Connect with us

Draft

Ilyen lesz az idei draft class – Defense

Decemberben megmutattuk, hogy nagyságrendileg hogyan fog kinézni az idei draft a támadóknál, most pedig a védelemre összpontosítunk. Offense oldalról koránt sincs megelégedve a szakma a felhozatallal, de a defense már más kérdés. Lehet, hogy a generációs tehetség jelzőt itt is kevesebbet fogjuk használni, mint az előző években, de elég sok a jó, akár azonnali kezdő játékos.

Pass rusherek

Talán az egész class legkiemelkedőbb sorát a pass rusherek alkotják, ahol a minőség és a mélység is megvan a poszton. Nagy luxusban vannak a csapatok, mert a dinamikus, robbanékony játékosoktól kezdve a technikás, képzett védőkön át a legjobb mentalitású iparosokig mindenki felvonultatja magát. A sort két kiemelkedő játékos kezdi, de már ők ketten is teljesen eltérő profilt tudhatnak magukénak. Kayvon Thibodeaux hasonló tehetségként volt kezelve mint Chase Young vagy Nick Bosa például, de utolsó gyengébb éve alaposan visszafogta a várakozásokat. Ettől még nem lehet elvitatni tőle, hogy mint atléta benne van a legnagyobb potenciál és Von Miller óta a legjobb első lépéseket neki tulajdonítják. Ezzel szemben Aidan Hutchinson pont idén robbantott, döntött Michigan sack rekordot és vezette a régóta várt playoffba a csapatát. Nála inkább a mentalitást és a tökéletes egyensúlyt emelik ki, mint legnagyobb pozitívum.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Itt kisebb szakadék következik, de van további négy-öt olyan játékos, aki simán első körben kelhet el. A kor követelményeinek megfelelően már egyre kevesebben vannak beskatulyázva, hogy csak 3-4-es vagy 4-3-as rendszerben lennének-e jók, egyre több köztük a hybrid védelemből érkező játékos, aki bárhol megállja a helyét. A mélység tehát adott, sőt van pár csiszolatlan gyémánt is a parketten, akik ugyan kicsúszhatnak az első körből, de simán a kezdőben találhatják magukat már jövőre.

 

Top 5 pass rusher

  1. Kayvon Thibodeaux
  2. Aidan Hutchinson
  3. George Karlaftis
  4. David Ojabo
  5. Drake Jackson

Belső védőfalemberek

A belső védőfalember class már sokkal visszafogottabb. A legnagyobb baj, hogy hiányoznak a pass rushban erős játékosok, így érték szempontjából nem túlságosan érdekes a felhozatal. Van persze tehetséges játékos, aki egész egyetemi karrierje alatt kitűnően teljesített (DeMarvin Leal) vagy igazi félelmetes monstrum (Jordan Davis), de nincs senki, aki a jelenlegi modern felfogás szerint valódi fenyegetést jelenthet az irányítókra.

 

Érdekes egyébként, hogy az idény elején még szinte csak egy biztosan első körbe várt játékos volt, most viszont már három-négy név is ott van a kalapban, azonban senki se túl magasan. Ami a leginkább aggasztó, hogy a nagyobb nevek Leal kivételével vagy a Georgia szuper védelméből vagy az Alabamából másznak a boardokon, ehhez pedig a bajnoki menetelésnek van leginkább köze és félő, hogy kikerülve a szokásos közegükből senki nem közelíti meg majd az elvárt szintet.

Top5 belső védőfalember

  1. DeMarvin Leal
  2. Jordan Davis
  3. Devonte Wyatt
  4. Perrion Winfrey
  5. Phidarian Mathis

Linebackerek

A linebackereket mostanában érdekesen kezeli a közvélemény. Szokás mondani, hogy elértéktelenedtek az utóbbi időben, ugyanakkor azt is, hogy ha van egy klasszis linebackered, az rengeteget ér. Micah Parsons idei teljesítménye talán segít kicsit az igazán kiemelkedő játékosoknak, a kérdés, hogy van-e ilyen az idei classban. Két prospectről beszélnek, akik minden bizonnyal első körösök lehetnek és mindkettőben megvan a potenciál, hogy igazán különleges legyen, de talán egyikük sem Parsons szintű tehetség.

