Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2022 – III. rész

Középmezőnyéhez érkezett a Top 50-es sorozat. Ebben a kategóriában már nincsenek olyan megosztó játékosok mint korábban, kivétel nélkül mindenki rajta volt az összes szerkesztő egyéni listáján is, így ez már tényleg az elit szint első felvonása.

A listát 4 szerkesztő (Balázs, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. Az összpontszám megállapítása során nem szűrtűk ki a szélsőséges értékeket, de a tie-breakerek eldöntésénél ez volt a döntő. 

50. Marlon Humphrey, CB, Ravens
49. Cameron Jordan, Edge, Saints
48. Tyron Smith, OT, Cowboys
47. Jeffery Simmons, iDL, Titans
46. Chase Young, Edge, Commanders
45. Tristan Wirfs, OT, Buccaneers
44. Jonathan Taylor, RB, Colts
43. JC Jackson, CB, Chargers
42. DeAndre Hopkins, WR, Cardinals
41. Tre White, CB, Bills
40. Ronnie Stanley, OT, Ravens
39. Von Miller, Edge, Bills
38. Mark Andrews, TE, Ravens
37. Derrick Henry, RB, Titans
36. Joel Bitonio, G, Browns
35. Terron Armstead, OT, Dolphins
34. Deebo Samuel, WR, 49ers
33. AJ Terrell, CB, Falcons
32. Derwin James, S, Chargers
31. Cameron Heyward, iDL, Steelers

30. Micah Parsons, LB, Dallas Cowboys, 118 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 23., 32., 33., 38.

A 2020-as év újonc védője tavaly ilyenkor csak a Top 50-es listánk 49. helyére tudta felkúszni magát. Ehhez képest Micah Parsons a legjobb 30-ban kezdi meg a szereplését. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy bár ő ezzel a legmagasabban rangsorolt másodéves védő, a korosztályát tekintve csak a második helyre fért fel. A Cowboys kiválósága tavaly megcsillogtatta, mennyire sokoldalú játékos. Messze a legtöbb nyomást generálta az újoncok között, de ligaszinten is a 11. helyre ért fel, miközben a szerzett 14 sackje is top10-es teljesítmény. Egészen elképesztő, hogy bár sokat küldték az irányítóra, ezeket a számokat úgy hozta, hogy ideje nagyobb részét linebackerként és nem edge rusherként töltötte. Persze mindenkinek az irányítók terrorizálása ugrik be elsősorban vele kapcsolatban, de Micah a futás és a passz elleni védekezésben is tevékenyen vette ki a részét, így nem is meglepő, hogy a DRoY díjon aratott elsöprő győzelme után a toplistán is igen előkelő helyen debütálhat.

29. Kevin Byard, S, Tennessee Titans, 118 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 21., 26., 36., 43.

Az elmúlt évek egyik legjobb free safetyje tavaly nem fért fel a listára, idén a legmagasabbra ért fel a posztján mindenki közül. Byard a Titans védelem talán legfontosabb játékosa. Képes az egész pálya bejátszására, remekül olvassa a játékokat és ha éppen úgy hozza a formáció, a box környékén is rendkívül hatékony. Évek óta az egyik legbiztosabb szerelő a posztján, aki bár ad fel időnként touchdownokat, nem maradnak el tőle a labdalopások sem, hiszen az elmúlt 5 évben 24 interceptiont jegyzett. Teljesítményét nem csak mi ismertük el a listánkra tételével, de az első csapatos All-Pro tagsága is mutatja.

28. Fred Warner, LB, San Francisco 49ers, 120 pont

Tavalyi helyezés: 27.
Idei helyezések: 18., 19., 31., 56.

