Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #17

Nem volt csütörtöki meccs, nincs szombati találkozó, így vasárnap óriási dömpingre kell készülni, 14 mérkőzést láthatunk majd hét óra leforgása alatt, plusz utána az éjjeli rangadót. Boldog új évet mindenkinek! 

19 órás sáv

Kansas City Chiefs @ Cincinnati Bengals

Visszatért a Chiefs offense? Nem biztos, hogy erre ezen a meccsen egyértelmű választ kapunk (mert a Bengals passzvédelme nem olyan jó), de múlt héten végre végig türelmes tudott lenni Mahomes és megoldotta, amit a defense adott neki – egész meccsen át pedig ez még nem ment idén (talán csak a Raiders ellen). Andy Reid egyértelműen talált válaszokat arra, ami nehézséget jelentett ennek a csapatnak, de még nem tudom kiverni a fejemből azt a korábbi hosszú hullámvölgyet, és ezért még nem tudok úgy tekinteni a Chiefsre, mint az utóbbi két évben vagy mint a szezon előtt, hogy egyértelmű SB-esélyesek – ettől még lehet, hogy bennük fogok leginkább bízni az AFC-rájátszásban.

Persze a Bengalsban sem tudok annyira bízni, mint amekkora a hájpjuk a múlt heti tényleg kiváló meccsük után. Még nem tudtak hármat nyerni zsinórban idén, és mindig amikor elhisszük róluk, hogy jók, akkor jön egy bukó (ráadásul a Ravens előtti három meccsükön sem nyújtottak kiemelkedőt, szóval túlzottnak érzem a hájpjukat). Most ráadásul kemény fába vágják a fejszéjüket, mert ez a Chiefs védelem szárnyal.

Itt lesz több érdekes matchup is, hiszen Spagnuolo szeret blitzelni, viszont Burrow szétszedi a blitzet. Vajon mit választ a KC mestere? És ha nem küld extra embert, akkor Chris Jonesék mennyire használják ki a Bengals támadófalának gyengeségeit? Burrow hajlamos a sackek benyelésére, szóval ez is fontos lesz. Ráadásul a Chiefs érdekes módon a gyengébb CB-sora ellenére kevés yardot enged az elkapóknak és inkább középre tereli a targeteket, ami nem a Bengals erőssége. Lesz erre válasza Burrow-éknak?

A támadósorok képesek hasonló szinten teljesíteni, elképzelhető, hogy semleges ellenfél ellen a Bengals lenne a jobb egység, de védőoldalon egyértelműen a Chiefsnél az előny, edzőfronton meg pláne, így rájuk teszek a hét legjobban várt meccsén.

Miami Dolphins @ Tennessee Titans

Furcsa mód ez a második legjobban várt meccs számomra a héten, pedig mindkét csapatot alapvetően túlértékeltnek gondolom. A Titans Henry kiválása óta csak egy értelmes félidőt tudott felmutatni igazából, az utóbbi öt meccsen egyszer sem lépte át a 20 pontos határt. A Dolphins meg a hétmeccses sorozata alatt az alábbi irányítókat verte meg: Tyrod Taylor, Lamar Jackson, Joe Flacco, Cam Newton, Mike Glennon, Zach Wilson és Ian Book. Tudom-tudom, csak azt tudod megverni, akivel játszol, ettől még nem esek hanyatt ettől a sortól Lamaron kívül. Most viszont kicsit többet megtudhatunk talán a két csapatról. 

A legtöbbet talán Tannehillről fogunk megtudni, hiszen a Dolphins védelme egy “bad QB defense”, azaz a rossz irányítók ellen parádézik, mivel a rengeteg blitzcel durván összezavarja ellenfelét. De vajon Tannehill milyen irányító? Tudja ezeket kezelni? Általában sokáig tartja a labdát és ezáltal sok sacket nyel be, ezért nem gondolom neki ezt a legjobb matchupnak (meg ugye a fala is borzasztó passzblokkban). Persze ha AJ Brown is bevethető lesz és úgy tud játszani, mint múlt héten a második félidőben, akkor az megoldhatja a problémákat. A Titansnek védőoldalon akkor lehet esélye, ha a fal szétszedi a Miami OL-t, de Tua ezt a gyors passzaival ki tudja venni a játékból, így szerintem kevésbé lesznek dominánsak.

Egyik csapatban sem hiszek igazán, de a matchup szerintem az egyébként gyengébb Dolphinsnak kedvez.

