Connect with us

Draft

San Franciscóban sem változott semmi – 49ers draftértékelő

Ha valaki szereti az állandóságot és a kiszámíthatóságot, de épp nem szimpatizál a Patriotsszal és a Ramsszel, akkor a 49ers a tökéletes jelölt. Hihetetlen, hogy évek óta képes ugyanazt csinálni a Kyle Shanahan – John Lynch duó, csak míg a Rams összességében a legjobban draftoló csapatok között van és még a Patriots is korrekt szintet hoz minden furcsa mániája ellenére, addig a 49ersre ez nem mondható el.

A San Franciscónak nem volt első körös pickje idén a Trey Lance csere miatt, így a legjobb prospectekről természetesen lemaradt. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a legnagyobb hiányposztokon, mint a belső védőfalember vagy a guard nagyon rossz volt a felhozatal, a legjobb elkapók már rég kimentek, miközben Deebo Samuel távozási szándéka miatt nem ártott volna bebiztosítania magát a csapatnak, illetve a secondaryre is ráfért az erősítés (ráadásul a csapat valamiért nem volt hajlandó sem fel-, sem lecserélni). Ehhez képest a két legmagasabb pickjét egy pass rusherre és egy futóra lőtte el a csapat, safety nem érkezett és corner is csak az ötödik körben.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

2/61 Drake Jackson, Edge, USC

Az elmúlt hat évben negyedszer választ pass rushert a csapat az első választásával, ami még oké is, ha Nick Bosa az opció, de amikor ott a keretben Bosa mellett Arik Armstead is, akkor ez elég nagy luxus (tény, hogy utóbbi elég sokat szerepel belül, de még mindig többet van a szélen és a méretei nem megfelelőek ahhoz, hogy folyamatosan a védőfal belsejéből induljon). Persze nem árt, ha van a csapatban három jó pass rusher, ráadásul Jackson teljesen más skill settel rendelkezik, mint a többiek: nem erős és nem nagy, viszont nagyon jól lő ki a snap pillanatában és kellően hajlékony, hogy a szélen sebességből megverje az emberét. Ha hárman egyszerre állnak fel egyértelmű passzhelyzeteknél, akkor támadófal legyen a talpán, ami képes sokáig megállítani őket.

Hosszú távon lehet belőle egy jó kezdő, hisz alig múlt 21 éves. Ám azért érdemes megjegyezni, hogy az egyetemen csak 12,5 sacket jegyzett (igaz, 22 százalékos pass rush win rate-je volt), rettentő inkonzisztens és limitált a pass rush repertoárja, illetve mivel nem valami erős, így benne van a pakliban, hogy csak egy szituációs speed rusher lesz belőle. Ezzel együtt értéken itt abszolút rendben van, sőt akár azt is lehet mondani, hogy BPA volt, de talán érdemes lett volna egy nagyobb needre lőni, tavaly sem a pass rush-sal volt a probléma.

3/93 Tyrion Davis-Price, RB, LSU

Isten, ki vagy az égben! Egyrészt mindenkit imádok, akit Tyrionnak hívnak, még ha nem is Lannister, másrészt meg mi a halálnak futó a 49ersnek, pláne a harmadik körben, ráadásul egy olyan, akinél még az is lehetséges forgatókönyv volt, hogy nem választják ki (a konszenzus boardokon a 230. helyen rangsorolták és nála sokkal tehetségesebb játékosok nem keltek el).

Ez megint egy tipikus Kyle Shanahan agymenés, aki indokolatlanul beleszeretett egy relatíve tehetségtelen játékosba és ellövetett rá egy igen értékes picket. Ahogy egyébként tette ezt tavaly Trey Shermonnal szintén a harmadik körben, akit azonnal kiütött a kezdőből a 6. körös Elijah Mitchell és újoncként 167 yardot szerzett. Most alighanem ugyanez a sors vár majd Davis-Price-ra, aki egy teljesen középszerű futó nulla playmaker kvalitással (se nem robbanékony, se nem mozgékony).

Az elképzelhető, hogy a tackle-ök között ő lesz a leghatékonyabb a csapatban, de erre a szerepre elég egy 6-7. körös picket áldozni, vagy hozni egy veterán futót 1,5 millióért. Pláne akkor, ha kiválaszthatnád a második körbe várt Nick Crosst vagy ha jobban tetszik, akkor Kerby Josephet a lyukas safety posztra.

3/105 Danny Gray, WR, SMU

Egy villámgyors atléta (4,33 másodperces 40 yardos idő), aki elkapóként kis túlzással nem igazán tudja elkapni a labdát, illetve a 84 kilójával elég vékonynak számít a profik között. Ez elég rossz kombináció, mert kellene rá némi izom, viszont ez könnyen kihathat a sebességére, ami a legnagyobb erénye, így érdekes lesz látni, hogyan próbálja meg orvosolni a gyengeségeket a csapat (nem lehetetlen, csak nem egyszerű).

