Connect with us

Fantasy

Ilyen volt az FK! FIRST Fantasy Liga alapszakasza

Kezdődik az FK! First Fantasy Liga rájátszása, úgyhogy 08sm01 nevű játékosunk és egyben támogatónk a drafthoz hasonlóan most is összegyűjtött néhány érdekességet az alapszakaszról.

Senki nem zárta sikerélmény nélkül a szezont, minden csapatnak legalább egy győzelme lett, míg 7 csapatnak a 12 győzelem is összejött. Meglepő, de a 7 csapat 4 ligából jött össze, a 3/j-ben három csapat, míg a 3/f-ben kettő tudta elérni ezt a remek teljesítményt.

A legtöbb pontot (és ezzel együtt 3 db 6-os FIRST sörcsomagot) Will Run for Beer szerezte 2 806,14 ponttal, a legkevesebbet pedig FearTheJags 1 659,98 ponttal.

A legszorosabb küzdelem a playoffért a 3/m ligában volt, ahol Natural Born Kickers szerezte meg a 6. helyet Isahawks előtt. Mindkét csapat 7 győzelmet szerzett, a szerzett pontok alapján pedig mindössze 5,7 pont döntött.

Az oldal olvasása során lehet, hogy néhányunkban felmerült, hogy biztos jobban értünk az amerikai focihoz a szerkesztőknél és ez a fantasy liga egy jó alkalomnak ígérkezett arra, hogy ezt bárki bizonyíthassa. Sajnos el kell, hogy keserítsek mindenkit, a szerkesztők (Dani, Józsi, alatriste és kronikk) egyelőre még jobbak nálunk, a csapataik átlagosan 73 ponttal többet szereztek az alapszakaszban mint az olvasók (2 455 v 2 382)

A szerkesztők közötti különversenyt – ha volt – alatriste nyerte, a legtöbb csapatot menedzselő Józsié lett a legrosszabb teljesítmény, de még így is jobb volt egy átlagos FK! olvasó csapatánál. 20-ból 9 szerkesztői csapat jutott be egyébként a playoffba.

Legalább egy szerkesztőnél 298-an voltak jobbak, ha valaki részletesebben szeretné látni, hogy pontosan hány szerkesztőt is előzött volna meg az idei szezonban, akkor az alábbi táblázatot tudja böngészni.

Ha a szerkesztők után ránézünk az egyes ligák eredményeire, akkor talán élhetünk azzal a közhellyel, hogy kijött az osztálykülönbség a csapatok között. Bár nagy különbség nem alakult ki, de az 1. osztály csapatai hozták a legtöbb pontot, míg a 3. osztály csapatai visszafogottabb teljesítményt nyújtottak. Következő szezonban lehet javítani.

Egy sikertelen alapszakasz során sokan szokták arra fogni a gyengébb teljesítményt, hogy hátulról draftolva nem lehet sikeresen szerepelni. Aki így gondolkodott eddig, azt sajnos el kell keserítsem, nem igazán van semmilyen korreláció a draftpozíció és a szerzett pontok között. A 2021-es alapszakaszban a 6., 11. és 16. helyen választók szerezték a legtöbb pontot. Érdekes módon azonban ez győzelmekben nem feltétlenül mutatkozott meg, főleg az utolsó pick birtokosai voltak szerencsétlenek a szerzett pontokhoz képest.

Ha megnézzük a csapatokra lebontott teljesítményt akkor először is láthatjuk, hogy nem meglepő módon a több szerzett pont több győzelmet jelentett. Van viszont néhány csapat, akik idén különösen szerencsésnek/szerencsétlennek vallhatják magukat.

A pozitív oldalon található a 3/k ligából a Békéscsaba Thrashers csapata, amely a legkevesebb szerzett ponttal playoffba jutó franchise díját már most hazaviheti. (2 212 pont, 9 győzelem) A másik véglet a 2/b ligában szereplő Budapest Huns, amely 2 644 pont mellett 6 győzelmet tudott összekaparni és így a fantasy playoffról is lemaradt.

