Connect with us

NCAA

Ezek voltak az egyetemi szezon legérdekesebb, legfontosabb történései

Sajnos hihetetlen gyorsan lepörgött az egyetemi szezon, ami bár azt a döntőt hozta, amit legtöbben már szezon előtt is vártak, azt hiszem mégis kijelenthető, hogy az elmúlt évek legkaotikusabb, legérdekesebb és legfurcsább történéseit láthattuk. Most a teljesség igénye nélkül egy csokorba összeszedtük nektek, hogy mi is történt idén az egyetemi football berkein belül.

1. Bevezetésre került NIL

Még a szezon kezdete előtt lényegében megtörténik a legfontosabb változás, ugyanis a bevezetik a NIL-t (name, image likeness), ami lényegében annyit tesz, hogy az egyetemi sportolóknak lehetőségük lesz szponzori szerződéseket kötni és ezáltal pénzt kapni játékuk, népszerűségük után.

Mindenképpen egy helyes döntés született, ugyanis a játékosok végre megkapják azt a juttatást, amit megérdemelnek. Az NCAA ugyanis dollármilliárdos üzlet, a játékosok pedig saját egészségüket nem féltve hétről-hétre csalogatták a stadionokba és a televíziók elé nézők millióit. A dolog pikantériája, hogy az egyik első NIL szerződést kötő játékos Spencer Rattler lett, aki nem igazán szolgált rá erre a szezonban – később még lesz szó az ő történetéről.

2. Nick Sabant legyőzte egy volt segédedzője, az Alabama 100 mérkőzés után kapott ki nem rangsorolt ellenféltől

A hatodik fordulóban az egyik legnagyobb mérkőzést a Crimson Tide és az Aggies játszotta, ahol Jimbo Fischer együttese 38-31-es hátrányból felállva egy végső field goallal terítette két vállra Nick Sabant és legénységet. Ez több sorozatot is megszakított. Egyrészt az Alabama edzőjét 24 mérkőzés után először verte meg volt segédedzője, másrészt az Alabama 100 mérkőzés után kapott ki nem rangsorolt csapattól és 2019 novembere után először kapott ki egyáltalán újra.

A Texas A&M hatodik kiemeltként kezdte az évet és ha mondjuk az első héten történik meg ez a csata, akkor senki nem kapja fel ennyire a fejét a dologra. Azonban Az Aggies az első öt fordulóban olyan pocsék eredményeket produkált, hogy kiesett a legjobb 25 csapatból, így ezen a ponton már senki nem gondolta komolyan a sikerüket. A fogadóirodáknál több mint két touchdownos Alabama azonban veszített és egyre többen kezdték el pedzegetni, hogy a Crimson Tide már nem a régi. A Georgia ekkor vette át az első helyet a rangsorokban.

3. Jim Harbaugh és a Michigan legyőzte az Ohio State-et és playoffba küzdötte magát

A Big10-ben hatalmas küzdelem folyt egész évben a rájátszás helyekért és az utolsó fordulóban a száguldó Ohio State (amely egy héttel korábban több mint 40 pontos különbséggel küldte haza a Michigan State-et) találkozott a Michigannal. Egy havas napon pedig több sorozat is megszakadt. Az Ohio State 26 győztes BIG 10 meccs után először kapott ki. A Michigan 2011 után és Jim Harbaugh vezérletével először verte el riválisát. Majd később 2004 után először lett Big 10 bajnok.

4. Először jutott Playoffba Group of 5 csapat a Cincinnati révén

A szezon talán legnagyobb storyja a Cincinnati Bearcatsé, amely elsőként jutott rájátszásba olyan csapatként, amely nem az úgynevezett Power 5 konferenciában játszik. A Bearcats 13-0-val abszolválta a szezont, legyőzött idegenben két Power 5 csapatot, köztük a végül top10-ben záró Notre Dame-et. A Cincinnati cinderella storyja az Alabama elleni elődöntőben ért véget, de minden elismerést megérdemel a csapat.

