta 3-4 a csapat mérlege a remek 7-0-s szezon kezdés után, ráadásul egy rendkívül lesújtó Lions elleni vereségből kellene valahogy talpra álljon az arizonai csapat.

Míg a Cardinals lejtmenetben van, a Colts most kapott igazán erőre. 8-3-as szériájuk van október óta, a múlt héten pedig az AFC első kiemelt csapata ellen is nyerni tudtak. Külön érdekes lesz a Taylor – Conner különpárharc. Ketten együtt egészen elképesztő 35 touchdownt szereztek a szezonban, de Taylor vezet hárommal a Cardinals meglepetés embere előtt. A jelenlegi formák alapján a Colts tűnik esélyesebbnek (bár a fogadóirodáknál a hazai csapat 1 pontos favorit), amit a tippek is jól mutatnak, de egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a Cardinals ezen a meccsen találna vissza a győztes útra, így Chester hero tippje kifejezetten értékes is lehet.

Vasárnap 19 órás sáv

Buffalo Bills @ New England Patriots

Előrehozott csoportdöntő az AFC keleti divíziójában. Egy dologra volt jó a két csapat három héttel ezelőtti összecsapása, hogy elfelejtsük és semmit, de semmit se alapozzunk az ott látottakra. Még egyszer nem lesz ekkora tényező az időjárás a párharcban. Az látszódott, hogy a Patriots előnyben van, ha csúnya meccset kell játszani, de a Billsnek általánosabb körülmények között határozottan javulnak az esélyei. A Buffalo múlt héten ismét ráébredt, hogy azért oda lehet adni időnként a labdát a futók kezébe is és ezzel kicsit kevésbé lesz kiszámítható a játékuk. Persze a Patriots védelme teljesen más szinten van, mint a Panthersé, de most is fontos volna közeledni az egészséges passz/futás arányhoz.

Mindkét gárda a liga élmezőnyében van passz elleni védelmet tekintve, de ha van meccs, ahol nem kéne kijöjjön Tre’ White hiánya, az a Patriots elleni. Mac Jones labdáinak kicsivel több mint 10%-a megy csak a pálya szélére legalább 10 yard mélységre. A középső zónákban pedig a Milano, Hyde, Poyer hármas képes lehet lefedni Jones elől a szabad zónákat. A túloldalon bár muszáj lesz időnként futni is, a fő kérdés persze, hogy az Allen vezette pass offense hogyan boldogul. Stefon Diggst meg kell próbálni minél többször leválasztani JC Jacksonról és a jóval gyengébben játszó Mills őrizetét keresni, de ez Cole Beasley és Gabriel Davis hiányában egy fokkal nehezebb lesz. Nagyon jó kis meccsre van kilátás, a forduló talán legjobban várt mérkőzése lesz ez.

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals

A 19 órás sáv másik kiemelkedő találkozója. A tét akárcsak a másik meccsen a csoportelsőség. A Bengals óriási szezont fut, de az érzés továbbra is az, hogy ez inkább a játékosok kvalitásainak köszönhető, mintsem az edzői gárdának. Az oldalvonal melletti csatát egyértelműen a Ravens nyeri, amely egyetlen jó játékra volt attól, hogy elverje a Packerst Tyler Huntley irányításával. Mondhatjuk, hogy egyszer volt Budán kutyavásár, szóval alapvetően jó lett volna, ha Lamar Jackson bokája rendbe jön és tudta volna vállalni a játékot, de Huntley mindenesetre biztató volt. Most is ő fog kezdeni és a mobilitására szüksége lesz, mert a Bengals pass rush meglepetésre remekül működik. Az elmozgások mellett érdekesek lehetnek az irányító futások, amivel sebezhető a hazaiak védelme.

