Connect with us

Fantasy

A hétköznapi NFL szurkoló ópiuma: Fantasy Football

Mindenki találkozott már családtagokkal, kollégákkal a hét elején, akik nyomdafestéket nem tűrően estek verbálisan egymásnak valamilyen sporttal kapcsolatos dolog miatt, vagy azt láttuk egy megbeszélés alatt, hogy a munkatársunk a telefonján egy NFL játékost vesz fel, és öklét alig láthatóan a levegőbe dobja örömében. Nos, akkor ezek az emberek jó eséllyel fantasy footballt játszanak. Azonban a túlcsorduló lelkesedésük egy nagyon izgalmas sportkultúra része, aminek történetét érdemes kicsit jobban megismerni.

*A vendégcikket köszönjük a Fumble Fórumnak.*

A fantasy football története

A modern fantasy football alapjai egészen a ’60-as évekig nyúlnak vissza. Az atyjai Wilfred “Bill” Winkenbach és Scotty Stirling. Előbbi az Oakland Raiders tulajdonosi érdekeltségébe tartozott, utóbbi pedig az Oakland Tribune írója volt. Együtt találták ki azt a szabályrendszert, amire a mai, általunk ismert fantasy football épül.

Az első ligának a draftja 1963-ban volt, még Winkenback otthonában, összesen nyolc fővel.

Neve: Greater Oakland Professional Pigskin Prognosticators League (GOPPPL)

A csapatok felépítése:

  • Két Irányító
  • Négy Halfback (Futó)
  • Két Fullback
  • Négy Elkapó vagy Tight End
  • Kettő (Kick vagy Punt) Visszahordó
  • Kettő Defensive Back
  • Kettő Defensive Lineman

A pontok még teljesen Touchdown-hoz voltak kötve. Utolsó információk szerint (2015) a GOPPPL még mind a mai napig aktív.

Egészen 1969-ig kellett várni, hogy a GOPPPL egyik tagja közösségi szintre vigye a játékot, és az oaklandi sportbár kultúra részévé kezdett válni a játék. Az ötlet ekkor még országszerte inkább szájról szájra terjedt.

A fantasy football a következő évtizedben lassan kezdte magát megismertetni. A 80-as évek elején egyre több közösségi liga kezdett alakulni. Ebben az időszakban a ligák vezetői (Commissioners), komoly munkát fektettek az eredmények összegzésébe, és a ligák levezénylésébe.

A fordulópont akkor következett be, amikor 1985-ben a Grandstand Sports Services felépítette online fantasy football programját az AOL webportálon. 1987-ben pedig elindult a Fantasy Football Index, ami az első országos magazin volt, kizárólag ennek a témának dedikálva. Ezek a lépések körvonalazták a játék jövőjét, és megnyitották a nagyközönség számára. Így elindult a fantasy sport a kanapékról, a digitális tér irányába.

1990-ben elindult a Pigskin Playoff, ami nagyobb lapok folyamatos rovata lett. Ahol a játékosok a telefonon keresztül rakták össze a csapatukat. Minden héten győztest hirdettek, ami az eredeti ötlete a ma is széles körben játszott Daily Fantasy Sports (DFS) rendszernek.

A legfontosabb mérföldköve a játéknak 1997 volt, amikor a CBS piacra dobta első online fantasy sport applikációját. Ezt a piac többi szereplője is követte (pl:Yahoo). Ekkorra már folyamatosan fejlődtek a pontozások, ahogy a valós idejű statisztikák is elérhetőek lettek. A folyamatosan növekvő érdeklődést még jobban katalizálta, hogy 2010-ben elindult az NFL hivatalos weboldalának saját, ingyenes applikációja. Ma már mérkőzések közben is élőben tudjuk követni a pontjaink alakulását. A fantasy pontok használhatóvá váltak, mint egy kompozit mutató a játékosok értékelésére is. A Commissioner szerepe is sokat változott, inkább a moderálás és szervezés lett a legfontosabb feladat.

A popkultúrában is megjelent a téma. 2009-ben elindult az FX csatorna vígjáték sorozata, a The League, ahol a fantasy football kultúra minden esszenciáját összegyúrták. Ugyanebben az évben indult el az NFL RedZone, az NFL saját körkapcsolásos közvetítése, ahol a játékhét minden TouchDown akciója és fontosabb eseményei láthatók. Fantasy football játékosok számára elmaradhatatlan kelléke a hétvégének.

Hatalmas figyelmet kapott a 14 fős AGBO liga, ahol Marvel filmes univerzumból jól ismert színészek játszottak jótékonysági célból.

2017-re csak az USA-ban és Kanadában közel 60 millióan játszottak valamilyen fantasy sportot. A számuk globálisan a továbbiakban növekedhet, hiszen a „US Major Sports” (NFL, MLB, NBA,  NHL) egyre nagyobb fókuszt szánnak a tengeren túli piacnak. Ennek megfelelően egyre több hazai liga indul, és erősen növekvő bázisa kezd kialakulni a sport után ennek a játéknak is. A nemzetközi oldalakon túl, már hazai szinten is egyre több média foglalkozik a témával, a Fumble Fórum 2020-ban indult és dedikáltan a fantasy focival foglalkozik.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!