Connect with us

Draft

Ilyen lesz az idei draft class – Offense

Legtöbb helyen azt lehet hallani, hogy az idei class nem lesz igazán jó, főleg nem top tehetségekben. Ez bizonyos posztokon igaz is, de vannak erősségei ennek a kicsit gyengébb osztálynak is. Ha máshol nem, legalább mélységben. Nézzük mire számíthatunk a támadóknál.

Irányítók

Talán azért is kétes a class megítélése, mert az irányítók rengeteget nyomnak a latba és régen volt olyan, hogy nem igazán láttunk kimagasló tehetséget a egyetemről kikerülő QB-k közül. Ezúttal senkire sem lehet elsütni sem azt, hogy korszakos tehetség, sem pedig azt, hogy historikus egyetemi szezonon van túl, de még a biztos NFL kezdő kalibert sem.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ellenben van több olyan játékos, akiben van potenciál, csiszolatlan, de megfelelő fizikai és atletikus tulajdonságokkal rendelkezik, akit jó edzői munkával el lehet képzelni egy franchise élén. Többségében vannak a kor vívmányainak megfelelően a dual threat fegyverek, a class tetejéről Kenny Pickett és Carson Strong kivételével mindenki bemutatta, hogy képes a lábait használni, mi több, kimondottan veszélyes. Kétségtelenül jó dolog, hogy képesek meghosszabbítani a játékot, ugyanakkor mindegyikükről elmondható, hogy talán kicsit korán hagy fel a passzjáték lehetőségével és köti fel a nyúlcipőt, ami viszont fejlesztésre vár.

 

Ezen kívül van két kimondottan ágyúkarú irányító is, Sam Howell és Carson Strong személyében, akik 40-50 yardos bombákkal is tudnak riogatni. Ez pedig vonzó lehet olyan edzőknek, akik szeretik kinyitni a playbook vertikális részét, de jó leszögezni, hogy a szimpla karerőn túl vannak hibáik. A legnagyobb probléma a classzal, hogy fejben nem tűnnek elég érettnek, NFL késznek. Lassú az olvasás, nem mennek végig az elkapóikon és mellé egynéhányuk még pontatlan is. Rémisztően hangzik, de sajnos egyelőre nehéz azt mondani, hogy bárki készen áll az NFL-re. Szerencsére legtöbb tulajdonságukban fejleszthetőek és mivel idén nem a bottom 5 csapatokhoz kerülnek (várhatóan), így nincs kizárva, hogy jó személyzettel és hozzáértő edzőkkel gyorsan fejlődnek majd.

 

Top 5 irányító

  1. Matt Corral
  2. Kenny Pickett
  3. Desmond Ridder
  4. Sam Howell
  5. Malik Willis

Futók

A futó poszt megítélése az elmúlt években még a korábbiakhoz képest is jelentősen romlott. A magasan húzott és kiemelkedőnek tartott running backek többsége nem mutat igazi tartósságot és nem igazán tudta felemelni csapatát (Barkley, McCaffrey, stb), de rajtuk kívül sem igazán tudunk olyan első körös futót mutatni, akire tisztán azt tudjuk mondani, hogy megérte az árát.

Az idei class ráadásul eleve nem kecsegtet elsőkörös tehetséggel, így valószínűleg az első napon nem hallhatjuk senki nevét. A legnagyobb probléma, hogy teljesen komplett játékos nincs a classban, aki a futójáték mellett elkapásokban is jó, a passzblokkolásról már nem is beszélve. Mi több, a class tetején van pár olyan futó, aki már az egyetem alatt nagy terhelést kapott, így a korábban emlegetett tartósság kérdése nálam igencsak kardinális.

 

Ha ez nem lenne elég, akkor meg kell még azt is említeni, hogy a legtöbb magasan jegyzett futó még kisebb termetűnek is mondható és bár a munkabírásukat és harcosságukat egyáltalán nem érheti kritika, az NFL egy egészen más kávéház.

 

Top 5 futó

  1. Breece Hall
  2. Kenneth Walker III
  3. Zach Charbonnet
  4. Isaiah Spiller
  5. Kyren Williams

Elkapók

Az első igazán ütős csoport az elkapóké, ahol messze nincs olyan tehetség, mint például tavaly Chase, de prospectként talán a Devonta Smith, Jaylen Waddle kettőstől is elmaradnak. Ellenben nagyon mély a class és sok az NFL kezdő kaliber.