Luke Kuechly visszavonulása és Bobby Wagner visszaesése után megüresedett a liga legjobb linebackerének státusza. Listánkon Warner tavaly még egy hellyel a korábbi Seattle-i legenda mögött végzett, idénre azonban ő nyerte el a poszt legjobbjának járó kitüntetést. Warner teljesen kielégíti a modern elvárásokat a poszton. Remek sebessége van, képes kiérni az oldalvonalra a külső futásoknál, de a pálya közepén a tight endet vagy a slot receivert is képes felvenni. Bár nem a legnagyobb playmaker a posztján, nem is hibázik túl sokat, coverage-ben pedig elit. Tavalyhoz képest igazából tartotta a Top 50-ben elfoglalt helyét Warner, jobb szezonja nem volt mint 2020-ban, de a versenytársak (Wagner) visszaesése miatt immár ő a legjobb linebacker az FK! listáján.

27. A.J. Brown, WR, Philadelphia Eagles, 124 pont

Tavalyi helyezés: 42.
Idei helyezések: 23., 24., 25., 48.

Tavaly még Derrick Henry mögött végzett a házi versenyben, idén azonban a futó sérülése miatt jobban középpontba került a Titans meccsein, így előzni tudott AJ. A tavalyi AFC első ennek ellenére nem szerette volna megfizetni Brownt, aki immár az Eagles csapatát erősíti. Brown hamar belépett az elit kategóriába és ligába kerülése óta folyamatosan nő az elismertsége is. Mindhárom szezonjában átlépte az 1000 yardos határt és az egyik legjobb playmaker volt a mögöttünk hagyott szezonban. Tavaly megmutatta, hogy egyedül is képes kitűnni a sorból, az Eaglesnél pedig a társai is meglesznek hozzá, hogy beférjen a poszt top5-ös rangsorába. Persze ehhez szüksége lesz Jalen Hurtsre is.

26. Quenton Nelson, G, Indianapolis Colts, 127 pont

Tavalyi helyezés: 12.
Idei helyezések: 17., 21., 30., 49.

Több előrelépő után egy visszaesővel folytatjuk. Quenton Nelson mióta megérkezett a ligába minden évben a legjobb guardok között volt, amit jól mutat, hogy 2018-tól kezdődően minden évben első csapatos All-Pro lett. A mögöttünk hagyott szezon azonban egyértelműen egy kis visszaesést hozott a karrierjében. Továbbra is egy kiemelkedő játékos a posztján, de ahhoz, hogy ismét egy összességében top10 körüli játékosról beszélhessünk az esetében, vissza kell találjon a korábbi formájához. Tavaly persze nem volt könnyű dolga, hiszen társa Anthony Castonzo visszavonult és Carson Wentz is hajlamosabb volta a labda hosszú tartogatására. Matt Ryan talán a túlzott kockázatokat kevésbé vállalja majd fel, ugyanakkor a bal oldalán továbbra sem lesz jelen egy Castonzóhoz mérhető játékos.

25. Chris Jones, DT, Kansas City Chiefs, 137 pont

Tavalyi helyezés: 22.
Idei helyezések: 20., 21., 29., 37.

A Donald mentes liga legjobb belső védőfalembere. Ezt a díjat igazából minden évben illendő lenne kiadni, hiszen a Rams sztárja, aki vélhetően minden idők legjobbja a posztján, nem sok esélyt ad a többieknek. Jones azonban a Donald mögötti társaság zászlóvivője. Stabilan, évek óta remek pass rush teljesítményt nyújt, ráadásul különösebb segítség nélkül. A tavalyi évben megpróbálkoztak az esetében egy kisebb posztváltással, de az nem nézett ki annyira jól. Az év közepétől azonban visszakerült eredeti helyére, ahol újra azt a játékot mutatta, amit megszokhattunk. Év végére így zsínorban harmadjára jegyezte a legtöbb nyomást a Chiefs védelméből, aminek köszönhetően nagyjából ugyanabba a range-be esett az összesített listánkon az idei évben is mint tavaly.

24. Deshaun Watson, QB, Cleveland Browns, 138 pont

Tavalyi helyezés: 6.
Idei helyezések: 16., 26., 30., 34.

