Connect with us

Minden ami NFL

Megjött Róbert Gida! – a Matt Eberflus kinevezés

Csacsi, öreg chicagói medvém csalódottan bocsátotta el az utóbbi éveket irányító general managert és vezetőedzőt. Most friss erővel kívánják újjá építeni a franchise-t, amihez jó alapanyag áll rendelkezésre, és sikerült jó szakácsokat szerezni a konyhába.

Összességében a Matt Nagy éra ha csak a számokat nézzük, nem volt teljesen tragikus, hiszen pozitív mérleggel zárta a chicagói időszakát, és kétszer is PO-ba jutott a Bears, de egyszerűen hiányzott az átütő erő a csapatból. Az, hogy Nagy által összerakott playbook elmaradt egy Andy Reid tanítványhoz képest, az még azért valahol megbocsátható dolog, de a döntései is rendre megkérdőjelezhetők voltak. Ryan Pace pedig egy bőven átlag feletti keretet rakott össze ehhez. A gond az, hogy sok játékos pályafutása csúcsán került a csapathoz, mégis csak one and done-ok jöttek össze, mára pedig az a garnitúra kiöregedett. Innen indul tehát a történet, amely general manager kereséssel kezdődött.

Kinek a feladata lesz újjáépíteni a keretet?

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A Bears lépte meg először a GM-kinevezését, a választás pedig Ryan Poles lett a Chiefs stábjából. Ha edző fronton nem jött össze a Chiefs vonal, talán egy szinttel feljebb összejöhet, gondolhatják. Ahogy lenni szokott, ő is a játékosmegfigyelő utat járta be egészen a GM asszisztens szintig, az elmúlt 13 évben végig Kansas Cityben, vagyis több general manager is igényt tartott a szolgálataira, ami jó jel. Kezd kialakulni egy fiatal mag, amire lehet építeni, de kelleni fognak még köréjük építő kockák, amikért immár Poles fog felelni. Kíváncsi vagyok, hogy az öreg rókák közül hányan élik túl a tavaszt a csapatban, hiszen egy vadiúj stáb általában a roster kisöprésével kezd, főleg úgy, hogy nincs idén első köre a csapatnak, ergo az offseason egy része inkább a 2023-as idényre készíti majd fel a franchise-t.

Mindenek előtt azonban volt egy fontos feladata: ki kellett neveznie a csapat vezetőedzőjét, és érzésem szerint már egy csillagos ötössel nyitott.

VEZETŐedző

Több napig verejtékben feküdve ébredtek a szurkolótáborban, amikor elég komolyan felmerült Jim Caldwell neve, mint az egyik fő esélyes a megüresedett vezetőedzői állásra, de végül nem rá esett a választás, és nem is Dan Quinnre – mindkettő remek döntésnek bizonyult. Helyettük Matt Eberflus, a Colts védőkoordinátora kapta meg a karmesteri pálcát, ami nem csak ebből a trióból, de a teljes piacot nézve is remek döntésnek tűnik.

Rögtön az első kérdés az NFL kommuna felé az volt minden oldalról, hogy nem lett volna jobb a második évére készülő Justin Fieldsnek egy támadó felfogású vezetőedzőt hozni? Szerintem nem, ugyanis én úgy gondolom, hogy ennek a csapatnak most egy jó vezetőre, egy jó döntéshozóra, egy jó pedagógusra van szüksége, nem egy olyanra, aki a világot akarja megváltani. Ezt látjuk a Titansnél, a Ravensnél és a Billsnél is vezetőedzői fronton, ahol kimondottan főnökként működnek a vezetőedzők, és nem ők az agytrösztök a playbook kialakításában. Eberflus érzésem szerint ezt a vonalat képviseli, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a védelem játékhívásait nem ő fogja intézni, ezzel is csak azt ülteti belénk, hogy ő inkább az egész gépezetet akarja átlátni. Láthatjuk, hogy ez is egy járható út, nem csak a Shanahan-Reid-McVay által kitaposott.

Kiemeltem a pedagógus skillt, amire most nagy szüksége lenne ennek a csapatnak. Eberflus a Coltsban is ezzel tűnt ki igazán, hiszen a rendszere nem hozott soha ligaelit védelmi számokat, ellenben csapatként jól tudott működni a védelem annak ellenére is, hogy közel sem a liga legjobb játékosai alkották. Mindezt azért tudta elérni, mert nagyon jól képezte a játékosait, leginkább a back sevenben. Darius Leonard azért közel sem akként a sokoldalú linebacker prospectként jelentkezett a draftra, akiből kinézted, hogy amint beteszi a lábát a ligába, végig All-Pro kerettag lesz, Okereke és Anthony Walker szintén sokat fejlődött Indyben. A secondaryben Julian Blackmon és Khari Willis bőven jobb játékot hozott az elvártnál, Xavier Rhodes is fel tudta éleszteni a Minnesotában már eltemetett karrierjét, de Kenny Moore is meg-megvillant a szezon során. Persze nem mindenkivel jött össze a kézrátétellel való gyógyítás, de Chicagóban most az kell, hogy valaki irányt mutasson a sok fiatalnak.