Általánosságban elmondható a class tetejéről, hogy inkább kisebb termetű, vékonyabb dongájú elkapóké a terep (kivétel Drake London), akiknek gyorsan pörög a lába és sebesen váltanak irányt. Van köztük több nagyon technikás, jó útvonalfutó (Chris Olave, Garrett Wilson, John Metchie) van köztük hihetetlen sebességű játékos (Jameson Williams) és olyan is, aki amolyan playmaker meghatározással a legjobban belőhető (Treylon Burks).

 

Amiben gyenge a class, az a termetükből adódóan az 50/50-es labdák (kivétel Drake London), illetve Jameson Williamsen kívül nem is a legnagyobb végsebességűek.

 

Top 5 elkapó

  1. Jameson Williams
  2. Drake London
  3. Chris Olave
  4. Garrett Wilson
  5. Jahan Dotson

Tight endek

A tight end class ritkán izgalmas, kivéve ha egy Pitts szintű tehetség van köztük, ami 30 évente történik meg, de ezúttal nincs back to back ilyen év. Sőt első ránézésre ez a class talán az elmúlt 5 év leggyengébb felhozatalával bír.

 

Pont az hiányzik belőle, ami a modern érában nagyon vonzó a csapatoknak, egy olyan TE, aki jól blokkol, de elkapásokban is bőven kiveszi a részét. Azok a tight endek, akik in line jók és viszonylagosan jól blokkolnak, azok rémesen lassúak és fakezűek, azok a tight endek, akik viszonylag sokat voltak bevonva a passzjátékba pedig használhatatlanok blokkolásban, ráadásul nem is technikás útvonalfutók, hogy a profik szintjén is brillírozzanak.

Top 5 tight end

  1. Jalen Wydermyer
  2. Trey McBridge
  3. Cade Otton
  4. Jeremy Ruckert
  5. Isaiah Likely

Offensive tackle-ök

Talán a szélső támadófalemberek csoportja az, ami a leginkább tetszetős offense fronton. Egyrészt elég mély a class, van több elég tapasztalt játékos, aki első kört érhet, de top talentből is van 1-2 a felhozatalban. Evan Neal az ország legjobb egyetemén fejlesztette tökéletesre technikáját, Charles Cross sokkal nyersebb, de elképesztő potenciállal bír, míg Ekwonu kettőjük közt valahol, hatalmas nyers erővel. Mind a három játékos magasan jegyzett tehetség és érdemes tőkét fektetni belőjük.

 

Ez azonban nem a vége, rajtuk kívül is van még 3-4 első körös osztályzattal rendelkező játékos, akikben az a közös, hogy több helyen megfordultak a támadófalban, a szélen kívül akár guardként is kezdhetnek, és van még tér a fejlődésükre.

Top 5 Offensive tackle

  1. Evan Neal
  2. Charles Cross
  3. Ikem Ekwonu
  4. Trevor Penning
  5. Jaxson Kirkland

Belső támadófalemberek

Itt már jóval több a kérdőjel. No nem a kategória tetején, mert ott az a Tyler Linderbaum áll, aki nem csak a belső támadófalemberek között emelkedik ki, de posztfüggetlenül top10 játékos. Iowa képzésnek megfelelően kiváló technikával rendelkezik, a blokkolási sémákat jól ismeri és kellően dinamikus is. Kicsit talán lehetne nagyobb termetű, de így is az egyik, ha nem a legjobb center prospect az elmúlt öt évből.

 

Utána már jóval szürkébb a class. Centertehetség kanyarban sincs, guardok között pedig elég vegyes a kép. Szinte mindenki inkonzisztens volt az idei évben, főleg passzblokkolásban bizonytalanabb az osztály, de semmiképpen nincs biztos pont. Megkockáztatom, hogy a tackle-ként kezelt játékosok egy része jobb lehet guardban a profik között, mint a már eleve guardként elkönyvelt jelöltek.

Top 5 belső támadófalember

  1. Tyler Linderbaum
  2. Kenyon Green
  3. Darian Kinnard
  4. Sean Rhyan
  5. Zion Johnson

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!