5. Az új hosszabbítás szabály révén megszületett az első kilenc hosszabbításos mérkőzés

Az Illinois-Penn State meccs döntetlennel ért véget, majd az első és a második hosszabbítás után sem született döntés. Az új szabályok értelmében ekkor két pontos kísérleteket csinálnak a csapatok és hirtelen halál dönt. Egészen a kilencedik periódusig nem volt döntés, amikor a Penn State hibázott, az Illinois pedig behúzta a mérkőzést. Egészen katartikus élményben volt része azoknak, akik látták ezt találkozót, gyorsan láthattuk működésben az új NCAA hosszabbítás szabályt. A dolog külön pikantériája, hogy az esélytelenebb Illinois nyert, így az akkor hetedik kiemelt Penn State az utolsó esélyét is elvesztette a konferenciadöntőre.

 

6. Ed Orgeron két évvel a mesés bajnoki cím után távozik az LSU éléről

Két éve az LSU Ed Orgeron vezetésével egy történelmi 15-0-s szezonnal megnyerte a bajnoki címet. Az akkori offense többek között Joe Burrow, Justin Jefferson és Ja’Marr Chase vezetésével történelmi rekordokat döntögetett és könnyedén nyerte meg a trófeát. A draftra távozó sztárokat azonban nem igazán tudta pótolni az LSU és a következő csonka szezonban 5-5-re futotta az erejéből. Majd 2021-ben még ennél is rosszabb lett a mutatott kép, Ed Orgeron pedig ennek hatására közös megegyezéssel távozott a klubtól.

7. Lincoln Riley érdekes körülmények között távozott az Oklahoma éléről, ez pedig további edző- és játékoskeringőt indított be

Egy nappal az Oklahoma-Oklahoma State mérkőzés után kiszivárgott, hogy az Oklahoma sikerkovács edzője, Lincoln Riley elhagyja a csapatot és az USC edzője lesz. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy alig fél nappal korábban jelentette ki a meccs végi interjún, hogy nem lesz az LSU edzője és hogy az Oklahoma mennyit jelent neki.

Ezt követően pedig több vezetőedző is távozott csapatától (nem feltétlen összefüggésben Riley távozásával). A teljesség igénye nélkül olyan nagyobb nevek mint Mario Cristobal (Oregon->Miami), Dan Mullen (Florida) vagy Brian Kelly (Notre Dame). Talán még ennél is érdekesebb, hogy nem csak edzők, de recruitok is elkezdték visszavonni korábbi elköteleződésüket az Oklahomától, sokan azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az irányítósuttogó Riley után menjenek az USC-be.

8. Travis Hunter a legtehetségesebb recruit reménység egy FCS csapatot választott

Az év egyik legsokkolóbb történése, hogy az egyik legnagyobb tehetségnek tartott recruit nem egy nagy nevű csapatot, hanem egy FCS, azaz egy alacsonyabb osztálybeli gárdát választ magának. Travis Hunter először a Florida State-hez ígérkezett el, de aztán többek között Deion Sanders hathatós közreműködésének köszönhetően végül a kisebb nevű Jackson State játékosa lett.

Ez egyrészt azért fontos, mert olyan iskolákat utasított el, mint az Alabama, Georgia, Florida State, másrészt pedig egyértelműen a Historical Black Community melletti elkötelezettségét jelzi. A választás nem csak meglepő, de kockázatos is, ugyanis így egész pályafutása során kisebb nevek ellen fog játszani, ami jelentősen befolyásolhatja az draftértékét is majd a későbbiekben.

9. 2010 óta először nem az Alabama vagy a Georgia birtokolja a legjobb recruiting classt

Az Alabama és a Georgia többek között azért tudja fenntartani és talán növelni is az erőfölényét a ligában, mert évről-évre elviszik a legjobb új recruitokat. Bár idén is a top5-ben lesz mindkét csapat, de a legjobban idén a Texas A&M erősített. Olyannyira, hogy ilyen erős recruiting classt még talán soha nem láttunk. Eddig a pontig már hat darab öt csillagos tehetség köteleződött el hozzájuk és a legjobb 100 játékosból 16 náluk kötött ki.