A túloldalon a Ravens secondaryben nem várható sajnos sok javulás. A sérülésekkel tizedelt corner sor ellen óriási előnye lesz a Bengals telített elkapósorának. Az újonc Chase rövid karrierje legjobb meccsét játszotta a Ravens ellen a 7. héten. 200 yard fölé jutott, azonban az elmúlt hetekben visszaesett a teljesítménye. Az azóta eltelt hét mérkőzésen kis híján alig több yardot szerzett mint azon az egy meccsen. Ha ismét működni fog ez a kapcsolat, akkor veszélyben lehet a Ravens és most nem tehetik meg azt, amit Davante Adams ellen, hogy kettőzik a játékok nagy részében, mert akkor Burrow nem lesz rest Higginsszel és Boyddal szétszedni a védelmet. A tippem azért került a Ravensre, mert nem tudom elhinni, hogy egy Zach Taylor vezette csapat oda-vissza képes legyen elverni Mike Tomlint és John Harbaugh-t is. Ha játékerőben jelenleg előnyben is van a Cincinnati, az erősebb edzői gárda mellé teszem le a voksom.

Los Angeles Rams @ Minnesota Vikings

Egy újabb izgalmas meccs, ahol mindkét fél számára komoly téttel bír az összecsapás és mindketten pozitív lendülettel érkezhetnek meg erre a találkozóra. A Rams három, a Vikings két meccset nyert egymás után, ezzel újjáéledtek a csoportgyőzelem, illetve a rájátszás reményeik. Az esélyes a Rams, de Stafford mérlege 8-13-1 karrierje során a Vikings ellen, persze ez a statisztika még a detroiti időkből származik. Úgy tűnik lassan kiheveri a csapat, hogy Robert Woodsot lecserélték Odell Beckham Jr.-ra, aki kezd otthonosan mozogni a támadósorban és talán elfogadja, hogy nem ő a csapat első számú sztárja. Cooper Kuppra meg lassan elfogynak a jelzők. Ha az eddig 116 yardos átlagát tartani tudja a maradék 3 fordulóra, akkor megdönti Calvin Johnson egy szezonban elért elkapott yard rekordját, amire egyre nagyobb esélye van, lévén az utolsó 9 meccsből mindössze kettőn nem sikerült ezt a számot elérni (de azokon is 90 fölött hozott). Rajta kívül a Jaylen Ramsey – Justin Jefferson összecsapás az, ami miatt mindenképp érdekes lesz ez a találkozó.

Tampa Bay Buccaneers @ Carolina Panthers

Az első teljesen egyoldalú összecsapás a vasárnapi kínálatból. Igazi csemege lesz az elmúlt két év kezdő New England irányítóját látni egymás ellen játszani, bár a hírek szerint Newton mellett a visszatérő Darnold is kapni fog lehetőséget a találkozón. Azt azonban tényleg érdekes lesz figyelni, hogy mit fog kezdeni Brady a nemcsak megfogyatkozott, hanem konkrétan kiürült skill sora nélkül. A múlt heti nullázás persze óriási pofon volt, inkább tudom be azt a remek Saints védelemnek. A Panthers egysége korántsem ilyen domináns és Ronald Jones, Tyler Johnson, valamint természetesen Gronkowski is elég lesz hozzá, hogy ezt a meccset simán húzza be a Tampa Bay.

New York Giants @ Philadelphia Eagles

Az Eagles remek szériában van és 4-1-es mérleget tud felmutatni az elmúlt 5 meccsen. A kivétel azonban épp a Giants elleni első találkozó volt, bár hasonlóan tartom elképzelhetetlennek, hogy a Giants oda-vissza tudja verni a Phillyt mint azt, hogy a Bucs kétszer kapjon ki zsinórban csoporton belül. Az Eagles futójátéka a 3. legjobb EPA alapon, és most kifejezetten sikeres szériában is vannak: az elmúlt 7 meccsen 1501 yardot erőszakoltak rá az ellenfeleikre, míg ők csak 554-et kaptak. Ezt a sorozatot kéne megszakítania a Giants 28. futás elleni védelmének. Nem túl jó előjelek. Jalen Hurts 100%-osan tudott visszatérni a sérüléséből és csukott szemmel is le kell győzze a Mike Glennon és/vagy Jake Fromm vezette Giantset.

