Connect with us

Minden ami NFL

Mit érhet egy vezetőedző irányító nélkül? – a Nathaniel Hackett kinevezés

Három évnyi rájátszás-mentes időszak után megköszönték Vic Fangio munkáját Denverben, és egy teljesen más irányba szeretnék terelni a franchise útját Nathaniel Hackettel. Abban azért nagy egyetértés van, hogy a váltás érett, összességében azt látni, hogy az utódlásnak is örülnek a szurkolók, de nekem személy szerint vannak kételyeim.

A bevezetőben említett más irányba terelés Denverben nem a megszokott módon történt. Általánosságban azért ez úgy szokott kinézni, hogy a tulajdonos kinevez egy general managert, aki pedig kinevez egy vezetőedzőt. A Broncosnál egy teljesen más sorrendben történt a folyamat: először új GM lett, aki egy évvel később kinevezhetett “saját” vezetőedzőt, a franchise viszont csak most fog új tulajdonosi kezekbe kerülni. Azért én megvárnám ennek a sztorinak a végét, mert ha egy markáns elképzelésekkel érkező kezekbe kerül a csapat, az még boríthat egy-két dolgot, de ennyire ne szaladjunk előre.

Mit adhat Hackett a Broncosnak?

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Amikor Patrik behozta a Kedd esti fényekbe Hackett nevét mint potenciális vezetőedző jelölt, akkor eléggé meghökkentem. Bennem ugyanis semmilyen szinten nem merült fel, hogy belőle jó vezetőedző lenne, sokkal jobban állt neki ez az introvertált támadókoordinátori szerep, de végül megint igaza lett. Bár Patonék alaposan körbejárták a lehetőségeiket, végül Hackett meggyőzte őket a karizmájával és a hozzáállásával, illetve hogy ő volt az egyetlen jelölt, aki személyesen repült el Denverbe a második interjújára, amivel annyira levette a lábáról a boardot, hogy végül az interjú végén nem is akartak mással értekezni, és odaadták neki a munkát. Az első sajtótájékoztatóiból, és a korábban látott rövid videókból egyértelműen látszik, hogy teljesen más habitusú fickó Fangióhoz képest. Jóval közvetlenebb a játékosaival, sokkal lazább mint elődje, ami lehet jó hatással lesz erre a kissé besavanyodott keretre, ami már nagyon éhezik a sikerre és a rájátszásra. Természetesen ez nem mindig jelent előnyt, Dan Campbellre is azt mondták, hogy ő egy “dude”, csak ennek a csapatnak nem haver kellene, hanem egy vezetőedző, de persze a kettő nem zárja ki egymást.

Van azonban egy árnyoldala is ennek a kinevezésnek. Sokan azért örülnek Hackettnek, mert Rodgers (minden bizonnyal) back-to-back MVP címét látva majd milyen jól fog dolgozni az új irányítójával, és bár van QB edzői múltja, az ő szakterülete sokkal inkább a futójátékok megtervezésében merült ki. Ezzel tudott kiemelkedni még anno Buffalóban, majd később Jacksonville-ben is, amikor a csapat az AFC-döntőig menetelt, és Matt LaFleur is azzal a szándékkal kérte maga mellé kinevezésekor, hogy a west coast sémára alapuló futást újradefiniálják Green Bayben, és ez abszolút megvalósult. Playcalling múltja is van, amit a Billsnél és a Jaguarsnél tudott csak bemutatni, ahol azért nem az offense-től voltunk összességében elájulva, de sok közös eleme van a két sztorinak. Mindkét csapat inkább a védelmére támaszkodott, mindkét csapatnál rettentő pocsék irányítóval kellett dolgoznia, és mindkét csapat ennek megfelelően összességében gyenge offense mutatókkal zárt. Eddig nem úgy tűnik, hogy ez Denverben megváltozna, de van még egy, és talán a legfontosabb adaléka a kinevezésének.

A mit adhat helyett feltehetjük, hogy kit adhat, hiszen vele együtt egyre jobban erősödtek az Aaron Rodgers megszerzéséről szóló pletykák is. Szerintem igenis szempont volt az edzőkeresésben, hogy mennyire vonzó adott esetben a három top “megszerezhető” irányító szemében az új főedző jelölt, ő pedig nyilván a regnáló MVP-t tudja felmutatni, ami elég nyomós ok lehetett Patonék döntésében. Meglátjuk végül megszületik-e a frigy, máskülönben cudar világ marad továbbra is a szurkolókra.