Los Angeles Rams @ Baltimore Ravens

Lamar a hét közepén még sétálni sem tudott rendesen, szóval Tyler Huntley fog kezdeni a millió sérülttel sújtott Ravensben. Sajnálom a baltimore-iakat, mert egészségesen ez egy SB-esélyes gárda lenne, de ennyi hiányzóval egyszerűen lehetetlenség bármi értelmeset is elérni. A Rams sokat fut első kísérletre, ezzel itt fel kell hagyni Stafford ingadozó formája ellenére is, mert ezt a secondaryt szét kell passzolni (és a futás elleni védelem azért még mindig erős). Azért is jó ha korai downokra passzolnak, mert a harmadik kísérleteket is kerülni kell, hiszen ott Wink Martindale be szokott hívni furcsaságokat, amik gondot okozhatnak a Los Angeles-ieknek. És az sem árt, ha hamar elhúznak, hogy Huntley-nak passzolnia kelljen. Az persze nagy kérdés, hogy McVay megfogadja-e ezeket a tanácsokat.

Érdekes egyébként, hogy áttették ezt a korai sávba, ezzel azért megnehezítik a Rams dolgát az időeltolódás miatt, ellenben a Los Angeles-i szurkolók a következő sávban figyelhetik, hogy bebiztosítják-e a csoportot egy Cardinals vereséggel.

Las Vegas Raiders @ Indianapolis Colts

Az NFL úgy tűnik elengedte ezt a Covid-dolgot (vagy hát inkább a CDC, az NFL meg hallgat a hivatalos szervre), így Carson Wentz valószínűleg játszhat a meccsen (hacsak azt nem mondja, hogy vannak tünetei). Ez pedig sokat jelenthet, még ha nagyrészt futni is akar amúgy a Colts, de lesznek olyan szituációk, amikor bizony passzolni kell, ezt pedig nem bíznám Ehlingerre – lehet érvelni azzal, hogy Wentzre sem, de rá még mindig sokkal inkább. A Raiders múlt héten mindössze 8 futott yardon tartotta a Broncost, de most egy másik állatfajjal találják szemben magukat a Colts OL személyében, így szerintem itt merőben más eredmény lesz. A Raiders támadósorának pedig nem megy már egy ideje a játék, és nem hiszem hogy itt másképp lenne.

Philadelphia Eagles @ Washington Football Team

Két hete az Eagles átfutott a Washingtonon (238 yard), de akkor tele volt a fővárosi csapat covidosokkal és a héten igazolt Garrett Gilbert kezdett irányító poszton, szóval várhatóan jobban teljesítenek majd most. És nem lesz Miles Sanders, illetve Jordan Howard sem az Eaglesnél, így a harmadik-negyedik számú Boston Scott – Kenny Gainwell duó fog futkározni. A támadófal és a rendszer miatt várhatóan azért működni fog ez most is, de ha nem, akkor Dallas Goedertet kell etetni, aki 135 yardot szerzett legutóbb. A Washingtonnál visszatér Heinicke, de állítólag Kyle Allen is szerepet kap majd, ami furcsa úgy, hogy még nem ment el teljesen a rájátszás. Az pedig meglepő lenne, ha épp ő húzná ki a gödörből a csapatot.

Atlanta Falcons @ Buffalo Bills

A Billsnek van a legjobb pontkülönbsége az egész ligában (ami általában jó indikátora a jó csapatoknak), miközben a Falcons a valaha volt legrosszabb 7-8-as csapat -122-es pontkülönbséggel (5. legrosszabb idén). A Bills majdhogynem egytől egyig végigdominálta a gyengébb csapatokat, a 10 győzelméből kilenc is 10+ ponttal dőlt el, és ez várhatóan itt is bekövetkezik majd. Ahhoz képest, hogy egyikük sem biztosította még be a rájátszását, osztálykülönbség van köztük.

Jacksonville Jaguars @ New England Patriots

Ebből mészárlás is lehet. Nem látom, hogy egy újonc vezette Jaguars offense bármire is képes lehet Belichickék ellen, miközben Mac Jonesnak jót tehet egy könnyebb ellenfél, hogy kicsit visszapattanjon a rossz szériájából. A Patriots offense limitáltságai látszanak, de nem itt fognak kijönni.