10. Bryce Young megmentette az Alabama szezonját és megnyerte a Heismant

Hosszú idő után kaptunk egy olyan évet, amikor egyik játékos sem emelkedik ki igazán, sőt igazi Heisman momentum nélkül zajlik le a szezon. Sok vitát láttunk az év közben, hogy igazán meghatározó irányítóteljesítmény nélkül védőnek kellene kapni az elismerést (Hutchinson, Will Anderson, Jordan Davis), de Young egész évben konzisztens formája és a fontos pillanatokban, meccseken mutatott játéka végül meghozta a gyümölcsét.

Az Iron Bowlon az Alabama egy TD hátrányban volt, a legjobb elkapója nélkül és a saját három yardosáról kellett indulnia alig 3 perccel a mérkőzés vége előtt. Young azonban higgadtan végigvitte a drive-ot, közte egy kritikus negyedik kísérlettel, majd a hosszabbításban megnyerte a mérkőzést és a konferenciadöntőbe juttatta csapatát. Ott aztán a félelmetes Georgia defense ellen több mint 400 yardot passzolt három TD mellett, ezzel megnyerte magának a Heismant.

 

11. A Georgia historikusan jó védelme minden támadósort lemosott a pályáról

A Bulldogs az első fordulóban 10-3-ra verte a Clemsont, majd egészen a konferenciadöntőig ellenállhatatlanul menetelt. Ebben a fő mozgatórugó a történelmi magasságokban járó védelme volt, amely az egész szezon alatt egy touchdownt engedett az első félidőben, amíg igazán számított. Összesen 6,6 pontot engedtek mérkőzésenként, négy ellenfelet teljesen lenulláztak és minden védőstatisztikában az élen végeztek.

12. Spancer Rattler elveszti a kezdőt, majd év végén transferel Oklahomából

Az év eleji konszenzus 1/1-es irányító, a Lincoln Riley kezei alatt nevelkedő Spencer Rattler pocsék idénykezdetet produkált, ami abban csúcsosodott ki, hogy elveszítette a kezdőt. A helyére beálló Caleb Williams kiválóan játszott, rövid ideig a Heisman beszélgetésekbe is bekerült a neve. Ennek következtében Rattler nem került vissza és év végén bejelentette, hogy nem megy a draftra, hanem transfer révén a South Carolina játékosa lesz. A sors pikantériája, hogy Caleb Williams, aki kiszorította, év végén szintén bejelentette, hogy a transfer portálba lép. Ezzel szinte egyidőben Dillion Gabriel érkezett az UCF-től (miután előbb az UCLA-hez commitált).

13. Bailey Zappe megdönti a yard és TD rekordot is

A Western Kentucky irányítója egész évben ihletett formában játszott, a bowl mérkőzésén pedig megdöntött két fontos rekordot is. Egyrészt 5967 yardja a valaha volt legtöbb passzolt yard egy szezonon belül, másrészt a múltnak adta át a csodaoffense-ben irányító Joe Burrow 60 touchdownos rekordját is, ugyanis 62-ig jutott idén.

 

14. Mel Tucker és James Franklin is 10 éves szerződést írt alá

Mindkét vezetőedző kiválóan kezdte csapatával a szezont, ennek pedig az lett az eredménye, hogy idény közben 10 éves szerződéshosszabbítást kaptak. Mel Tucker 95 millió, James Franklin pedig 75 millió dollárt keres majd ezen időszak alatt. A sors fura fintora, hogy a szerződéskötések felröppenése után mindkét csapat beleáll a földbe, a Penn State kiszorult a top20-ból is, a Michigan State pedig 50 pont felett kapott az Ohio State ellen.

15. A transfer portál szabályozás nélkül igazi vándorlást idézett elő

Az egyetemi futball free agencyje idén csúcsosodott ki, már szezon közben igazi vándorlás indult meg a játékosok között. A teljesség igénye nélkül a transfer portálba lépett Spancer Rattler, Caleb Williams, Dillion Gabriel, Quinn Ewers, Eli Ricks, Zach Evans vagy Mario Williams is.

Ezeknek a mozgásoknak természetesen megint a legnagyobb csapatok a haszonélvezői és látszólag a játékosok irányítják a piacot.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!