Los Angeles Chargers @ Houston Texans

Folytatjuk a sima találkozók sorát. A Chargers elvesztette a Chiefs elleni visszavágót, így valószínűleg bukták a csoportot és az első kiemelést is. Azonban szomorkodni nincs idő. Egy vereséggel már nem lenne playoff helyen a gárda, így nincs itt az ideje egy újabb botlásnak. Két nehezebb csoportmeccs előtt a Texanst könnyedén kellene legyőzniük. Ráadásul nem csak Herbertre lehet támaszkodni. A Texans védelme 145 yardot átlagol idén a földön (legrosszabb a ligában), így Austin Ekeler és Justin Jackson révén is lesz keresnivalója a vendégeknek. A Texans múlt heti győzelmével vélhetően kilőtte az utolsó puskaporát is az idei szezonra, hiszen a maradék meccseiken mind playoff csapatokkal találkoznak.

Detroit Lions @ Atlanta Falcons

A múlt héten a Lions lejátszotta a Super Bowlját. Elverték az NFC akkori első csapatát, így pedig nyugodtan hátra lehet dőlni. Jared Goff pozitív Covid tesztje miatt Tim Boyle fog irányítani és ha hozzáveszem még, hogy a Lions nem nyert idegenbeli meccset tavaly december 6. óta, akkor nem sok esélyt adok most sem a vendég győzelemre. A Falcons lassan kezd kiegyensúlyozott csapat lenni. A nála jobbaktól kikap, a rosszabbakat elveri, a hasonló szinten lévőkkel pedig szoros meccset játszik. Ez a Lions a legjobb játékosaik és kezdő irányítójuk nélkül mindenképp rosszabb csapat náluk. Matt Ryan a 9. hét óta nem passzolt 2 touchdownt egyetlen mérkőzésen sem, sőt 3-5 az INT/TD mutatója, aminek javítására jó esély lesz.

Jacksonville Jaguars @ New York Jets

Igazi rangadó. A szó rossz értelmében ugyan, de rangadó. A jövő évi draft 1/1 és 1/4-es pick birtokosai és az idei draft 1/1-es és 1/2-es irányítói feszülnek majd egymásnak New Yorkban. Urban Meyer kirúgása egyelőre nem hozta meg a várt morális javulást és azt sem állítom, hogy ez nem fog bekövetkezni, de a Jets egy összetettebb, felkészítettebb csapat, még ha a kereteket nézve gyengébbnek is ítélném. Trevor Lawrence-ről milliószor el lett már mondva, hogy nagyon nehéz helyzetben van Jacksonville-ben, azonban azt nem engedheti meg magának egy korszakos tehetség, hogy az elmúlt 7 meccsén mindössze 1, azaz egy darab touchdown passza legyen. Az ellenfél most a liga 32. passz elleni védelme lesz EPA alapon, így ha most is rosszul fog kinézni az 1/1-es irányító, nagy bajok vannak. Nem mintha a túloldalon Wilson esetében olyan jó lenne a helyzet. Hasonlóan gyengén játszik a Jets kiválasztottja is és Elijah Moore valamint Corey Davis elvesztésével csak még rosszabb lett a helyzet. Rossz, de szoros meccsre van kilátás, ahol igazából ha nem tér vissza a Jets oldalán a rengeteg megfertőződött játékosból pár, akkor valóban megfontolandó egy vendég győzelemre fogadni.