Ezen kívül 5 csapatnak sikerült 7 győzelemmel rájátszásba jutni, miközben 17 csapatnak ehhez 8 győzelem se volt elég.

De melyik játékosokkal lehetett az idei szezonban kimagasló teljesítményt elérni? Időhiány miatt csak a támadókat vizsgáltam, de ha valakit érdekel a defense játékosokra is megvan az összes adat.

QB – A top irányítók között az FK!-s átlag draft pozícióhoz képest nem volt igazán kiugró teljesítmény, de a Wilson és Tannehill tulajok nem biztos, hogy most is örülnek a korai választásnak. A 10+ körben kiválasztott játékosok közül Derek Carr és Big Ben nyújtott fantasy szempontból vállalható teljesítményt, nem sokkal maradtak el a top irányítóktól, így a korai pickeket lehetett a skill pozíciós játékosokra fordítani. Ennek a stratégiának a sikerét bizonyítja, hogy a Steelers irányítóját draftolók 60%-a, a Carr-t draftolók fele jutott be a rájátszásba (ez a két legjobb arány a QB-k között).

RB – Az idei fantasy szezon nagy nyertesei a Jonathan Taylor tulajok. Az első körökben kiválasztott futók közül messze ő nyújtotta a legjobb teljesítményt és a tulajdonosainak a 70%-át be is juttatta a playoffba. A hátsóbb körökben Fournette (és az utóbbi hetek fellángolása után Conner) szerezhetett örömet azoknak a fantasy managereknek, akik esetleg az első körökben lemaradtak a legjobb futókról (mint pl. én…). A 10. kör után választott futók fantasy szempontból gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak, így ebben az évben is döntő faktor volt a jó kezdő RB kiválasztása a draft elején.

WR – Döntő faktor lehet egy RB, kivéve akkor, ha valaki kihúzta Cooper Kuppot, aki idén a legtöbb fantasy pontot gyűjtötte be az első 14. héten, egymaga megnyerve így az alapszakaszt számos csapatnak. 5 alapszakasz győztes csapatban is szerepelt és a tulajdonosainak a 80%-a bejutott a rájátszásba, ami a legjobb arány az összes pozíciót és játékost figyelembe véve. A többiek nagyjából a draftpozíciójuk alapján várt teljesítményt hozták, talán Renfrow-val lehetett még nagyot nyerni, aki kvázi utolsó körös választottként hozott a csapatoknak első körben kiválasztott WR-ekkel összehasonlítható számokat.

TE – Tight end poszton is igazolódni látszik, hogy valaki vagy kihúzza az elején a legjobb játékost (ez idén Mark Andrews, de a biztos pickek, mint Kittle vagy Kelce is jó teljesítettek) vagy nagy szerencséje van és a hátsó körökben sikerül kifognia azt a random generátor által kidobott TE-t, akinek összejön egy kiemelkedő szezon (Knox, Schultz). Átmenet a kettő között gyakorlatilag nincs, szerintem ez a poszt volt idén is a legkiszámíthatatlanabb fantasy szempontból. Érdekesség, hogy a TE-k közül a rossz teljesítménye ellenére Gerald Everett hozott szerencsét a csapatoknak, az őt draftolók 55%-a jutott rájátszásba, ami a TE-k között a legjobb arány.

Ahogy már fentebb is utaltam rá, néhány játékos kifejezetten sokat tett azért, hogy a tulajdonos versenyben maradjon a bajnoki címért/feljutásért zajló küzdelemben, de lássuk, hogy ténylegesen kik is voltak ezek a játékosok.

A támadóknál a kiemelkedő teljesítményekről már fentebb is említést tettem, a védőoldali teljesítményeket nézve a Pats szurkolók megnyugodhatnak, a defense nem csak a valóságban teljesít jól, hanem fantasyban is.

Ha ezen kívül bárkiben felmerül valami kérdés akkor a Discord szerveren megtalál, ha pedig egy nálam hozzáértőbb adatelemző szeretne ezzel foglalkozni, akkor ne habozzon keresni, szívesen megosztom vele az adatokat 😊

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!