Tényleg támadó felfogású HC-ra volt szükség?

Nem először és nem is utoljára hallunk vagy olvasunk erről a kérdéskörről, többek között podcastben is volt erről szó, pont Hackett kapcsán is felmerült. Azt az érvet még meg is tudom érteni, hogy a támadósor sokkal jobban szinten tartható ugyanazzal a szakemberrel mint a védelem, ahol sokkal nagyobb a kilengés akár pozitív, akár negatív irányban évről évre, és emiatt érdemesebb az OC-t “leláncolni” azzal, hogy vezetőedzőnek nevezed ki. Sokáig én is így voltam vele, de azóta számos olyan példát látunk arra, hogy baromira mindegy. A vezetőedző, ahogy a nevében is van, vezetőnek kell lennie. Ő nem egy adott csapatrészért felel, hanem magáért a csapatért. Ha csak mindenki a saját munkahelyén lévő főnökére gondol, hogy az ő feladata mennyiben más mint a tiéd, akkor ugyanez elmondható az NFL világában is egy HC-OC/DC viszonylatban is. És ez nagyon sokaknak nem megy, hiába vannak ott a futballvilág agytrösztjei között, gondoljunk csak Kyle Shanahanre, viszont az ő tudását elveszteni óriási veszteség lenne, így “kénytelenek” főedzőként alkalmazni.

Pat Shurmurt le kellett váltani, ebben nincs kérdés, de azért ne felejtsük el, hogy az utóbbi öt évben Teddy Bridgewater, Drew Lock, Case Keenum, Joe Flacco és Trevor Siemian volt a Broncos irányítója. Kérdem én, ki az az offense mastermind, aki ilyen merítésből nemhogy jó, hanem csak normális passzjátékot tudott volna összeácsolni? Ha Hackettől is azt várják, hogy bebikázza az offense eme szegmensét, de arra egy Drew Lockkal szúrják ki a szemét, akkor nagyon sokan fognak csalódni. Normális QB nélkül ugyanis senki nem fog csodát tenni Coloradóban, és amíg ez nincs megoldva, addig a vezetőedző személye számomra nem annyira lényeges.

Kik segítik a munkáját?

Egy NFL head coach talán legnagyobb erénye nem az, hogy ő kiemelkedően ért a játék adott eleméhez, hanem hogy jó emberekkel veszi magát körül. Nem hiába szoktuk az ilyen értékelésekkel megvárni amíg összeáll a stáb (nagy része), mert az összkép szempontjából ez még talán fontosabb is, minthogy ki az aktuális vezetőedző.

Hackett esetében a támadókoordinátor kiléte a kevésbé fontos, hiszen a vezetőedző fogja hívni a támadósor játékait, ettől függetlenül szeretett volna magának egy jobb kezet, egy olyan bizalmi embert, akit barátjaként kedvel, de kiáll a véleményéért, ha nem ért egyet főnökével. Nem meglepő módon a Packersből volt nem egy jelölt erre a szerepre, de Luke Getsy Chicagóba távozott, Jason Vrable-t és Andy Stevanichot pedig leláncolták. Végül a tight end edző Justin Outtenre esett a választás, akinek a támadófilozófiája megegyezik Hackettével, szintén west coast sémában gondolkodik, így az egy hullámhosszra kerüléssel nem lesz gond. Nem akarok mindenbe rosszat gondolni, de ha ő csak a negyedik ember volt erre a szerepre, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire kéne derűlátóan gondolni erre a kinevezésre. Outten feladata a pozíciós edzők munkájának ellenőrzése lesz, illetve az aktuális gameplan megtervezésében lesz Hackett segítségére.

A legnagyobb váltás az OL-nél lehet, ahol a korábban remek támadófalakat építő, többek között Garrett Bolles felemelkedéséért is felelős Mike Munchiak végül távozott, a helyét pedig Butch Barry vette át, aki mind Hackettel, mind Outtennel dolgozott 2020-ban Green Bayben, most pedig a 49ers asszisztens OL edző posztját adta fel a Broncos kedvéért. Talán túlságosan elfogult vagyok Munchiak munkájával kapcsolatban, viszont Barry inkább séma fit lehet az újonnan megálmodott rendszerbe. A QB-ért és passzjátékért felelős segédedzőnek pedig Klint Kubiaket, a Vikings korábbi támadókoordinátorát nevezték ki, ami viszont remek fogás. Minnesotában remek játékosokat termelt ki ez a támadósor a sémának hála, így hogy nem kell játékhívásért felelnie, csak a játékosok képzéséért, szerintem nála jobb szabadúszó edző nem volt a piacon, így jár a keksz. Plusz érdekesség, hogy az apja lévén a Kubiak nevet amúgy is imádják Denverben.

