Connect with us

Beharangozó

Meglepetéscsapatok nyitómeccse – Raiders @ Bengals

Két meglepetés csapat mérkőzésével indul a Super Wild Card hétvége. A szezon előtt mind a Bengals, mind a Raiders csoportja utolsó helyére volt potenciálisan besorolva, ehhez képest a Cincinnati megnyerte az AFC északi divízióját, a Raiders pedig az alapszakasz utolsó meccsén, a hosszabbításban érdemelte ki a playoff részvételt.

Mivel egyik csapatot sem sokan jósolták a rájátszásba a szezon előtt, így egy tündérmese történet biztosan folytatódni fog a divisional roundban is jövő héten. Az esélyesebb csapat egyértelműen a hazai pályán játszó Bengals, amely az utolsó fordulókban a liga talán legjobb csapata volt, egyszerűen nem lehetett lelassítani. A forma mellett az is a Cincinnati esélyességét erősíti, hogy a két csapat alapszakaszbeli összecsapásán meglehetősen simán nyert a Bengals az Allegiant Stadiumban.

Bengals Offense vs. Raiders Defense

Nem fejezte be jobb formában egy csapat sem az alapszakaszt a Bengalsnál. A 18. heti pihentetést ne vegyük most a képbe, de Joe Burrow a rájátszás szempontjából két kulcsfontosságú meccsen a Ravens és a Chiefs ellen 971 yardot és 8 touchdownt osztott ki labdaeladás nélkül. Olyan domináns teljesítménnyel zárta az évet, hogy az MVP versenyben feljött egészen a semmiből a harmadik helyre. Az offense a szezon előrehaladtával egy futásorientált egységből átalakult egy pass heavy támadósorrá, ami nem túl jó előjel az ellenfeleknek.

  • A Bengals támadósor a 11. hétig a csupán a 26. leggyakrabban passzolt, azóta azonban olyannyira átfordult ez a tendencia, hogy az évet már a 15. helyen zárta.

Ebben az időszakban, vagyis a 12. héttől Burrow 327 yardot átlagolt meccsenként (első), 73,7%-os pontossággal (első), 9,6 yard/kísérlettel (első) és ugyancsak a liga legjobb EPA per attempt mutatójával. Olyan érzése van az embernek, hogy ledobta magáról a láncokat ez a támadósor, mely addig korlátozva volt és most felszabadultan játszhatnak. A szezon elején több kritika érte Zac Taylor vezetőedzőt, hogy egy nem túl jó támadófal mögött próbálja a futók kezébe adni a labdát, miközben a liga egyik legpotensebb elkapósora áll rendelkezésére. A felfogásbeli változás azt eredményezte, hogy a Bengals szerezte a legtöbb yardot a külső elkapóknak dobott passzok után, miközben tavaly a 24.-ek voltak ebben a statisztikában. Remek példa erre a statisztikára, hogy a Ravens ellen Tee Higgins (12 elkapás, 194 yard, 2 TD), a Chiefs ellen pedig nálunk az év támadó újonca Ja’Marr Chase (11 elkapás, 266 yard, 3TD) dominálta a meccset. A két fiatal szélső elkapót ráadásul a pálya közepén remeklő slot receiver, Tyler Boyd segíti ki.

