Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Így állította meg a Bengals Mahomest

A Cincinnati Bengals 1989 után ismét bejutott a Super Bowlba, ráadásul úgy, hogy nagyon kevesen várták ezt a csapattól. A Chiefs elleni konferenciadöntőben is egyértelmű underdogok voltak, és ha Burrow-ék győzelmére számítottunk, akkor is inkább egy pisztolypárbajban láttuk ezt megvalósulni. Ehelyett a védelem az az egység, amit igazán dicsérni kell, és amelyik megnyerte a mérkőzést. 

Pedig az első félidőben nagyon nem így nézett ki a helyzet. A Bengals elsősorban azt próbálta, ami le tudta lassítani a szezon nagy részében a Chiefst, azaz leginkább két mély safetyvel álltak fel. Ez azonban semmi sikerre nem vezetett, hiszen Mahomes 11/12, 141 yard, TD lőlapot mutatott fel ilyen helyzetekben, a dig és crosser útvonalakkal vagy az underneath rövid passzokkal nagyon szépen haladt a támadósor. Amikor meg single high safetyre váltott a Bengals, akkor két nagy játékot is bemutatott a Kansas City. Igazából megállíthatatlanok voltak Mahomesék, egy hiba csúszott csak a gépezetbe a félidő végén (akkor még nem gondoltuk volna, hogy ennek olyan nagy jelentősége lesz).

A nagyszünet után azonban minden megváltozott, és a Mahomes-éra legrosszabb félidejét produkálta a Chiefs EPA/drive alapján. Hét támadásból hat first down, három pont és két turnover lett a mérleg. Valódi katasztrófa. Na de mégis mivel érte ezt el a Bengals?

1) Rush 3, drop 8

Az egyik válasza Lou Anarumónak az volt, hogy még egy embert hátraküldött coverage-be és csak három emberes pass rusht küldött Mahomesra. Ahelyett, hogy kétségbeesetten próbálta volna nyomás alá helyezni extra rusherekkel (ami általában hiba szokott lenni ilyen kaliberű QB-k ellen), inkább visszavett és még jobban tesztelte az irányító türelmességét. Az első félidőben is volt erre pár példa, de a másodikban (és a hosszabbításban) a snapek felén ezt a taktikát választotta.

12 ilyen dropbackje volt Mahomesnak az első félidőt követően, ezeken 3/8, 15 yard, egy interception, 4 sack lett a mérlege. 

Ezzel több mindent is elért a Bengals. Egyrészt tudott egy spy-t tenni Mahomesra, hogy ne tudjon megiramodni a labdával, ahogy tette azt sokszor a Bills ellen. Másrészt így be tudták duplázni Hillt és Kelce-t is, ezzel arra késztették az irányítót, hogy valaki mást próbáljon megjátszani. Harmadrészt pedig összezavarta Mahomest, az időzítéses játékok nem ott voltak, ahol kellett volna lenniük, és még amikor lett is volna egy gyors passzra lehetőség, az irányító akkor sem volt biztos a dolgában és túl sokáig tartotta a labdát. Úgy tűnt, mintha ez teljesen megzavarta volna Mahomest, aki egyáltalán nem volt biztos abban, amit lát a védelemtől és hogy ezt miképp lehetne kijátszani.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!