Tampa Bay Buccaneers @ New York Jets

A Buccaneersnek a maradék két meccsen csak azért kell szorítania, hogy ne sérüljön meg még több játékosa. Igazából le is lehetne ültetni a kezdőket, hiszen az első kiemelés reálisan nézve már nem lesz meg, ellenben a csoport már megvan (2-3. kiemelésért lehet még küzdeni, de talán fontosabb lenne, hogy minél egészségesebbek legyenek). Persze Tom Brady sok mindenre képes, de ha Godwin és Evans mellé még AB vagy Gronk is megsérülne, vagy a védelemből is kiesnének még páran, akkor azért jóval nehezebb lenne egy PO-menetelést elképzelni.

New York Giants @ Chicago Bears

A múlt heti eredmények fényében a Giants mostantól az utóbbi öt év legrosszabb csapata (holtversenyben a Jetsszel), hiszen mindössze 22 győzelmet sikerült összekapirgálni ez idő alatt. A forma is borzasztó, az utóbbi hat meccséből csak egyszer lépte át a 13 pontos határt a csapat. Érdekességet ad a meccsnek, hogy a Giants birtokolja a Bears első körös pickjét is, és ha maximalizálni akarják a drafttőkéjüket, akkor itt a vereség a kedvezőbb, hiszen a Bears választási joga még egy győzelemmel sem lesz rosszabb (várhatóan marad a két pick 5. és 7.), míg ha a Giants nyer, akkor ott bizony negatív irányú mozgás lesz (várhatóan 6. és 8. pick). A Bearsnél kiemelném Robert Quinn furcsa szezonját, hiszen 17 sackre csak 42 nyomása van, ami egészen abszurd arány – Vic Beasley-nek 15,5 sackre 56 nyomása volt az ő túlhájpolt évében.

22 órás sáv

Arizona Cardinals @ Dallas Cowboys

A két csapat nagyon ellentétes irányba halad, hiszen a Cardinalsnak durván lefelé ível a szezonja, míg a Cowboys múlt héten hozta az idény legjobb meccsét a labda mindkét oldalán. Az Arizona védőoldalon elég agresszív szokott lenni, sok blitzet küldenek, de ez Prescott ellen nem jó ötlet, aki egész évben szétszedi a blitzelő csapatokat – otthon meg aztán pláne. A Cardinals offense pedig megint ott tart, hogy vagy varázsol Murray valami elképesztőt, vagy megette a fene az egészet. Rodney Hudson visszatérése sokat segít majd (fizikailag és mentálisan is), hogy a Cowboys kiváló pass rushát jobban fel tudja tartóztatni a támadófal, de jelenlegi formát tekintve az előny a labda mindkét oldalán egyértelműen a dallasiaknál van.

Denver Broncos @ Los Angeles Chargers

Látom azt a forgatókönyvet ezen a meccsen, hogy a Broncos szétfutja a Chargers védelmét, Fangio védelme pedig alaposan lelassítja Justin Herbertéket. De Joey Bosa, Derwin James és a covidosok visszatérésével annyira csak nem lesz rossz a hazai védelem, mint múlt héten, az offense-ről meg aztán főleg nem akarok lemondani, bármennyire is tartom szuper védőgurunak a Denver főedzőjét. Meg hát ott a Lock-faktor is, ami bármikor előjöhet, még ha Shurmur nagyon ódzkodik is attól, hogy bármi terhet rakjon az irányítójára.

Houston Texans @ San Francisco 49ers

Nem igazán értem, hogy a fogadóirodák szerint miért van közel két TD különbség a két csapat közt, főleg hogy valószínűleg Trey Lance fog kezdeni a 49ersben. A Texansról láthattuk azért múlt héten is, hogy nem kilátástalan csapat, a 49ers pedig azért annyira nem meggyőző, hogy bárki ellen ekkora favorit legyen. Mindenesetre Lance miatt kifejezetten érdekes lesz ez a találkozó, a 49ers irányítóhelyzetén pedig lehet szépeket elmélkedni. Mármint azon, hogy előrébb lenne-e a csapat, ha végig Lance kezd idén, összejött volna-e hasonló számú győzelem (Garoppolónak volt egy elég jó időszaka, de voltak meccsek amik meg rajta mentek el), és hogy az a plusz tapasztalat most mennyit jelentene az újoncnak a rájátszásra kanyarodva. És hogy Shanahan mit tervez az utolsó körre és a rájátszásra, amennyiben Garoppolo egészséges. És ha nem egészséges, akkor mire képes Lance.