A Raiders secondarynek pedig a még visszafogott Bengals is komoly fejfájást okozott a 11. játékhéten. A Bengals akkor még elsősorban a futásra támaszkodva haladt és 38-szor adták a running backek kezébe a labdát, akik 159 yardot termeltek, miközben csak 29 passzjátékot hívtak be. Érdekesség, hogy ezen a meccsen passzolta szezonbéli legkevesebb yardját Burrow, mindössze 148 jött össze neki és a yard per attempt mutatója is a legalacsonyabb volt 2021-ben. Azonban megfigyelhető volt egyfajta tendencia a játékukban. Amikor passzoltak, érezhetően a Raiders secondary gyengébb embereit pécézték ki maguknak. Míg a Hayward, Moehrig duó csupán 2 targetet kapott, addig a Facyson, Abram kettős felé 14 labdát dobtak. Johnathan Abram azóta IR-re került, de a szezon végére berakott Roderic Teamer hasonlóan intenzív meccsre számíthat. Érdekes lesz majd figyelemmel követni, hogyan védekezik a két fiatal külső elkapón a Raiders. Ja’Marr Chase a szezon hajrájára azt csinált az ellenfeleivel, amit csak akart, egyszerűen megállíthatatlan volt az újonc elkapó. A Raiders legjobb cornere, Casey Hayward sem fogja tudni vélhetően levenni a pályáról egyedül, de ha túlzottan eltolódnak Chase irányába, akkor az a túloldalon Higginsnek vagy középen Boydnak, Uzomah-nak és Mixonnak adhat nagy teret. Nincs könnyű helyzetben a Raiders, de kevés védelem lenne.

A Bengals gyenge pontja, ahol meg lehet fogni ezt a támadósort, az a támadófal. Nem véletlenül volt attól hangos a média a draft előtt, hogy tackle-t kell húznia a Bengalsnak, ugyanis nagy szükségük lett volna rá. A támadófal bár engedett nyomásarány statisztikában a 13. helyen végzett, a benyelt 55 sack a 3. legtöbb a ligában és a további 45 QB hit is a 9. legmagasabb szám. Ráadásul a Raiders védelme a 6. a pass rush win rate szerint, elsősorban Maxx Crosbynak köszönhetően, aki 101 siettetésével vezette a ligát. A második Aaron Donald lett 86-tal, ami jól szemléltetni, mennyivel verte el a mezőnyt a Las Vegas kiválósága. Azonban a játékok befejezésével komoly problémája van. 101 nyomásgyakorlásból mindössze 10 sack jött neki össze és ennek fele is egy meccsen a Denver ellen. A szezon elején még komoly hatása volt, ha egy védelem tudta siettetni Burrow-t. A 14. hétig nyomás alatt csak a 19. legjobb EPA per play mutatót tudta felmutatni, de a szezon hajrára itt is fellépett az elit szintre és a 14. héttől nézve a 2. legjobb mutatót hozta össze. Crosby mellé muszáj lesz fellépjen Yannick Ngakoue vagy a védőfal belsejéből Quinton Jefferson és nyerniük kell a line of scrimmage csatát, különben ez az 1000 fokon égő Bengals támadósor hamar el fog húzni.

Ez a meccs igazából ezzel a párharccal dőlhet el. Ha a Raiders pass rush folyamatosan ott tud lenni Burrow nyakában, akkor az irányító nem tudja elindítani a mélyebb szélre menő labdákat, ez pedig bekorlátozhatja és alaposan visszavetheti a támadósort. Ha viszont Crosbyék nem érnek oda időben, akkor Burrow szét fogja szedni a secondaryt.

Raiders Offense vs. Bengals Defense

Talán nem eretnekség azt állítani, hogy ez a Raiders egy jó rossz csapat, akiktől igazából óriási érdem, hogy a Gruden és a Ruggs botrány ellenére ideiglenes vezetőedzővel bejutottak a playoffba. Azonban a számok makacs dolgok. A Raiders -65-ös pontkülönbséggel jutott rájátszásba, ami minden idők negyedik legrosszabb mutatója egy playoff csapattól. A hálaadás óta, ahol a Dallast verték epikus csatában, csak a 18. héten szereztek 23-nál több pontot. Bár impresszív, hogy négy meccses győzelmi szériával érdemelték ki a rájátszás részvételt, ebben a sorozatban Drew Lockot, egy beteg Carson Wentzet és egy Nick Mullenst múltak felül a múlt heti Justin Herbert vezette Chargersen kívül.

