Connect with us

Prémium cikkek

Közel 10 évnyi stagnálás után bedurrant az elkapópiac

2021-ben mindössze három elkapónak volt legalább évi 20 millió dolláros szerződése az új pénzt figyelembe véve, míg a garantált időszak alatt csak ketten érték el a 20 milliós határt. Idén viszont berobbant az elkapópiac, egy top elkapó már 20 millió alatt szóba sem áll senkivel, egy prémium játékos pedig már 30 milliót is elkérhet. Eljött a WR-ek aranykora.

Idén 11 elkapó kapott legalább évi 20 millió dolláros szerződést új pénzben, de még Brandin Cooks, Christian Kirk és Diontae Johnson is 18+ milliós kontraktust írt alá (utóbbi viszont a újonc szerződése miatt csak 13 millió dolláros átlaggal rendelkezik, így az emeléssel együtt sincs a legjobban kereső elkapók között). A játékban betöltött kulcsszerepük miatt aligha meglepő, hogy brutális pénzeket kapnak a poszt legjobbjai, az azonban egészen érthetetlen, hogy miért csak most kezdett beindulni a dolog.

10 éve még más volt a helyzet

2012-ben, azaz 10 éve az NFL legjobban kereső irányítója Drew Brees volt évi 20 millió dolláros fizetéssel, mögötte pedig Peyton Manning következett 19,2 millió dolláros átlaggal (ha kerek évszámot akarunk, akkor 2010-ben Tom Brady volt a csúcstartó évi 18 millió dollárral). Az ezt követő 5 évben mindössze 20 százalékkal nőtt az irányítók fizetése (Derek Carr volt a csúcstartó évi 25 millióval), az elmúlt 5 évben viszont 100 százalékos volt a növekedés, Aaron Rodgers pedig már 50 millió dolláros szerződésre írta oda a nevét. 10 év alatt tehát 20-ról 50-re nőtt a legjobban kereső irányító fizetése, ami egy masszív 150 százalékos növekedés, ráadásul jövőre akár a 60 milliós határt is elérhetjük új pénzben.

Jövőre jöhetnek a 60 millió dolláros irányítók?

Eközben a legjobban kereső elkapó 2012-ben Calvin Johnson volt, aki 8 évre 132 millió dollárért kötelezte el magát a Lions mellett. Az évi 16,5 millió dolláros szerződése egy top 5-ös irányítóénak felelt meg, bár itt azért érdemes megjegyezni, hogy a Detroit durván túllőtt a célon és egy olyan szerződést adott Megatronnak, ami effektíve 5-6 milliót (nagyjából 50 százalék) vert mindenkire és egészen 2017-ig kellett várni, hogy valaki legalább új pénzben megdöntse (Antonio Brown kapott ekkor egy 17 milliós hosszabbítást a Steelerstől).

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!