Connect with us

Érdekességek

A rájátszásban van igazán döntő szerepe a hosszabbításos pénzfeldobásnak

A Chiefs-Bills mérkőzés után ismét központi téma a hosszabbítás szabályának kérdésköre, és nagy valószínűséggel idén is lesz valamiféle módosító javaslat a csapatoktól, amiről majd szavaznak a tulajdonosok. Az NFL Research most szolgáltatott pár adatot a témához.

A jelenlegi szabály ugyebár az, hogy csak akkor van hirtelen halál, ha TD-t szerez az első csapat, egyéb esetben az ellenfélnek is van lehetősége a támadásra. Ezt a rájátszásra 2010-ben, az alapszakaszra 2012-ben vezették be. Azóta 163-szor láttunk hosszabbítást az NFL-ben, ezek közül 86-67-10, azaz 52,8% a győzelmi mutatója a pénzfeldobást megnyerő csapatnak.

Ez tehát azt mutatná, hogy jól működik a szabály, azonban érdemes külön a rájátszást is megnézni, ahol már teljesen más képet kapunk. Itt ugyanis 11-ből 10-szer az a csapat nyert, amelyik megnyerte a pénzfeldobást (90,9%), az egyetlen kivétel az ominózus 2018-as NFC-döntő a Saints és a Rams részvételével. Ebből a 10-ből egyébként hétszer ment végig első labdabirtoklásból a pénzfeldobást nyerő csapat.

A Ravens a tavalyi holtszezonban adott be szabálymódosító javaslatot erre vonatkozólag, ami könnyen előjöhet idén is. A javaslat értelmében a szerencse hatását ellensúlyozná a taktika, hiszen a pénzfeldobást nyerő csapat választhatná meg, hogy a bírók hová teszik a labdát (pl a támadók saját 20 yardosa), majd az ellenfél eldönthetné, hogy támadni vagy védekezni szeretne elsőként.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!