Mivel Eberflus lemondott a playhívásokról, az a védőkoordinátorának, Alan Williamsnek a feladata lesz, akit a Colts stábjából csábított maga mellé. Mivel baráti viszonyt ápolnak a felek, és kívülről ismerik egymás gondolatát, így nem lesz nehéz egy hullámhosszra kerülni, így Eberflus is többnyire saját elképzeléseit láthatja viszont a pályán. Nem ő az egyetlen, aki otthagyta Indianapolist korábbi kollégája kedvéért, hiszen Dave Borgonzi (LB-k), James Rowe (CB-k) és David Overstreet (DB asszisztens) is vele együtt költözött a szeles városba.

Milyen sors vár Justin Fieldsre?

Bár a vezetőedző offense/defense beállítottsága nem fontos, egy edző azért csak kell, hogy foglalkozzon a támadósorral, és vele együtt az irányítóval is. Fields újonc éve olyan lett, mind idén majdnem mindenkié: voltak szép pillanatok, biztató periódusok, de összességében nem estünk hanyatt. Láthattuk, hogy ha engedik futni, akkor képes lehet egy új dimenziót nyitni a támadójátékban, és passzoknál sem reménytelen, de még rengeteget kell fejlődnie. Erre az ősi riválistól érkezik majd a segítség Luke Getsy személyében, akit a magyar kommentátorok imádni fognak.

A 37 éves szakember egy szezont leszámítva 2014 és 2021 között volt a Green Bay stábjának tagja, de LaFleur fontosabb szerepet szánt neki mint anno McCarthy, és ez lehetett vonzó több edzőt kereső csapat számára is az idei kínálatból. Getsy ugyanis a passzjátékért felelt, amivel ugye Aaron Rodgers az elmúlt két szezonban MVP címet szerzett, és hasonló csodákat remélnek a Bears támadósorától a munkássága által. A hivatalos honlapnak adott nyilatkozata alapján egy saját identitást akar kialakítani Fieldsszel, és nem azt folytatni, amit korábbi állomáshelyein tanult. Mivel maga is volt quarterback, vélhetően tudja mire van szüksége fiatal mentoráltjának, kíváncsian várom mi lesz majd az eredménye.

Vannak persze negatívumok is a kinevezésben, hiszen bár fiatal kora ellenére elég komoly tapasztalata van NCAA és NFL stábban, profi szinten most először fog játékokat hívni. Persze valahol el kell kezdeni, de itt csak az ő kezében van a támadósor, nem áll fenn az a lehetőség, hogy ha nem működik, akkor a HC átveszi tőle ezeket a feladatokat, így a bukás esélye is nagyobb. A másik, hogy Getsyt a Broncos vezetőedzőnek is meginterjúztatta, illetve a Panthers is kinézte magának OC-nek, vagyis viszonylag kapós névnek számított. Egy jó 2022-es idény után könnyen lehet, hogy más is szemet vet rá, csak már vezetőedzőként – amennyiben ilyen vágyai vannak, akkor lehet egy év után ismét új szakembert kell keresni.

Ami érdekesség, vagy inkább kissé fejvakarós számomra, hogy a stábja első ránézésre nem tűnik túl acélosnak. A legnagyobb név a WR edző/passzjáték koordinátor Tyke Tolbert, aki a denveri Manning-érában volt az elkapók edzője, és nagyjából ennyi. A QB edző kiléte még fontos lehet ha már Fields a fő szempont, ő Andrew Janocko lesz, aki a Vikings stábjában gyakorlatilag minden csapatrésznek volt már edzője a támadósorban 33 éves kora ellenére, ráadásul van közös múltjuk Getsyvel még a Pittsburgh Egyetemről. Justin Jefferson újonc idénye, vagy Kirk Cousins mögöttünk hagyott szezonja statisztikailag nem nézett ki rosszul, és állítólag mindkettőben nagy szerepe volt Janockónak a háttérben.

Összegzés

Tetszik az irány, ahová szeretne tartani a franchise ezekkel a kinevezésekkel, és nem a focit akarja megreformálni, hanem a saját játékosaiból kihozni a legtöbbet – a reform küldetéstudat ráér később. A védelemért szinte egy az egyben azok az emberek felelnek majd akik a Coltsnál, ezt döntsétek el, hogy előre vagy visszalépés a tavalyi egységet látva, de az biztos, hogy lesznek még a keretben változások tavasszal. De minden bizonnyal senkit nem érdekel milyen a defense, csak Justin Fields hozza a benne rejlő potenciált, és itt picit tartok a rutintalan stábtól, aki ezért felelni fog. Így ez egy picit lehúzza nálam az összképet, de remélem nem lesz igazam.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!