Watson tényleges tudását tekintve továbbra is inkább abba a pozícióba tehető, ahol tavaly végzett. Azonban a teljes év kihagyás és a személye körüli botrányok miatt fordulhatott elő, hogy megindult lefelé a listán. 2022-ben remélhetőleg újra a pályán látjuk Deshaunt, hiszen a legjobbját tekintve egy top10-es játékost mindig öröm focizni látni. Kérdés persze, hogy az ügyeinek lassú rendeződése után mennyi eltiltásra is számíthat majd, de ha nem egész évre tiltják el (nem valószínű), akkor immáron a Browns irányítójaként sokkal jobb környezetben bizonyíthat, mint tette azt Houstonban az elmúlt években.

23. Ja’Marr Chase, WR, Cincinnati Bengals, 138 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 15., 22., 26., 43.

Mint már utaltam rá, nem Parsons lett a legmagasabbra rangsorolt újonc a listánkon. Ezt a titulust a Bengals fiatalja kapta meg. Ja’Marr Chase minden idők legjobb újonc szezonját produkálta 2021-ben az elkapók között és persze nem csak egyedül miatta, de egy 1/5-ös csapat az ő és Burrow vezérletével egészen a Super Bowling menetelt. Chase a 3. legtöbb touchdownt és a 4. legtöbb yardot szerezte az alapszakaszban, majd a playoff menetelésből is tevékenyen kivette a részét. Pár koncentrációs drop persze így is benne volt a játékában, amiket ha esetleg levetkőzik, még egy ennél is félelmetesebb elkapója lehet a ligának, akit jövőre már akár a top10-ben is köszönthetünk.

22. Jaire Alexander, CB, Green Bay Packers, 150 pont

Tavalyi helyezés: 17.
Idei helyezések: 16., 21., 22., 35.

Ugyan sérülés miatt csupán négy meccsen tudott pályára lépni, Alexander nem érdemtelenül lett a liga legjobban fizetett cornere. A 2020-as remek szezonja után nagyjából tartotta a tavalyi pozícióját. Kérdés nélkül top5, de talán top3 játékos a posztján. Ezt jól mutatja, hogy senki se rakta a 4.-nél lejjebb az egyéni listákat tekintve. Bár nem olyan fizikális a felépítése mint Ramsey-nek, képes igazi shutdown játékra. Mivel alacsonyabb mint a prototípus méret, ebből adódóan sokkal könnyedebb a mozgása mint a magasabb cornereknek, aminek hatására nagyon nehéz szeparálódni az őrizetéből. A Packers védelme minden szinten rendelkezik most már kiemelkedő játékosokkal, így adva van előtte a lehetőség, hogy 2022-ben újra egészségesen másolni tudja a covid által sújtott szezonban mutatott produkcióját.

21. George Kittle, TE, San Francisco 49ers, 151 pont

Tavalyi helyezés: 9.
Idei helyezések: 14., 20., 20., 39.

Kittle visszaesése kissé furcsa, hiszen a tavalyi szezonja egyáltalán nem volt rosszabb mint a 2020-as, sőt. A 49ers kiválósága talán csak az évek óta tartó tündöklése miatt picit “unalmasabb” név lett, de még mindig olyan játékra képes, ami gyakorlatilag utánozhatatlan. A 2020-as sérülésekkel tarkított éve után tavaly is ki kellett hagyjon pár meccset, de amikor a pályán volt, teljesítményromlást nem lehetett felfedezni az esetében. A tight end poszt továbbra sem a legfontosabb egy támadósorban, sokan tudnak eredményes csapatot építeni átlagos játékosokkal, azonban ha olyan kiválóságod van a poszton mint Kittle, az teljesen át tudja írni a gameplaneket. George aki amellett, hogy az egyik legjobb elkapó is a poszton, blokkolása miatt nagyon fontos láncszeme Shanahan változatos futójátékra épülő csapatának.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!