Los Angelesből érkezhet a segítség

A támadósort kiveséztük, viszont a védelem leginkább annyira érdekes kérdés, és a special team is új trénerre vár. Hivatalosan mindkét állás betöltetlen még, de csak azért, mert a Rams Super Bowl részvétele miatt muszáj volt megvárni a döntő, hiszen minden bizonnyal mindkét posztra Los Angelesből érkezik szakember.

Vic Fangio ha vezetőedzőként nem bizonyult telitalálatnak, azt senki sem vitatja, hogy a defense-ekhez még mindig remekül ért. Nem lesz tehát könnyű dolga az utódnak, aki a hírek szerint a DB edző Ejiro Evero lesz a Ramsből. Ha halmazábrán szeretnénk megmutatni ki ő, akkor konkrétan nála nagyobb közös metszet nem létezik. Kezdjük ott, hogy Hackettel elég szoros baráti kapcsolatot ápol, hiszen egyetemi csapattársak voltak, vagyis az edzővel való összhang pipa. Persze ez mit sem ér akkor, ha az általa elképzelt séma nem egyeztethető össze a rosterrel, de akkor nézzük meg kikkel dolgozott együtt pályafutása során:

  • Wade Phillipsszel, aki korábban a Broncos Super Bowl győztes védelmét összerakta
  • Dom Capersszel, aki Vic Fangiót kérte maga mellé a Panthersnél a hasonló védőfilozófia miatt
  • Brandon Staley-vel, aki Fangio egyik legjobb tanítványa volt, és aki megálmodta a Rams tavalyi védelmét
  • Raheem Morrisszal, aki Staley alapjait még szebbre csiszolta az idei Ramsben
  • és végül magával Vic Fangióval, akinek a védelmét épp átvenni készül

Ennyi egybeesés ritkán van egy edző esetében. Persze azt nem merem állítani, hogy akkor ott folytatják ahol abbahagyták, de kétségtelenül könnyít a helyzeten – bár azt továbbra is tartom, hogy védelmet magas szinten tartani nagyon nehéz. Ezen az sem segít, hogy a front sevenben voltak és lesznek vélhetően átalakulások, aminek az újjáépítésére lehet rámegy az első éve. A pozíciós edzőket hivatalos kinevezés hiányában nem tudhatjuk még, de meglepne, ha Fangio emberei egytől egyig maradnának.

Ami a special teamet illeti, oda is a Ramsből nézték ki az új vezetőt, aki Dwayne Stukes lehet, bár ezt még nem veszik annyira biztosra.

Összegzés

Fangióval nem tudott ez a csapat előre lépni, így a menesztése teljesen indokolt lépés volt. A jelöltekhez képest lehetett volna véleményem szerint sokkal rosszabbat is kinevezni, de sokkal jobbat is, pláne hogy a denveriek voltak az elsők, akik meglépték a kinevezést, így nem mondhatjuk, hogy elvitték előlük a kiszemeltjeiket. Munchiak távozása nekem egyelőre negatívum, Kubiak viszont nagy pluszpont számomra, és a DC is jónak tűnik első ránézésre, aztán majd kiderül tavaszra milyen rosterből kell kihoznia a maximumot.

Hogy Hackett teljesen más személyisége mit hoz ki ebből a keretből, azt nem tudom, de az biztos, hogy az egész azon áll vagy bukik, hogy kivel kezdik meg a center mögött a 2022-es szezont. Ha Lockkal, akkor kvázi édes mindegy lett volna kit neveznek ki. Ha az ő személye lehet a kulcs Rodgers megszerzéséhez, akkor ezt az áldozatot hajlandó vagyok benyelni. Ha viszont egy újonccal mennek majd neki az idénynek, arra már nem biztos, hogy őt tartottam volna a legalkalmasabbnak. Biztató és fiatalos stáb, ami előny, de nekem első blikkre akkor sem túl meggyőző Hackett CV-je vezetőedzőként, így nálam ez lehúzza az összképet.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!