Connect with us

Prémium cikkek

Jövőre jöhetnek a 60 millió dolláros irányítók?

2017 júniusában Derek Carr kapott egy 25,005 millió dolláros szerződést, ezzel ő lett minden idők legjobban fizetett NFL-játékosa. Öt évvel később Aaron Rodgers, a liga legjobban kereső játékosa ennek konkrétan a dupláját viheti haza és nincs okunk azt feltételezni, hogy ez az őrült növekedés megállna, pláne hogy 2023-ban korszakos tehetségek kaphatnak új szerződést. Jöhetnek a 60 millió dolláros irányítók?

Az irányítók fizetését alapvetően három tényező határozza meg, még ha ez nem is minden esetben racionális: a kiszolgáltatottság, a Super Bowl-győzelem és persze maga a teljesítmény. Utóbbi a legegyszerűbb: ha úgy teljesít valaki éveken keresztül, mint Aaron Rodgers, akkor bármennyi pénzt elkérhet, még Super Bowl győzelem sem kell hozzá. A bajnoki címet sem kell különösebben magyarázni: a gyűrű utáni hosszabbítás felér egy extra prémiummal – így lett például a Ravens bajnoki címe után az NFL legjobban kereső irányítója Joe Flacco.

A kiszolgáltatottság már egy fokkal bonyolultabb kérdés. A Rams például akkor is hosszabbított volna Matt Stafforddal, ha nem nyeri meg a Super Bowlt, mert senki sem szereti az elsüllyedt költségeket és két első kör feladása után nem igazán van a csapatnak választása. Jimmy Garoppolo például így lett a liga legjobban kereső játékosa 2019-ben, vagy említhetjük Deshaun Watsont is, aki szó szerint mindent megkapott a Brownstól. De értelmezhetjük a kérdést úgy is, hogy mennyire van közel az irányító potenciális távozása: ha valakire már másodjára raktál franchise taget, mint például a Cowboys Dak Prescottra, akkor már túl sok opció nincs – vagy megadsz mindent az irányítónak, vagy elveszíted.

Amennyiben idén már nem kap senki új szerződést (ami némileg meglepő lenne), úgy jövőre akár öt franchise irányító ügynöke kopogtathatna a GM-ek ajtaján, de kettő egészen biztosan ott lesz a sorban. Így vagy úgy, de pénz fog hullni az égből és jó eséllyel 2017 óta hatodik alkalommal dönthet rekordot valamelyik irányító fizetése:

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!