Vasárnap 22 órás sáv

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs

A vészharangok kongatása abbamaradt, a Chiefs elkezdte nem eladogatni a labdáit, ellenben a védelmük is szerez időnként és már nem úgy néznek ki, mint a liga legrosszabb egysége. Több nem is kellett és a Chiefs hét meccset nyert zsinórban és vissza is ült oda, ahova év elején tippeltük őket, az AFC élére. A túloldalon tovább folytatódik Roethlisberger búcsúturnéja és a Steelers továbbra is versenyben van észak trónjáért. Alapvetően sima hazai győzelmet mondtam volna, de a Covid ebbe a meccsbe is beleszólt. A Chiefs oldalán rengeteg pozitív eset van, köztük az offense két legfontosabb célpontja, Travis Kelce és Tyreek Hill. A hiányukban talán érdemes lenne a futójáték felé fordulni, különösen mert az egység támadófala nem blokkol rosszul hozzá és a Pittsburgh védelme ellen 143 futott yardot átlagolnak az ellenfelek. Kérdés ha Mahomes az irányítód, mennyire veszed ki a kezéből a labdát még akkor is, ha nem igen maradt kinek passzolni. A túloldalon a Steelers fegyverarzenálja egy gyenge védelem ellen képes lesz termelni a yardokat, a javuló Chiefs védelem ugyanis nem azt jelenti, hogy jó az egység. A sok hiányzó miatt nem lehetetlen a Steelers győzelme, de történjen bármi, hazai pályán egy jó formába lendült Mahomes ellen tippelni nagy rizikó.

Denver Broncos @ Las Vegas Raiders

Sokáig bírta a kulcsemberek körüli botrányokat a Raiders, de Henry Ruggs kiválása végleg betette nekik a kaput. A bye weekjük óta a múlt heti Browns B csapatot tudták csak elverni és hálaadáskor mai napig érthetetlen módon a Cowboyst. Nincsenek meg a nagy játékok a Raiders oldaláról és Derek Carr játéka is erősen visszaesett. Egy ilyen kiismerhető támadósor ellen a még mindig jól teljesítő Broncos defense jó esélyekkel indul, de vajon képesek lesznek-e hozni a meccset, ha az offense helyett is nekik kell helytállni? Bridgewater sérülése ugyanis nem jött rendbe, így Drew Lock fog kezdeni a Broncosban. Teddy hozott egy jó minőségű game manager szintet, amire nem biztos, hogy képes lesz Lock is. Sok futásra és egy alacsony színvonalú meccsre van kilátás, de az ilyen találkozókon a jobb védelmek szoktak nyerni.

Chicago Bears @ Seattle Seahawks

Szomorú, de a meccs tétje, hogy melyik gárda lesz az NFC harmadik leggyengébb csapata, a vesztes ugyanis jó eséllyel a Lions – Giants kettőst előzi meg majd csak év végén. Külön érdekes, hogy a Bears pont a Giantsszel, a Seahawks meg a Lionsszel játszik majd jövő héten. Mindkét csapatban lesz pár visszatérő a Covid-listáról, de a győztes kilétét az dönti majd el, hogy melyik irányító hogyan játszik. Wilson továbbra is árnyéka önmagának, ha beesnek a nagy játékok, akkor jön pár pont, egyébként nagyon szenved az egység. A futójáték időnként jól festett a Seattle-nél az utóbbi meccseken, és Akiem Hicks kiesésével megint visszaeshet a Bears futás elleni védelme (és pass rusha). A túloldalon Fields nem tudja vállalni a játékot, így Nick Folesnak kell beugrania, és ha esetleg a Super Bowl-játékát vagy ahhoz közelit tudna hozni, akkor jó esélye van a Bearsnek – persze a házat erre ne tegyük fel.

Sunday Night Football

Washington Football Team @ Dallas Cowboys

Tegye fel a kezét, aki érti miért maradt ez a találkozó vasárnap esti meccs. Valószínűleg ugyan azok jelentkeznek, akik a Green Bay – Chicagót is értették. Két hete a Dallas a fővárosban tudta legyűrni a Football Teamet, amire most is nagy esélyük van. A Washington a legjobb játékosai nélkül kényszerült kiállni az Eagles ellen, de az ottani hiányzók egy része már visszatérhet, köztük a legfontosabb ember, Taylor Heinicke is. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a sok sérülttel tarkított washingtoni védelem fel tudja tartani ezt a sokfejű offense-et. A túloldalon az év védője díjra is esélyes Parsonstól várható pár nagy játék a box körül, a pálya mélyén pedig a Terry McLaurin vs. Trevon Diggs összecsapásra lesz érdemes figyelni.