Carolina Panthers @ New Orleans Saints

Ha a jó támadófocit szeretitek, akkor ne ezt a meccset válasszátok, ellenben ha a sok puntot és védelmi megállítást bírjátok, akkor ez a ti meccsetek a héten! Mindkét offense szenved, ami persze ránézve az irányítókra nem meglepő, ráadásul lesz a pályán egy jó és egy nagyon jó védelem is, így nem véletlen, hogy a második legkevesebb pontot várja a fordulóban erre a meccsre Vegas.

Detroit Lions @ Seattle Seahawks

Russell Wilson a PFF értékelése szerint a minimum 350 dropbackkel rendelkező 31 QB közt a 22. helyet foglalja el el idén, QBR-ban 19., EPA-ben 22. (bár ez utóbbi inkább teljes passzjátékot mutat). Ráadásul a tavalyi szezon második felét is idevehetjük és igazából azt kell mondanunk, hogy másfél éve Wilson egy teljesen közepes irányító. Igen, volt sérült idén, amit figyelembe kell venni, de még ha levonjuk a láthatóan sérült meccseit, akkor sem sokkal jobb a helyzet. Azt gondolom, hogy ez nem fogja az esetleges trade értékét befolyásolni, pedig talán kellene. Én például már jóval szkeptikusabb vagyok vele kapcsolatban. A nagy kérdés persze az, hogy ez lesz-e az utolsó meccse Seahawks-mezben hazai pályán. A Lionsnél úgy tűnik nem fog játszani Jared Goff, pedig vele egész magabiztosan mondtam volna, hogy szoros lesz a vége.

Sunday Night Football

Minnesota Vikings @ Green Bay Packers

Kirk Cousins karrierje során 7-35-ös mérleget (16,6%) tud felmutatni olyan csapatok ellen, amelyek pozitív mérleggel zárták az évet (idén 1-4 a biztosan pozitívak ellen, ami még nincs benne a fenti mutatóban), ráadásul főműsoridőben is csak 10-17 a mérlege (37%). Írtam ezt, mielőtt kiderült, hogy Cousins koronavírusos és kihagyja a találkozót. Nélküle viszont még annyira sincs esélye a Vikingsnak, de legalább így ő nem ront a mérlegén. Sean Mannion élete harmadik kezdő meccsére készül, mindegyik a 17. fordulóban jött tőle. Most ő próbálja életben tartani a Vikings playoff-álmait, de itt valószínűleg ezeknek vége szakad.

Monday Night Football

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers

Igazi playoff-meccset kapunk hétfő éjjelre, ugyanis amelyik csapat itt kikap, az elbúcsúzik a rájátszás-esélyektől – a másik pedig még életben marad. A Browns azzal nyerhet, hogy szétfutja a Steelerst, hiszen a Barnák 5,13 yardot átlagolnak a földön (legjobb), a Kohászok pedig átlagban 4,84 yardot engednek a földön (legrosszabb). Ellenben ha Mayfieldet passzra kényszerítik, akkor nagy bajok lehetnek, hiszen az irányító nagyon gyengén játszik sérülése óta, ráadásul nyomás alatt egyébként is szokása rossz döntéseket hozni. A Steelers támadósorát elég rossz nézni, és most sem hiszem, hogy rengeteg sikerélményük lesz, habár a gyors passzok legalább azt meggátolják, hogy Myles Garrettnek nagy napja legyen. Big Bennek ez lesz az utolsó hazai meccse, így a Steelers nyilván szeretné szépen búcsúztatni, de nem biztos, hogy ez sikerül is.

Szerkesztőségi tippverseny állása

Múlt héten:

  1. kronikk 13-3
  2. alatriste 12-4
  3. balentin 12-4
  4. löfli 12-4
  5. renningan 12-4
  6. Höri 11-5
  7. katonadani 11-5
  8. leonidasz 11-5
  9. jarred 10-6
  10. Támogatók 10-6
  11. chester 9-7

Straight up:

  1. kronikk 156-84
  2. Höri 155-85
  3. leonidasz 154-86
  4. chester 152-88
  5. renningan 152-88
  6. támogatók 151-89
  7. alatriste 150-90
  8. katonadani 150-90
  9. löfli 147-93
  10. balentin 141-99
  11. jarred 138-102

Oddsokkal kiigazított:

  1. kronikk 243,02
  2. chester 240,8
  3. alatriste 238,49
  4. Höri 236,6
  5. leonidasz 236,41
  6. renningan 225,46
  7. Támogatók 222,67
  8. katonadani 221,25
  9. löfli 220,02
  10. jarred 217,89
  11. balentin 209,3

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!