Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Így állította meg a Bengals Mahomest

A Cincinnati Bengals 1989 után ismét bejutott a Super Bowlba, ráadásul úgy, hogy nagyon kevesen várták ezt a csapattól. A Chiefs elleni konferenciadöntőben is egyértelmű underdogok voltak, és ha Burrow-ék győzelmére számítottunk, akkor is inkább egy pisztolypárbajban láttuk ezt megvalósulni. Ehelyett a védelem az az egység, amit igazán dicsérni kell, és amelyik megnyerte a mérkőzést. 

Pedig az első félidőben nagyon nem így nézett ki a helyzet. A Bengals elsősorban azt próbálta, ami le tudta lassítani a szezon nagy részében a Chiefst, azaz leginkább két mély safetyvel álltak fel. Ez azonban semmi sikerre nem vezetett, hiszen Mahomes 11/12, 141 yard, TD lőlapot mutatott fel ilyen helyzetekben, a dig és crosser útvonalakkal vagy az underneath rövid passzokkal nagyon szépen haladt a támadósor. Amikor meg single high safetyre váltott a Bengals, akkor két nagy játékot is bemutatott a Kansas City. Igazából megállíthatatlanok voltak Mahomesék, egy hiba csúszott csak a gépezetbe a félidő végén (akkor még nem gondoltuk volna, hogy ennek olyan nagy jelentősége lesz).

A nagyszünet után azonban minden megváltozott, és a Mahomes-éra legrosszabb félidejét produkálta a Chiefs EPA/drive alapján. Hét támadásból hat first down, három pont és két turnover lett a mérleg. Valódi katasztrófa. Na de mégis mivel érte ezt el a Bengals?

1) Rush 3, drop 8

Az egyik válasza Lou Anarumónak az volt, hogy még egy embert hátraküldött coverage-be és csak három emberes pass rusht küldött Mahomesra. Ahelyett, hogy kétségbeesetten próbálta volna nyomás alá helyezni extra rusherekkel (ami általában hiba szokott lenni ilyen kaliberű QB-k ellen), inkább visszavett és még jobban tesztelte az irányító türelmességét. Az első félidőben is volt erre pár példa, de a másodikban (és a hosszabbításban) a snapek felén ezt a taktikát választotta.

12 ilyen dropbackje volt Mahomesnak az első félidőt követően, ezeken 3/8, 15 yard, egy interception, 4 sack lett a mérlege. 

Ezzel több mindent is elért a Bengals. Egyrészt tudott egy spy-t tenni Mahomesra, hogy ne tudjon megiramodni a labdával, ahogy tette azt sokszor a Bills ellen. Másrészt így be tudták duplázni Hillt és Kelce-t is, ezzel arra késztették az irányítót, hogy valaki mást próbáljon megjátszani. Harmadrészt pedig összezavarta Mahomest, az időzítéses játékok nem ott voltak, ahol kellett volna lenniük, és még amikor lett is volna egy gyors passzra lehetőség, az irányító akkor sem volt biztos a dolgában és túl sokáig tartotta a labdát. Úgy tűnt, mintha ez teljesen megzavarta volna Mahomest, aki egyáltalán nem volt biztos abban, amit lát a védelemtől és hogy ezt miképp lehetne kijátszani.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Bengals több emberre is rábízta a feladatot, hogy hátralépjen coverage-be, vagy spy-olja Mahomest. Sam Hubbardnál (LDE) négy ilyen játékot számoltam össze, Trey Hendricksonnál (RDE) hármat és Logan Wilsonnál (LB) is hármat (plusz volt két eset, amikor simán három védőfalember volt fent). A két edge rusher leginkább Kelce elvételében segített, de volt Hubbard is spy (később látjuk majd), Wilson pedig értelemszerűen spy volt, hiszen linebackerként a coverage nem lenne meglepő.

Hendrickson coverage-ben

Hubbard coverage-ben

Wilson spy-ként

Wilsonnál ki kell emelni, hogy legtöbbször úgy volt spy, hogy előtte elindult rushra és lefoglalt egy támadófalembert. Ez azért jó, mert így nem 3 az 5 ellen, hanem 3 a 4 ellen rohamoznak a védők valójában, hiszen a Wilson által lefoglalt ember nem tud besegíteni a társaknak.

Na de nézzünk meg közelebbről egy ilyen playt. Ez épp a rendes játékidő utolsó játéka, ahol a Bengalsnak sikerült mezőnygólon tartania a Chiefst a red zone-ban.

Hárman siettetik Mahomest, a 7 zónázó védő mellé pedig hátralép Sam Hubbard is spy-ként, azaz Mahomesra koncentrálva. Ő ilyenkor tükrözi az irányító mozgását, azaz követi, amerre mozog a fal mögött.