Monday Night Football

Miami Dolphins @ New Orleans Saints

Nincs könnyű helyzetben az ember a tipp szempontjából. Ugyanis mind Taysom Hill, mind Trevor Siemian pozitív tesztet produkált, így az idénybeli negyedik kezdő irányítójával kell pályára lépjen a Saints. Az idei 4. körös Ian Book bemutatkozása azoknak izgalmas lehet, akik nem követték annyira az egyetemi bajnokságot, azonban akik igen, azok pontosan tudják, hogy a tavalyi top4-ig jutó Notre Dame inkább Book ellenére ért el ilyen sikereket, mintsem miatta. Az azonban biztos, hogy a Hill féle gameplanen nem kell sokat változtatnia Sean Paytonnak, Book ugyan szereti a közelében lévő csapattársait bevonni a játékba és bár nem túl atletikus, előszeretettel fut. A Hill féle direkt futások, read optionök és Kamara erőltetése tökéletesen illik Book profiljába is. Ugyanakkor hiába zseni Sean Payton, mindig egyszerűen ő sem tud ehető dolgot tálalni hozzávalók nélkül. Brian Flores meg fogja tudni zavarni Bookot a változatos védelmi felállásokkal és extra blitzelőkkel, amikből a labdára mindig veszélyes Dolphins védelem profitálhat.

A túloldalon tovább folytatódhat a sikertörténet. 1-7-ről itt az esély, hogy pozitívba fordítsa a Dolphins a mérlegét és kapaszkodjon a wild card helyre. Tua Tagovailoától nem kell többet kérni, csak hogy többet tudjon tenni a Saints védelme ellen mint Tom Brady. A Saints múlt héten sokkalta a világot és Cameron Jordan vezérletével nullázni tudta a regnáló bajnokot. Bár Dennis Allen védelmi koordinátor a liga egyik legjobbja, kétlem hogy kétszer egymás után képes lenne ez a New Orleans-i egység 110%-ot nyújtani. Gondolhatnánk, hogy a pass rush most is sikeres lesz, hiszen a Dolphins fala emberanyagban nem erősödött év közben, a teljesítményük egyértelműen javult. A Next Gen Stats blokkolási hatékonysága szerint a 10. hétig az egység a 32. volt a ligában, azonban a 11. hét óta a 2. legjobb ez az egység. Ez az időpont egybeesik Tua sérülésből való visszatérésével is. Ennyire persze nem gondolom jónak az egységet, de a játékhívás és Tua stílusa segíti a munkájukat. Tuanál csak Roethlisberger és Brady engedi el csak gyorsabban a passzokat, így pedig nem lesz ideje odaérni a Saints védőknek.

Szerkesztőségi tippverseny állása

Múlt héten:

  1. kronikk 14-2
  2. alatriste 12-4
  3. löfli 12-4
  4. chester 11-5
  5. katonadani 11-5
  6. leonidasz 11-5
  7. renningan 11-5
  8. balentin 10-6
  9. Höri 10-6
  10. Támogatók 10-6
  11. jarred 9-7

Straight up:

  1. Höri 144-80
  2. chester 143-81
  3. kronikk 143-81
  4. leonidasz 143-81
  5. Támogatók 141-83
  6. renningan 140-84
  7. katonadani 139-85
  8. alatriste 138-86
  9. löfli 135-89
  10. balentin 129-95
  11. jarred 128-96

Oddsokkal kiigazított:

  1. chester 228,14
  2. kronikk 223,23
  3. Höri 220,61
  4. leonidasz 219,74
  5. alatriste 219,45
  6. Támogatók 208,28
  7. renningan 207,57
  8. katonadani 205,19
  9. jarred 202,48
  10. löfli 200,36
  11. balentin 191,41

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!