Ugyanakkor a limitáltságai és drop problémái ellenére egy kifejezetten izgalmas prospect, akiben brutális nagy játék potenciál van. A széleken ha nem tudják hamar elnyomni, akkor nagyon nehéz lesz megverni és igazi mélységi specialista lehet belőle, de a kezében a labdával is veszélyes, shallow crossokkal, slantekkel és screenekkel is nagy kárt tud okozni. Már újoncként is elég nagy szerepet kaphat, Shanahannek biztosan lesz pár játéka a számára.

4/134 Spencer Burford, OL, UTSA

5/172 Samuel Womack, NCB, Toledo

Két nagyon érdekes pick a csapattól. Burford egy rendkívül atletikus támadófalember, ami alap követelmény a 49ersben. Kicsit alulméretezett, de hosszúak a karjai, illetve az egyetemen tackle-t és guardot is játszott, hosszú távon egy hasznos csere lehet belőle (illetve mivel a 49ers sokat használ swing tackle-öket, akár már újoncként kaphat némi szerepet). Többet egyelőre nehéz belelátni, mert a technikája rossz és a wide zone blokkolást amúgy sem könnyű megtanulni, de ideális esetben 1-2 éven belül akár kezdő is lehet.

Ugyanez viszont nem mondható el Womackról, aki még ötödik körös pickként is óriási reach, konkrétan nem volt rajta a konszenzus 300-as boardon. Ez elég sok mindent elmond a kvalitásairól, így egyedül a logikát lehet pozitívan értékelni: kellett egy nickel corner K’Waun Williams távozása után. Erre viszont szinte biztosan nem lesz Womack képes, és hacsak nem csinálnak csodát vele, akkor csak egy relatíve drága speciális egység játékosról beszélünk.

6/187 Nick Zakelj, T, Fordham
6/220 Kalia Davis, DL, UCF
6/221 Tariq Castro-Fields, CB, Penn State
7/262 Brock Purdy, QB, Iowa State

A 6-7. körben effektíve csak azt érdemes nézni, hogy érkezett-e valamilyen nagyot csúszó játékos, esetleg egy ritka atletikus csiszolatlan gyémánt, akiből hosszú távon lehet akár valaki. A fenti négyes közül hárman is kimerítik ezeket a kritériumokat, konkrétan több kezdő potenciált látok bennük, mint a 3-5. körös választásokban.

Zakelj egy erős, jó méretekkel és atletikussággal rendelkező játékos, akinek hihetetlenül kezdetleges technikája van, így újoncként nem nagyon fog pályát látni. Viszont a 49ers falemberképzése kifejezetten jó és némi optimizmussal elképzelhetőnek tartom, hogy hosszabb távon egy vállalható kezdő legyen belőle vagy Mike McGlinchey helyén, vagy akár guardként. Reálisan nézve persze inkább csak egy korrekt swing tackle lesz belőle, de a hatodik körben már ez is valami – sokkal többet a negyedik körös Burfordba sem egyszerű belelátni.

Davis egy prototípus futás elleni nose tackle, akihez hasonló nem nagyon van a rosteren, sőt még némi pass rush potenciál is van benne. Hatalmas fogás, ami leginkább egy ACL-sérülésnek köszönhető, így azért van kockázat abban, hogy mennyire tud visszatérni a korábbi formájához, de egészségesen sokan második nap végi tehetségnek tartották, így már újoncként sok szerepet kaphat (már amikor játékra kész állapotban lesz).

Castro-Fields a konszenzus board 144. legjobb prospectje volt, így a hetedik körben nagy fogás. Ő is nagyon nyers, talán pont ezért csúszott, de alapvetően jók a méretei, a sebessége és a robbanékonysága ahhoz, hogy hosszú távon kezdő legyen belőle. Mindez már nem mondható el Purdyról, aki maximum harmadik számú QB-nak érkezett a gyakorlócsapatba (Nate Sudfeldnek 2 millás garantáltja van, vagyis ő biztos a rosteren lesz), így ne legyünk meglepve, ha majd kivágják és pár nap múlva visszaigazolják.

Összegzés

A 49ersnek voltak jó pickjei, de ezek leginkább a hátsóbb körökben jöttek. Drake Jacksont el tudom fogadni, mint BPA-t, még ha nem is a fal szélére húztam volna játékost, de Tyrion az egész draft egyik legnagyobb reach-e volt – egy középszerű, maximum 6-7. körös tehetséggel rendelkező játékos, aki a játék legértéktelenebb posztján játszik, ráadásul még csak nem is hiányposztra érkezett (és ugyanez igaz Samuel Womackra).

Danny Gray és Spencer Burford értékben rendben van, relatíve hiányposztra is jöttek, de előbbinél voltak jobb játékosok is nagyobb hiányposztra, utóbbiban meg nem látok sokkal többet, mint a hatodik körös Zakeljben. Sőt, Drake Jackson és Gray után a 6-7. körös Davis és Castro-Fields tűnik a legjobb húzásnak, utóbbi három inkább egy kalapban van, ami elég sokat elmond a csapat helyzetkihasználásáról.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Antal Kovacs
Antal Kovacs
2022-05-11 07:59

A 49ers draftjára már az rányomta a bélyegét, hogy Jimmy G-t nem sikerült elcserélni, pedig +1 2.-3. kör elfért volna még ide, de még akár hátsóbb kör is.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x