Mivel 8 védő van coverage-ben, így kevesebb a megjátszható terület, kiváltképp a red zone-ban, hiszen konkrétan 10 játékos van a célterületen belül az alábbi pillanatképen. Így nyilván nehéz embert találni, de ha szigorúak akarunk lenni Mahomesszal, akkor ott lett volna Kelce középen és volt egy ablak, amikor meg lehetett volna játszani.

Sőt, volt egy második ablak, amikor meg Pringle-t lehetett volna megjátszani. Nyilván kicsik ezek az ablakok, de azért egy Mahomes szintű irányítónak egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

Itt már látszik az is, hogy Hubbard észlelte a nagy rést a támadófalban és megindult Mahomes felé, ugyanis a tükrözés után ez a másodlagos feladata: ha megnyílik a lehetőség, akkor támadhatja az irányítót – csak nagyon oda kell figyelni, hogy le is vigye.

Ez sikerült neki, ráadásul fumble-t is okozott, így csak nagy szerencsével tudott egyáltalán mezőnygólt rúgni a Chiefs, hogy hosszabbításra mentse a meccset.

2) Meglepő módon single high coverage

Az egész szezon arról szólt, hogy az a megoldás Mahomesék ellen, hogy két mély safetyvel elveszik a mély területeket és rövid passzokra kényszerítik őket. Ellenben a single high safetyvel megássák a csapatok a saját sírjukat. Ehhez képest a Bengals a második félidőben elég sok Cover 1-et használt, ráadásul hatásosan. Íme pár példa:

Na de hogy is néz ki ez pontosan? Ehhez az utolsó Chiefs-támadójátékot hoztam a meccsről, amikor Mahomes interceptiont dobott a hosszabbításban. A Bengals Cover 1 Robbert játszott, azaz a single high safety (Bates) mellett a másik safety (Bell) felmozgott a pálya közepére Robber szerepbe. Erről a védekezésről bővebben írtam korábban a Patriots kapcsán. Ráadásul annyiban megfejelték a dolgot, hogy itt is csak három emberes rush volt, Logan Wilson visszalépett spy-nak, miután lefoglalt egy támadófalembert.

A Chiefs szokásosan egy crosser útvonalat hívott be kulcsszituációban, ezt Tyreek Hill futotta meg 2-es pozícióból. Ezt baromi nehéz levédekezni egy CB-nek, hiszen végig kell menni vele a pálya széltében, miközben középen azért van forgalom. Azonban erre is van egy megoldás a Cover 1 Robber védekezésben, méghozzá hogy a Robber átveszi a keresztező útvonalat futó elkapót, és a helyére beáll a cornerback, aki Hillen védekezett eddig.

Nagyon jól látszik ez a fenti képen, ahogy az is, hogy a hátsó safety, Jessie Bates már itt elindult Hill irányba, hogy legyen esélye odaérni rá.

Ez a korai reagálás és Bates elképesztő sebessége kellett is ahhoz, hogy levédekezzék a játékot, mert Mahomes tökéletesen bedobta Bell mögé, Hill kezébe a labdát. Bates azonban zseniális játékot mutatott be, ezért lesz az egyik, ha nem a legjobban fizetett safety a ligában még tavasszal. A Bengals védelme pedig ezzel meg is nyerte a találkozót.

+1: Burrow megiramodásai

Nem ez volt Burrow legjobb meccse az évben, és ha Bolton elkapja a neki dobott labdát, akkor két interceptionnel és jó eséllyel vereséggel vonul le a pályáról. És ugyan a levegőben nem volt igazán jó, nagyon kellettek a megiramodásai, amikkel fontos first downokat tudott szerezni. Ezeknél a helyzeteknél nagyon jól használta ki a Chiefs védekezési stratégiáját.

Spagnuolo úgy volt vele, hogy tanulva a két csapat egy hónappal ezelőtti meccséből, nem fogja engedni, hogy Ja’Marr Chase megverje őket. Úgyhogy egész sokat alkalmazta az úgynevezett Cover 1 Double 1 koncepciót, ami azt jelenti, hogy Cover 1 a védekezés, egy mély safety hátul, egyébként emberfogás, a “szabad ember” pedig nem sietteti az irányítót vagy megy Robber szerepbe, hanem konkrétan rááll ő is egy elkapóra, jelen esetben az 1-es számú Chase-re.

A Chiefs egyébként tök jól megoldja a coverage-et, jól tapadnak az elkapókra, senki sincs üresen. A probléma csak annyi, hogy így mindenki háttal van az irányítónak (a single high safetyt kivéve), így ha a védőfal nem ér oda és kiengedi az irányítót a zsebből, akkor bizony óriási szabad terület nyílik meg. Burrow pedig ezt ki is használta.

Ugyanez történt később ennél a játéknál is, kicsit kevésbé látványosan.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!