Connect with us

Összefoglaló

Inchek háborúja – a Birodalom örökösei

Nyugtalanságot kiváltó hangüzenet járta be a Galaktikus Footballközösség bolygóit. A halottnak hitt uralkodó Belichick nagyúr bejelentette, hogy elkészült az új titkos fegyvere, az M.A.C-10 csillagromboló, mely egész bolygókat képes egyetlen sugárral romba dönteni.

Az új csillagrombolót az uralkodó a Lázadás legnagyobb központjába, a szeles Buffalo rendszerbe küldte. A lázadók még időben felkészültek a támadásra, amit azonban nem tudtak, hogy az M.A.C-10 csupán egy blöff volt az uralkodó részéről, és titokban két kisebb csillagromboló is a rendszerbe érkezett, melyek a védtelenül hagyott bázist vették célba, és a teljes lázadás felszámolását tűzték ki célul…

New England Patriots @ Buffalo Bills 14 – 10

Hatalmas szélvihar fogadta a csapatokat a meccsen, ami alapjaiban határozta meg a mérkőzést. Legalábbis Patriots oldalról mindenképp, a vendégek ugyanis úgy döntöttek, ebben a szélben nincs értelme passzolni, és egész meccsen futottak. Ha 1&10 volt, akkor futás jött, ha 2&8, akkor futás jött, ha 3&13 akkor is futás jött. Nem volt olyan helyzet, ahol ne futással próbálkozott volna a vendég gárda. Az első félidőben konkrétan 23-szor futottak, és mindössze egyszer próbálkozott meg Mac Jones egy passzal – az utóbbi 30 évben nem volt erre példa a ligában.

Az esetek többségében ez a konzervatív felfogás nem sok eredmény szokott hozni, de a Patriotsnak nagy előnyt jelentett, hogy a meccs legelején Damien Harris megtalálta a rést a Bills védők között, és 64 yardos TD-t szerzett. Mivel széllel szemben támadott a Patriots, ezért Belichick nem mert extrapontot rúgatni, inkább nekiment a kétpontosnak. Nem meglepő módon futóplay érkezett, amiből Brandon Bolden könnyedén begyalogolt a célterületre.

8-0 után a Patriots könnyedén játszhatta a saját konzervatív játékát, a védelem ugyanis folyamatosan megfogta a Bills támadásait, és ha nem történik nagy hiba, akkor könnyedén ki tudják húzni ezzel az eredménnyel a végéig. Viszont érkezett egy hiba a speciális egységtől. A Bills puntjánál N’Keal Harry a sisakjával beleért a labdába, a szabad labdát pedig a hazaiak szerezték meg a Patriots 14 yardosán. Innen Allen azonnal büntetett, és Gabriel Davis elkapásával TD-t szerzett. A Bills azonban extrát rúgott, így a Patriots továbbra is vezetett.

Fun fact: Ez lett volna N’Keal Harry első visszahordása a profik közt, pedig az egyetemen jó returnernek számított, 9 punt visszahordásból 152 yardot és egy TD-t szerzett utolsó évében az Arizona State-en. Belichick most rakta be először ilyen helyzetbe, hátha ki tud hozni valamit a rossz körülmények ellenére, de balul sült el a dolog. 

Az első félidő során a New England még szerzett egy mezőnygólt (ebben a drive-ban dobta Jones az egyetlen passzát), így 11-7 lett az állás a nagyszünetben. A félidőről visszatérve a Patriots mindent ott folytatott, ahol korábban abbahagyta: futás-futás-futás. Ez a felfogás többnyire puntokat ért, de mivel a Bills sem tudott semmit csinálni, így a Patriots 4 pontos előny birtokában nyugodtan futhatott.

A Patriotsszal ellentétben a Bills igyekezett kiegyensúlyozni a támadásait, és nagyjából ugyanannyi passzt hívtak, mint futást. A szél azonban Allen dolgát is megnehezítette, csupán a passzainak fele ért célba. A futójáték semennyire nem működött (az irányító volt a csapat legjobb futója is), így pedig az előrehaladás többször is megakadt.

A 3. negyedben mindkét csapat elért egy-egy mezőnygólt, így a különbség az utolsó játékrészre továbbra is 4 pont volt, viszont a Patriots védelem már kezdett fáradni, és Allen passzaiban több veszély volt, mint Harris és Stevenson futásaiban. A Bills el is jutott az ellenfél vörös zónájába, ott azonban megtorpant a támadás, miután Allent Matt Judon sackelte. Itt pedig McDermott egy érdekes döntést hozott. 4&goalra (ami 15 yard volt) 33 yardos mezőnygólt rúgatott.

Alapvetően érhető lenne a döntés, de a körülményeket figyelembe véve már kicsit problémás. 10 perc volt hátra, így csak akkor van értelme rúgni, ha biztos benne, hogy még egyszer eljutnak idáig. Ez a meccs addigi képe alapján egyáltalán nem volt biztos. A Patriots, ha elkap egy jó szériát, akkor le is tudja futtatni az órát. Másrészről, ekkor a Bills széllel szemben támadott. Az első negyedben a Patriots hasonló helyzetben az extrapont helyett (ami nagyjából ugyanakkora távolság volt mint a Bills kísérlete) inkább kétpontosra ment, pedig Folk egy biztos lábú rúgónak számít. McDermott azonban bízott abban, hogy Bass nagy ellenszélben is be tudja rúgni, de tévedett. Bass kihagyta, a Patriotsot pedig pár first down választotta el a győzelemtől.

Azonban egy first down sem jött, ugyanis valamiért most hirtelen kétszer is passzoltatták Jonest. Egész idáig egy passzkísérlete volt, most azonban kapott kettőt is. Az egyik sikeres lett, de nem jött belőle elég yard, így puntolni kellett, és a Bills vezethetett még egy utolsó drive-ot.

Ha Bass belőtte volna a mezőnygólt, akkor könnyű helyzete lett volna a Billsnek, így viszont mindenképpen TD-t kellett volna szerezni. Ahogyan az előző drive-ban, úgy Allen most is könnyedén eljutott a vörös zónába, ott azonban a Patriots nem engedett többet, és a 4. kísérletre megdobott passzát Myles Bryant leütötte. A maradék időt a vendégek lefuttatták, és véget ért ez a szürreális mérkőzés.

A Patriots egy szokatlan és kockázatos gameplannel érkezett Buffalóba. Jones összesen háromszor engedett el passzt (19 yardért), és mellé 46-szor futottak. Ami azonban ennél is meglepőbb, hogy viszonylag jól működtek ezek a futások. Értelemszerűen voltak negatív yardos próbálkozások, de Harris, Stevenson és Bolden így is összehozott 200 yardot. Pedig legkésőbb a 3. drive után már mindenki tudta a stadionban, hogy felesleges figyelni a passzra, csak a futót kell nézni. A Patriots azonban 6 falemberes felállásokkal mindig tudott lyukat nyitni a futóknak, így hiába tudta mindenki mi fog történni, nem tudtak tenni ellene semmit.

Ez a konzervatív felfogás offense oldalon könnyen visszaüthetett volna, ha a Bills kerül előnybe, de ez soha nem történt meg. A Patriots védelem egész meccsen meg tudta állítani Allent, és ha nincs egy nagy hiba a speciális egységtől, akkor lehet TD-t sem kapnak. Nagyon kockázatos volt ez a stratégia Belichicktől, de bízott a futójátékban és a védelemben. Végső soron pedig neki lett igaza.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!