 

Devin Lloyd mind pályán kívül, mind a pályán a Utah vezére és egy igazi three down linebacker, aki nagyszerű ösztönökkel rendelkezik, valósággal berobban a lyukakba és sok negatív yardos szerelést ér el. Nakobe Dean, a Georgia játékosa egyszerre teljesen más karakter és mégis hasonló. Ő is kiválóan játszik a line of scrimmage környékén, jól blitzel, de ugyanakkor nagyon jó coverage-ben is. Nehéz igazságot tenni, hogy ki a jobb játékos jelenleg. Mögöttük már jóval kevesebb kecsegtető név van, talán az egyetlen kivétel még az Alabama játékosa Henry To’o To’o, aki szintén jól blitzel és komplett játékos, de erősen kérdéses, hogy mennyit segít rajta, hogy az egyetemi football legjobb játékosa játszik mellette.

 

Top5 linebacker

  1. Devin Lloyd
  2. Nakobe Dean
  3. Henry To’o To’o
  4. Damone Clark
  5. Christian Harris

Cornerbackek

A cornerback class vegyes képet mutat. Egyetlen kiemelkedő szupersztár van (Derek Stingley), de az elmúlt egy éve neki is erősen kérdőjelesre sikeredett, amire a sérülése csak rátett egy lapáttal, rajta kívül inkább stabil kezdők vannak, ellenben ilyenből akad jó pár idén. Nem lenne meglepő, ha öt-hat CB is kimenne az első körben, de Stingley után a sorrend megjósolhatatlan. Itt is elég vegyes a kép, vannak fizikális játékosok (Andrew Booth, Ahmad Gardner), vannak technikás védők (Trent McDuffie) és vannak gyors cornerek is (Martin Emerson, Mykael Wright), szóval a csapatok kedvükre válogathatnak a hozzájuk passzoló sémába.

 

Ami még inkább érdekessé teszi a kérdést, hogy Stingley mellett Kaiir Elam és Andrew Booth is kisebb sérüléssel bajlódott egész évben, így pedig az öt legjobb cornerből háromnál is ott lebeg a red flag a csapatok körül. Illetve az elmúlt évek első körös cornerback húzásai nem is feltétlenül annyira váltak be, hogy a csapatok könnyű szívvel nyúljanak megint a darázsfészekbe. Érdekes módon ebben a classban a tavalyihoz képest jóval kevesebb kifejezetten slot, nickel játékos van, de ez nem azt jelenti, hogy a profik között valaki nem itt találja majd meg a helyét.

Top5 cornerback

  1. Derek Stingley
  2. Roger McCreary
  3. Ahmad Gardner
  4. Andrew Booth
  5. Kaiir Elam

Safetyk

A safetyk esetében ismét csak el lehet mondani, amit a linebackereknél. A poszt értékét elég vegyesen kezelik a szakértők és a csapatok is, de egy klasszis all around safety sokat érhet. Márpedig ebben a classban talán az utóbbi évek egyik, ha nem a legmagasabbra értékelt safety prospectje érkezik Kyle Hamilton személyében. Hamilton nem csak egy kiváló range safety, de nagyon jók az ösztönei, jó a labdaérzéke és ezek mellett még jól is irányítja a védelmet. Ennél aligha kell több a csapatoknak. Jó kérdés, hogy annak ellenére, hogy top5 játékos posztfüggetlenül, az hogy safetyként aligha váltja meg a világot, mennyire befolyásolja majd az értékét.

Utána már van egy kisebb űr, az első körbe lehet más nem is fog beférni, de Jaquan Brisker és Jordan Battle is olyan idényt produkált, ami miatt érdemes lehet elgondolkodni a draftolásukon. Mindketten erős, fizikális játékosok, akik azonban nem esnek abba a hiába, hogy nagyon ütnek, de sokat hibáznak. Ezen kívül viszont nem a legösztönösebbek és nem is olvassák úgy a játékot még mint egy profi.

Top5 safety

  1. Kyle Hamilton
  2. Jaquan Brisker
  3. Jordan Battle
  4. Lewis Cine
  5. Verone McKinley

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!