Ruggs hiányában a támadósor robbanékonysága nagyot esett vissza. Az egykori első körös elkapóval a 7. hétig bezárólag Derek Carr vezette a ligát 20+-os passzkísérletekben, azonban azóta visszacsúszott a 11. helyre és a labdaeladásai is megszaporodtak az ilyen szituációkban. De nem csak a mély labdáknál okoz ez gondot. Ruggs elvesztése óta Carr 11 touchdown átadás mellett 17-szer adta el a labdát interception vagy fumble formájában. Egy 100%-os Darren Wallerre óriási szüksége lesz a csapatnak, de vele és Hunter Renfrow-val is csak a pálya közepére lesz veszélyes a Las Vegas. Zay Jones és Bryan Edwards 1-1 játékra jók lehetnek, de konstansan nem tudnak fenyegetést jelenteni a számokon kívül. A sok középső zónás passz és a futójáték pedig nagyon a box környékére fogja vonzani a Bengals védőit. Amiben bízhatnak ennek ellenére, hogy a futójáték olyan hatékony lesz, amilyen Josh Jacobs volt az utolsó két meccsen. A Denver és a Chargers ellen összesen 261 yardot szerzett Jacobs úgy, hogy egész szezonban nem lépte át a 100 yardos határt ezen két meccs kivételével. Az alapaszakszbeli meccsükön a Bengals 37 yardra limitálta a futót, bár tény, hogy a nagy hátrány miatt nem is használta sokszor a Raiders. A Bengals védelem átlagosnak mondható futás ellen, de ha nem jelent majd fenyegetést a Carr vezette passzjáték a széleken, így Vonn Bell és Jessie Bates segíthetnek betömöríteni a line of scrimmage környékét és elvenni a vendég csapat futójátékát.

A falak csatáját, akárcsak ellentétes felállásnál, itt is jó esélye van a védelemnek nyerni. A Raiders teljesen újjáalakított offensive line-ja az ESPN statisztikái szerint 21. passzblokkban és 31. a futójáték segítésében. Ha sikerülne előnyt kicsikarnia a Bengalsnak, akár a meccset is eldöntheti a Trey Hendrickson, Sam Hubbard pass rusher kettős. A Bengals elsősorban prevent defense-t futtat, sokat zónáznak és ritkán blitzelik az irányítót. Az ilyen védelmek ellen jól lehet haladni rövid passzos játékkal, ami kedvezhet a Raiders megfogyatkozott skill állományának. Ha a kezükbe tudják venni a találkozót és hosszú drive-okat tudnak vezetni, emellett nem hagyják, hogy a Bengals támadósor hamar elhúzzon, akkor lehet esélyük a meglepetésre. Azonban ha hamar 10, 14 pontos hátrányba kerülnek, akkor nem látom, hogy képes lenne ez az offense ledolgozni a hátrányt.

A hazai csapat 5,5 pontos favoritként vághat neki a rájátszás első találkozójának. Ez a szám egyébként a 3. legmagasabb, tehát a fogadóirodák viszonylag egyértelmű favoritként tekintenek a Bengalsra. Ha Joe Burrow-ék ott fogják folytatni, ahol az alapszakasz 17. hetén abbahagyták, akkor teljesen megalapozott ez a szám. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a Bengals egy borzasztó fiatal csapat, különösen az offense oldalon és szinte alig találni playoff rutinnal rendelkező játékost a soraikban. Benne lehet, hogy a támadósor kicsit görcsösen, izgulósan kezdi a mérkőzést, ami hibákat eredményezhet. A rutin egyértelműen inkább a túloldal mellett van. Ha azonban ott lesznek fejben a Cincinnati játékosai, akkor véleményem szerint könnyed győzelmet arathatnak. Ezzel pedig egy hosszú sorozatot szakíthatnának meg. Ugyanis ha egy Bengals győzelem esetén gyorsan, SMS-ben gratulálunk a Cincinnati szimpatizáns ismerősünknek az elsők lehetünk, akik ilyen módon gratulálnak egy playoff sikerükhöz. Az SMS ugyins 1992-től létezik a telekommunikáció világában, a Cincinnati utolsó playoff győzelme pedig 1991-ben volt. Ezt a sorozatot szeretnék megszakítani az ohiói csapatnál.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!